ABS Konusundaki Fikir ayrılıkları

Motosikleti
D400
15 sayfa sonra yine yazıyorum.

bu arada boş yolda çekilen abs videoları bana çok gereksiz geliyor, böyle boş yolda abs olsa da olmasa da fark etmez, ancak trafikte abs niz olmazsa ilk panikte yere yapışırsınız. yere yapışmaktansa 3-5 metre fren mesafesinin uzaması daha iyidir.

abi zaten abs gereksiz diyen pek yok, ben ihtiyac duymuyorum diyen birkaç arkadaş var sadece.

15 sayfadır sadece mesafe uzamaz uzar tartışması dönüyor :D

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Konu sıralaması sanki böyle oldu.
1-Zincir yağlama
2-Motor yağı
3-Abs

Motosikleti
Ns200 15"
Siyasettense bu tarz konuları tartışmak elbette daha iyi, kendi değiştiremeyeceğimiz şeyleri tartışmaktansa bu tarz konuların teknikleri tartışılması daha iyi bence. Tabi en büyük şart kalpler kırılmadan olsun...

Motosikleti
DUKE 250
kullanılan abs beynine göre de değişiyor. otomobil için şirket aracımdam örnek vereyim,
üç araç kıyasladım, eski aracım 2000 model opel astra, şirket aracım citroen c-elysee, yeni aracım 2006 model Hyundai elantra
evimin önündeki sokakta yağışlı havada (aynı gün) aynı hızda kazık fren yaparak test ettim,
citroenin durma mesafesi lastiklerinin çok daha iyi olmasına rağmen diğer ikisinin toplamından bile uzundu.
en kısa mesafe elantrada , astra ile de çok başa baş mesafede durdular ama citroende abs devreye girdiğinde çok kötü bir performans sergiledi.

motorumda da öyle karşılaştırma yapmadım, neredeyse hiç abs devreye girdirmeden kullanıyorum, ama bazen ne durumda giriyor onu anlamak için, bazende bilerek kazık fren yapıp devreye alıyorum. motorun frenlemesinden aşırı memnunum bu arada.

dipnot: elantrayı bu fren testi yaptıktan bir kaç ay sonra yaptım.

Abs tekerleklerin sadece kilitlenmesini engelleyen bir düzenek değil , önceki mesajlarda abs nin mantığı tut bırak diye yazılmış ama abs ünitesinin içinde bir adet elektro motor var ve bizim manete uyguladığımız basınca takviye yapar , yani abs siz bir motosikletde hidrolik fren basıncı bizim kabiliyetimiz kadar iken abs li de daha fazladır..
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Tek kanal olup tek okuyuculu (ön) ve çift (ön + arka) okuyuculu ABS sistemlerinde frendeki performansta fark olur mu?
Tek kanal abs bile olsa arka tekerde de okuyucu var bütün motorlarda , sadece abs ünitesi yarımdır yani içindeki elektro mekanik valfler sadece ön fren içindir..

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Fransız pişmanlıktır...
Yapmaaaa

Renault Laguna fanatigiyim . 3.Lagunami kullaniyorum , ilk lagunami 485.000 de ikincisini 350.000 de sattim . Su andaki 180.000 e geldi .

Cok saglam ve konforlu bir arac. Elektrik tesisati karmasik ve hassastir. Tesisata dokunmaz ve kaliteli akü kullanip zamaninda yenilersen asla sorun cikartmaz.

Tek üzüntüm benim kullandigim modelden sonra Laguna üretilmedi . Sanirim Espace a dogru yürümenin vakti geldi.

Motosikleti
Ns200 15"
Abs tekerleklerin sadece kilitlenmesini engelleyen bir düzenek değil , önceki mesajlarda abs nin mantığı tut bırak diye yazılmış ama abs ünitesinin içinde bir adet elektro motor var ve bizim manete uyguladığımız basınca takviye yapar , yani abs siz bir motosikletde hidrolik fren basıncı bizim kabiliyetimiz kadar iken abs li de daha fazladır..
O zaman fren hidrolik değişimi yaparken abs sistemine sahip motosikletlerde kontağı açmak gerekir, o elektro motordan ötürü hava kalmasını engellemek gerekir diye düşünüyorum.

Motosikleti
1190 ADV
O zaman fren hidrolik değişimi yaparken abs sistemine sahip motosikletlerde kontağı açmak gerekir, o elektro motordan ötürü hava kalmasını engellemek gerekir diye düşünüyorum.
BMW nin bazı modellerinde mevcut servo destekli frenler.
Adaptif cruise kontrol olan modellerde farklıdır, motosiklet kendisi fren yapıyor çünkü.

Bunun dışındakilerde ABS fren kuvvetini artırdığını hiç duymadım görmedim.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Yapmaaaa

Renault Laguna fanatigiyim . 3.Lagunami kullaniyorum , ilk lagunami 485.000 de ikincisini 350.000 de sattim . Su andaki 180.000 e geldi .

Cok saglam ve konforlu bir arac. Elektrik tesisati karmasik ve hassastir. Tesisata dokunmaz ve kaliteli akü kullanip zamaninda yenilersen asla sorun cikartmaz.

Tek üzüntüm benim kullandigim modelden sonra Laguna üretilmedi . Sanirim Espace a dogru yürümenin vakti geldi.
Hocam Fransızlar kruvasan yapsın 🤣

Kazasız belasız. Tabii ki işin şakasındayım. Bir kaç kere Renault aracımız oldu şirkette. Megane ve Symbol'ler eleman altında en verimli ve sorunsuz araçlarımızdı sanırım. Diğer fransızlar pek başarılı değildir mühendislikte. Ancak enteresan şekilde yolda çok sorunlu olabilen bu araçlar (peugeot/citroen) WRC gibi dayanıklılık ve performansı bir arada gerektiren yarışlarda senelerdir başı çeker.

Motosikleti
Hocam Fransızlar kruvasan yapsın 🤣

Kazasız belasız. Tabii ki işin şakasındayım. Bir kaç kere Renault aracımız oldu şirkette. Megane ve Symbol'ler eleman altında en verimli ve sorunsuz araçlarımızdı sanırım. Diğer fransızlar pek başarılı değildir mühendislikte. Ancak enteresan şekilde yolda çok sorunlu olabilen bu araçlar (peugeot/citroen) WRC gibi dayanıklılık ve performansı bir arada gerektiren yarışlarda senelerdir başı çeker.
Fransiz motor üretmeyi iyi bilir. Bakma sen Almanlarin sisirilmis egosuna , Mercedes bile Renault motorlari kullaniyor . Sadece PSA grubunun elektronik oyuncaklari hep sorunludur ama Renault daha güvenilirdir.

Bu arada EuroNCAP in ilk yilinda bütün Alman markalari sapir sapir dökülürken Renault Laguna ilk 5 yildiz alan aractir.

Motosikleti
1190 ADV
Fransiz motor üretmeyi iyi bilir. Bakma sen Almanlarin sisirilmis egosuna , Mercedes bile Renault motorlari kullaniyor . Sadece PSA grubunun elektronik oyuncaklari hep sorunludur ama Renault daha güvenilirdir.

Bu arada EuroNCAP in ilk yilinda bütün Alman markalari sapir sapir dökülürken Renault Laguna ilk 5 yildiz alan aractir.
3. sünü aldığın Laguna da Volvo motoru kullanıyor :)

Motosikleti
Ns200 15"
BMW nin bazı modellerinde mevcut servo destekli frenler.
Adaptif cruise kontrol olan modellerde farklıdır, motosiklet kendisi fren yapıyor çünkü.

Bunun dışındakilerde ABS fren kuvvetini artırdığını hiç duymadım görmedim.
Bende, bu yüzden şaşırdım.

Okan hocam al bir W124 efil efil gez :). Mercedes'in Mercedes olduğu kasalardır o arabalar, ben şu anki hiç bir Mercedes motorunun M102(3)-M111-M104-Om606 kadar sağlam bir yapılarda olduğunu kattiyen düşünmüyorum. Mesela C200d lerde kullanılan 1.6 dizel motor 200.000 kilometreye gelmeden gider...

Sene 1990, arabayı ilk aldığım zaman bayinin önünde çektiğim fotoğraf (!). :)

Son düzenleme:
Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250

12 yıl boyunca sorunsuz kullanıp artık çocuklar büyüdü sığmıyoruz deyip minik Toyota Yaris'i satınca bagajı kocaman ne güzel rahat rahat kampa gideriz deyip Reno Clio SW modelini aldım. 1.5 DCI motoru çok sorunsuz, basınca iyi gidiyor, motor yönünden hiç sorun çıkarmadı ama daha arabaya ilk binişte Toyota'nın en dandik arabasından inmişken bile kendimi fakirleşmiş hissettim. Buna param yetti ne yapalım idare edicez deyip biniyoruz ama ya kaloriferi bozulur ya ufak tefek elektrik arızası çıkarır, sanayinin yolunu reno ile öğrendim. Koltukları da minik Toyota Yaris'den daha rahat değil. Ama bozulan şeyin parçası ucuza temin edilebiliyor, büyük masraf açmıyor fazla ve bagajı geniş, bizim işimizi görüyor, kamp malzemelerini yükleyip bir hafta yunanistanda gezebiliyoruz mesela, ya da dik yokuş görünce Yaris çok zor çıkarken bu hiç aldırmayıp yokuş yukarı bile hızlanabiliyor ne de olsa dizel araba. Totota'nın yarı fiyatına olduğunu düşünürsek aslında fena değil.

Ben de şaşıranlar kervanına gireyim.
@Nikkfurie abi bir doküman makale veya herhangi bir ne bileyim motorun servis manueli bir şey var mı bu dediğini açıklayan?
servo destekli ABS'yi anlıyoruz da, fren basıncını artırmak? neye göre karar veriyor buna arabalardaki BAS gibi mi? var mı bi dokümanı makalesi bişeyi merak ettim.

Arabalarda bu var, kabaca gazdan frene geçiş hızı çok yüksek ise ve frene de hızlıca "yüksek" şekilde (belirli basıncın üstünde) basılırsa "acil durum var galiba" diyerek pedaldaki basıncın üstüne ekliyor - ki ben bundan nefret ediyorum, gazlarken bozuyor insanın dengesini. motorda da böyle bir şey yapıyorsa bememe almamak için bir sebep daha var demektir :D

Bahsettiğim motor sadece Abs müdahale ederken çalışıyor yani kontak kapalıyken veya abs çalışmasa bile hidrolik akışına engel olmaz..

Motosikleti
Bende, bu yüzden şaşırdım.
Sadece Laguna 1 de sinirli sayida kullanilmis 2.0 benzinli bir motordur. O dönemde Volvonun sahibi Renault oldugundan depoda yatan motorlari Lagunaya takmislardi. Kisa süre sonra kendi motorlarina döndü ve bir daha baska motor kullanmadilar.

Algi yapanlara cok aldirma güzel kardesim.

W124 konusuna gelirsek E500 disinda ilgimi ceken bir modeli yok , E500 ü de alabilecek param yok. maalesef W124 ün üzerindeki teknoloji güncel kullandigim Laguna III initiale paris modelinin yaninda tas devri gibi kaliyor.

Son düzenleme:
@Nikkfurie abi bir doküman makale veya herhangi bir ne bileyim motorun servis manueli bir şey var mı bu dediğini açıklayan?
servo destekli ABS'yi anlıyoruz da, fren basıncını artırmak? neye göre karar veriyor buna arabalardaki BAS gibi mi? var mı bi dokümanı makalesi bişeyi merak ettim.

Arabalarda bu var, kabaca gazdan frene geçiş hızı çok yüksek ise ve frene de hızlıca "yüksek" şekilde (belirli basıncın üstünde) basılırsa "acil durum var galiba" diyerek pedaldaki basıncın üstüne ekliyor - ki ben bundan nefret ediyorum, gazlarken bozuyor insanın dengesini. motorda da böyle bir şey yapıyorsa bememe almamak için bir sebep daha var demektir :D
Dökümandan daha iyisi var bende 🙂
Abs ünitesinin içini gördüm..fırsat bulursam 130.000 km deki benim Medley'in abs ünitesini söküp bahsettiğim motorun kömürlerini yenileyeceğim denk gelirsek haberdar ederim 😉

Motosikleti

Ben konuyu kisaca özetleyeyim.

BMW 2000 li yillarin baslarinda belli modellerinde servo destekli frenlere gecmisti (ben bunlardan birisini keyifle kullandim gercekten cok hafif sekilde manete dokundugumda motor cakiliyordu) Bu frenler basta bir devrim gibi görülsede sonralarda Ingiltere polis teskilatinda bir kac polis memurunun karistigi ölümlü motosiklet kazalari nedeni ile afaroz edildi. Cünki elektrikli servoya sahip bu frenler motor stop edildiginde veya herhangi bir servo arizasi durumunda hic tutmuyorlardi. BMW 2005 itibari ile servo sisteminden vazgecti ve sadece ABS devreye girdiginde destekleyen yeni bir fren sistemi kullanmaya basladi. Bildigim kadari ile bu sistem BMW disinda baska bir motor üreticisi tarafindan kullanilmadi.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar