Motosiklete castrol araba yağı koysak ne olur?

Rotella T6 JASO-MA sertifikalı bir motosiklet yağı. Cyan yazmış gerçi zaten.

Motosiklette otomobil yağı kullanırsanız debriyaj kaçırır. Kısa vadede başka bir şey olmaz, uzun vadede o yağ şanzıman dişlileri ile başa çıkamayacağı için şanzıman zarar görmeye başlar. Ha bir de kısa vadede de olsa çok yüksek devir çevirmem. Otomobil yağları ona da uygun değil.

Yolda kalma durumu varsa gram düşünmem koyarım.
Normal bakım yapıyorsam, gram düşünmem, koymam.
Rotella jaso ma sertifikalı değil. Jaso ma standardını karşıladığını kendileri belirtiyor. Bencede karşılıyor.
Scooterlarda şanzıman zaten ayrı.
Ben scooter da araba yağı kullaniyorum.
Hatta vitesli motosiklettede kullaniyorum.
Enerji tasarrufu işareti olmayan standart araba yağları kullandığın sürece debriyajda sıkıntı olmaz bence

Son düzenleme:
Teşekkür ederim abilerim. İşten eve dönerken ses iyice arttı ve motorun sele altını söküp sesi dinlerken egzozdan çok yoğun mavi duman geldiğini gördüm ve motoru açma kararı aldım, motoru açtım ve silindiri söktüğümde gördüğüm şey piston eteği kırılmıştı.

Dikkatimi çeken bir diğer unsur ise kompresyon segmanları birbirine çok yaklaşmış.
Silindir ne alemde hal buysa oda gitmiştir.

Bu arada bizim pederin ramzey cub motoru var sepetli yıllar önce almıştı adam bildim bileli hiç yağ değiştirmedi o motorda sadece eksildikçe tamamlıyor yağı ve bulduğu her 10 40 yağı koyuyor motora.
Motor yağı neden almadın diyorum üzerinde motor yağı yazıyor diyor :D engine oil yazıyor :D
Markasız ne varsa ekliyor sürekli ve komik olan 50000km yi devirdi onla hatta o kadar hor kullandı ki o motoru odun falan taşıdı.
Kabortası falan berbat halde motor yamuk falan duruyor ama halen yürüyor ve motoru hiç açılmadı daha onun, sadece 1 kere debriyaj balatasını değiştirdik onda bile yeni yağ koymadı çıkan yağı koydurttu geri :D

• Wow
Tepkiler: Ged
Motosikleti
İki Teker Havada
Bu konu Hindistan da açılsa tamam derdim de TR de açılması bir garip 😶‍🌫️

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Rotella jaso ma sertifikalı değil. ...
Basit bir Google aramasıyla doğrulanabilen bir konu:

OEM Specifications and Approvals: See additional specifications for Shell Rotella® T6 5W-40 Full Synthetic Diesel Oil:
API: CK-4, CJ-4, CI-4 PLUS, CI-4, CH-4 ACEA E9; JASO DH-2; Cummins CES 20086; Volvo VDS-4.5; Detroit Fluid Specification (DFS) 93K222, Caterpillar ECF-2/ECF-3, MAN M3575, JASO MA/MA2, Allison TES 439, MB-Approval 228.31

Bildiğim kadarı ile birşey olmuyor ama performans düşüşü olabilir. Ben 97 model arabaya eksilen yağını motorsiklet yağı ile tamamlanmıştım.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
1 ıslak kavramalı motor KONMAZ. T6 koyanlar da daha çabuk vites geçişlerinin bozulduğundan, şikayet ediyor gibi okudum forumlarda.
2 kuru kavramalı motor KONABİLİR
3 İkisi de ayrı ayrı satılıyorken zorunda değilsen niye?

• Beğen
Tepkiler: Ged
Basit bir Google aramasıyla doğrulanabilen bir konu:

Ben de Shell'in ürün sayfalarından hatırlıyordum bunu ama şimdi gidip baktım, JASO'nun sitesindeki listede yok gerçekten =)
Dizel yağ sertifikasyonlarından bazıları bu motosiklet şanzımanında oluşan "shear" (yırtma?) koruma seviyesini kapsıyor - yan kanıt gibi yağın bu özelliklere sahip olduğunu gösteriyor denebilir. Friction modifier'lar da motosiklet ile uyumlu ama sanırım Shell zahmet edip JASO'ya para vermek istememiş =)

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Ben de Shell'in ürün sayfalarından hatırlıyordum bunu ama şimdi gidip baktım, JASO'nun sitesindeki listede yok gerçekten =)
Dizel yağ sertifikasyonlarından bazıları bu motosiklet şanzımanında oluşan "shear" (yırtma?) koruma seviyesini kapsıyor - yan kanıt gibi yağın bu özelliklere sahip olduğunu gösteriyor denebilir. Friction modifier'lar da motosiklet ile uyumlu ama sanırım Shell zahmet edip JASO'ya para vermek istememiş =)
Ama bu durumda JASO MA/MA2 diye yazamaz ki Shell? Yani onu yazıyorsa sertifikaya gerçekten sahip olması gerekir. Shell böyle alaturka işler yapmaz bence. Bir saçmalık var... Kendi sitesine certifications/approvals maddesi altında net bir şekilde yazmış çünkü. Şimdiye kadar aldığım hiçbir yağda JASO sitesine girip kontrol etmedim açıkçası, kutunun üzerinde yazana güvendim. Bunu kim yapar yani? JASO'ya para vermeden JASO lafını geçirirsen davalık olmaz mısın?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar