ABS Konusundaki Fikir ayrılıkları

Motosikleti
1190 ADV
Kardeş ben 144.500 km'deki Er6 ile kadın düdüklemek için İzmir'den İstanbul'a geliyorum. Benim sarı yelekle gözleme işlerine girmeme daha epey var.

Ayrıca arazide sürüş iyi kondisyon yaptırır. Önce sen terlersin motorun üstünde, sonra sen terletirsin "motor"u üzerinde.

Eski bir video var, daha önce görmediysen seversin bence.

Motosikleti
Ns200 15"
Öyle bir imkanın varsa gerçekten çok faydasını görürsün. Motosiklet kontrolü noktasında çok geliştiriyor insanı arazi şartları.
Biraz bağımsız sayılır ama bende araba kullanmayı Yeşil Bursa Rallisinin yollarında öğrendim durum böyle olunca ister istemez bir şeyler gelişiyor, birde kullandığım arabaların bir çoğunda tek elektronik özellikler aydınlatma olunca tamamen bir kontrol sağlamış oldum ve araba kullanmam ciddi derecede gelişti. Artık spor kullanma işleri benden geçti, artık puromu yakıp gün batıma karşı blues rock açıp yol alıyorum. :)

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
motosiklete hakim olup olmadığınızı arazide görürsünüz yoksa dedem de sürer asfaltta ;)

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Zamanında Ankaradan Edirneye çok gitmişliğimiz vardır.. Yolda simitçinin zki gibi titrerdik ama vazgeçmezdik..

Fi tarihinde boşanma sonrası İstanbul'da ikamet ediyorken piyasadan 5-6 senelik kopuşun ardından saldırayım dedim. O dönem aynı anda 2 kız arkadaşım vardı, biri Ankara'da diğeri İzmir'de yaşıyordu. İkisinin de birbirinden haberi yoktu. Hafta sonları o garibim Sym Wolf ile ayda 2 hafta sonu Ankara, 2 hafta sonu da eski yoldan İzmir yaptığımı bilirim. Ankara'da yaşayan paramı çaldı, İzmir'de yaşayan evli çıktı. Biz motoru 1,5 senede 50.000 km'ye getirdik ama gün sonunda üçün birini aldık.

Son düzenleme:
Motosikleti
Forza250-cygnusL
Fi tarihinde boşanma sonrası İstanbul'da ikamet ediyorken piyasadan 5-6 senelik kopuşun ardından saldırayım dedim. O dönem aynı anda 2 kız arkadaşım vardı, biri Ankara'da diğeri İzmir'de yaşıyordu. İkisinin de birbirinden haberi yoktu. Hafta sonları o garibim Sym Wolf ile ayda 2 hafta sonu Ankara, 2 hafta sonu da eski yoldan İzmir yaptığımı bilirim. Ankara'da yaşayan paramı çaldı, İzmir'de yaşayan evli çıktı. Biz motoru 1,5 senede 50.000 km'ye getirdik ama gün sonunda üçün birini aldık.
İyi dalak böbrek yerindemi baksayddın bi.... :)
İzmirdeki hadi neyse de Ankaralı toppraam dan beklemezdim hiç..
Utandım :)

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
İyi dalak böbrek yerindemi baksayddın bi.... :)
İzmirdeki hadi neyse de Ankaralı toppraam dan beklemezdim hiç..
Utandım :)

Ankaralı tam bir esmer güzeliydi ama en sıkıntılı 2.si o çıktı. En sıkıntılı no:1 İranlı olup Denizli'de ikamet eden ve aksiyon sonrası bana elektrik, doğalgaz faturası ödeten bir diğeriydi.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Ankaralı tam bir esmer güzeliydi ama en sıkıntılı 2.si o çıktı. En sıkıntılı no:1 İranlı olup Denizli'de ikamet eden ve aksiyon sonrası bana elektrik, doğalgaz faturası ödeten bir diğeriydi.
Kesin Demetevlerdedir. :)
Sana da hep yiyiciler denk gelmiş aga :)
Dedim ya dalak böbrek duruyorsa sıkıntı yok... :)

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
O dönem çok şeyim gitti ama valla değer miydi? değerdi. Dünyaya yeniden gelsem yine aynı hataları yapardım :)
1992 de Ankaradan Trabzona 765 km eski yoldan nisanlima Jawa ile gitmistim. Kiz beni görünce "Motosikletli serseri ile isim olmaz" dedi ve nisan atti. O gün ahdetmistim cok büyük adam olucam bu lafi sana yutturacagim diye. Ola ola motosiklet hocasi , nam-i diger gözlemeci olabildim. :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
1992 de Ankaradan Trabzona 765 km eski yoldan nisanlima Jawa ile gitmistim. Kiz beni görünce "Motosikletli serseri ile isim olmaz" dedi ve nisan atti. O gün ahdetmistim cok büyük adam olucam bu lafi sana yutturacagim diye. Ola ola motosiklet hocasi , nam-i diger gözlemeci olabildim. :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:
Üstat her şerde bir hayır vardır. Şu an ne isek bunu sağlayan geçmişimizi affettiğimizde ve kabullendiğimizde kendimizi daha mutlu hissediyoruz.

Sana açık olayım o laz ablayla bir mazin olsaydı şu an ne Almanya ne de üst kattaki Ukraynalı komşu.. Hepsi hikaye olurdu.

Antin kuntin huyların var ama seni Allah korumuş. O kadar paran var, bence çocuk okut.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Üstat her şerde bir hayır vardır. Şu an ne isek bunu sağlayan geçmişimizi affettiğimizde ve kabullendiğimizde kendimizi daha mutlu hissediyoruz.

Sana açık olayım o laz ablayla bir mazin olsaydı şu an ne Almanya ne de üst kattaki Ukraynalı komşu.. Hepsi hikaye olurdu.

Antin kuntin huyların var ama seni Allah korumuş. O kadar paran var, bence çocuk okut.
Laz kizi da Kuveytte yasiyor su anda :cool:

Güncel sistemler "decelaration" (bunun Türkçesi ne ? Na-ivme mi :D ) oranına göre abs yi devreye sokuyordur ama fren öncesi hızla absnin devreye gireceği hız arasında büyük bir fark vardır. Yani T1 80iken T2 74 olduğunda girmez bence. Şimdiye kadar kullandığım motosikletlerde ayarlanabilir ABS olmadı. Hatta şimdiki motosikletim her ne kadar ready to race diye satılsa da, ABS ayarlanmıyor.

Konuyu geriye bağlarsam, ben ABS nin 20km/h altında devre dışı kalacağı bilgisine katılmıyorum. Ben sürekli aktif olduğunu düşünüyorum. Belki durmaya yakın hızlarda devre dışı kalabilir, oda sensörlerin verimli okuma yapamayacağı hızlar olduğu için. 20km/h altındada abs yi devreden çıkaran sistem varsa, bunu başka sensörlerle yapabileceğini düşünüyorum. Tek başına abs sensörleri yeterli gelmez. Senin multimap li ABS'si olan örneğinde zaten zilyon tane sensör vardır.

Abi yok eski ABS sistemleri de aynı şekilde yavaşlama ivmesine bakarak karar veriyor. Fren öncesi hızla devreye girme hızı arasındaki fark tamamen fren basıncının nasıl uygulandığına bağlı, rakamları tamamen salladım belki çok sade bir yavaşlama yapar verdiğim örnek, ama çalışma mantığı tamamen bu.

Multi-map ABS aslında yine sadece iki tane hız sensörü ile sağlanabilecek bir sistem. Sadece ABS'ye birden fazla tolerans seviyesi tanımlayabilmen gerekiyor. Kötü örneğe dönecek olursak ABS1 programı 80'den 74'e inince karışırken, ABS2 programı 72'ye kadar ses etmeyip 71'de karışıyordur. Yine bunun için iki tane abs ring yeterli. Ha pratiğe dökecek olursak Multi-map abs olan çoğu motorda acçıya duyarlı ABS ve TCS gibi başka başka sürü sepet şey de oluyor evet.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Bu araştırmada ABS'li motosikletle acil frenleme ve deneyimsiz sürücüler arasındaki ilişkilere odaklanılmış ama yer yer farklı araştırmalara atıfta bulunuyor.

"More recently, in a study with two expert riders driving between
65 and 100 km/h and with self-initiated braking on dry surfaces, Dinges
& Hoover (2018) reported that the braking distance obtained was
similar for motorcycles with and without ABS. Other tests with emergency
braking showed that less skilled riders can lose control of the
vehicle when locking the front wheel of a motorcycle without ABS
(Huertas-Leyva et al., 2020). In summary, previous studies suggest that
ABS, if used to its full braking capacity, has the potential to reduce brake
distance, and therefore motorcycle crash rates in real-life situations."

Aşağıda Amerika Ulusal Otoyol Güvenliği İdaresi ve Çin'de East China Jiaotong Üniversitesi'nin ayrı ayrı yapılan araştırmaları var.
"Best Effort" dediği ABS olmayan araçla mümkün olan en iyi çabayla durmaya çalışmaktan bahsediliyor.
Bu sonuçlara göre ABS fren mesafesinin ABS ile kısaldığı görülüyor.

JRU0DpEGOIw_.png

Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ben de bu açıkladıklarınızdan dolayı ABS'nin off road için tasarlanmadığını düşündüğümden arazi şartlarında ABS'yi tartışmanın mantıklı olmadığı görüşünde bulundum.

Abi araştırmaların içeriğini incelemek lazım.
Neticede ABS'nin çalışma sistemi de bildiğimiz bir şey, konuya ilişkin fizik kanunları da. Modern dünyada bu konuda pek fazla tartışma yok, ABS devreye girdiği an fren mesafesinin uzayacağını herkes biliyor.
ABS'nin en güvenli tercih olması başka bir şey, gördüğüm kadarıyla araştırmalar da sürekli bunun üzerine gitmişler.
Benimse bu konu minvalinde söylemek istediklerimin tamamı teorik olarak en iyi durma konsepti üzerine. Yoksa kimseye ABS'siz motor alın demiyorum.

ABS kesinlikle olmalı.
15 sayfa sonra yine yazıyorum.

bu arada boş yolda çekilen abs videoları bana çok gereksiz geliyor, böyle boş yolda abs olsa da olmasa da fark etmez, ancak trafikte abs niz olmazsa ilk panikte yere yapışırsınız. yere yapışmaktansa 3-5 metre fren mesafesinin uzaması daha iyidir.

Motosikleti
Ns200 15"
Abi kadın gibi karmaşık bir varlığı çözüp motosiklet gibi basit bir aletin mekaniğini çözmemek garibime gidiyor. :D

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar