Sizce Motorsiklet Eğitimi Şart Mıdır?

Motosikleti
Bajaj Dominar 400ug
Herkese merhabalar.Yaklaşık 10 yıldır motorsiklet kullanıyorum yaz kış demeden binerim ama son zamanlarda iyice kendimle çelişmeye başladım.Motorsiklet eğitimi aldıktan sonra gerçekten çok belirgin şekilde fark oluyor mu sizce?Eğitim almadan bir sürücü kendini ne kadar geliştirebilir?

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Farkında olmadan yanlış bir temel üzerine sürüşünüzü inşa etmiş olabilirsiniz.

Eğitim iyidir tabi ki kimse kolay kolay kötüleyemez ama aradaki farkı görmek için bence rüştünü ispat etmiş bir kurumdan eğitim programı alın. Tabi ki size burada dünyanın sırrını açıklamıyorlar ama yine de faydasını göreceksiniz. Hakimiyet eğitimlerinden sonra bol bol antrenman ve yol eğitimleri alırsanız kendi gelişiminizi göreceksiniz.

Ben dahil bir kısım üye genelde eğitim aldıktan sonra motora başladık, sizinki tam tersi. eğitim alırsanız sizin de tecrübeleri duymak isteriz.

Ged

Motosikleti
Forza 250, Tiger Sport 660
Ben motora gecen ekimde basladim ve kasim ayinda kapali alan hakimiyet egitimi aldim. Motora baslamadan once bol bol altin elbiseli adam ve zafer akcay izledim. Iki ay once de yol surus egitimi aldim. Iki egitim de bana bir seyler katti. Forum uyelerinden birisi de demisti;"kaza yapmaniz durumunda cikacak masraf egitim masrafindan daha fazla olacak" diye. Ben de tommy gibi merak ettim, egitim alirsaniz yorumlarinizi bekleriz

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Hatta bütçe ayarlayabilirseniz farklı ekollerin de eğitimini deneyin, arazi eğitimi alın, pist eğitimi alın. Bunlar bütçenizle bağlantılı olarak çok güzel hadiseler.

Motosikleti
Bajaj Dominar 400ug
Muğla’da ikamet ediyorum.Eğitim veren iyi bir yer bulursam şana vereceğim.

Motosikleti
cbf 150
Ben bala göte bu yaşa geldiğimi söylüyebilirim sana gardaş. Hızlı bir motorla başladım daha 17 yaşlarımdaydım. Çok arkadaşımıda kaybettim.

Motorcu ne zaman oldum bir abimiz vasıtasıyla Dakar Aslanı Kemal Merkitle tanıştım o ve ekibi beni döve döve eğitti "allah rahmet eylesin" sonrada gittim Avrupaya oraya bura her gittiğimde kurslara yazıldım.

Şimdi hangi cc olursa olsun motoru dans ettirim ama trafikte asla. Trafik ap ayrı bir olgu, hesaplıymıyacagınız kadar çok karar alma ve izlenmesi gerek nokta var. allen girli işlere girmem trafikte.

Eğitim almadan kendi kendine uçak uçurabilirmisin? eğitim almadan haba gübele satranç oynuyabilirmisin. Çok kurye görüyorum kimisi milyon km devirmiş ama motor kullanmayı bilmiyorlar.

Eğitimsiz bir cacık olunmaz.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
10 yılda öğrendiklerin tecrüben önemli..
Bence kendini sorgulamalısın...
Bir sürü eğitmen var.. Hepsinin de yazıları sayfa sayfa...
Bence göz gezdir..
Anlatılanları ne kadar ve nasıl yapıyorum diye kendince tart...
Sonrasında kendin karar ver eğitim şart mı diye ?..

Herkese merhabalar.Yaklaşık 10 yıldır motorsiklet kullanıyorum yaz kış demeden binerim ama son zamanlarda iyice kendimle çelişmeye başladım.Motorsiklet eğitimi aldıktan sonra gerçekten çok belirgin şekilde fark oluyor mu sizce?Eğitim almadan bir sürücü kendini ne kadar geliştirebilir?
Bu sitede çılgınlar gibi savunduğum bir temel var: TR'de sadece motor sürerek iyi bir motorcu olamazsın. İyi araba da sürebiliyor musun veya altında aktif bir araban var mı ? Türkiye'deki trafiği özellikle büyükşehir tarzı trafiği ne kadar biliyorsun. Temelde motoru herkes sürer çünkü çocukken bisiklet sürmüş her vatandaşta bilinçaltında iki teker olayı otomatik yüklü zaten çok yetenek katili değilsen atla deve değil iki teker sürmek(sıfırdan araba sürmek, sıfırdan motosiklet sürmeye göre net daha zor. Aksini düşünen varsa söylesin) Ama TR'de iyi şoför olmanın olayı aracı iyi sürmekten önce trafiği iyi bilip iyi okumaktan geçiyor. Bunun içinde daha güvenli ve daha az öldürücü olan arabalar ile TR trafiğini başta hatmeden adam direkt motor ile TR trafiğine başlayan adamdan her türlü önde ve güvende ve çok daha iyi sürücü oluyor. Paralelde hem araba hem motor sürüyorsanda her türlü daha iyi sürücü olman kaçınılmaz. Olayın yani eğitimden önce bunlarla alakası var. Motosiklet camiasında şu var ama çok basit şeyleri sanki altın madeni bulmuş gibi anlatma sunma olayı var. Örnek: kontra tekniği... Ulan herkesin iki teker üstünde nerdeyse farkına bile varmadan eşyanın tabiatı gereği yaptığı şeye öyle bir isim verilmiş ve öyle herkes uzun uzun anlatıyor ki sanarsın Amerika yeniden keşfediliyor da üzerine tez yazılmadığı falan kaldı😁

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
Temel hakimiyet şart, daha az düşerek motosiklete hakim olursunuz, motosikleti kullanmaktan zevk almaya başlarsınız.

Hakimiyet ve iki teker dengesi, motosiklet kumandaları, gidon tutuşu, postür, konumlanma, bakış teorisi, motosikleti elle yürütme pratiği, frenleme teorisi, dönüş yarıçapına alışma, sol ayak koyma alışkanlığı doğru bir şekilde öğrenilmeli kesinlikle. Bu konuda tartışmaya dahi girmem.

Ancak;

Yol eğitimi tercih, motosikletle saçma sapan bir şekilde ölme ihtimalinizi azaltır. Bir nevi bilgilerinize "cross-check" atma işi.(Bence)

Genelde motosikleti alır almaz hemen eğitim alıyor bazı abiler, daha motoru tanımadan, gaz karakterini bilmeden, lastiği tanımadan vs. ve eğitimden sonra da "Baya yatırmaya başladım, özgüvenim yerine geldi" gibi kelamlar ediyorlar. Bence bir süre bildiğin bir rotada kullanılarak bu eğitimleri kendi çapınızda da yapabilirsiniz. Teknoloji artık cebimizde, egzersiz bulmak gayet kolay. Yanlış yaparsan zaten ya deviriyorsun ya da estetik olmuyor. Anlıyorsun yani birşeylerin yanlış olduğunu...

Yavaş gitme, slalom antremanı, görüşü ileri taşıma, apex ve bilgi sağlama, yokuşta "U" dönüşü gibi antremanları kendiniz de kapalı bir alanda gayette yapabiliyorsunuz. Keza biraz motosikletinizle vakit geçirdiyseniz yakın bir tur rotasında da antreman yapmak mümkün. Eğitim alarak muhtemelen daha hızlı öğrenirsiniz ama olmazsa olmaz görmüyorum. Motorunuzu tanımaya olan hevesiniz ve gaz koluna ne kadarlık bir disiplinle hakim olabiliyorsunuz onla alakalı bence.

Motosiklet kullanmak bence çok sportif bir faaliyet ve bunun için her sürüş bir antreman durumunda. Özellikle vitesli, depoyu sardığınız motosiklette yapabileceklerinizin olanakları çok fazla. Kendini iyi hissetmediğinde kullanmak istemezsin mesela, ya da sadece kafa dağıtmak, düşünmemek için bile motosiklet binilebilir. Böyle bir nimet için de birisinin "doğru yolu budur" demesi mantıksız. Sokaklarda, yollarda kullanan insanlarız; Piste çıkma düşünceniz varsa durum farklı ama o bilgilerle gerçekten bizim yollarımızda kullanmak isteyeceğinizi sanmıyorum.

En iyilerimiz aramızdan ayrıldı, onlar bilmiyorlar mıydı. Problem bizler değil, bağlı bulunduğumuz şartlar. Hatta problem belki bir yerde "o şartları oluşturanlar".

Kıssadan hisse, eğitim her türlü fayda sağlar; ancak niteliklerinin de bir raddesi, haddesi var. Sizi getirebileceği noktanın bir garantisi olmaz. O aracı "siz" kullanıyor olacaksınız. Karar verirken sadece siz ve "O" olacak; Tek, mülkün sahibi.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
amaç motosikletle a noktasından b noktasına gitmekse hayır değil

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Şarttır.
Eğitimsiz motosiklet alınmaz. En az ön lisans mezunu olması önerilir. Alırken bayinin veya önceki sahibinin motosikletin diplomasını ibraz etmesini isteyin. Alengirli diplomalardan uzak durun. Her an iptal edilebilir, Silivri'yi boylarsınız. (Bkz.İmaro)🤫

Ben şöyle söyliyim baştan sona kendim öğrendim ve kendime çok şükür güvenim tam ve buralara gelene kadar defalarca kez düştüm yani açıklama bu öğrenmek için düşmek gerekiyor eğitim aldığınız zamanda illaki düşecez ve ondan sonra tecrübe edincez bence her halükarda kendi başına öğrenmek daha iyi herkesin düşüncesi kendine
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ben şöyle söyliyim baştan sona kendim öğrendim ve kendime çok şükür güvenim tam ve buralara gelene kadar defalarca kez düştüm yani açıklama bu öğrenmek için düşmek gerekiyor eğitim aldığınız zamanda illaki düşecez ve ondan sonra tecrübe edincez bence her halükarda kendi başına öğrenmek daha iyi herkesin düşüncesi kendine
Farkettiysen kendime güvenim tam diyorum asla düşmem hata yapmam şöyle böyle demiyorum çünkü her nekadar uzman olmuş olsanda yinede adı üstünde motor bu her an herşey olabilir 😄

Motosikleti
D400
Bence gerekli, her ne kadar önerimi kendim yapmasam bile önemli oldugunun farkındayım.

Forumda bir arkadaş var ara ara konularda "honda'dan egitim" aldıgını ara ara konulara sıkıştırıyor mesela, eşşeklik baki ise eğitim bir işe yaramaz o ayrı :D

Motosikleti
Ybr, Cygnus L
30 senedir motor kullanırım. Şimdi 100-125 CC kullanıyorum.
2012de Fz6 da kullandığım oldu.
Eğitim almadım hiç. Şimdi bu kadar alışılmisliktan sonra bana eğitim fayda eder mi bilemedim şimdi.
Bazi şeyler belleğe yerleşiyor bu nasıl değişecek ya da değişir mi deneyip görmek gerek.
15 senenin ardından bikac ay önce kendi hatamdan toprak yolda düştüm ben de :

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
30 senedir motor kullanırım. Şimdi 100-125 CC kullanıyorum.
2012de Fz6 da kullandığım oldu.
Eğitim almadım hiç. Şimdi bu kadar alışılmisliktan sonra bana eğitim fayda eder mi bilemedim şimdi.
Bazi şeyler belleğe yerleşiyor bu nasıl değişecek ya da değişir mi deneyip görmek gerek.
15 senenin ardından bikac ay önce kendi hatamdan toprak yolda düştüm ben de :
Ben eskiden 2-3 parmakla ön fren kullanmaya alışmıştım. Eğitimde doğal olarak 4 parmak kullanımı aşılanmaya çalışılıyor, ben yapamıyordum, en sonunda elimi bantlamışlardı. Bu arada 2 parmak kullanımı da yanlış demiyorum, becerebilen var, beceremeyen çok.

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Ben eskiden 2-3 parmakla ön fren kullanmaya alışmıştım. Eğitimde doğal olarak 4 parmak kullanımı aşılanmaya çalışılıyor, ben yapamıyordum, en sonunda elimi bantlamışlardı. Bu arada 2 parmak kullanımı da yanlış demiyorum, becerebilen var, beceremeyen çok.
Dostum, oturmuş bir alışkanlığı değiştirmek gerçekten en zor işlerden biri.

Frenlemede özellikle panik frenlemede 4 parmak aşılanmasının temel sebebi şudur;

Gaz kolunu tutğumuzda elimizi ön fren manetine uzatırsak dördüncü yani serçe parmağı fren manetine yetişemez. Biz bu serçe parmağı manete doğru uzatıp sıktığımızda otomatik olarak gaz kolunu kapatıyoruz.

Ayrıca panik fren gücünde bu küçücük serçe parmak da manet basısı anlamında yadsınamaz desteği oluyor. Bilinçli olarak 3 parmak ve 4 parmakla yapılan frenlemede durma mesafesinin değiştiğini ölçümledim.

Üç parmak veya iki parmak frenleme olmaz mı? Yapılıyor, panik frene ihtiyaç olmadan tozunu almak anlamında, yoğun trafikte filtreleme esnasında, gaz kapandığında yapılan motyor frenine hafif destek anlamında iki parmak uygulanabiliyor. Eğitmenden eğitmene de uygulama farklı olduğunu gözlerimle görüyorum.

Frenle ilgili söylediklerimin aksi yapıp rahat eden, uygulayan vardır illa ki

Fakat şunu söylemeliyim ki hızınız 30-40 bile olsa panik frenlemede kesinlikle dört parmak frenleme büyük fark yaratıyor.

Motosikleti
MV Agusta Brutale 800, Ducati 797
bu mesele, pratiğe dayalı bir konu
kimse, iyi bir eğitim alma şansın varken bunu kullanma diyemez elbet
eğitimin olması her daim daha iyidir
ama sana ne kadar katkı yapar, hele ki yerleşmiş bir kas hafızasında çelişkili bir duruma yol açar mı bilinmez
kötü de olsa harware renderer tepkiler hep daha iyidir
şöyle açıklayayım, nerde ne yapacağını bilmek meselesi yerleşik dürtüler şeklinde çalışsa daha iyidir
sonradan, daha üst katman bir bilinç seviyesinde işlenen ve eskisine muhalif bir bilgi, kararsızlık gibi tehlikeli sonuçlar doğurabilir
hasılı, en önemlisi pratiktir

Motosikleti
Ducati 848, Suzuki SV650
Şart mı değil, ama canını seven her motorcunun bir mont parası verip en azından bir seviye eğitim almaması için hiçbir gerekçe yok. Istediğiniz kadar yıllarca sürün, eğitim ile aynı sonucu vermiyor, çünkü eğitimle (hatta bir iki senede bir tekrarlanan eğitimle) başarılan esas şey acil bir durumda veya yolda saçma sapan bir şey olduğunda vereceğiniz bilinçsiz tepkiyi, refleksi programlamak. Şahsen benim aldığım eğitimler birkaç kere canımı kurtardı, benim gözümde tasarruf yapılacak şey değil.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar