Motordan nasıl daha iyi anlayabilirim

Hocam motorda çoğu şeyi bilmiyorum neyin ne işe yaradığını mesela tork vesaire veya bakım, tamirat gibi şeyleri nasıl öğrenebilirim?

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
İşe motorunuzla beraber verilen bakım kitapçığını okumakla başlamanızı tavsiye ederim. Muhtemelen orada hangi civatanın hangi tork değeriyle sıkılması gerektiği yazıyordur. Ardından "tork" gibi anlamını bilmediğiniz kelimeleri Google'da ya da yapay zeka yardımıyla aratarak anlamını öğrenebilirsiniz. Yine aklınıza gelen her konuyla ilgili Youtube'da milyonlarca video var, onları izleyebilirsiniz. Yabancı dil bilginiz yoksa da Youtube üzerindeki çoğu yabancı videonun İngilizce alt yazı seçeneği var, onları da Auto Translate ile Türkçe'ye çevirip anlayabilirsiniz. Bu tip tercümeler çok doğru olmayabiliyor ama en azından ana fikri anlarsınız.

Motosikleti
R25
Servis fiyatları çok yüksek olduğundan dolayı zaten bir yerden sonra istesen de istemesen de motorun kendisi sana öğretiyor. En azından ufak tefek şeyleri. Denildiği gibi Bajaj veya herhangi bir Çinli bir motor alırsan hızlandırılmış kurs gibi olur :D

Hocam motorda çoğu şeyi bilmiyorum neyin ne işe yaradığını mesela tork vesaire veya bakım, tamirat gibi şeyleri nasıl öğrenebilirim?
yabancıların çektiği ve özellikle teknik bilgi veren kanalları izle bolca. Türklerin çektiği videolarda çokca kendi yorumlarını katması var o yüzden pek tavsiye etmem onları çünkü herşeyi en iyi ben yaparım kafasında olunca saçma sapan bilgiler dolanıyor ortalıkta. Basit şeylerden başlayabilirsin mesela yağ değişim, hava filtresi, fren hidroliği,zincir ayarı vs

sadece seyretmen ya da okuman yetmez birebir tatbik etmen gerek, karbüratörlü ön arka kampana bir motosiklet edinmen lazım 🤙

Yaşını bilmiyorum ama makine yada motorlar ile ilgili okul ( yukşek okul, meslek lisesi, makine mühendisliği gibi bir bölüm) okuyarak motorlar ile ilgili bilginizi arttırabilirsiniz. Hatta meslek haline bile getirebilirsiniz.

İlgili motorun tork vesaire veya bakım, basit tamirat işlerini youtube üzerinden öğrenirsin.

İlgili motorun tork vesaire veya bakım, basit tamirat işlerini youtube üzerinden öğrenirsin.
Maalesef daha elimde motor yok temmuza doğru almayı düşünüyorum ondan dolayı almadan önce ogrenebilecegim kısımlara bakmaya çalışıyorum Bi nevi

Bakım gibi konuları şimdiden araştırmana bence gerek yok. İhtiyaç duyduğunda deneyerek tecrübe edinebilirsin.

Mesela ben de durduk yere fren hidroliği değişitirmeyi bilmezdim. Tekrar denemezsem nasıl yaptığımı bile hatırlamam. Babam bi' ATV almıştı. Frenleri çok sağlam tutmuyordu. Hortumunu vesaire değiştirip hidrolik fren yağını doldurup havasını almıştık taş gibi olmuştu. Öyle hidrolik deposunu aç, doldur gibi basit değildi.

Bence (manuel alcaksan) rev matching yapmayı, doğru yerlerde konumlanmayı, yol yüzeyindeki (kuru/ıslak, düz/bozuk gibi) değişiklikleri farketmeyi, levhaları daha iyi okumayı, olası tehlikeleri öngörmeyi öğren. Bakım-tamirattan önce bunlara ihtiyacımız olacak.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Daha motosiklet almadım. Yayayken bile beynim alışsın diye arkası görünmeyen yerlerde "şuradan motorlu çıkabilir", "şuradan yaya çıkabilir" şeklinde tahminler yapıyorum. Tahmininiz tutunca bunun önemini daha iyi anlıyorsunuz. YouTube'da Zafer Akçay hocanın kaza videoları var. Onları izlemek de işe yarayabilir.

Son düzenleme:
Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
Hz. Google, yapay zeka ve YouTube sayesinde teoriyi kapıp uygulamayı yaptıkça öğrenirsin.

Motosikleti
cbf 150
Birincisi motorun bakım kitabını indir yada satın al, daha sonra o kitabı iyice oku bütün bölümlerini.

Yavaş yavaş okudukça elindeki alet edavatların eksiklerini görüp yatırım yapmaya başlıcaksın, ilk alman gerekende motosiklet sehpası olucak.

Motor çok zor birşey değil eğerki 500 cc ye kadar bir motorun varsa daha üstü cclerde elektornikler çok fazla oldugu için motor servisleri bile bakımlarını doğru yapamıyorlar ama kitabı öğrenirsen ve belli elektornik aletleri alırsan onlarıda çözersin.

Benim hiçbir motorum servise gitmez, kendi bakımlarımı kendim yaparım ama 30 yıllık bir tecrübem var ve her türlü alet edavatımda var.

Pratik bir taviyem şu olur sana, kitapda yazan bakım aralık cetvli incele orada standard evde yapabiliceğin bakımlar vardır, bu bakımları kmsi geldiği zaman yapma kendine göre canın istediğinde basitten zora doğr uyap. böylece elin herzaman motor üstünde olur.

Ben asla 10 bin bakımı diye birşey yapmam yada 5000 bakımı yada 50 bin bakımı. Benim elimdevamlı motorun üstündedir. sadece yağ bakımını maliyetlerden ötürü kitaba uygun yaparım.

motorun bütün grenajlarını yada şase parçları sökmeyi öğren ve takmayıda.

Sökmek en zor kısmıdır unutma, bütün motor hasarları sökerken olur.

Başkalarına bakarakda öğrenebilirsin ama bir işi yaparken asla yanında bir yardımcı olmasın herzaman işleri karıştırırlar.

İndexlemeyi öğren herşeyi işaretle böylece hiçbrişeyi kaybetmezsin ve bolbol video çek.

Motordan daha fazla parayı alete harcıyabilirsin ucu yok işin bunu nutma bendeki bir sehpa bile bir motor değerinde.

Motosikleti
1999 Honda Rebel 250 CMX
eğer meslek olarak düşünüyorsan bir ustanın yanında işe başlaman en iyisi olur. ama öyle profesyonel değil de motorunun basit ayarlarını bakımlarını yapacak kadar dersen de üzerinde bişeyler yapabileceğin bir motorun olduğu zaman videolardan izlediklerini uygulayıp öğrenebilirsin. merağın da varsa bu tarz şeylere bakımı tamiri kolay karbüratörlü biraz eski teknolojiden yoksun bir motor almanı öneririm. gidip de pratik olmadan zor pahalı motorlar üzerinde bişey yapmanı pek tavsiye etmem yanlış bi hatanda sonuçları kötü olabilir.

bu kanalı izlemeni öneririm basit bir şekilde bölüm bölüm motor parçaları ve nasıl çalıştıklarını detaylı bir şekilde anlatıyor. tüm videolarını izledikten sonra ufkum açıldı motorumu bambaşka bi şekilde sürmeye başladım bu videoları izlemeni öneririm.

eğer meslek olarak düşünüyorsan bir ustanın yanında işe başlaman en iyisi olur. ama öyle profesyonel değil de motorunun basit ayarlarını bakımlarını yapacak kadar dersen de üzerinde bişeyler yapabileceğin bir motorun olduğu zaman videolardan izlediklerini uygulayıp öğrenebilirsin. merağın da varsa bu tarz şeylere bakımı tamiri kolay karbüratörlü biraz eski teknolojiden yoksun bir motor almanı öneririm. gidip de pratik olmadan zor pahalı motorlar üzerinde bişey yapmanı pek tavsiye etmem yanlış bi hatanda sonuçları kötü olabilir.

bu kanalı izlemeni öneririm basit bir şekilde bölüm bölüm motor parçaları ve nasıl çalıştıklarını detaylı bir şekilde anlatıyor. tüm videolarını izledikten sonra ufkum açıldı motorumu bambaşka bi şekilde sürmeye başladım bu videoları izlemeni öneririm.
Birincisi motorun bakım kitabını indir yada satın al, daha sonra o kitabı iyice oku bütün bölümlerini.

Yavaş yavaş okudukça elindeki alet edavatların eksiklerini görüp yatırım yapmaya başlıcaksın, ilk alman gerekende motosiklet sehpası olucak.

Motor çok zor birşey değil eğerki 500 cc ye kadar bir motorun varsa daha üstü cclerde elektornikler çok fazla oldugu için motor servisleri bile bakımlarını doğru yapamıyorlar ama kitabı öğrenirsen ve belli elektornik aletleri alırsan onlarıda çözersin.

Benim hiçbir motorum servise gitmez, kendi bakımlarımı kendim yaparım ama 30 yıllık bir tecrübem var ve her türlü alet edavatımda var.

Pratik bir taviyem şu olur sana, kitapda yazan bakım aralık cetvli incele orada standard evde yapabiliceğin bakımlar vardır, bu bakımları kmsi geldiği zaman yapma kendine göre canın istediğinde basitten zora doğr uyap. böylece elin herzaman motor üstünde olur.

Ben asla 10 bin bakımı diye birşey yapmam yada 5000 bakımı yada 50 bin bakımı. Benim elimdevamlı motorun üstündedir. sadece yağ bakımını maliyetlerden ötürü kitaba uygun yaparım.

motorun bütün grenajlarını yada şase parçları sökmeyi öğren ve takmayıda.

Sökmek en zor kısmıdır unutma, bütün motor hasarları sökerken olur.

Başkalarına bakarakda öğrenebilirsin ama bir işi yaparken asla yanında bir yardımcı olmasın herzaman işleri karıştırırlar.

İndexlemeyi öğren herşeyi işaretle böylece hiçbrişeyi kaybetmezsin ve bolbol video çek.

Motordan daha fazla parayı alete harcıyabilirsin ucu yok işin bunu nutma bendeki bir sehpa bile bir motor değerinde.
Bakım gibi konuları şimdiden araştırmana bence gerek yok. İhtiyaç duyduğunda deneyerek tecrübe edinebilirsin.

Mesela ben de durduk yere fren hidroliği değişitirmeyi bilmezdim. Tekrar denemezsem nasıl yaptığımı bile hatırlamam. Babam bi' ATV almıştı. Frenleri çok sağlam tutmuyordu. Hortumunu vesaire değiştirip hidrolik fren yağını doldurup havasını almıştık taş gibi olmuştu. Öyle hidrolik deposunu aç, doldur gibi basit değildi.

Bence (manuel alcaksan) rev matching yapmayı, doğru yerlerde konumlanmayı, yol yüzeyindeki (kuru/ıslak, düz/bozuk gibi) değişiklikleri farketmeyi, levhaları daha iyi okumayı, olası tehlikeleri öngörmeyi öğren. Bakım-tamirattan önce bunlara ihtiyacımız olacak.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Daha motosiklet almadım. Yayayken bile beynim alışsın diye arkası görünmeyen yerlerde "şuradan motorlu çıkabilir", "şuradan yaya çıkabilir" şeklinde tahminler yapıyorum. Tahmininiz tutunca bunun önemini daha iyi anlıyorsunuz. YouTube'da Zafer Akçay hocanın kaza videoları var. Onları izlemek de işe yarayabilir.
Hocam hepinize teker teker teşekkür ederim gerçekten çok yardımcı oldunuz dediğiniz gibi el kitabını inceleyip youtube daki videolardan bir şeyler öğrenmeye çalışacağım teşekkürler tekrardan

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Mekanik düşünebilmek sonradan kazanılan bir şey değil, Herkes koşabilir ama herkes Usain Bolt olamaz. Mevzu "Kendimi idare edebilecek kadar öğreneyimse" olabilir. Ama harikalar yaratacak kadar olmaz. Çocukken evde bir şey bozulunca babamın takım sandığını açar kendim tamir etmeye uğraşırdım. En başından böyle bir uğraş, merak yoksa sonradan kazanmak zor olabilir.

Uzun uzun anlatmak mümkün değil, Tork sorulmuş mesela kimse cevap vermemiş gördüğüm kadarıyla;
Tork bir cismin dönme momentumudur. Bunun meali ise şöyle;

Bir kamyonun ne kadar yük taşıyabileceğini belirleyen şey tork, o yükü ne kadar hızlı götürebileceğini belirleyen etkende beygirdir.

Mesela şu an imalatta 3kw (4hp) motor + Redüktör ile 5.2 tonluk bir ittirme kuvvetiyle bir demir parçayı belirli aralıklarla kesecek bir sistemin hesaplamasını yapıyordum. Redüktör'le torku yeterince arttıramayacağım için düşündüğümden biraz daha büyük bir eksantrik koyup lineer hat üstünde bu hareketi yakalayacağım. Basit bir hesap ancak bunu Üniversitede Halkla İlişkiler ve Reklamcılık okuyan biri olarak yapabiliyorum. Kendimi idare edecek kadar öğrenmişim :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar