ABS Konusundaki Fikir ayrılıkları

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
zafer hoca olsaydım böyle bi davara prim vermemek için hiç bahsetmezdim videoda

Motosikleti
Yamaha XSR700
zafer hoca olsaydım böyle bi davara prim vermemek için hiç bahsetmezdim videoda
Ben o davar olsaydım bu videodan sonra utanırdım. Ama o davar olduğu için sen haklı olabilirsin. Anlamayacak bile. Benden bahsetti hede hödö diyecek muhtemelen.

Daha önce de bir kaç kez söyledim bazı konuların altında, 32 senelik motorcuyum, 1 tane abs li motora bindim. Şunu söyleyeyim, benim için Abs motorda 1. kriter değildir, hatta belki ilk 10 kritere bile girmez. İlk önce fren yapmayı öğrenmek, sonrasında da Abs olunca ölümsüz olduğumuzu düşünmemek lazım.
Ha, ama demiyorum ki Abs gereksiz, olmasın, her yeni teknoloji işimiz biraz daha kolaylaştırır, güvenliğe katkı sağlar ok, ama şahsen benim olmazsa olmazım değildir Abs. Onun yerine daha iyi bir lastik daha önceliklidir benim için. Hem sürerken, hem durmak istediğimde.
Umarım daha çok ABS li motora binersiniz de daha sağlıklı yorum yaparsınız. 32 yıl sürekli eski teknoloji kullandığınız için sizin bünye otomatikman onun sürüşüne alışmış , Meslek körlüğü denilen bir şey var. Sizde sürekli aynı motorlar olduğu için Meslek körlüğü yaşıyorsunuz sanırım.
Birde Otomatik vitese karşı olanlar var , '' Arkadaş Ben vitesleri hissedeceğim.. vs vs '' İşin garibi , Hayatında bir defa otomatik kullananlar bu yorumu yapıyor'ki çokda değerli bulmuyorum. Siz yinede Ustasınızdır fren yapmasını ve mesafesini ayarlıyorsunuz , herkes Sizin kadar Usta olmayabilir , Bence en kısa zamanda ABS li bir motora geçmeye bakın. cebinizde bulunsun. Lazım olur.

Motosikleti
Suzuki Burgman UH200
ABS frenlemenin motosiklette çok da önemli olmadığını ileri sürenler, kendilerinin motor hakimiyetini bozmadan iyi bir frenleme yapabildiklerini söylerler/düşünürler. Fakat trafikte öyle durumlar olabiliyor ki şok olursunuz. Bu durumda sahip olduğunuz frenleme becerilerini sergileyemezsiniz. Bazı durumlarda ise hiç bir frenleme becerisi sizi kurtaramaz. Adının başına R1 lakabı konularak anılan rahmetli bir motosiklet sürücüsünün son kelimesi "ananı" olmuştu. Bu kelime onun nasıl bir şok yaşadığını ifade ediyordur sanırım. Panik frenleme durumunu yaşayanlar o kelimenin ifade ettiği çaresizlik duygusunu çok iyi anlar. Bu yaşıma kadar bu durumu sadece iki kere yaşadım. ABS'nin değerini anlamak için olumsuz bir olay yaşamaya gerek olmadığını düşünüyorum.

Motosikleti
Tiger1200, Tvs Apache
ben iki hafta önce abs test etmek için ön frene asıldım ve motor bildiğin olduğu yere çivilendi, yerler ıslak ve hızım 40 civarıydı ve ön kaydıramadığım için abs devreye girmedi, teker kaymadı yani, zavadanak diye durdu motor... o kadar kuvvetli sıktığım halde kitleyemedim tekeri, bir dahaki sefere tozlu yolda deneyeceğim.. Dominar 400'lerde ağırlık merkezi biraz ön tarafa yakın galiba çünkü arka tekeri bir ay içerisinde 2 kez abs ye soktum istemeden. arka tekerde yük çok az. önceki motorumda arka boşta değildi böyle.

buradan da şu sonuç çıkıyor, abs devreye girmediği sürece fren mesafesi aynı oluyor, yani abs olmayan motorla aynı mesafede duruyor... eğer panik fren yapıp bir anda ön yada arka tekeri kitlersek o zaman abs devreye giriyor ve "bu salak halen sert sıkıyor maneti" diyerek kendi kendine freni ufak aralıklarla boşaltıyor freni ve durma mesafemizi arttırıyor.

yani en başta tekeri kitlemeyip abs devreye sokmaz isek durma mesafesi aynı diyebiliriz.

Motosikleti
D400
Yalnız zafer hoca da bi noktada fren mesafesini uzatır tezini destekledi gibi geldi bana :D

abi ABS devreye girdiği an fren mesafesi uzar zaten. Bunu kabul etmeyen yoktur heralde? Görevi kabaca freni salmak olan bir arkadaşın bunu yapmasından daha doğal ne olabilir? :D
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Bence kodlamada şu hızda devre dışı kal diye birşey yapmıyorlar.

Sensörden gelen sinyalin verimli şekilde kullanılabileceği min. - hız var, oda işte 3-5km civarında. Çünkü sensörün karşısındaki çemberin dişli yapısı hıza göre sinyalin çözünürlüğünü sıklığını belirliyor. Dolu-Boş şelinde buda "pulse" oluşturuyor ya. Çember üzerindeki dolu boş sayısını fazla yaparlarsa min. verimli çalışma hızı 0'a yaklaşır. Fakat bu seferde çok yüksek hızlarda "pulse" grafiği neredeyse düz çizgiye dönüşür. Bunun bir optimum aralığı vardır kesin.

Extra sensör olmadan sadece 2 teker hızının karşılaştırılarak motosiklette oluşabilecek o kadar ihtimalin ABS beynine kodlanabileceğini düşünmüyorum. Ki sadece ön tekerinde ABS olan motosikletler de mevcut piyasada.

iki teker hızı ile şimdiye kadar konuştuğumuz temel çalışma prensibini ve olup olmadığını merak ettiğimiz "X kmh altında çalışma" şartını modelleyebilirsin buna bir engel yok. Ha tabii ki 6 eksen ölçüm de yapsan modelleyemeyeceğin senaryolar olabilir buna itirazım yok - şimdiye kadar bahsettiğimiz dar çerçeve için diyorum sadece.

Son düzenleme:
Motosikleti
D400
abi ABS devreye girdiği an fren mesafesi uzar zaten. Bunu kabul etmeyen yoktur heralde? Görevi kabaca freni salmak olan bir arkadaşın bunu yapmasından daha doğal ne olabilir? :D

iki teker hızı ile şimdiye kadar konuştuğumuz temel çalışma prensibini ve olup olmadığını merak ettiğimiz "X kmh altında çalışma" şartını modelleyebilirsin buna bir engel yok. Ha tabii ki 6 eksen ölçüm de yapsan modelleyemeyeceğin senaryolar olabilir buna itirazım yok - şimdiye kadar bahsettiğimiz dar çerçeve için diyorum sadece.

uzar uzamaz diye birbirine girdi forum 5 sayfa :D

Motosikleti
Yamaha XSR700
İşte orada da karşı görüş olarak, tekerlek kilitlendiği zaman zaten fren mesafesi uzayacağı. Yani abs olmasa da kötü yapılan bir frende kilitlenen tekerlek fren mesafesini artıracaktır. Abs yokken yapılan mükemmel frenleme ile abs varken yapılan ani ve kötü frenlemeyi karşılaştırdığımızda tabii ki abs daha uzun sürede duracaktır.

İşte orada da karşı görüş olarak, tekerlek kilitlendiği zaman zaten fren mesafesi uzayacağı. Yani abs olmasa da kötü yapılan bir frende kilitlenen tekerlek fren mesafesini artıracaktır. Abs yokken yapılan mükemmel frenleme ile abs varken yapılan ani ve kötü frenlemeyi karşılaştırdığımızda tabii ki abs daha uzun sürede duracaktır.

Teker kilitlendiği zaman konu frenin mesafesi olmaktan çıkıyor, ayakta kalıp kalamama meselesine dönüşüyor. O yüzden zaten doğurabileceği bir çok dezavantaja rağmen sokak kullanımında ABS olmalı diye hemen herkes hem fikir. Pistte veya toprakta işin rengini değiştiriyor, özellikle toprakta ABS çok net kaza sebebi olabiliyor tek başına evet, ama o başka dünya zaten.

Çok nınısının nınısı detaya gireceksek.. her kilitlenme anında düşmek veya frenin uzaması olarak tercüme edilmek zorunda değil. Bu durumda "limitlerde" gezen bir fren yapıldığında ABS'siz daha iyi durulabilir, hele ABS biraz muhafazakar bir ABS ise..
ama yine buradan yola çıkıp ABS'ye gerek yok veya kötü demek de anlamsız oluyor.

ben iki hafta önce abs test etmek için ön frene asıldım ve motor bildiğin olduğu yere çivilendi, yerler ıslak ve hızım 40 civarıydı ve ön kaydıramadığım için abs devreye girmedi, teker kaymadı yani, zavadanak diye durdu motor... o kadar kuvvetli sıktığım halde kitleyemedim tekeri, bir dahaki sefere tozlu yolda deneyeceğim.. Dominar 400'lerde ağırlık merkezi biraz ön tarafa yakın galiba çünkü arka tekeri bir ay içerisinde 2 kez abs ye soktum istemeden. arka tekerde yük çok az. önceki motorumda arka boşta değildi böyle.

buradan da şu sonuç çıkıyor, abs devreye girmediği sürece fren mesafesi aynı oluyor, yani abs olmayan motorla aynı mesafede duruyor... eğer panik fren yapıp bir anda ön yada arka tekeri kitlersek o zaman abs devreye giriyor ve "bu salak halen sert sıkıyor maneti" diyerek kendi kendine freni ufak aralıklarla boşaltıyor freni ve durma mesafemizi arttırıyor.

yani en başta tekeri kitlemeyip abs devreye sokmaz isek durma mesafesi aynı diyebiliriz.
orda şöyle bir saçma durum var yalnız; üreticilerin abs devreye sokma kriterleri farklı olabiliyor. kimi motorda daha erken abs devreye giriyor, kimisinde artık limite geldiğinde devreye giriyor. iki farklı motorla aynı frenlemeyi yapsan, üreticiler farklı programladığı için birinde abs devreye girmeyip lap diye durabilirsin, diğerinde erken devreye girip öndeki arabaya patlatabilirsin.

ama gerekli mi, gerekli tabi.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
İşte orada da karşı görüş olarak, tekerlek kilitlendiği zaman zaten fren mesafesi uzayacağı. Yani abs olmasa da kötü yapılan bir frende kilitlenen tekerlek fren mesafesini artıracaktır. ...
Böyle bir görüş olamaz, ön tekeri kilitlediğin anda 200ms içinde yerdesin. Yere düştüysen artık frenden mesafeden bahsedilemez :)

Motosikleti
1190 ADV
iyi ki okumamışım :D
uzamaz olur mu allah aşkına, abs devreye girdiği anda motosiklet ileri salmaya başlar.. bu da abs'yi tü kaka falan yapmaz

abs takılı motor 43 metre yerine 46 metrede durur demek de değil ki bu..

bak bi dehlize çekiyosun beni yine :D

Konuştuğumuz 20km/h altında çalışmaz meselesi de oradan çıktı zaten :)

Ben ABS nin fren mesafesini uzatacağını söyledim. Birçok kişi itiraz etti uzatmaz diye.

En son @Nikkfurie ABS nin 20km/h altında devre dışı kalacağını, 20km/h altına inince tekerlerin kızaklama yapacağını buna bağlı olarak da fren mesafesini uzatmayacağını söyledi.

Birkaç videolu örnek paylaştım ama yine anlaşamadık, lastik dişli olduğu için kısa mesafede durdu dediler falan.

Seninle konuştuğumuz ABS sensörlerinden gelen veriyle istenilen işlevi yaptırmanın mümkün olup olmadığı konusunda,

Bir motosikletin ön ve arka tekerleğinde ABS yi devreye sokmak mümkündür. Kaygan bir zeminde örnek veriyorum 80'le gidiyoruz. Çok sert iki frene de asıldık, (düşmediğimizi varsayarak) ABS devreye girdiği anda tekerlek hızları ile motosikletin hızı tahmini ne olur ?

Böyle bir görüş olamaz, ön tekeri kilitlediğin anda 200ms içinde yerdesin. Yere düştüysen artık frenden mesafeden bahsedilemez :)

Üst mesajlarda paylaştığım 790 videosunu bi tekrar izlemeni tavsiye ederim :)

Seninle konuştuğumuz ABS sensörlerinden gelen veriyle istenilen işlevi yaptırmanın mümkün olup olmadığı konusunda,

Bir motosikletin ön ve arka tekerleğinde ABS yi devreye sokmak mümkündür. Kaygan bir zeminde örnek veriyorum 80'le gidiyoruz. Çok sert iki frene de asıldık, (düşmediğimizi varsayarak) ABS devreye girdiği anda tekerlek hızları ile motosikletin hızı tahmini ne olur ?

Buna nasıl yanıt vereyim ki, sanırım bişeyleri eksik anladım ben.
80kmh ile frene başladığımızı düşünürsek ABS'yi tekerlek hızı 78kmh'deyken de devreye sokmuş olabilirim, 63kmh'deyken de devreye sokmuş olabilirim?

Sana yanıt olarak değil ama bir genelleme olarak değinmek gerekebilir.
ABS tekerleğin tamamen hareketsiz hale geldiğini görüp, bu anı bekleyip "haa abi sal sal sal sal" diye çalışmıyor.

Motosikleti
1190 ADV
Buna nasıl yanıt vereyim ki, sanırım bişeyleri eksik anladım ben.
80kmh ile frene başladığımızı düşünürsek ABS'yi tekerlek hızı 78kmh'deyken de devreye sokmuş olabilirim, 63kmh'deyken de devreye sokmuş olabilirim?

Sana yanıt olarak değil ama bir genelleme olarak değinmek gerekebilir.
ABS tekerleğin tamamen hareketsiz hale geldiğini görüp, bu anı bekleyip "haa abi sal sal sal sal" diye çalışmıyor.
Bir adım geriye gidelim sorumda.

Elimizdeki motosikletin sadece ön frenin de ABS var. (PCX öyleydi diye hatırlıyorum)
Ön tekerlekte 1 adet ABS sensörü var. Başka bir sensör yok.
Bu motosiklette ABS ne zaman devreye girer ? Kızaklama olduğunda mı ?
80km/h ile giderken fren yaparken tekerlek kızakladığı anda dönüş hızı tahmini kaçtır.

Motosikleti
K 1600 GTL
Fren mesafesi neye göre uzar? aynı tekerin abs girmeden ve kızaklamadan durmasına göre ise evet. ama aynı teker aynı şartlarda abs devreye girmeden kızaklarsa abs devreye girene göre daha kısa mesafede mi durur tabi kızaklayan motosikletin düşmediğini varsayıyoruz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar