İstanbul'un Kurye Sorunu

Motosikleti
SYM JetX 125 2026
Yahu demeyeyim demeyeyim diyorum; Ara sokağa girerim, tersen kurye fırlar, dümdüz kendi şeridimde ilerlerim, dangalağın bir tane kuryesi gelir bana dip yapar tekerimin arkasına geçer, hem araç sürücülerini, hem de kendimi tehlikeye atmamak adına emniyet şeridinde 25 - 30 arası seyrederim, gelip arkamdan korna basıp dip yaparak geçiş ister. Kırmızı ışıkta nizami şekilde bekleriz, bir yerinden fırlamış gibi gelirler önünüze sağdan kırarlar koca ışıkta. Sağlarına sollarına bakmazlar, ara mahallelerde MotoGP'de yarışır gibi giderler.

Bakın ben Motosikletli olarak bunlardan çekiyorum, araba sürdüğüm vakitlerde yaşadıklarım yukarıdaki kadar satır daha kaplar. Ama en normalini yazayım; Dar bir ara mahallede misiniz? Bir dakika sonra arkanızda kurye bitecek, sizden saniyede 300.000 KM hızla gitmediğiniz, partiküllerinize ayrılmadığınız sürece arkanızdan korna çalmaya başlayıp o daracık mahallede kenara çekilmenizi isteyecektir.

Ne olacak bu moto kuryelerin düzensiz tavırları? Hayır kimsenin bunlara karşı sabrı da kalmadı. Devlet neyi amaçlıyor bunlara çok ağır yaptırımlar yapmayarak?

Not: Bu söylediklerim işini iyi yapan kurye arkadaşlara değildir, ama şu da bir gerçek ki aranızda mesleğinizi doğru düzgün yapan belki de semt başına 5 - 10 kişi anca vardır. Kurunun yanında yasta yanıyor.

• Beğen
Tepkiler: Ged
Minibüs sorunu?
Servis sorunu?
Taksi sorunu?

İstanbul'da kurye sorunu diye bir şey yok, motosiklet sorunu falan da yok.
İstanbul'da @Cyan'ın dediği gibi nüfus sorunu var, bir de Türkiye'nin yönetilemiyor olması sorunu var. "failed state" diyor gavur, ben Türkçesini bilmiyorum böyle yazınca da kızıyorlar. Bitmiş devlet midir nedir artık o.

Yalnız ben 5milyona indiği zaman da problemlerin çözüleceğini sanmıyorum. Türkiye inanılmaz kalabalık bir eğitimsiz insan sürüsüne sahip. Sayı azalsa da bu eğitimsizlikle bunların hallolması mümkün değil.

İstanbul'un esas sorunu nüfusu; indir nüfusu 5 milyona, kalan sorunların %90'ı çözülür.
Gene çok abi, Arnavutluk nüfusu 2.8 milyon civarı, Karadağ nüfusu 700.000 civarı. Bu 2 ülkeye gittim ve ikiside güzeldi, bu iki ülkenin toplamı yinede Bursa'nın nüfusu etmiyor (resmi 3.2 milyon ama gayri resmi tahmini 5 milyon nüfusu var). :D

Yönetim güzel olsa herkes bir şehirde toplanmasa çok güzel olacaktı...

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Açık konuşayım; bir İstanbullu olarak söylüyorum; nüfus 1/4'e inerse saçınızı tıraş edecek berber, kombiniz bozulduğunda o gün tamir edecek usta bile bulamazsınız. En basit hizmet için bile haftalarca bekler, 3 katı fiyata "ok" dersiniz. Bir çoğumuz 100 metre ötedeki markete yürümeye üşenip fik fik firmalardan eve teslim sipariş geçiyoruz. Kuryeler de bu dönemin doğal sonucu. Ha it oğlu it gibi sürmeleri gerekmiyor o ayrı konu.

Motosikleti
SYM JetX 125 2026
Minibüs sorunu?
Servis sorunu?
Taksi sorunu?

İstanbul'da kurye sorunu diye bir şey yok, motosiklet sorunu falan da yok.
İstanbul'da @Cyan'ın dediği gibi nüfus sorunu var, bir de Türkiye'nin yönetilemiyor olması sorunu var. "failed state" diyor gavur, ben Türkçesini bilmiyorum böyle yazınca da kızıyorlar. Bitmiş devlet midir nedir artık o.

Yalnız ben 5milyona indiği zaman da problemlerin çözüleceğini sanmıyorum. Türkiye inanılmaz kalabalık bir eğitimsiz insan sürüsüne sahip. Sayı azalsa da bu eğitimsizlikle bunların hallolması mümkün değil.
Bu söylediklerin İstanbul'un sorunlarından sadece diğer 3'ü.

Ben konumda Motosiklet forumunda olmamızdan ötürü Kurye sorununu söyledim, sen kuryelerin sorun olmadığını, çok büyük bir güruhunun motosiklet sürmeyi bilmediğini kabul etmiyorsan ya İstanbul'da yaşamıyorsun ya da toplu taşımadan başka bir şeye binmemişsindir.

Evet, İstanbul %1 milyon aşırı nüfusa sahip bir yer, ama bu da bu sorunları konuşmamamız anlamına gelmiyor. Yakın zamanda bu kurye sorunu artan nüfus ve kötüleşen alım gücüyle beraber "genel" anlamda motosiklet sorununa dönüşecek.

Hindistan olma yolunda ilerliyor trafiğimiz.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Açık konuşayım; bir İstanbullu olarak söylüyorum; nüfus 1/4'e inerse saçınızı tıraş edecek berber, kombiniz bozulduğunda o gün tamir edecek usta bile bulamazsınız. En basit hizmet için bile haftalarca bekler, 3 katı fiyata "ok" dersiniz. Bir çoğumuz 100 metre ötedeki markete yürümeye üşenip fik fik firmalardan eve teslim sipariş geçiyoruz. Kuryeler de bu dönemin doğal sonucu. Ha it oğlu it gibi sürmeleri gerekmiyor o ayrı konu.
İstanbul'un maksimum nüfusu 10 milyon olmalı. 20 Milyona dayandı bu şehir, 10 milyona düşse, Pendik, Arnavutköy, Şile, Tuzla, Silivri gibi yerler İstanbul'a bağlı olmaktan çıkıp il olsalar + şehrin altyapısına yoğun bir yatırım gerçekleşse çok değil, 10 senede Avrupa'nın en iyi şehri olur da.

İşte kime niyet, kime kısmet.

Son düzenleme:
Motosikleti
Suzuki GSX 8R
Kurye sorunu değil arkadaşım ,işsizlik sorunu....

Kimse bizim için paket taşımaya meraklı değil....

Son düzenleme:
Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Açık konuşayım; bir İstanbullu olarak söylüyorum; nüfus 1/4'e inerse saçınızı tıraş edecek berber, kombiniz bozulduğunda o gün tamir edecek usta bile bulamazsınız. ...
Babalarımız berber veya tamirci mi bulamıyordu? Gayet buluyordu. En az %60 kuru kalabalık şimdikiler. Fazlası vardır azı yoktur. (Üretime katkı, katma değer üretimi açısından yazdım...)

Bu söylediklerin İstanbul'un sorunlarından sadece diğer 3'ü.

Ben konumda Motosiklet forumunda olmamızdan ötürü Kurye sorununu söyledim, sen kuryelerin sorun olmadığını, çok büyük bir güruhunun motosiklet sürmeyi bilmediğini kabul etmiyorsan ya İstanbul'da yaşamıyorsun ya da toplu taşımadan başka bir şeye binmemişsindir.

Evet, İstanbul %1 milyon aşırı nüfusa sahip bir yer, ama bu da bu sorunları konuşmamamız anlamına gelmiyor. Yakın zamanda bu kurye sorunu artan nüfus ve kötüleşen alım gücüyle beraber "genel" anlamda motosiklet sorununa dönüşecek.

Hindistan olma yolunda ilerliyor trafiğimiz.

41 yaşındayım, 40 yıldır İstanbul'da yaşıyorum. Bazen tam olarak Levent'e falan gideceksem Yenikapı - Maslak metrosunu, bazen de Sabiha Gökçen'e giderken o metroyu kullanıyorum, o da bazen. Toplu taşımadan nefret ediyorum, mümkün olduğunca her yere motosiklet veya arabayla gidiyorum. Söylediğim şeyin anlamı üzerine konuşursak benim ne olup olmadığım gibi gereksiz konularla vakit kaybetmeyiz.

Saydıklarım İstanbul'un sorunlarından diğer üçü değil, bir bütün sorunun dallara budaklara ayrılmış hali. Çok büyük bir güruh motosiklet sürmeyi bilmiyor da bunun motosikletle alakası yok ki. Aynı büyüklükte güruh otomobil sürmeyi de bilmiyor, minibüs sürmeyi de bilmiyor, servis şöförlüğü de bilmiyor. Hatta emin ol oransal olarak bakarsak kullandığı taşıttan ve trafikten bihaber sürücü oranı en düşük olan taşıt motosiklettir. Hobi amaçlı tercih edilme oranı en yüksek olan taşıt motosiklet, belli bir yaş ve cc üstü kullanıcıların önemli bir kısmı en azından daha az cahil. Ben sokakta gördüğüm motosiklet binicilerinin %90'ı neye bindiğini bilmiyor diyorum her zaman, ama benim kast ettiğim şey Türkiye'de eğitim aldığını düşünen motosiklet binicilerine verilen eğitimin kötülüğü; yoksa yine her türlü diğer araç sürücülerine göre oranla motorcular daha çok biliyor.

Ülkedeki eğitimsizlik ve yönetilemezlik sorununu motosiklet vs diye parçalara ayırırsan, güya motorcu diye bilinen adamın biri makama gelir, görev süresi boyunca ne trafiğin diğer paydaşlarına ne de motosiklet kullanıcılarına gram faydası olmayan, anca motorcuları zaptırapt altına alınması gereken çıkıntılar olarak gören işlere imza atar, sonuç: hiçbişey.

İstanbul'un motosiklet veya kurye problemi yoktur. Türkiye'nin eğitimsizlik sorunu vardır, eğitimsiz insan trafikte de cahil cahil hareketler yapar, aracını park ettikten sonra yürürken de cahil cahil hareketler yapar, kasa önünde tek sıra olmayı da bilmez, çöpünü arabasından dışarı atmaması gerektiğini de bilmez; motora bindiği zaman da nasıl filtreleme yapması gerektiğini bilemez, iki şerit arasında bir filtreleme tüneli açılmışken bir yandaki şeritten ikinci tüneli açmaya kalkmaması gerektiğini de bilmez.

Bu arada konu tek başına nüfusun çokluğu da değil, yani @tommygun'ın söylediği de doğru, @Cyan'ın söylediği de doğru.

İstanbul'un nüfusu rakamsal olarak da değil, planlama olmadığı için problem yaratıyor. İstanbul hacminde bir yerde 20 milyon insan sağlıklı bir şekilde barındırılabilir, ancak şehir planlaması diye bir şey yok burada. Zaten İstanbul iki yarım adadan oluştuğu için coğrafi açıdan çok zorlu bir duruma sahip, bu ekstra özenle şehir planlaması isteyen bir durum iken İstanbul kabaca 50 yıldır sıfır plan ile tecavüze uğrayıp duruyor.
Nufüs 5 milyona inerse evet berber ve tesisatçı bulmakta çok zorlanırız burası da doğru. Babalarımız bulamıyor değildi elbette, ama babamın oturduğu evdeki tamir edeceği şeyler ile benim evimdekiler de bir değil, babamın hayatındaki iş yükü ile benimki de bir değil. İnsanların işlerindeki katma değersizlik konusu baki olmakla birlikte, yine yetersiz kalacaktır hizmetler. Bugün bile artık tesisatçılara verilen paralardan dem yanmaya başladık, biz zaten milletçe işçilik ödemekten nefret eden bir toplumuz, iyice ulaşılmaz olur fiyatlar.

Son düzenleme:
Motosikleti
SYM JetX 125 2026
41 yaşındayım, 40 yıldır İstanbul'da yaşıyorum. Bazen tam olarak Levent'e falan gideceksem Yenikapı - Maslak metrosunu, bazen de Sabiha Gökçen'e giderken o metroyu kullanıyorum, o da bazen. Toplu taşımadan nefret ediyorum, mümkün olduğunca her yere motosiklet veya arabayla gidiyorum. Söylediğim şeyin anlamı üzerine konuşursak benim ne olup olmadığım gibi gereksiz konularla vakit kaybetmeyiz.

Saydıklarım İstanbul'un sorunlarından diğer üçü değil, bir bütün sorunun dallara budaklara ayrılmış hali. Çok büyük bir güruh motosiklet sürmeyi bilmiyor da bunun motosikletle alakası yok ki. Aynı büyüklükte güruh otomobil sürmeyi de bilmiyor, minibüs sürmeyi de bilmiyor, servis şöförlüğü de bilmiyor. Hatta emin ol oransal olarak bakarsak kullandığı taşıttan ve trafikten bihaber sürücü oranı en düşük olan taşıt motosiklettir. Hobi amaçlı tercih edilme oranı en yüksek olan taşıt motosiklet, belli bir yaş ve cc üstü kullanıcıların önemli bir kısmı en azından daha az cahil. Ben sokakta gördüğüm motosiklet binicilerinin %90'ı neye bindiğini bilmiyor diyorum her zaman, ama benim kast ettiğim şey Türkiye'de eğitim aldığını düşünen motosiklet binicilerine verilen eğitimin kötülüğü; yoksa yine her türlü diğer araç sürücülerine göre oranla motorcular daha çok biliyor.

Ülkedeki eğitimsizlik ve yönetilemezlik sorununu motosiklet vs diye parçalara ayırırsan, güya motorcu diye bilinen adamın biri makama gelir, görev süresi boyunca ne trafiğin diğer paydaşlarına ne de motosiklet kullanıcılarına gram faydası olmayan, anca motorcuları zaptırapt altına alınması gereken çıkıntılar olarak gören işlere imza atar, sonuç: hiçbişey.

İstanbul'un motosiklet veya kurye problemi yoktur. Türkiye'nin eğitimsizlik sorunu vardır, eğitimsiz insan trafikte de cahil cahil hareketler yapar, aracını park ettikten sonra yürürken de cahil cahil hareketler yapar, kasa önünde tek sıra olmayı da bilmez, çöpünü arabasından dışarı atmaması gerektiğini de bilmez; motora bindiği zaman da nasıl filtreleme yapması gerektiğini bilemez, iki şerit arasında bir filtreleme tüneli açılmışken bir yandaki şeritten ikinci tüneli açmaya kalkmaması gerektiğini de bilmez.

Bu arada konu tek başına nüfusun çokluğu da değil, yani @tommygun'ın söylediği de doğru, @Cyan'ın söylediği de doğru.

İstanbul'un nüfusu rakamsal olarak da değil, planlama olmadığı için problem yaratıyor. İstanbul hacminde bir yerde 20 milyon insan sağlıklı bir şekilde barındırılabilir, ancak şehir planlaması diye bir şey yok burada. Zaten İstanbul iki yarım adadan oluştuğu için coğrafi açıdan çok zorlu bir duruma sahip, bu ekstra özenle şehir planlaması isteyen bir durum iken İstanbul kabaca 50 yıldır sıfır plan ile tecavüze uğrayıp duruyor.
Nufüs 5 milyona inerse evet berber ve tesisatçı bulmakta çok zorlanırız burası da doğru. Babalarımız bulamıyor değildi elbette, ama babamın oturduğu evdeki tamir edeceği şeyler ile benim evimdekiler de bir değil, babamın hayatındaki iş yükü ile benimki de bir değil. İnsanların işlerindeki katma değersizlik konusu baki olmakla birlikte, yine yetersiz kalacaktır hizmetler. Bugün bile artık tesisatçılara verilen paralardan dem yanmaya başladık, biz zaten milletçe işçilik ödemekten nefret eden bir toplumuz, iyice ulaşılmaz olur fiyatlar.
Uzun lafın kısası, benden yaşça büyüksünüz ve bunun farkında olduğunuza net eminim; İstanbul'da Kurye sorunu var. Hadi Motosiklet sorunu demeyelim, o konuda biraz genel konuştum haklısınız.

Fakat kurye sorunu var, bu çok net bir gerçek. Motor eğitiminden tamamen habersiz bir güruh, hatta bazılarının direkt insanlığı yok. Bakın daha bugün dükkanıma gidiyordum, Moda ışıkları bilen bilir, bir arabanın kenarından geçmek isteyen malum firmanın kuryesi adam 5 saniye geç sola doğru direksiyonunu kırdı diye "aynanı çıkarır eşine *****" diye tehditler savurup basıp gitti. Hani daha bismillah demeden, dün açtım ben bu konuyu.

Planlama konusuna da katılıyorum. Ama Nüfusun rakamsal artışı zaten kötü olan yönetimin planlama yapma konusunu da zora sokuyor bu da kabul etmemiz gereken bir gerçek.

Motosikleti
Bu arada kurye demeyelim, çok geniş kapsamlı oluyor; paketçi diyelim, bunları ayrı kategorize edelim bence. Benim kurye tanıdıklarım var, gayet düzgün çalışıyorlar iş yapıyorlar. En cahil saçma mantıksız tehlikeli hareketleri paketçi tabir ettiğimiz kesim yapıyor. Evrak veya sigortalı şirket kuryeleri değil...

... biz zaten milletçe işçilik ödemekten nefret eden bir toplumuz, iyice ulaşılmaz olur fiyatlar.
Ben artık maaşla değil emeğimi / bilgimi satarak kendi hesabıma çalıştığım için ödediğim işçilikler bana yüksek gelmiyor. Ama ŞARTI VAR: O da yapılan işin en üst standartta, en iyi şekilde ve en iyi malzeme ile yapılması. Bu olduktan sonra özel uzmanlık / tecrübe gerektiren bir işte günlüğü xx.000 bile veririm gocunmam. Kendime istediğim ücreti başkasından niye esirgeyeyim? İkiyüzlülük olur...

Motosikleti
SYM JetX 125 2026
Bu arada kurye demeyelim, çok geniş kapsamlı oluyor; paketçi diyelim, bunları ayrı kategorize edelim bence. Benim kurye tanıdıklarım var, gayet düzgün çalışıyorlar iş yapıyorlar. En cahil saçma mantıksız tehlikeli hareketleri paketçi tabir ettiğimiz kesim yapıyor. Evrak veya sigortalı şirket kuryeleri değil...

Ben artık maaşla değil emeğimi / bilgimi satarak çalıştığım için ödediğim işçilikler bana yüksek gelmiyor. Ama ŞARTI VAR: O da yapılan işin en üst standartta, en iyi şekilde ve en iyi malzeme ile yapılması. Bu olduktan sonra özel uzmanlık / tecrübe gerektiren bir işte günlüğü xx.000 bile veririm gocunmam. Kendime istediğim ücreti başkasından niye esirgeyeyim? İkiyüzlülük olur...
Valla bilmiyorum hocam ya, o ekspres evrak kuryelerinin de sürüşlerinin bilirim o konuda bir şey diyemeyeceğim. Zira bizim normal yemek kuryelerine paketçi deyince de beğenmiyorlar "kuryeyiz biz, lojistik alanında çalışıyoruz." diyorlar.

Motosikleti
Valla bilmiyorum hocam ya, o ekspres evrak kuryelerinin de sürüşlerinin bilirim o konuda bir şey diyemeyeceğim. Zira bizim normal yemek kuryelerine paketçi deyince de beğenmiyorlar "kuryeyiz biz, lojistik alanında çalışıyoruz." diyorlar.
Ben ne zaman saçma sapan yanlış ve tehlikeli bir hareket yapan, kaza geçiren veya kazaya sebep veren veya kaza tehlikesi yaratan kurye görsem %99 paketçi oluyor. O yüzden ben kesinlikle ayırıyorum bunları. Diğerleri de çok masum değil belki ama kusur sayısı / oranı bazında bakarsak paketçilerden çok geri kalıyorlar.

Motosikleti
Suzuki SV650A
geçen fsm köprüsünden bulvara doğru gidiyorum, akan trafik, kurye reels kaydırıyordu

images

Motosikleti
SYM JetX 125 2026
geçen fsm köprüsünden bulvara doğru gidiyorum, akan trafik, kurye reels kaydırıyordu

images
O esnada reels kaydırmıyordu, entellektüel gelişimi için Friedrich Nietzsche, Immanuel Kant gibi büyüklerin eserlerini okuyup aynı anda yorumluyordu ama işte biz adi motor sürücüleri bunu asla anlayamıyoruz. :cry:

images

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar