ABS Konusundaki Fikir ayrılıkları

Dökümandan daha iyisi var bende 🙂
Abs ünitesinin içini gördüm..fırsat bulursam 130.000 km deki benim Medley'in abs ünitesini söküp bahsettiğim motorun kömürlerini yenileyeceğim denk gelirsek haberdar ederim 😉

abi seve seve beraber bakalım, servo var onu anladım da basıncı artırma kısmını anlamadım

Şu videoda kesit çıkarıp göstermişler , bahsettiğim pompa hidrolik yağını selonoid valflere basıyor , valfler açtığında kalipere basınç gidiyor (tekerlek yine kilitlenirse mili saniyeler içinde süreç tekrarlanır)
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ben konuyu kisaca özetleyeyim.

BMW 2000 li yillarin baslarinda belli modellerinde servo destekli frenlere gecmisti (ben bunlardan birisini keyifle kullandim gercekten cok hafif sekilde manete dokundugumda motor cakiliyordu) Bu frenler basta bir devrim gibi görülsede sonralarda Ingiltere polis teskilatinda bir kac polis memurunun karistigi ölümlü motosiklet kazalari nedeni ile afaroz edildi. Cünki elektrikli servoya sahip bu frenler motor stop edildiginde veya herhangi bir servo arizasi durumunda hic tutmuyorlardi. BMW 2005 itibari ile servo sisteminden vazgecti ve sadece ABS devreye girdiginde destekleyen yeni bir fren sistemi kullanmaya basladi. Bildigim kadari ile bu sistem BMW disinda baska bir motor üreticisi tarafindan kullanilmadi.
Okan hocam sizin bahsettiğiniz servo sürekli çalışan bir düzenekti yani abs devreye girmese bile basıncı artırıyordu , dediğin gibi Bmw vazgeçti çeşitli sebeplerle

Son düzenleme:
Motosikleti
1190 ADV

Şu videoda kesit çıkarıp göstermişler , bahsettiğim pompa hidrolik yağını selonoid valflere basıyor , valfler açtığında kalipere basınç gidiyor (tekerlek yine kilitlenirse mili saniyeler içinde süreç tekrarlanır)

Motosikletlerde varmı bilmiyorum bahsettiğiniz düzenek ama selonoidlerin açıp kapama sırasında manetten gelen güçde kayıp oluşuyorsa, belki onu telafi etmek için vardır.

Sadece Laguna 1 de sinirli sayida kullanilmis 2.0 benzinli bir motordur. O dönemde Volvonun sahibi Renault oldugundan depoda yatan motorlari Lagunaya takmislardi. Kisa süre sonra kendi motorlarina döndü ve bir daha baska motor kullanmadilar.

Algi yapanlara cok aldirma güzel kardesim.

W124 konusuna gelirsek E500 disinda ilgimi ceken bir modeli yok , E500 ü de alabilecek param yok. maalesef W124 ün üzerindeki teknoloji güncel kullandigim Laguna III initiale paris modelinin yaninda tas devri gibi kaliyor.
Renault Volvo'nun sahibimiydi :)

Bilgilerin göz kamaştırıyor.

Volvo'nun otomobil tarafı Ford tarafından satın alındı. Ford daha sonra Çinlilere sattı.
Volvo'nun kamyon tarafı Renault'un kamyon tarafını satın aldı.

Bu gelişmelerin Laguna ile alakası yok. Çok iyi motor üreten Fransızlar o ara üretememiş sanırım Volvo ile ortak motor yapmışlar.

Son düzenleme:
Motosikleti
Ns200 15"
Sadece Laguna 1 de sinirli sayida kullanilmis 2.0 benzinli bir motordur. O dönemde Volvonun sahibi Renault oldugundan depoda yatan motorlari Lagunaya takmislardi. Kisa süre sonra kendi motorlarina döndü ve bir daha baska motor kullanmadilar.

Algi yapanlara cok aldirma güzel kardesim.

W124 konusuna gelirsek E500 disinda ilgimi ceken bir modeli yok , E500 ü de alabilecek param yok. maalesef W124 ün üzerindeki teknoloji güncel kullandigim Laguna III initiale paris modelinin yaninda tas devri gibi kaliyor.
Algı değilde insanlardan genel olarak gördüklerim desem daha doğru olur, mesela 1.6 DCI problemli bir motorken 1.5 DCI tamamen problemi olmayan bir motor diyebiliriz. Laguna nedense Türkiye'de tutmadı fakat ilanlara baktığımda teknolojik ve rahat bir arabaya benziyor, zaten bizim ülkede iyi arabalar genelde tutmaz. W124 İşin makarası fakat o arabadaki en sevdiğim yanı genel olarak arabanın yolda bırakmayacak şekilde tasarlanmasıdır. Tabi hiçbiri Anadol olamaz. :)

Motosikletlerde varmı bilmiyorum bahsettiğiniz düzenek ama selonoidlerin açıp kapama sırasında manetten gelen güçde kayıp oluşuyorsa, belki onu telafi etmek için vardır..
Bütün Abs li taşıtlarda bu motor var , abs sigortasına bakarsak 25-40 Amper olduğunu görürüz yani ciddi elektrik çeken çok güçlü bir pompa var orada.

Motosikleti
Ns200 15"
Bütün Abs li taşıtlarda bu motor var , abs sigortasına bakarsak 25-40 Amper olduğunu görürüz yani ciddi elektrik çeken çok güçlü bir pompa var orada.
Abi peki westinghouse olan bir araçta neden böyle bir sisteme ihtiyaç olsun ki? Zaten halihazırda bu sisteme sahip olanlar emme manifoldundan veya eksantrik miline bağlı bir pompadan kuvvet alarak frenlere destek oluyor, durum böyleyken neden ekstra bir pompaya ihtiyaç duyulmuş ki?

Motosikleti
2022-SYM Jet 14 200 + 2011-KLX250 + 2015-KTM Duke 200(arızalı yatış)
Yapmaaaa

Renault Laguna fanatigiyim . 3.Lagunami kullaniyorum , ilk lagunami 485.000 de ikincisini 350.000 de sattim . Su andaki 180.000 e geldi .

Cok saglam ve konforlu bir arac. Elektrik tesisati karmasik ve hassastir. Tesisata dokunmaz ve kaliteli akü kullanip zamaninda yenilersen asla sorun cikartmaz.

Tek üzüntüm benim kullandigim modelden sonra Laguna üretilmedi . Sanirim Espace a dogru yürümenin vakti geldi.
Laguna'nın saydığınız serileri 90'ların "üret-çalışır-namın yürür" mühendisliğinin devamı.

Ben de Espace çok seviyorum ama Fransız... Çok zor. Full cam tavan ve arka kısmın tamamen yatıp dümdüz platform haline gelmesi bile ikna etmiyor.

İlla sportif olsun yürüsün derdi yoksa; Hyundai Staria = otomobil sınıfında geçiyor.

Fransiz motor üretmeyi iyi bilir. Bakma sen Almanlarin sisirilmis egosuna , Mercedes bile Renault motorlari kullaniyor . Sadece PSA grubunun elektronik oyuncaklari hep sorunludur ama Renault daha güvenilirdir.

Bu arada EuroNCAP in ilk yilinda bütün Alman markalari sapir sapir dökülürken Renault Laguna ilk 5 yildiz alan aractir.
PSA ; bedava verseler alma.

Renault şirket aracıysa bin düşünme :)

Bu arada Renault'un Mercedes'e verdiği 1.9 dizel fena kuvvetli.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Abi peki westinghouse olan bir araçta neden böyle bir sisteme ihtiyaç olsun ki? Zaten halihazırda bu sisteme sahip olanlar emme manifoldundan veya eksantrik miline bağlı bir pompadan kuvvet alarak frenlere destek oluyor, durum böyleyken neden ekstra bir pompaya ihtiyaç duyulmuş ki?
Sistem bas - bırak olarak çalışıyor bu işlemi yapmak için valfi açıp kapatacak mekanizma lazım.

Motosikleti
1190 ADV

Tüm taşıtlarda olmaz da (pnömatiklerde sistem farklı), bahsettiğin ana ABS pompasıymış. İlk yazdığında biz extra fren kuvvetini artıran bir motor var diye hayal etmiştik. :)

Motosikleti
Hydraulic-circuit-of-the-ABS-diagonal-distribution-pattern.png

Motosikleti
MV Agusta Brutale 800, Ducati 797
oturup 17 sayfayı üşenmeden okumadım.
uzatmaya hacet görmüyorum
küçük cc de çok gerekli olayıp, büyük cc de faidelidir
bu kadar

Motosikleti
onlar selenoid valf ler . Pompaya ihtiyaclari yok acma kapama icin.
Dönüş hattında basınç azalmaz ise valf açıp kapatsa bile bir işe yaramayacaktır. Selenoid kapandığında karşısında basınç varsa, açtığında hala basılı kalacağı için dönüş hattında hidroliği geri gönderecek pompa olmalı.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Dönüş hattında basınç azalmaz ise valf açıp kapatsa bile bir işe yaramayacaktır. Selenoid kapandığında karşısında basınç varsa, açtığında hala basılı kalacağı için dönüş hattında hidroliği geri gönderecek pompa olmalı.

Ben sadece valflerin calismasi icin pompaya gerek yok dedim. Hidroligin hareketi konusunda bir beyanim yok . Selenoid valfler manyetik etki ile hareket ederler pompaya ihtiyaclari yoktur.

Motosikleti
Ns200 15"
Abiler abs falan bilmem dinlemem ben, bugün Spontini'nin balatasını değiştirip kaliper bakımını yaptım üstünüde havasını aldım lokum gibi oldu fren. Fren zayıf diye söktüm meğersem balata bitmiş, keşke motosiklet balatalarıda araba balataları gibi bitmeye yakın abuk subuk sesler çıkartsa.

Abs den daha önemli bir şey varsa oda bakımlı fren sistemidir.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Abiler abs falan bilmem dinlemem ben, bugün Spontini'nin balatasını değiştirip kaliper bakımını yaptım üstünüde havasını aldım lokum gibi oldu fren. Fren zayıf diye söktüm meğersem balata bitmiş, keşke motosiklet balatalarıda araba balataları gibi bitmeye yakın abuk subuk sesler çıkartsa.

Abs den daha önemli bir şey varsa oda bakımlı fren sistemidir.
Fren sistemi bakımı önemli.
Geçen yaz benim motorun fren hidrolikleri değişti, usta eski hidroliği boşaltıp hidrolik kutusunu ve hortumları yerini temizledi, sonra yeni hidrolik konunca vaay bunun frenleri kötü değilmiş dedim benim gibi bir acemi bile farkettiyse değiştirmek lazımmış. Daha önce ne zaman fren hidrolikleri değişti bilmiyorum ama en az iki yılda bir değiştirmek lazım diye yazıyor kitapçıkta zaten benim motor 2 yıla yakın garajda yatmıştı.
Fren bakımı önemli.

Motosikleti
Ns200 15"
Fren sistemi bakımı önemli.
Geçen yaz benim motorun fren hidrolikleri değişti, usta eski hidroliği boşaltıp hidrolik kutusunu ve hortumları yerini temizledi, sonra yeni hidrolik konunca vaay bunun frenleri kötü değilmiş dedim benim gibi bir acemi bile farkettiyse değiştirmek lazımmış. Daha önce ne zaman fren hidrolikleri değişti bilmiyorum ama en az iki yılda bir değiştirmek lazım diye yazıyor kitapçıkta zaten benim motor 2 yıla yakın garajda yatmıştı.
Fren bakımı önemli.
Abi birde konforu çok arttıran bir unsur bu bakımlar, özellikle sarmış kaliperleri temizleyip bakımlarını yapınca fren pedalı veya maneti ciddi derecede yumuşuyor ve durma mesafesi fark edilir derecede kısalıyor. Arabamı ilk aldığımdan köyden dönerken frenleri boşalmıştı, bunun ana sebebi değişmemiş hidrolikleriydi belli bir süre sonra sağ arka kaliperi patladı ve revize ettim, en uzun hattaki fren hidrolik değişimi bile çok fayda sağlamıştı. Ne hikmetse fren sistemi ile uğraşmak hoşuma gidiyor, zevkli iş. :)

Kuru asfalt yada toprak bir yolda uygun bir motosikletle deneyebilirsin bunu.
Lastiğe zarar vermemek adına toprak yolda yapman daha uygun olur.
Aynı zeminde, sadece arka freni kullan.
Birinde ABS açık olsun diğerinde ABS kapalı olsun.
50-60km/h hızla arka frene iki durumda da sonuna kadar bas.
ABS'siz olanda daha kısa mesafede durduğunu kendin görürsün.

Statik sürtünme, dinamik sürtünmeye göre daha yüksek kuvvet sağlar. Yani asfaltta statik sürtünmeyi saniyede 100 kez devreye alıp çıkarmak, dinamik sürtünmeyi sürekli sağlamaya göre sizi daha iyi durdurur.

Toprak yolda ise eğer frenlerken tekerleklerin önünde toprak toplayacak kadar kıvamdaysa daha iyi durdurur. Diğer durumlarda yine statik sürtünme tercih edilir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar