Motosiklete castrol araba yağı koysak ne olur?

Motosikleti
Adv
Selam herkese 250'lik xmax motoruma bir arkadaşın fiat egea benzinli aracına kullandığı castrol yağı kullansak ne olur?
İkiside yağ? Uzun vadede ve kısa vadede ne olur?

Motosikleti
XV250 - FZ6
Amerika'da sentetik dizel kamyon yağı (rotella T6) kullananlar var, hem de 12 bin devir çeviren motorlarda.

Motosikleti
İki Teker Havada
Tavanın ne üstü yansın ne altı
Yok öyle bir dünya

Motosikleti
Arora kasırga
Kısa vadede (ilk 150-200 km) bir şey olmaz. Uzun vadede (201.km'de) kıça bı yüz bin kaçar.
2 zamanlı moturda 4 zamanlı yağ kullanılmaz.

Büyük ihtimal sıkıntı olmaz.
Bu kadar cimri biri kavramadaki kaçırmayı ve kalın gelen motor yağından motorun sıkı çalışmasından kaynaklı performans kaybını anlamayacağından sıkıntı olmaz.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Kısa vadede (ilk 150-200 km) bir şey olmaz. Uzun vadede (201.km'de) kıça bı yüz bin kaçar.
2 zamanlı moturda 4 zamanlı yağ kullanılmaz.
xmax 250 motoru iki zamanlı değil ki, o da 4 zamanlı. Ama arabaya göre çok yüksek devir çeviriyor, 4000-8000 devir arası çeviren motorun yağı da ona göre farklı oluyor bu yüzden konmaz.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Amerika'da sentetik dizel kamyon yağı (rotella T6) kullananlar var, hem de 12 bin devir çeviren motorlarda.
Onlar Jaso MA/MA2 standardında yağlar olduğu için kullanılabiliyor. Tahminim dizel motorda yağın daha fazla zorlanması mümkündür. (Motor çok daha yüksek kompresyonda ve daha yüksek yanma sıcaklıklarıyla çalışıyor...) Ondan motosiklet motorunda da gayet iş görürler.

Motosikleti
Ns200 15"
Belli bir kilometre Spontini'de Castrol Magnatec kullandım sıkıntı yaşamadım fakat kullanma sebebim artık motorun üflemesinden ötürü yağ eksiltmesi ve kaliteli yağ kullanımı motor revizyonundan daha pahalı tuttuğu için artık önemsemiyorum. Benim Spontini'de Honda parçaları kullanarak revizyon edersem 8.000 TL civarı malzemeler tutuyor (işçiliği bana ait) yan sanayi kullanır takarsam ise 2500 TL gibi komik rakama revizyon yapabiliyorum, durum böyle olunca bu motora kaliteli yağ gereksiz, bir tek eğitime özel tek seferlik Motul 7100 15w50 kullandım.

Rotella T6 JASO-MA sertifikalı bir motosiklet yağı. Cyan yazmış gerçi zaten.

Motosiklette otomobil yağı kullanırsanız debriyaj kaçırır. Kısa vadede başka bir şey olmaz, uzun vadede o yağ şanzıman dişlileri ile başa çıkamayacağı için şanzıman zarar görmeye başlar. Ha bir de kısa vadede de olsa çok yüksek devir çevirmem. Otomobil yağları ona da uygun değil.

Yolda kalma durumu varsa gram düşünmem koyarım.
Normal bakım yapıyorsam, gram düşünmem, koymam.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Rotella T6 JASO-MA sertifikalı bir motosiklet yağı. Cyan yazmış gerçi zaten.

Motosiklette otomobil yağı kullanırsanız debriyaj kaçırır. Kısa vadede başka bir şey olmaz, uzun vadede o yağ şanzıman dişlileri ile başa çıkamayacağı için şanzıman zarar görmeye başlar. Ha bir de kısa vadede de olsa çok yüksek devir çevirmem. Otomobil yağları ona da uygun değil.

Yolda kalma durumu varsa gram düşünmem koyarım.
Normal bakım yapıyorsam, gram düşünmem, koymam.
Xmax motorda şanzıman dışarıda (CVT + kuru debriyaj) olduğu için kullanılabilir sanki? Zaten bunlarda yağ filtresi de yoktu (yenilerde varsa bilmiyorum), dolayısıyla uygun viskozitede otomobil yağı varsa olur gibi. (Otomobillerde 10W-40 falan yağ var mı bilmiyorum, çoğu artık 0W-30, 5W-30 falan kullanıyor arabaların...)

Motosikleti
Ns200 15"
Xmax motorda şanzıman dışarıda (CVT + kuru debriyaj) olduğu için kullanılabilir sanki? Zaten bunlarda yağ filtresi de yoktu (yenilerde varsa bilmiyorum), dolayısıyla uygun viskozitede otomobil yağı varsa olur gibi. (Otomobillerde 10W-40 falan yağ var mı bilmiyorum, çoğu artık 0W-30, 5W-30 falan kullanıyor arabaların...)
Otomobil yağlarında bulunan katkılar genelde motosiklet yağlarındaki kadar kuvvetli değiller, tam sentetiklerde %25-%30 civarı basınç dayanımı motosiklet yağlarında daha fazla oluyor. Sürekli üst devirlerde kullanılması gereken bir motor ile düşük devirlerde kullanılan motor ağı arasında bir fark olması gerektiğini düşünüyorum.

Otomobillerde bulunun 10w40 yağlar yarı sentetik veya mineral yağlar, tam sentetikler 0w20-0(5)w30-0(5)w40-10w60 viskozite değerine sahip olan yağlar oluyor.

Hiç bakmamışım motorun ne olduğuna :D
Yani, evet debriyajla ilgili sorunlar ortaya çıkmayabilir ama yine o kadar devir çevirmeye müsait yağlar olmuyor otomobil yağları.
Keşke konuya da bakmasaymışım ya neyse..

Belli bir kilometre Spontini'de Castrol Magnatec kullandım sıkıntı yaşamadım fakat kullanma sebebim artık motorun üflemesinden ötürü yağ eksiltmesi ve kaliteli yağ kullanımı motor revizyonundan daha pahalı tuttuğu için artık önemsemiyorum. Benim Spontini'de Honda parçaları kullanarak revizyon edersem 8.000 TL civarı malzemeler tutuyor (işçiliği bana ait) yan sanayi kullanır takarsam ise 2500 TL gibi komik rakama revizyon yapabiliyorum, durum böyle olunca bu motora kaliteli yağ gereksiz, bir tek eğitime özel tek seferlik Motul 7100 15w50 kullandım.
Adamlar grupta 50cc çin motoruna 7100 koyun diyorlar zaten 1500 max 2000km kullanacaksın yağı ve motorun revizyonundan daha pahalıya geliyor yağ anlamıyorum onları. Bende sizin kafadayım.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar