ABS Konusundaki Fikir ayrılıkları

Motosikleti
K 1600 GTL
Buna da çokbilmişlik deniliyor :)
Valla çok bilmiş filan değilim kardeşim ama bazı gerçekleri kabul etmekteki bu direnci gerçekten anlamakta güçlük çekiyorum. Kişiler istediğine inanır biz burada bu inanışın doğru mu yanlış mı olduğunu konuşuyoruz. Yoksa kişi benim ABS ye ihtiyacım yok diyebilir buna inanabilir sonuç olarak dünyada dünyanın düz olduğuna inanan hatırı sayılır sayıda insan var biz gidip niye buna inanıyorsun demeyiz ama dünya düz değil deriz. Okan hoca yukarıda yazmış zaten ABS bizim ihtiyacımıza göre devreye giren bir sistem değil diye daha ne desin.....

Motosikleti
2022-SYM Jet 14 200 + 2011-KLX250 + 2015-KTM Duke 200(arızalı yatış)
Aybars hoca iyidir... İzmirde sevmeyeni yoktur.. Keşke forumda daha çok katılımcı olsa..
Ama vakti yok adamın heralde..
Boş adam diil...
Dinlemeyi öğrendiğimiz gün buralarda daha çok olacağım. Sağol varol. Aybars Yüce ile karıştırıyorsanız; o eğitmen - laf edene cevap hakkı doğar. :)

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Dinlemeyi öğrendiğimiz gün buralarda daha çok olacağım. Sağol varol. Aybars Yüce ile karıştırıyorsanız; o eğitmen - laf edene cevap hakkı doğar. :)

Sizin saclariniz Aybars hocaninkilerden daha gür .Aybars hoca en az bizim Tommykel kadar kel ;). Farketmemek elde degil . Ama gördügüm kadari ile sizde iki teker ile icicesiniz.

Motosikleti
D400
Valla çok bilmiş filan değilim kardeşim ama bazı gerçekleri kabul etmekteki bu direnci gerçekten anlamakta güçlük çekiyorum. Kişiler istediğine inanır biz burada bu inanışın doğru mu yanlış mı olduğunu konuşuyoruz. Yoksa kişi benim ABS ye ihtiyacım yok diyebilir buna inanabilir sonuç olarak dünyada dünyanın düz olduğuna inanan hatırı sayılır sayıda insan var biz gidip niye buna inanıyorsun demeyiz ama dünya düz değil deriz. Okan hoca yukarıda yazmış zaten ABS bizim ihtiyacımıza göre devreye giren bir sistem değil diye daha ne desin.....

Gerçekçi cümleler kurmak ile ilerleyeceksek şöyle söyleyebilirim.

Bir kişi ABS'yi ihtiyacım yok diyebilir.
Ömür boyu abs eksikliğinden kaza da yapmayabilir ya da kaza yapıp "ihtiyacım yok ben bu kazayı göze alıyorum" da diyebilir.
Ben en başından beri abs gereksiz demiyorum bence de olmalı ama siz inatla ihtiyacım yok diyen adama "hayır ihtiyacın var" diyorsunuz.
Adam abs kullanmayıp ben ani fren yaparsam düşmeyi göze alıyorum problem değil diyorsa bu onun için bir ihtiyac değildir. Cünkü adamın "abs sayesinde düşmemek" umrunda değil. Sonuc olarak abs onun için bir ihtiyac değil.

Siz istediğiniz kadar ihtiyacı var diyerek bireysel kararını çürütmeye çalışabilirsiniz.
İhtiyacım yok diyen adam abssiz binmeye devam edecek ve bu konuda yapabileceğiniz hiçbir güç yok elinizde.

Neyi tartışıyoruz biz yav :D cidden cok sacma bir muhabbet :)

Motosikleti
2022-SYM Jet 14 200 + 2011-KLX250 + 2015-KTM Duke 200(arızalı yatış)
Sizin saclariniz Aybars hocaninkilerden daha gür .Aybars hoca en az bizim Tommykel kadar kel ;). Farketmemek elde degil . Ama gördügüm kadari ile sizde iki teker ile icicesiniz.
Aybars Yüce saçları eğitimlerde laf anlatırken döktü :)

Benimki iç içe olmaktan da öte; 35 senedir motor + 43 senedir bisiklet tepesindeyim. Başıma ne geldiyse 2 tekerden geldi. Biz Bu İşin İthalatını, İhracatını; Yeri Geliyor İmalatını Yapıyoruz! :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Altı sayfa olmuş gram okuyamadan dalıyorum =)

Ben üçüncü cenahtanım.
Motorumda ABS olmalıdır, mesela Tuareg'i almadan önce bir ara alsam mı diye düşündüğüm önceki nesil bir Tenere vardı arkadaşımın motoru, onu almama sebebim ABS olmamasıydı ilk etapta. Başka sebepler de vardı da en can alıcılardan birisi ABS olmamasıydı. Gel gelelim tercih ettiğm motordaki tercih sebeplerimden biri de her iki tekerin ABS'sini kapatabilmek.

motosikleti öğrenme denilen şeyin ABS'li motorla yapılamayacağını düşünüyorum. 40 yaşından sonra başlayan insanlar için ayrı parantez açılabilir zira süreç o zaman biraz daha farklı işletilebilir belki, ama 20'li yaşlarda 30'un başlarında biriyse bence önce ABS'siz bir motorla motosikletin temel hakimiyeti ve ön fren kullanımı öğrenilmeli. 40 yaşından sonrakilerin farklı yöntemde öğreneceğini değil, iyi fren kullanmayı bilmeden hayatlarına devam edebileceklerini düşünerek yazdım.

Ondan sonra daimi olarak kullanılacak motorlarda ABS'nin zorunlu olarak eklenmesini destekliyorum diyebilirim. Bir kaç noktaya şerh düşeceğim tabii ki =)) ABS'ye müdahale edilebilir olması da güzel bir şey. Bir çok spor Avrupalı motorda arka ABS kapatılabiliyor, ön ABS'nin de toleransı değiştirilebiliyor. Bu çok güzel. Keza Tuareg'de de hem ön hem arka ABS'yi kapatabiliyorum, eğer bunu yaptırmasaydı o zaman da çok sövebilirdim. Ama gel gelelim diyelim ki öyle oldu zurnanın zırt dediği yere geldik. Ormana girerken sigortayı sökerdim, çıkınca takardım. Her şeyin çözümü var yani.

Bununla birlikte ilk görüşteki insanları pek anlayamıyorum. ABS gerekli değil diyebilirsiniz anlarım da, panik yapmak gibi huy yoksa ne demek? Paniklemek bir huy değildir ki =) Evet ABS'siz dönemde elini eğittiyse bir insan, ABS'siz de rahatlıkla sürebilir, kendisinin bu yöndeki tercihine bir şey diyemem. Ama başkaları için kitleler için ABS gerekli gereksiz diye bir beyanda bulunamam ben.

Bazı Japon motorlarında fabrika çıkışı gelen lastiklerle ABS çok can sıkıcı olabiliyor burası doğru. Bu durumda da,
A. Böyle süreceksen zaten o motoru almamalısın
B. Lastiğini değiştirmelisin
C. Amortisöre de gider iş ama, yani ya sürüşünü değiştir ya motorunu daha kolay olur.

Kendisi ihtiyaç duymuyor diye başkasına gerek yok demek de işgüzarlık, kendisi onunla güvende hissediyor diye ABS'siz sürene laf demek de işgüzarlık.

Yeminle kaostan, kavgadan beslenir olduk iyice.
Lan arkadaş 6 sayfa, 100 küsür mesaj olmuş, ABS gereksizdir diyen bir tek kişi-mesaj görmedim ben, siz gördünüz mü?
Sadece bir ben dedim, benim için ilk kriter değildir diye, bir de sodurlu arkadaş dedi fren mesafesi uzar diye (katılıyorum).
Hemen nasıl hazırız bir birimize top tüfek girmeye...

• Haha
Tepkiler: ACT
Motosikleti
D400
Yeminle kaostan, kavgadan beslenir olduk iyice.
Lan arkadaş 6 sayfa, 100 küsür mesaj olmuş, ABS gereksizdir diyen bir tek kişi-mesaj görmedim ben, siz gördünüz mü?
Sadece bir ben dedim, benim için ilk kriter değildir diye, bir de sodurlu arkadaş dedi fren mesafesi uzar diye (katılıyorum).
Hemen nasıl hazırız bir birimize top tüfek girmeye...

Hayır arkadaşım senin için de ilk kriter olacak o mecbursun :D

(forum temsili :D )

Motosikleti
Hayır arkadaşım senin için de ilk kriter olacak o mecbursun :D

(forum temsili :D )

Ahada fikir özgürlügüne saldiri . Eeeeeyyy kadin haklari dernekleri neredesiniz.

Arndiolcüm simdi gelirler , bakalim yüzerek yunan adalarina kacabiliyormusun. 🤭 Vize almaya kalksan seneye anca randevu verirler.

Motosikleti
Triumph Street Triple RS, Yamaha Tracer 9 GT+
Motora kucuk bir ilcede eski tip motorlar ile basladim. Suan ara ara biniyorum MZ gibi motorlara, yada Jawa. Hala kucuk ilcelerde cogu motor ABS siz. Trafik buyuk sehirlerde cok fazla ve ABS gerekli. Sanirim kucuk ilceler illere gore ABS yi tolere edebilir, ayni dusme riskin olsada sonuclari daha hafif olabiliyor. Kac kere dustum hatirlamiyorum ama duse kalka ogrendim. Ben ABS yi otomatik vites yada manuel arabalara benzetiyorum. Mesela suan otomatik vites motorlar cikti, ne kadar gerekli, surus becerisini gelistiriyormu? bu da diger bir konu. Ben ABS siz de motorun surulmesi gerektigini savunuyorum, bugun yeniden baslasam yine ABS siz olurdu ama kucuk ilcelerde. IStanbulda muhtemelen ABS tercih ederdim. Karisacagim kazalarin telafisi istanbulda buyuk olabilir.

Motosikleti
Motora kucuk bir ilcede eski tip motorlar ile basladim. Suan ara ara biniyorum MZ gibi motorlara, yada Jawa. Hala kucuk ilcelerde cogu motor ABS siz. Trafik buyuk sehirlerde cok fazla ve ABS gerekli. Sanirim kucuk ilceler illere gore ABS yi tolere edebilir, ayni dusme riskin olsada sonuclari daha hafif olabiliyor. Kac kere dustum hatirlamiyorum ama duse kalka ogrendim. Ben ABS yi otomatik vites yada manuel arabalara benzetiyorum. Mesela suan otomatik vites motorlar cikti, ne kadar gerekli, surus becerisini gelistiriyormu? bu da diger bir konu. Ben ABS siz de motorun surulmesi gerektigini savunuyorum, bugun yeniden baslasam yine ABS siz olurdu ama kucuk ilcelerde. IStanbulda muhtemelen ABS tercih ederdim. Karisacagim kazalarin telafisi istanbulda buyuk olabilir.
Sevgili kardesim , elbette trafik yogunlugu acisindan kücük yerlesimler daha güvenlidir ama ;

ABS sürekli kullanilan degil , gereken durumda kendisi devreye giren bir güvenlik sistemidir. Otomatik vites ise konfor paketidir. Ister sehirde ister köyde bu sisteme hayatini baglayacagin an gelecektir. O yüzden yasadigimiz yer ABS icin bir tercih sunmaz bize.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Çok enteresan gerçekten...motosiklet sürmeyi ABS'siz motorda öğrenmenin kerametinden bahsediliyor, hem de bir motosiklet forumunda...

Yıl 1992, B sınıfı ehliyet için kursa gidiyorum. Eğitmenim o dönem Türkiye'ye zorunlu göç ettirilen bir Bulgar Türkü. Müthiş keyifli ve bilgili bir adam. Altımızdaki araç 1979 model Renault 12 TS (model yılı 1-2 yaş değişebilir, tam emin değilim şu an). Araçta bırak ABS olmasını, normal kampana fren bile zor işliyor. Bu araçla hem asfaltta hem toprak yolda yokuş kalkış falan çalışıyoruz. Yer Ankara Mühye köyü civarı...

Aradaki yıllarda 1962 model VW Beetle'den, 2000 model Lada Samara'ya kadar birçok ABS'siz araç da kullandım...

Şu an kullandığım araçta ABS'den, elektronik stabilite frenleme sistemine (ESBS), hidrolik fren asistanından (HBA), elektronik diferansiyel dağıtıcısına (XDS) kadar tüm güncel güvenlik sistemleri var. Peki benim 33 yıl önce Renault 12'de çektiğim çilenin, bugün kullandığım aracı sürerken bana bir faydası var mı? Renault 12'de öyle bir frenleme öğrendim ki, artık 200+ beygir aracımda gözümü kapatarak yol alabiliyorum diyebilir miyim? Böyle bir şey olabilir mi? Renault 12, VW Beetle, Lada Samara'nın teknik kapasiteleri ile bugün kullandığım güncel araçların dinamikleri bir olabilir mi? 33 yıl önceki teknolojinin sizin araç kullanma hakimiyetine etkisi ile, 2025 yılındaki teknolojinin etkisi aynı olabilir mi?

Kıssadan hisse, ABS'siz bir araçta sürüş öğrenmenin tek faydası, yine ABS'siz bir araçla sürüş yapmaya devam ettiğiniz sürecedir. ABS'li bir araca terfi ettiğiniz anda uygulamanız gereken fren tekniği ve hassasiyeti anında değişecektir. Bunun ABS'siz bir araçta sürüş öğrenmekle yakından uzaktan ilgisi yoktur. Hele hele bu meseleyi sürücünün yaşına bağlamak iyice deli saçmasıdır.

Bu durumu 4 tekerden 2 tekere uyarladığımızda ise tartışma dramatik ölçüde anlamını yitirecektir. Hele yeni başlayan birine ABS olmayan bir motosiklet önermek çok ciddi sorumluluktur. Burada mabadınızdan uydurduğunuz retoriklerle, belki de birçok insanın hayatını tehlikeye atıyorsunuz. Unutmayalım ki bu forumu okuyan birçok genç ve acemi sürücü, sizlerin yazdıklarını ciddiye alıp kararlar verebiliyor.

Daha önce linkini verdiğim konuda da yazdım. Burada size motosiklet sürmeyi, ABS sistemi olmayan motosikletlerle öğrenmenizi salık veren tiplerin önerilerini ciddiye almayın. Çok zorunlu değilseniz de ABS olmayan bir motosiklet almayın. Sadece güvenli, kapalı bir alanda ve sadece bir sürüş eğitmeni gözetiminde ve eğer başka seçenek yoksa ABS olmayan bir motosiklet ile sürüş yapmayı öğrenebilirsiniz (muhtemel sürücü kursları). Ancak unutmayın ki, bu deneyim size ileride ABS'li bir motosiklete geçtiğinizde hiçbir ekstra katkı sunmayacaktır. Hele hele, "ben ABS'siz motorda şöyle acayip duruyordum, ABS'lide hayda hayda dururum" gibi fantezilerden uzak durun. Daha önünüzde sağlıkla yaşayacak çok yılınız var...

Son düzenleme:
Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150

Şuraya bırakayım. Henüz okumamış densizler var...

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Çok enteresan gerçekten...motosiklet sürmeyi ABS'siz motorda öğrenmenin kerametinden bahsediliyor, hem de bir motosiklet forumunda...

Yıl 1992, B sınıfı ehliyet için kursa gidiyorum. Eğitmenim o dönem Türkiye'ye zorunlu göç ettirilen bir Bulgar Türkü. Müthiş keyifli ve bilgili bir adam. Altımızdaki araç 1979 model Renault 12 TS (model yılı 1-2 yaş değişebilir, tam emin değilim şu an). Araçta bırak ABS olmasını, normal kampana fren bile zor işliyor. Bu araçla hem asfaltta hem toprak yolda yokuş kalkış falan çalışıyoruz. Yer Ankara Mühye köyü civarı...

Aradaki yıllarda 1962 model VW Beetle'den, 2000 model Lada Samara'ya kadar birçok ABS'siz araç da kullandım...

Şu an kullandığım araçta ABS'den, elektronik stabilite frenleme sistemine (ESBS), hidrolik fren asistanından (HBA), elektronik diferansiyel dağıtıcısına (XDS) kadar tüm güncel güvenlik sistemleri var. Peki benim 33 yıl önce Renault 12'de çektiğim çilenin, bugün kullandığım aracı sürerken bana bir faydası var mı? Renault 12'de öyle bir frenleme öğrendim ki, artık 200+ beygir aracımda gözümü kapatarak yol alabiliyorum diyebilir miyim? Böyle bir şey olabilir mi? Renault 12, VW Beetle, Lada Samara'nın teknik kapasiteleri ile bugün kullandığım güncel araçların dinamikleri bir olabilir mi? 33 yıl önceki teknolojinin sizin araç kullanma hakimiyetine etkisi ile, 2025 yılındaki teknolojinin etkisi aynı olabilir mi?

Kıssadan hisse, ABS'siz bir araçta sürüş öğrenmenin tek faydası, yine ABS'siz bir araçla sürüş yapmaya devam ettiğiniz sürecedir. ABS'li bir araca terfi ettiğiniz anda uygulamanız gereken fren tekniği ve hassasiyeti anında değişecektir. Bunun ABS'siz bir araçta sürüş öğrenmekle yakından uzaktan ilgisi yoktur. Hele hele bu meseleyi sürücünün yaşına bağlamak iyice deli saçmasıdır.

Bu durumu 4 tekerden 2 tekere uyarladığımızda ise tartışma dramatik ölçüde anlamını yitirecektir. Hele yeni başlayan birine ABS olmayan bir motosiklet önermek çok ciddi sorumluluktur. Burada mabadınızdan uydurduğunuz retoriklerle, belki de birçok insanın hayatını tehlikeye atıyorsunuz. Unutmayalım ki bu forumu okuyan birçok genç ve acemi sürücü, sizlerin yazdıklarını ciddiye alıp kararlar verebiliyor.

Daha önce linkini verdiğim konuda da yazdım. Burada size motosiklet sürmeyi, ABS sistemi olmayan motosikletlerle öğrenmenizi salık veren tiplerin önerilerini ciddiye almayın. Çok zorunlu değilseniz de ABS olmayan bir motosiklet almayın. Sadece güvenli, kapalı bir alanda ve sadece bir sürüş eğitmeni gözetiminde ve eğer başka seçenek yoksa ABS olmayan bir motosiklet ile sürüş yapmayı öğrenebilirsiniz (muhtemel sürücü kursları). Ancak unutmayın ki, bu deneyim size ileride ABS'li bir motosiklete geçtiğinizde hiçbir ekstra katkı sunmayacaktır. Hele hele, "ben ABS'siz motorda şöyle acayip duruyordum, ABS'lide hayda hayda dururum" gibi fantezilerden uzak durun. Daha önünüzde sağlıkla yaşayacak çok yılınız var...
Yıl 2023, A2 sınıfı ehliyet almaya gidiyordum eğitmen dersten sonra herkese ne olursa olsun abssiz araç almayacaksınız dedi ve gitti o zamanlar anlamamıştım haklıymış

Motosikleti
D400
Yıl 2023, A2 sınıfı ehliyet almaya gidiyordum eğitmen dersten sonra herkese ne olursa olsun abssiz araç almayacaksınız dedi ve gitti o zamanlar anlamamıştım haklıymış

Bu arada abs konusunda genel bir durum değildir elbet ama çin motorları ciddi sıkıntı.

arkadaşta rks klight var, abs sürekli en ufak dokunuşta devreye giriyor. CF moto'da da arkadaş devreye girmemesinden şikayetçi idi

Nevada'da sürekli abs arızası yaşayan var.

ABS hayati bir durum ama çin motorda kronik bir abs problemi var ise abs ciddi problem olabiliyor. ciddi bir bakım ve düzenleme yapılmadan binmek riskli.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar