- Katılım
- 26 Mar 2018
- Mesajlar
- 9,930
- Motosikleti
- 2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Öğütülmüş kahvenin ömrü 3-5 dakikadır. Yani O kahve size gelene kadar bayatlamıştır. Bir de nasıl kavrulduğu da önemli. Yanlış kavurma ve bayatlık birleşince böyle olmuştur.
Lavazza ve illy markaları da yurtdışında kavrulup geliyor. Yani garanti bayat. Ama tazeliğini yitirmiş kahve hemen zehirleyip öldürmediği için son kullanma tarihine kadar kullanılıyor, aslınd akahvenin ömrü hasattan sonra yeşil çekirdek hali yaklaşık 1 yıldır, sonrasında kendine has aromalarını kaybetmeye başlar. Kavrulduktan sonra da 3-4 hafta ömrü vardır, sonrasında yine niteliğini kaybeder. Dünyada insanların çoğu taze kahvenin farkını bilmedikleri için bayat kahveler arasında iyilerini seçmeye çalışıyor.
Bu doğru ise tüm dünyadaki kahve tüketicilerinin %99.999'u bayat kahve tüketiyor demektir. (Oranda cömert davrandım, virgülden sonra en az bir 6 hane gitmek lazımdı aslında...)
Bu arada benim kullandığım Lavazza ve Illy'ler vakumlu takoz halinde geliyor, oksitlenme olmadığı için belki daha uzun dayanıyordur? (Açtıktan sonra ideali 1 hafta 10 gün içinde bitirmek ama bitmiyor tabi; havasını alarak buzdolabında saklıyorum...)