Temel hakimiyet şart, daha az düşerek motosiklete hakim olursunuz, motosikleti kullanmaktan zevk almaya başlarsınız.
Hakimiyet ve iki teker dengesi, motosiklet kumandaları, gidon tutuşu, postür, konumlanma, bakış teorisi, motosikleti elle yürütme pratiği, frenleme teorisi, dönüş yarıçapına alışma, sol ayak koyma alışkanlığı doğru bir şekilde öğrenilmeli kesinlikle. Bu konuda tartışmaya dahi girmem.
Ancak;
Yol eğitimi tercih, motosikletle saçma sapan bir şekilde ölme ihtimalinizi azaltır. Bir nevi bilgilerinize "cross-check" atma işi.(Bence)
Genelde motosikleti alır almaz hemen eğitim alıyor bazı abiler, daha motoru tanımadan, gaz karakterini bilmeden, lastiği tanımadan vs. ve eğitimden sonra da "Baya yatırmaya başladım, özgüvenim yerine geldi" gibi kelamlar ediyorlar. Bence bir süre bildiğin bir rotada kullanılarak bu eğitimleri kendi çapınızda da yapabilirsiniz. Teknoloji artık cebimizde, egzersiz bulmak gayet kolay. Yanlış yaparsan zaten ya deviriyorsun ya da estetik olmuyor. Anlıyorsun yani birşeylerin yanlış olduğunu...
Yavaş gitme, slalom antremanı, görüşü ileri taşıma, apex ve bilgi sağlama, yokuşta "U" dönüşü gibi antremanları kendiniz de kapalı bir alanda gayette yapabiliyorsunuz. Keza biraz motosikletinizle vakit geçirdiyseniz yakın bir tur rotasında da antreman yapmak mümkün. Eğitim alarak muhtemelen daha hızlı öğrenirsiniz ama olmazsa olmaz görmüyorum. Motorunuzu tanımaya olan hevesiniz ve gaz koluna ne kadarlık bir disiplinle hakim olabiliyorsunuz onla alakalı bence.
Motosiklet kullanmak bence çok sportif bir faaliyet ve bunun için her sürüş bir antreman durumunda. Özellikle vitesli, depoyu sardığınız motosiklette yapabileceklerinizin olanakları çok fazla. Kendini iyi hissetmediğinde kullanmak istemezsin mesela, ya da sadece kafa dağıtmak, düşünmemek için bile motosiklet binilebilir. Böyle bir nimet için de birisinin "doğru yolu budur" demesi mantıksız. Sokaklarda, yollarda kullanan insanlarız; Piste çıkma düşünceniz varsa durum farklı ama o bilgilerle gerçekten bizim yollarımızda kullanmak isteyeceğinizi sanmıyorum.
En iyilerimiz aramızdan ayrıldı, onlar bilmiyorlar mıydı. Problem bizler değil, bağlı bulunduğumuz şartlar. Hatta problem belki bir yerde "o şartları oluşturanlar".
Kıssadan hisse, eğitim her türlü fayda sağlar; ancak niteliklerinin de bir raddesi, haddesi var. Sizi getirebileceği noktanın bir garantisi olmaz. O aracı "siz" kullanıyor olacaksınız. Karar verirken sadece siz ve "O" olacak; Tek, mülkün sahibi.