bir adet bajaj marka motosiklet al o sana tamiratı öğretir![]()
yabancıların çektiği ve özellikle teknik bilgi veren kanalları izle bolca. Türklerin çektiği videolarda çokca kendi yorumlarını katması var o yüzden pek tavsiye etmem onları çünkü herşeyi en iyi ben yaparım kafasında olunca saçma sapan bilgiler dolanıyor ortalıkta. Basit şeylerden başlayabilirsin mesela yağ değişim, hava filtresi, fren hidroliği,zincir ayarı vsHocam motorda çoğu şeyi bilmiyorum neyin ne işe yaradığını mesela tork vesaire veya bakım, tamirat gibi şeyleri nasıl öğrenebilirim?
Maalesef daha elimde motor yok temmuza doğru almayı düşünüyorum ondan dolayı almadan önce ogrenebilecegim kısımlara bakmaya çalışıyorum Bi neviİlgili motorun tork vesaire veya bakım, basit tamirat işlerini youtube üzerinden öğrenirsin.
Ön disk olsun daha fazla şey öğrenir.sadece seyretmen ya da okuman yetmez birebir tatbik etmen gerek, karbüratörlü ön arka kampana bir motosiklet edinmen lazım![]()
eğer meslek olarak düşünüyorsan bir ustanın yanında işe başlaman en iyisi olur. ama öyle profesyonel değil de motorunun basit ayarlarını bakımlarını yapacak kadar dersen de üzerinde bişeyler yapabileceğin bir motorun olduğu zaman videolardan izlediklerini uygulayıp öğrenebilirsin. merağın da varsa bu tarz şeylere bakımı tamiri kolay karbüratörlü biraz eski teknolojiden yoksun bir motor almanı öneririm. gidip de pratik olmadan zor pahalı motorlar üzerinde bişey yapmanı pek tavsiye etmem yanlış bi hatanda sonuçları kötü olabilir.
bu kanalı izlemeni öneririm basit bir şekilde bölüm bölüm motor parçaları ve nasıl çalıştıklarını detaylı bir şekilde anlatıyor. tüm videolarını izledikten sonra ufkum açıldı motorumu bambaşka bi şekilde sürmeye başladım bu videoları izlemeni öneririm.
Birincisi motorun bakım kitabını indir yada satın al, daha sonra o kitabı iyice oku bütün bölümlerini.
Yavaş yavaş okudukça elindeki alet edavatların eksiklerini görüp yatırım yapmaya başlıcaksın, ilk alman gerekende motosiklet sehpası olucak.
Motor çok zor birşey değil eğerki 500 cc ye kadar bir motorun varsa daha üstü cclerde elektornikler çok fazla oldugu için motor servisleri bile bakımlarını doğru yapamıyorlar ama kitabı öğrenirsen ve belli elektornik aletleri alırsan onlarıda çözersin.
Benim hiçbir motorum servise gitmez, kendi bakımlarımı kendim yaparım ama 30 yıllık bir tecrübem var ve her türlü alet edavatımda var.
Pratik bir taviyem şu olur sana, kitapda yazan bakım aralık cetvli incele orada standard evde yapabiliceğin bakımlar vardır, bu bakımları kmsi geldiği zaman yapma kendine göre canın istediğinde basitten zora doğr uyap. böylece elin herzaman motor üstünde olur.
Ben asla 10 bin bakımı diye birşey yapmam yada 5000 bakımı yada 50 bin bakımı. Benim elimdevamlı motorun üstündedir. sadece yağ bakımını maliyetlerden ötürü kitaba uygun yaparım.
motorun bütün grenajlarını yada şase parçları sökmeyi öğren ve takmayıda.
Sökmek en zor kısmıdır unutma, bütün motor hasarları sökerken olur.
Başkalarına bakarakda öğrenebilirsin ama bir işi yaparken asla yanında bir yardımcı olmasın herzaman işleri karıştırırlar.
İndexlemeyi öğren herşeyi işaretle böylece hiçbrişeyi kaybetmezsin ve bolbol video çek.
Motordan daha fazla parayı alete harcıyabilirsin ucu yok işin bunu nutma bendeki bir sehpa bile bir motor değerinde.
Hocam hepinize teker teker teşekkür ederim gerçekten çok yardımcı oldunuz dediğiniz gibi el kitabını inceleyip youtube daki videolardan bir şeyler öğrenmeye çalışacağım teşekkürler tekrardanBakım gibi konuları şimdiden araştırmana bence gerek yok. İhtiyaç duyduğunda deneyerek tecrübe edinebilirsin.
Mesela ben de durduk yere fren hidroliği değişitirmeyi bilmezdim. Tekrar denemezsem nasıl yaptığımı bile hatırlamam. Babam bi' ATV almıştı. Frenleri çok sağlam tutmuyordu. Hortumunu vesaire değiştirip hidrolik fren yağını doldurup havasını almıştık taş gibi olmuştu. Öyle hidrolik deposunu aç, doldur gibi basit değildi.
Bence (manuel alcaksan) rev matching yapmayı, doğru yerlerde konumlanmayı, yol yüzeyindeki (kuru/ıslak, düz/bozuk gibi) değişiklikleri farketmeyi, levhaları daha iyi okumayı, olası tehlikeleri öngörmeyi öğren. Bakım-tamirattan önce bunlara ihtiyacımız olacak.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:
Daha motosiklet almadım. Yayayken bile beynim alışsın diye arkası görünmeyen yerlerde "şuradan motorlu çıkabilir", "şuradan yaya çıkabilir" şeklinde tahminler yapıyorum. Tahmininiz tutunca bunun önemini daha iyi anlıyorsunuz. YouTube'da Zafer Akçay hocanın kaza videoları var. Onları izlemek de işe yarayabilir.