V-strom severler bana kızmasın ama bu motor bana pek off road aracı gibi gelmiyor.Arazi dediğimiz sürüşte yani offroad sürüşte yol olmaz. Offroad yol dışı demek zaten, zemin toprak olabilir, kaya olabilir, kum olabilir, kar olabilir, buz olabilir, çamur olabilir, yaprak kaplı olabilir, çim olabilir. Çok farklı durum var yani.
Bazı motosikletlerde ABS kapatılmıyor arazi şartlarında gidebilmesine rağmen. Örnek Vstrom 650.
Keşke birde iteklemeli bir çalışma yapsalarmışBu araştırmada ABS'li motosikletle acil frenleme ve deneyimsiz sürücüler arasındaki ilişkilere odaklanılmış ama yer yer farklı araştırmalara atıfta bulunuyor.
"More recently, in a study with two expert riders driving between
65 and 100 km/h and with self-initiated braking on dry surfaces, Dinges
& Hoover (2018) reported that the braking distance obtained was
similar for motorcycles with and without ABS. Other tests with emergency
braking showed that less skilled riders can lose control of the
vehicle when locking the front wheel of a motorcycle without ABS
(Huertas-Leyva et al., 2020). In summary, previous studies suggest that
ABS, if used to its full braking capacity, has the potential to reduce brake
distance, and therefore motorcycle crash rates in real-life situations."
Aşağıda Amerika Ulusal Otoyol Güvenliği İdaresi ve Çin'de East China Jiaotong Üniversitesi'nin ayrı ayrı yapılan araştırmaları var.
"Best Effort" dediği ABS olmayan araçla mümkün olan en iyi çabayla durmaya çalışmaktan bahsediliyor.
Bu sonuçlara göre ABS fren mesafesinin ABS ile kısaldığı görülüyor.
![]()
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:
Ben de bu açıkladıklarınızdan dolayı ABS'nin off road için tasarlanmadığını düşündüğümden arazi şartlarında ABS'yi tartışmanın mantıklı olmadığı görüşünde bulundum.
Konuyu açarken düşünecektin bunun sonu nereye varır diye.Bence fren mesafesi olayını "lastik - motor tipi - arazi tipi - motor üstündeki yük" gibi unsurlara göre değişir diyerek konuyu kapatalım.
İnsanları ikna etmeye gerek yok, sen uzatır de o uzatmaz desin ne fark ediyor ki?![]()
Konuyu açarken düşünecektin bunun sonu nereye varır diye.
Herkes benim dediğimi kabul etsin bitirelim artık bu mevzuyu.Bu imojilere de hasta oluyorum. Düzeltecem derken bozdular.
Hocam bu videolar, abs li motorlarda farklı frenleme tekniklerinin fren mesafesi üzerine etkisi nediri cevaplar.2013 yilinda ABS nin fren mesafesine etkisi kendi grubumuz icerisinde tartisma konusu olmustu. Bunun üzerine basit bir test yaptik ve bunu kayit altina aldik. Youtube da erisime kapali halde duran bu videolari sayfalardir süren tartismada bir fikir vermesi acisindan yayina actim. (Trafige acik yolda bazi kurallari ihlal ederek bu testi yapmamiz yanlisti ama hatasiz kul olmaz )
Her 3 fren de 100 kms hiz ile yapildi . Ilk videoda isaretli alana girer girmez manete max. fren basinci uygulanarak ABS aninda devreye sokuldu.En uzun durus mesafesi bu frende gerceklesti. Ikinci videoda manete bir miktar daha az baski ile frene baslandi ve manet üzerindeki baski limon sikar gibi arttirildi. Ancak bu gereginden daha agresif yapilarak ABS ortalarda devreye sokuldu. Fren mesafesi bir miktar kisaldi. Son videoda olmasi gereken progressive fren teknigi (limon sikma) tam dogru olarak uygulandi ve neredeyse ABS devreye hic girmedi. Durus mesafesi bariz bir sekilde kisaldi.
Video 1
Video 2
Video 3
Zaten öyleler, bu üretilmiş motosikletler aynı günümüzdeki SUV sınıfı otomobiller gibidir. Yerden yüksekler fakat asfalt için üretilmişler, hiç arazide Q8, GLS ve X7 gören oldu mu?V-strom severler bana kızmasın ama bu motor bana pek off road aracı gibi gelmiyor.
Stabilize ve bozuk asfaltta konforlu seyahat yapmak için tasarlanmış bir tur motoru gibi geliyor.
Sizin tanımınızdaki gibi bir off road diyince benim kafamda GasGas, Yamaha YZ Serisi, Honda CRF gibi motorlar canlanıyor.
KTM Adventure, Suzuki V-Strom, Ducati Multistrada gibi motorlar hafif arazi şartlarına girme potansiyeline sahip ama %80 asfalt için üretilmiş motorlar gibi geliyor bana.
Ben halen kampana sistemi savunuyorum.ben gerekli gereksiz kim ne düşünüyor diye actım![]()
Bizim vstrom'larla araziye girilir demiyoruz ki. zaten 225 kilo ağır motorla ne işimiz olur, hem vstrom orta yaşlı motoru, bizden geçti artık araziye girip taşlardan atlayıp zıplamak gençlerin işi. Stabilize yollarda, bozuk alfatlı köy yollarında, ya da dağın başında kamp yerlerine ulaşılan bozuk toprak yollarda rahat konforlu götüren tur motoru, adventure diyorlar yani bizim gibi orta yaşlılara göre avdenture diyelim. İlle düzgün otoban asfaltı gibi kaliteli asfalt istemesin, yola benzeyen bir şey varsa bir şekilde gitsin modeli motor bizim motorlar.V-strom severler bana kızmasın ama bu motor bana pek off road aracı gibi gelmiyor.
Stabilize ve bozuk asfaltta konforlu seyahat yapmak için tasarlanmış bir tur motoru gibi geliyor.
Sizin tanımınızdaki gibi bir off road diyince benim kafamda GasGas, Yamaha YZ Serisi, Honda CRF gibi motorlar canlanıyor.
KTM Adventure, Suzuki V-Strom, Ducati Multistrada gibi motorlar hafif arazi şartlarına girme potansiyeline sahip ama %80 asfalt için üretilmiş motorlar gibi geliyor bana.
Zaten öyleler, bu üretilmiş motosikletler aynı günümüzdeki SUV sınıfı otomobiller gibidir. Yerden yüksekler fakat asfalt için üretilmişler, hiç arazide Q8, GLS ve X7 gören oldu mu?
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:
Ben halen kampana sistemi savunuyorum.![]()
Bu taş bana geldi sanki. Evet lise ikinci sınıfta 20 kişilik 5 Fen/A sınıfından 16 kişi fizik dersinden sınıfta kalmıştık. Hem de her birimizin diğer derslerden üçer beşer teşekkürümüz olduğu halde. O zamanlar her dersten ayrı ayrı taktir teşekkür veriliyordu.(1982-1983)ortaokulda, lisede fizik derslerinde arka sırada uyudunuz mu, ne yaptınız siz?![]()
Taş sana değildi abi.Bu taş bana geldi sanki. Evet lise ikinci sınıfta 20 kişilik 5 Fen/A sınıfından 16 kişi fizik dersinden sınıfta kalmıştık. Hem de her birimizin diğer derslerden üçer beşer teşekkürümüz olduğu halde. O zamanlar her dersten ayrı ayrı taktir teşekkür veriliyordu.(1982-1983)![]()
Açıkçası 2-3 gündür "arazi de arazi diye kıç baş yırtan bu kadar millet yanılıyor olamaz" minvalinde düşünüyor ve Honda'nın Offroad1 eğitimine yazılsam mı diye karar vermeye çalışıyorum. Bakalım neymiş şu toprakta hart hurt hoplamalar, zıplamalar.Son olarak arazide çok iyi motosiklet kullanabilen biri asfalt yolda da çok iyi motosiklet kullanabilir. Ama asfalt yolda çok iyi motosiklet kullanan biri arazide sudan çıkmış balığa döner. (Bence) (Motosiklete hakimiyeti açısından)
onlar genç işi bu yaştan sonra hart hurt zıplanmaz bi gs alınır gözleme yenirAçıkçası 2-3 gündür "arazi de arazi diye kıç baş yırtan bu kadar millet yanılıyor olamaz" minvalinde düşünüyor ve Honda'nın Offroad1 eğitimine yazılsam mı diye karar vermeye çalışıyorum. Bakalım neymiş şu toprakta hart hurt hoplamalar, zıplamalar.
Eğitimden sonra köfte yemeye asfalt kullanmadan gideceğini düşünüyorum abi.Açıkçası 2-3 gündür "arazi de arazi diye kıç baş yırtan bu kadar millet yanılıyor olamaz" minvalinde düşünüyor ve Honda'nın Offroad1 eğitimine yazılsam mı diye karar vermeye çalışıyorum. Bakalım neymiş şu toprakta hart hurt hoplamalar, zıplamalar.
Öyle bir imkanın varsa gerçekten çok faydasını görürsün. Motosiklet kontrolü noktasında çok geliştiriyor insanı arazi şartları.Açıkçası 2-3 gündür "arazi de arazi diye kıç baş yırtan bu kadar millet yanılıyor olamaz" minvalinde düşünüyor ve Honda'nın Offroad1 eğitimine yazılsam mı diye karar vermeye çalışıyorum. Bakalım neymiş şu toprakta hart hurt hoplamalar, zıplamalar.
onlar genç işi bu yaştan sonra hart hurt zıplanmaz bi gs alınır gözleme yenir