eğlenceli bir konu olcağını düşünüyorum motor ve trajıkomik olaylarımız:

Kızılayın göbeğinde polislerle yüzleşmem:cherry:
geçen sene oluyor kırmızı 90 cclık popcornumla geziyordum kırmızı ışık yandı bende yolu bılmedıgım için ışıkların onunden kızılayın gobegınden gecıyordum gozumu polisler bile korkutamıyordu okadar free takılıyordum ışıklardan geçtim arkama 1200 gs bmw takıldı hemen sağa döndüm poliste arkamdan anons yapıyor sonra baktım aynadan durum ciddi motoru istop ettim sonra dedi anons edıyom duymuyon mu abi dedim kulagımda kulaklık var muzık dınlıyordum geç işittim dedim allahtan vardı yanı sonra ehliyet ruhsat dedi gösterdim polis altımdaki motor 1200cc lık kacabılcegını mı sandın sonra gerı dondu benım yaptıgım gıbı kaldırımı motoruyla geçti:cherry::cherry::cherry:

Benimde ilk solladığım araba bana çok kızmıştı sahinci sonra beni durdurdu kaç basıo bu dio sen e5'te 90la gidersen ben ne yapayım :d

SS gören çocuklar yaklaşır ve (elleriyle gidonu tutuyomuş gibi yaparak) Abi kawaZZakki mi bu ? demesi :)

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
slm

bir tane daha yazayım bende

yıllar önce bir mobylette'm var benim. sanırım benzinden midir neydi kilometrede bir elektrik kesiyor ve ben bujiyi temizliyorum. son olarak eve 4-5 kilometre kalmıştı, yine kesiklik yaptı, bujiyi yine temizledim ve amaney motor çalışmıyor bir türlü. tam 4-5 kilometre motoru ittim. yazın o sıcağında anam ağladı. hele öyle yokuşlar vardı ki canımdan bezdim. evin önüne geldim kan ter içinde ve yoldan geçen bir motorlu durdu ve dedi ki:
"kardeş buji başlığınıı takmayı unutmuşsun..."

içimden geçenleri siz düşünün artık

Mukemmel :queen:

sene 2008

yazları bizim market 7/24 açık.2 market yanyana ... babamında çocukluk arkadaşı diğer marketin sahibi.

yine bir sabahlama ben kankayla(yiit10) oturuyorum markette.babamın arkadaşı geldi.hadi içelim dedi.

yaz sonuna doğruydu haydi dedim bir efkar dağıtalım.babamda onayladı.gittim evden shot bardaklarını aldım.manavdan limon falan tekila yapacağız.

olmeca bitti istanblue açıldı , 2. istanblue derken biz acıktık.ne yapalım , ne yapalım derken "git kokoreç al şurdan" dediler.kokoreç tezgahıda bizim marketin hemen çaprazı...

yürüyerek 2 dk. , ama ben aldım motoru öyle gittim.

beyaz bir bmw muhtemelen 2008 model son ses ibrahim tatlıses çalıyor :)

amcamların kafa milyon.zaten bende o kadar içmişim orta ayaklıktaki motorun üstünde akrobasi yapıyorum.adam kalktı "ver anahtarı" dedi.dedim abi yok ...

"al lan" dedi , aha bir baktım bmwnin anahtarını uzatmış , "al" diyor takas yapalım."hemen bin git."

abi dedim "git lütfen".yok illede takas.nasıl içmişse artık 2000 model kineticle 2008 model m3'ü takaslamak istiyor.

kokoreççide tanıdık , tamam dedi "5 dk. sonra getirecek."

anca kurtuldum amcadan :D

arabada sarhoşken hatırladığım kadarıyla şöyleydi (m3 yada 3.20);

BMW-M3-Saloon-UK-Version-2009-model-luks-oto-resimleri-1024x768.jpg

Son düzenleme:
Eşimle ilk motosikletim olan Hyosung GV250cc yi alıp ne hikmetse dağlara çıkmıştık. Cruıser motosikletim dağlara fazla dayanamadı. İlk dar mucurlu virajda eşimle beraber hooop yerdeyiz.. O an "ne oluyor, benim yerde ne işim var?" derken sırt üstü yatarken iki kişi 30 sn sonra tepemde belirdi. Bu arada kuş uçmaz kervan geçmez toprak taşlı bir dağ yolunda yaklaşık 2000 metrelerde batı toros dağları zirvesine yakınız... Hayırdır bu adamla kadında kim dedim.. Beni ve eşimi kaldırdıktan sonra motosikletimi kaldrımaya gittik. Lakin eşim ve benim işimiz icabı günlük mesaimizde sürekli günde en az 12 saat ingilizce konuşuruz. O sırada adam bana olayın nasıl olduğunu sorduğunda eşimle bende anlatmaya başladık. Sohbet ede ede Kumlucaya indiğimizde yani yaklaşık 30 dakika sonra "Allah'ım biz n'apıyoruz? İngilizce konuşuyoruz.. Toros dağlarında niye inglizce konuşuyoruz, yahu bunlar kim nerden çıkktı, diye garipsemeye başladım ki, adamlar Kumluca'da gazlayıp gitmişlerdi.....
Konuştuğumuz lisanı kaza etkisi ile hiç garipsememiş ancak Kumluca'da garipsemiştik..
O adamlar aksanlarından ABD li oldukları belli idi... Ama çok yardımcı olmuşlardı. Eşimin sağ baldırı ezilmiş onlar dağ başında alkol tendürdiyot, saf su ve krem ve bandaj vermişlerdi.. Allah allah adamlar tam teşekküllü idi...

Yinede allah razı olsun diyim ne diyim!

---------- Mesaj ekleme zamanı: 11:17 AM ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 10:47 AM ----------

merabalar. 1997 senesindeemsalsiz 1969 model 250 lik kankırmızı jawamla artçımla gezerken e 5 yolunda polisin tırı durdurduğunu gördüm hızım 60 tı tırınyanından gecerken hızımı çoğalttım osırada artçımındayısı mobilyetle aynışeritten geliyodu ben polis durdurmasındiye tırınyanından gecerken gazabastım artçımda dayısına selam vermek için sağ elini avaya kaldırdı polis tırın önünden birden çıkınca şamarıyedi paçavra gibi savrulduk ama düşmedik dönüp baktığımızda aynasızın misket gibi,yerde yuvarlandığını gördük öbür poliste biz durmayınca arkamızdan kepini attı ve gaza bastık kactık ordan ertesigün güzelim 250 lik kırmızı jawam maviye dönmüştü

Çok iyiymiiş...:mrgreen:

---------- Mesaj ekleme zamanı: 11:21 AM ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 11:17 AM ----------

V-Strom u yeni almışım. Denizlide ilk benziklik durdum... Benzin alıyorum.. Yaklaşık 7-8 yaşında iki çocuk geldi.. Benle konuşmuyorlar lakin kendi aralarında konuşurlarken onları duyuyorum...

1.Çocuk; Bak bu Suzuki DL650 V-Strom:sunny:
2.Çocuk; Evet evet bu arabalardan hızlıdır oğlum..
1. Çocuk; Evet bak önde çift disk kaliper var... Arkada da bir tane tabi ki arabadan hızlı olacak..::eek:hmy::::eek:hmy::::eek:hmy::::eek:hmy::::eek:hmy::

Arkadaşlar işyerimde Piaggio Beverly 250cc si olan arkadaşım var. Motosikleti ile her daim övünürdü.. Birgün bizim işyerine italyan bir mühendis geldi... O da ss suzuki 600cc si olan motosiklet düşkünü bir kişi idii.... Sohbet aynen şöyle geçti..

İtalyan; Ya bende motosikletleri çok severim...
Arkadaşım; Ya bende çok severim doğuştan motosikletçiyim... Sen de ne vardı?
İtalyan; Super Sport Racing 600cc senin ki ne ?
Arkadaşım; Piaggio Beverly 250cc
İtalyan; Ama o, o motosiklet değil ki! O bir scooter...:silent:
Arkadaşım; Ama ama ama..::150::::156::

Son düzenleme:
Forumdan Uzaklaştırıldı
slm

sene 2008

yazları bizim market 7/24 açık.2 market yanyana ... babamında çocukluk arkadaşı diğer marketin sahibi.

yine bir sabahlama ben kankayla(yiit10) oturuyorum markette.babamın arkadaşı geldi.hadi içelim dedi.

yaz sonuna doğruydu haydi dedim bir efkar dağıtalım.babamda onayladı.gittim evden shot bardaklarını aldım.manavdan limon falan tekila yapacağız.

olmeca bitti istanblue açıldı , 2. istanblue derken biz acıktık.ne yapalım , ne yapalım derken "git kokoreç al şurdan" dediler.kokoreç tezgahıda bizim marketin hemen çaprazı...

yürüyerek 2 dk. , ama ben aldım motoru öyle gittim.

beyaz bir bmw muhtemelen 2008 model son ses ibrahim tatlıses çalıyor :)

amcamların kafa milyon.zaten bende o kadar içmişim orta ayaklıktaki motorun üstünde akrobasi yapıyorum.adam kalktı "ver anahtarı" dedi.dedim abi yok ...

"al lan" dedi , aha bir baktım bmwnin anahtarını uzatmış , "al" diyor takas yapalım."hemen bin git."

abi dedim "git lütfen".yok illede takas.nasıl içmişse artık 2000 model kineticle 2008 model m3'ü takaslamak istiyor.

kokoreççide tanıdık , tamam dedi "5 dk. sonra getirecek."

anca kurtuldum amcadan :D

arabada sarhoşken hatırladığım kadarıyla şöyleydi (m3 yada 3.20);

BMW-M3-Saloon-UK-Version-2009-model-luks-oto-resimleri-1024x768.jpg

KEske takasa gırseydın :queen::queen::queen::queen:

Sabah sabah siz beni güldürdünüz Allahda sizi güldürsün çok güzel bir topic olmuş :)

izmirin ücra köşelerinde bir yerdeyiz. arkadaşımın fazeri saat 3:00 gösteriyo iki tane çocuk geldiler göstergeye baktılar saati gördüler ve diğeri dedi ki olum 300 basıyo la bu

haziran ayında hafif yağmur yağmış kadıköy bahariye serasker caddesinde bisikletimle gidiyorum . üzerinde xc arazi lastiği olduğu için ıslak zeminde kayıyor ama öyle böyle değil. frenler de hidrolik disk fren kıçı başı oynatarak iniyorum ama oldukça yavaş insanlar da var caddede arkama bws li takıldı dayanamadı arkamdan gitmeye ve gaz açtı ama gaz açması ile yanlayıp mantar a çarpmasıbir oldu kıs kıs gülmeye başladım :) senin önünden yavaş gidiyosam bir sebebi var sabırsız arkadaşım

bende bu pazar hürriyette okuduğumu yazayım;

iki tane ss motorcu tek teker kırmızıda bastırıp gidiyor, arkada duran ambulanstaki acil doktoru camı açıp yandaki aracın şöförüne "hey maşallah bizim müşteriler nasıl da gidiyor bak" diyor

:queen::queen::queen: süpermiş ya

Benim niye haberim yoktu buradan...:pr: Hepsini okudum. En güzellerini seçmeye çalıştım;

ben otbüs durağında durmak üzere olan otobüsün yanından geçmeye çalışrkene, yurdumun otobüs şöförü durmadan kapıyı açtığı için ve yurdumun insanı durmadan atladığı için üniversiteli bi kız kitaplarıyla beraber benim depoya atladı:mrgreen:

aklıma geldi ben köyde bi olaya rastlamıştım ve kopmuştum.. jandarma köyün merkezine durmuş belgesiz küçük mobilet leri topluyor jandarmayı gören panik halinde kaçıyor kimi iteleyerek daha hızlı gitceğini sanarak iteliyo felan ama bombayı bi amca patlatmıştı. amca hiç bişeyi takmadan mobiletiyle geldi jandarmanın yanına "evladım napıyorsunuz kaza felanmı oldu" dedi jandarmanın tek dediği kelime "amca sen in mobiletten" amca "hay hay evladım" iniyo jandarmada "atın arkadaşlar bunuda kamyona" adam ne olduğunu bil anlamadı yhaa paşa paşa yürüyerek evine gitti

ışıklarda bekliyoruz yeşil yandı önümdeki dallama gazladı bene kalkış yaptım ve önümdeki dallama aniden durdu bende ön frenini sıkmak zorunda kaldım olay çok hızlı gelişti ve ben yerdeyim şehrin en kalabalık trafik ışıklarında ben madarayım yeri öptüm neyse adamlar yardım ediyo motoru kaldırdılar yanımdan geçen yaşlı bir teyze aynen bana şunları dedi ==== dikkat et oğlum düşersin ====

motosiklet almadan önce araştırma yapıyordum. Ybr kullanan bir kuryeye rastladım ve "Abi bu motorla 750 km lik uzun yola çıkabilir miyim?" dedim.
kurye " hayır" dedi. "90 ı geçmeden hiç motoru zorlamazsam gidebilir miyim" dedim. kurye "yok gidemezsin imkansız" dedi. "nedenki" diye sordum. Kurye bana "arada bir durup benzin alman lazım" dedi. :mrgreen:

Bu en iyilerdendi ama...::koop::::koop::

bir keresinde de arkadaşın siteye girdim kadının teki bana bağırıyor 3 kat oğlum diye ilk ilgilenmedim arkadaşın apartmana yürüyorum oğlum burası üçüncü kat diyor döndüm ne üçüncü katı teyze dedim sen kebpçıdan gelmiyormusun dedi :mrgreen: :mrgreen:

Yıllardır içimde grup halinde motora binme hevesi vardı taki ehliyetsizlikten motorumu bağlatıp benimle birlikte motorunu bağlatan 8 kişi ile yunusların arkasında takılıp otopark a gidene kadar. yıllardır içimdeki hevesi bu şekilde almış oldum İlk grup motor sürüşüm Yunusların arkasında Otoparka kadar ve motorunu benim gibi bağlatan 8 arkadaşım gibi

Komik olan bende sadece ehliyet yetersizdi Benden sonra bağlanan motorda plaka yok ruhsat yok ehliyet yok Polis kızdı tabi kimlik istedi Kişi kimliğimde yok diyerek cevap verdi herkez koptu tabi:queen:

2 sene evel antalyadayım bws yi satıp beati almıs babam ilk kez biniyirorum daha beate bole bır bayırdan asagı dogru bastım gıdıyorum yolda her gun gectıgım yol bır tane delik gibi bisi war asfaltta bws ili gecınce bısı olmuyodu beatin lastikleri daha ince oldugu ıcın sole bır savruldum saga sola yatmaya basladım bole dengem kayboldu zar zor toparladım bır baktım arkadan araba korna calıyo bana yawasladım yanıma geldı bole 30 yaslarında abiler brawo ya nası yaptın o hareketleri filan diyolar supersın filan demeye basladılar ben dumur :)

:mrgreen::queen::mrgreen:

kadıköydeki buluşmaya giderken ara sokağa girdim önümde bi taksi duruyo
bende arkasında durdum adam geri taktı vitesi korna çalıyorum mesafede az,
ne oldu dersiniz?
ayağımla tampona o refleks tekmeyi bi kodum :mrgreen: zannetti ki bana çarptığını . . indi pardon bişey yok dimi felan dedi kurtardım bi tekmeyle :mrgreen:

Bu da çok iyiydi....
bugun bir abime elemanın biri soruyor ( abinin motoru 600RR )
abi şu siyah olan motor kaçlıkk??
cevap : 70 lik
kısa süreli bir sessizlikten sonra kahkahayı patlatıyorum :mrgreen: :queen:

ya ben rakı sandım o an rakı şişeside ellimdeydi kaçlık deyince 70. lik dedim bende :queen:

merabalar. 1997 senesindeemsalsiz 1969 model 250 lik kankırmızı jawamla artçımla gezerken e 5 yolunda polisin tırı durdurduğunu gördüm hızım 60 tı tırınyanından gecerken hızımı çoğalttım osırada artçımındayısı mobilyetle aynışeritten geliyodu ben polis durdurmasındiye tırınyanından gecerken gazabastım artçımda dayısına selam vermek için sağ elini avaya kaldırdı polis tırın önünden birden çıkınca şamarıyedi paçavra gibi savrulduk ama düşmedik dönüp baktığımızda aynasızın misket gibi,yerde yuvarlandığını gördük öbür poliste biz durmayınca arkamızdan kepini attı ve gaza bastık kactık ordan ertesigün güzelim 250 lik kırmızı jawam maviye dönmüştü

Öldüm ya gülmekten...Geberiyodum yemin ederim....Yeter...::xs06::::xs06::::xs06:: Bu KEsinlikle EN İYİSİYDİ...:cat::cat:

süper ya bende anlatayım çok yok ama
benim eski 50 cc ramzeye ben 65 + arkadaş 85 kilo binioz motor olabildiğine bağırıyo 20 30gidiyo neyse bayıra geldik dedik çıkar arkamda iteliyo ileri geri lan dedip etraftan yanlış anlarlar. oysa motor gitsin die ivme yapıoz :D yanımızdada bi dayı yürüyo motor 5 bilemedin 10 km ile Dayıyla beraber ilerliyoz bizdede hareketler rahat hani motor gidiyoda biz basmıyoz hesabı oysaki yedi bitirdi kendini motor :DDD

bende bu pazar hürriyette okuduğumu yazayım;

iki tane ss motorcu tek teker kırmızıda bastırıp gidiyor, arkada duran ambulanstaki acil doktoru camı açıp yandaki aracın şöförüne "hey maşallah bizim müşteriler nasıl da gidiyor bak" diyor

:queen::queen::queen::pr::pr::queen::queen:
Bu yaz ayıptır söyemesi içiyoruz acıktık kokoreç alıcaz bende motor var dedim ben giderim almaya kafa zaten 1 milyon herneyse 300-400 mt gittim kokoreççiye sağ sağlim ulaştım .. Bi grup insan beyaz BMW yi çekmiş kokoreç yiyorlar bangır bangırda ibo çalıyor :D orda bi sırıttım sonra herneyse ben bekliyorum bizim kokoreç olsun dayı yanıma geldi çıkarttı anahtarları al lan dedi dedim noldu dayı :mrgreen: al dedi bmw yi ver honda kinetic skutır ı :D dayı yalvarıyor yakarıyor 2 mizinde kafa 1 milyon napalım çivi çiviyi söktü olayın sonunda herkesin cebinde kendi anahtarları vardı :D

İlk motorum mz251 ile gidiyorum keyifli keyifli, ilerde kırmızı ışık yandı bende ışıkta bi arabanın sağ tarafında durdum, motoru sola doğru yatırıp ayağımı yere koyacağım ama ayağım gelmiyor, cünkü ayakkabının bağcığı motorun vites koluna dolanmış ama anlamam için çok geç ve devrilmemek için iki elimlede refleks olarak arabaya tutundum. Arabayı bıraksam olmuyo insem inemiyorum.Yeşil yandı adam bağırıyo içerden '' bıraksana oğlum arabayı'' camı açtı ve durumu anlatım adam arabadan indi çakmağıyla benim bağcığı yakarak kopartı o da kurtuldu bende .... :queen:
Adam bana kızacağı yerde gülmekten konuşamıyo bile.....
İyi bir tecrübe oldu bana bağcıklı ayakabıyla motora binersen iyi bağla bağcığını .....:cat:

orta sehpaya aldım motoru baktım motor hala yatıyor son anda yakaladım motoru ayaklığın bir vidası düşümüş
-- ramazan bayramının 1 gecesi karşı şeritte polis çevirmesi biri diğerine diyo olm motoru durduralım öteki dedi ki sarhoş adam arıyos bu saatte adam sarhoş olsa nasıl duracak üstünde :)

Forumdan Uzaklaştırıldı
hic bu kadar uzun bişeyler okumamıştım benim için iyi oldu, bende bir iki şey anlatayım,

Malum makine 600rr eve arkamda kızlarla geliyorum evden annem sepetle bişeyler indiriyor yola devam ediyoruz.. annem hep yukardan izliyor.. bir gün bi konu var annemin bir yere gitmesi gerekiyor, dedimki "anne atla motorun arkasınada götüreyim seni" şaka yapıyorum hesabımca.. aama annem işi ciddiye almış ve veridiği cevap "olm sen benim .ötümü millete göstermeye meraklımısın" ve ben yerlerdeyim :queen::queen:

ayazağadan yola cıkmışım iftara eve yetişcem deli gibi kaptırmışım.. leventten mecidiyeköye girdim.. hemen üst gecidin başladğı divan city otelin ordaki ışıkta kırmızı yanıyordu, yeşile 3saniye vardı baktım gelen giden yok gectim,, ortada ki ışıklarda şansımma yşil yandı devam ettim.. tam mecidiyeköye girerken ışıklar var arabalar "U" dönüşü yapıor ordan da kırmızıda gectim sonra meydandakilerdende kırmızıda gecince.. uzuyorum tabi arkamda bi siren duyuyuroum tam cevahirin önündeyim neyse aynalar kapalı olduğu icin görmemişim :) polis geldi durdurdu işte ver ulan evrakları dedi vredim işte plaka yokmu dedi dedim koltuğun altında gösterdim.. diorki "ulan birinci ışıktan gectin bişey demedik, ikiden gectin bişey demedik bari üçüncüyü gecme, sana ışık yanmıyormu lan" dedim bak bana lan lı konuşma :queen::queen: iftara yetişmeye çalışıyorum yap bir güzellik.. çok sağolsun verdi evraklarımıda devam ettim tüm ışıklarda durarak....

en sonunda bitti :D oku oku gözlerim yandı be :D ama çok güzeldi gerçekten paylaşan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum

Bu yaz Düzenlediğimiz Hayrabolu motocros gezisinden sonra Malkaraya oradanda kumbaga gittik tam 15 motor.. İstanbuldan sağolsun büyük makinelerle V-Stromlarla Falan eşlik ettiler ama tam bir karmaşayız... 100 lük cup la Edirneden Kardeşimiz Caner Gelmiş,
Kumbağda Denize Giriyoruz Hep berabercene...
Caner İstanbuldan Gelen Deniz Abiye Bağırıyor;"Abi Çok Açılmayın!!"
DEniz Abi; "Merak ETme Kardeşim 90 ı Geçmicez Takıl Sende bize :mrgreen::mrgreen:

koptum:queen::queen:

Forumdan Uzaklaştırıldı

gerçekten öyle:mrgreen::rendeer:

bir gece Antalya'da bir tatil sitesinin önünden geçerken elmacık kemiğimde salatalık patlamıştı, atanı bulamadım ama çok güzel kokmuştu cidden...

bir kere de acelem var bır yere yetısecegım kus sıçtı derı ceketıme, sılemedım kahve falı gibi yayıldı üstüme rüzgarla birlikte...

o günden beri hep kuşlar sıçmaya başladı üstüme sonraları, gidona geldi, kafama geldi, kaska geldi, vs vs lanet hayvanlar...

Son düzenleme:
herkez yazmıs bende yazim bari :D

arkadaşla sahilde geziyorduk eve dönecektik ev tepede olduğu icin yaklasık 2 km yokus yukar cıkmak zorunda kalıyorsunuz neyse biz cıkıyorduk yolun girisinde motor stop etti calıstırmaya uğraştık olmadı tekrqar denedik gene olmadı yaklasık 1 saat denedik olmadı artık ite ite o yokusu cıkarmıstık yokusun sonunda düzlük olduğu icn orada bide basiyim dedim bi bastım calıstı sonra stop edip eve akdar gene itmistim :pr: ( sonradanöğrendik benzin filtresinden benzin gecmiyormus yokusyukarı cıkınca )

ben otbüs durağında durmak üzere olan otobüsün yanından geçmeye çalışrkene, yurdumun otobüs şöförü durmadan kapıyı açtığı için ve yurdumun insanı durmadan atladığı için üniversiteli bi kız kitaplarıyla beraber benim depoya atladı:mrgreen:

Kız kaça gidiodu?:queen:

S40

:mrgreen::rendeer:

bir gece Antalya'da bir tatil sitesinin önünden geçerken elmacık kemiğimde salatalık patlamıştı, atanı bulamadım ama çok güzel kokmuştu cidden...

bir kere de acelem var bır yere yetısecegım kus sıçtı derı ceketıme, sılemedım kahve falı gibi yayıldı üstüme rüzgarla birlikte...

o günden beri hep kuşlar sıçmaya başladı üstüme sonraları, gidona geldi, kafama geldi, kaska geldi, vs vs lanet hayvanlar...

özellikle kahve falı gibi açıldı burası süperdi çok güldüm bu saatte güldüm :cherry::cherry: süpersin

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar