ABS Konusundaki Fikir ayrılıkları

Motosikleti
D400
Abs sal bırak mantığı olduğu için mesafeyi uzatır.

Abssiz motorda frene asıldığın noktada sadece sürtünme olayı devreye gireceği için durma mesafesi daha kısa olur. Burada tek nokta motorun kayacağı için düşme durumu olacaktır fakat konu durma olduğu için düşmeyi gözardı edip farazi olarak değerlendirebiliriz.

Motosikleti
Kymco Skytown 125, Multistrada V2S
Motorcycle ABS Test
(Üstte View PDF diyince açılıyor)

Bakın bu linkte de yine bir ABS testi var.
Deneyimli sürücülerle farklı koşullarda gerçek senaryolar kullanılarak 70 test yapılmış.
Geçmiş araştırmalarda da, bu araştırmada da doğru frenleme ve ABS potansiyelini tam olarak kullanma ile fren mesafesinin kısaldığı yönünde.

Motosikleti
K 1600 GTL
Abs sal bırak mantığı olduğu için mesafeyi uzatır.

Abssiz motorda frene asıldığın noktada sadece sürtünme olayı devreye gireceği için durma mesafesi daha kısa olur. Burada tek nokta motorun kayacağı için düşme durumu olacaktır fakat konu durma olduğu için düşmeyi gözardı edip farazi olarak değerlendirebiliriz.
Sürtünme yeterli olmadığı için abs devreye giriyor ya zaten. Kızaklayan motor düşmezsen kayar gider ABS kaymaya engel olduğu için daha kısa mesafede durduracaktır ki önden kaydığın zaman zaten düşeceğin için bunu hiçbir zaman test etme şansın olmayacak....

Motosikleti
D400
Chatgbt'ye absli motora fıkra yaz dedim bunu yazdı ahhahja

Bir gün Temel, ABS'li yeni motosikletini köy yolunda denemeye karar vermiş. Yokuş aşağı hızla inerken karşısına aniden bir inek çıkmış. Temel panikle frene asılmış ve motosiklet sarsılmadan duruvermiş. Yanından geçen Dursun şaşkınlıkla sormuş:
"Ula Temel, nasıl durdun öyle, hiç kaymadın da!"
Temel gülerek cevap vermiş:
"Ula Dursun, bunun frenleri ABS’li. Artık Allah’a değil, Japonya'ya emanetiz!" 😂

Motosikleti
1190 ADV
Fren mesafesi neye göre uzar? aynı tekerin abs girmeden ve kızaklamadan durmasına göre ise evet. ama aynı teker aynı şartlarda abs devreye girmeden kızaklarsa abs devreye girene göre daha kısa mesafede mi durur tabi kızaklayan motosikletin düşmediğini varsayıyoruz.

Elimizde 2 tane araç var. Herşeyleri aynı. Yol ve lastik durumları da aynı. Bu araçlar hareket etmiyor. Sen iteleyeceksin. Birinde tekerleklek dönmüyor. Kilitlenmiş şekilde. İtelemeye başlayınca tekerlekler sürükleniyor. Diğerinde ise ABS aktif, yani tekerlek tam sürükleneceğinde freni salıyor geri basıyor. Hangisini daha uzun mesafeye iteleyebilirsin.

ABS nin fren mesafesini kısalttığı kanaatindeyim.

1 - Fren yaptığınızda ABS devreye girmiyorsa zaten doğru frenleme yapmış sayılırsınız. En uygun fren şekli ve duruş mesafesi bu.

2 - ABS devreye giriyorsa uygun frenleme yapılmamış sistemde otomatikman devreye girmiş demektir.

ABS nin fren mesafesini kısaltıp kısaltmadığının mukayesesi birinci şıktaki durma mesafesi ile ikinci şıktaki ABS devreye girdiğinde ki durma mesafesi olmamalı çünkü birinci şıkta en doğru frenleme yapılmış demek.

Asıl kıyaslanması ABS devreye girdiğinde duruş mesafesi ile ABS olmasaydı bu frenlemede ki duruş mesafesi olmalı.

Bu kıyaslamada her zaman ABS fren mesafesi açık ara daha kısa çıkar tabi bu kızaklamada motosikletin devrilmediğini kabul ediyoruz.

Motosikleti
K 1600 GTL
Elimizde 2 tane araç var. Herşeyleri aynı. Yol ve lastik durumları da aynı. Bu araçlar hareket etmiyor. Sen iteleyeceksin. Birinde tekerleklek dönmüyor. Kilitlenmiş şekilde. İtelemeye başlayınca tekerlekler sürükleniyor. Diğerinde ise ABS aktif, yani tekerlek tam sürükleneceğinde freni salıyor geri basıyor. Hangisini daha uzun mesafeye iteleyebilirsin.
Güzel örnek ama konuyla ilgisi yok 😀 Sabit güç ile tekeri sürükleneni haraket ettirdiğin anda sonsuza kadar itebilirsin. Senin örneğinde durma mesafesini değil itmek için gerekli güc farklımı oluru buluruz belki.

Motosikleti
1190 ADV
Güzel örnek ama konuyla ilgisi yok 😀 Sabit güç ile tekeri sürükleneni haraket ettirdiğin anda sonsuza kadar itebilirsin. Senin örneğinde durma mesafesini değil itmek için gerekli güc farklımı oluru buluruz belki.
Soruya cevap ver sen :) Birinde fren kuvveti sürekli açık, diğerinde açıp kapatıyorsun.

Motosikleti
Kymco Skytown 125, Multistrada V2S
Bana da verdiğiniz senaryoda bir mantık hatası var gibi geldi.
Frenleme tamamlanıp araç durduktan sonra arkadan herhangi bir itici güç gelmeye devam etmiyor.
Frenleme esnasında da arkadan biri aracı itmeye çalışmıyor.
Okuduğum hiçbir akademik araştırmada arkadan itmeyle ilgili bir test koşuluna denk gelmedim.

Bundan önce de arka frenle arazi şartlarında ABS testi yapma örneğini vermiştiniz.
Hissiyata göre konuşacak olursa o zaman ben de şöyle söyleyeyim. ABS'siz araçta, motor veya araba fark etmeksizin, benim deneyimlediğim olaylar da tekerlekler kilitlendiği için zeminde kaymaya devam ettiğim yönünde. Ama ABS ile bu durum yaşanmıyor.
İlk sayfalardaki ve bu sayfadaki mesajlarımda testlere dair linkler de var. Orada güzelce açıklanmış yapılan testler, koşullar ve nedenler.

Motosikleti
Yamaha XSR700
Böyle bir görüş olamaz, ön tekeri kilitlediğin anda 200ms içinde yerdesin. Yere düştüysen artık frenden mesafeden bahsedilemez :)
Burada düşme göz ardı edilmesi lazım. Yoksa abssiz motorda mükemmel frenleme (treshold braking) ile, absli motorda kötü bir frenlemeyi karşılaştırmaktan başka bir şey geçmez elimize. Bu durumda tabii ki abssiz motor daha kısa mesafede durur.

Motosikleti
1190 ADV
sorun yanlış çünkü :) sen birinci vitese takılı aracımı daha kolay itersin el freni çekili olanımı diye soruyorsun :) konu çok farklı...
Hayır nerede ben 1. vites el freni yazdım. Tekrar oku istersen. Konu aynı mı farklı mı diye de sormuyorum. Anlattığım şartlarda hangi aracı daha uzağa itelersin ? Fren kuvveti sürekli açık olanı mı yoksa tekerlek sürükleneceğinde fren kuvvetini açıp kapatananı mı ?

Ben sana örnek doğrumu yanlış mı diye sormadım ki. :) Niye cevap vermiyorsun soruma ?
Yanlış örnekten yanlış cevap çıkar verdiğiniz örnek yanlış.

Birinde sabit bir güç var iteleme. Sürtünme kuvvetinin ( direncinin ) 0.00000000000000 1 kadar üzerine çıktığınız zaman teorik olarak sonsuza kadar hızlanır.

Diğerinde azalan bir güç enerji var. Araç kütle hız çarpanından dolayı bir enerji yüklü fren yaptığınızda bu kütle sabit kalmakta hız azaldığı için toplam enerji azalmakta.

Tam anlatabildim mi bilmiyorum bir fizikçi el atsın lütfen.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
...
Üst mesajlarda paylaştığım 790 videosunu bi tekrar izlemeni tavsiye ederim :)
İzlememiştim, izledim. Ama ön tekeri kilitleyince yere düşersin savını çürüten bir şey göremedim? ABS ön ve arkada kapalı, arka tekeri kilitlediği hem arka tekeri gören kameradan hem de arkanın öne doğru gelmesinden net bir şekilde görünüyor ancak ön tekeri kilitlediği net bir şekilde görünmüyor. Zaten eleman ön freni işaret parmağıyla sıkıyor, işaret parmağıyla ön tekeri kilitleyebilecek kadar fren sıkabiliyorsa helal olsun yani! Zemin de asfalt değil toprak zaten; toprak zeminin davranış farklılıklarını bilmiyorum hiç, belki böyle tren gibi kayabiliyordur ben anlamaz...

Kendi düşme tecrübelerime göre; ön teker gitti mi sen de gittin, melekler falan korumazsa bir mucize olmazsa düşersin.

Motosikleti
Hero X-Pulse 200 4v
Tek kanal olup tek okuyuculu (ön) ve çift (ön + arka) okuyuculu ABS sistemlerinde frendeki performansta fark olur mu?

Motosikleti
1190 ADV
Yanlış örnekten yanlış cevap çıkar verdiğiniz örnek yanlış.

Birinde sabit bir güç var iteleme. Sürtünme kuvvetinin ( direncinin ) 0.00000000000000 1 kadar üzerine çıktığınız zaman teorik olarak sonsuza kadar hızlanır.

Diğerinde azalan bir güç enerji var. Araç kütle hız çarpanından dolayı bir enerji yüklü fren yaptığınızda bu kütle sabit kalmakta hız azaldığı için toplam enerji azalmakta.

Tam anlatabildim mi bilmiyorum bir fizikçi el atsın lütfen.

Yahu verdiğim örnekte, senaryoda nerede yazıyor sabit bir güç olduğunu ?

Birine ben belli şartlarda aracı iteleyeceksin dedim. Varmı sonsuza kadar aracı iteleyebilecek yorulmayacak biri aramızda ?

Fren mesafesi neye göre uzar? aynı tekerin abs girmeden ve kızaklamadan durmasına göre ise evet. ama aynı teker aynı şartlarda abs devreye girmeden kızaklarsa abs devreye girene göre daha kısa mesafede mi durur tabi kızaklayan motosikletin düşmediğini varsayıyoruz.

Bir sonraki mesajımdaki alana girme sebebim buydu biraz da.
ABS'nin devreye girmesi demek, var olmadığı bir durum olsaydı yere yapışırdık demek değil, böyle olmak zorunda değil. ABS tekerleğin kilitleneceği varsayımına göre hareket ediyor ve markadan markaya uygulamadan uygulamaya göre değişen tolerans seviyeleri var.

Bir de ABS'nin düşmeye engel olduğu şekilde bir fren yapıldıysa zaten kıyaslanacak bir şey kalmıyor ortada, yere yapışmış oluyoruz. Bu yüzden ABS güzel bir şey ve olmalı zaten. Ama ABS biraz da eksik anlatıldığı için yukarıdaki farkın farkında olmuyor geniş kitleler genelde. Yoksa tekrar söyleyeyim, ABS fren mesafesini uzatır o yüzden kötü birşeydir olmasın demiyorum asla.

Motosikleti
K 1600 GTL
Hayır nerede ben 1. vites el freni yazdım. Tekrar oku istersen. Konu aynı mı farklı mı diye de sormuyorum. Anlattığım şartlarda hangi aracı daha uzağa itelersin ? Fren kuvveti sürekli açık olanı mı yoksa tekerlek sürükleneceğinde fren kuvvetini açıp kapatananı mı ?
Ben sana birinci vites el freni yazdın demedim zaten sen düz mantık la konuyla ilgisiz bir örnek veriyorsun hareketli nesnerler ile durağan nesnelerde farklı fizik kanunları işler. Yukarıda arkadaş videosunu koymuş neden izlemiyorsun ? ABS olmayan motor düşmediğinde ABS li motordan ileride duruyor. Hazır yapılmış bir test var zaten. ABS saniyede bilmem kaç kere tut bırak yapıyor senin hayal ettiğin gibi duran aracı itiyorum teker kızaklarken o anda freni salıyor bende onu daha kolay itebilirim gibi bir şey değil.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar