Şimdi bu tarz koruma demirlerinin crash testi falan varsa önce bir paylaşırsanız sevinirim. O bilmez en iyiyi ben bilirim tarzı değil. Hepimiz bir şeyler öğrenelim eteğinizdeki taşları dökün. Konuşalım.
Öncelikle ben döküyorum. Lütfen dikkatli okuyunuz. Burada size kişisel bir saldırı söz konusu değil. Tamamen öğrenmeye çalışıyorum. Ben bildiklerimi paylaşıyorum. Sizden de aynı şeyi bekliyorum.
Sonradan benim için mantıklı gelebilecek bir kaç şey söylendiği için aftermarket bir ürünün arkasında durmayacağım, ama benzer bir şey göstereceğim. Sanayi ustasının ürettiği ürün konusunda haklısınız. Ancak 11 Senedir Maden sektörünün içinde yedek parça üretimi yapıp (Metal ürünleri ile) Fildişi sahiline kadar mal satan bir üretici olarak konuşuyorum. Mesela bu ürünü Puig üretse ya da Givi üretse okey miyiz? En iyi bildiğiniz markaların o koruma demirleri dediğim malzemeden başka bir şeyden yapılmıyor. (dikişsiz çekme çelik boru) Hatta yarış otomobillerinin roll cage'leri de aynı malzemeden.
Sizin demenize göre fabrika onayı yeterli. Eğer doğru anladıysam bu tarz bir koruma demirinin takla attıracağından bahsediyorsunuz.
https://www.harley-davidson.com/us/en/shop/flat-out-bar/p/49000231
Find Saddlebag Tip-Over Bar Set at Harley-Davidson.com. Free shipping on orders $50+ and free returns.
www.harley-davidson.com
Bakın bu yukarıda gördüğünüz ürünler Harley Davidson markasının TR'de ve Avrupa'da da satılan orijinal crash bar'ı. Neden güvenliği konusunda şüphem yok. İşte bunun Avrupa'da satılabilmesi yüzünden.
AB ülkelerinde kullanılacak parçaların ECE (Economic Commission for Europe) onaylı olması gerekebilir. ECE olmazsa CE belgesini arıyoruz. Nereden biliyorum bunları? Araştırıyorum. CE belgeli ürün üretimi yaptım yıllar önce. TSE belgesi yetmedi ürettiğim ürüne. Neyse. Tanıdınız mı bu ECE sertifikasını? Hani kasklarda 22.06 falan arıyoruz. Amerika'da kasklar için bunun adı DOT hatta. (tam karşılığı değil aslında çünkü üretici beyanını esas alır Dot)
Neyse Güvenlik gerekçesiyle Avrupa birliğine her aksesuar ve her yedek parçayı sokmuyorlar. Bağımsız laboratuvarlarca test ve onay zorunluluğu mevcut. Bu onlardan biri değil. Dip not geçeyim: (Bizim 1500€'dan 30€'ya düşen bireysel ithalat sınırı var ya. O durumda bakılmıyor diye biliyorum. Avrupa'da İthalatçı firması distribütörü olan bir malzemeden bahsediyoruz diye düşünelim.)
Kapsamlı ve çok noktalı testler içerir ayrıca. Yani marka vermek doğru olmaz ama örnek olarak yazıyorum. GP Kompozit TR'de ürettiği için ve TR içinde sattığı için bu testlere tabii olmayabilir ama Avrupa'da distribütörlük açarsa ya da bir markayla bayilik anlaşması yapıp satarsa nasılsa gümrük birliği var diye ürün gönderemiyorsun. Bu testleri yapıyorlar. Sonra gayette gidip Avrupa'nın herhangi bir bayisinden satın alıp kullanabiliyorsunuz. Linkteki ürünler mantıken hem gidonun altında şaseye bağlı parçada hem çanta demiri olarak aynı parça kullanılıyor. İkisinin yapısıda aynı. Uçlarında bildiğimiz gidon topuzu benzeri parça var. Sürtünme için yapılmış takozlar. Eğer bu parçalar herhangi bir şekilde kamu ya da sürücü güvenliğini tehlikeye atacak potansiyele sahipse bu çok düşük bir oran olsa bile izin verilmiyor. Bu konuda Avrupa katı kurallara sahip.
Bu arada bu mantıkla her motosiklette fabrikasyon olarak takılan gidon topuzununda düşme ve sürüklenme anında takla attırması olası.
Sokmadıkları parçalara da örnek vereyim Amerika'da satılan ama Avrupa'da satılamayan "80Grit" serisi pegler.
Tekrar soruyorum gerekçeniz nedir gerçekten merak ediyorum. Varsa elinizde bir test vb döküman. Öğrenmekten mutluluk duyarım.