Çok enteresan gerçekten...motosiklet sürmeyi ABS'siz motorda öğrenmenin kerametinden bahsediliyor, hem de bir motosiklet forumunda...
Yıl 1992, B sınıfı ehliyet için kursa gidiyorum. Eğitmenim o dönem Türkiye'ye zorunlu göç ettirilen bir Bulgar Türkü. Müthiş keyifli ve bilgili bir adam. Altımızdaki araç 1979 model Renault 12 TS (model yılı 1-2 yaş değişebilir, tam emin değilim şu an). Araçta bırak ABS olmasını, normal kampana fren bile zor işliyor. Bu araçla hem asfaltta hem toprak yolda yokuş kalkış falan çalışıyoruz. Yer Ankara Mühye köyü civarı...
Aradaki yıllarda 1962 model VW Beetle'den, 2000 model Lada Samara'ya kadar birçok ABS'siz araç da kullandım...
Şu an kullandığım araçta ABS'den, elektronik stabilite frenleme sistemine (ESBS), hidrolik fren asistanından (HBA), elektronik diferansiyel dağıtıcısına (XDS) kadar tüm güncel güvenlik sistemleri var. Peki benim 33 yıl önce Renault 12'de çektiğim çilenin, bugün kullandığım aracı sürerken bana bir faydası var mı? Renault 12'de öyle bir frenleme öğrendim ki, artık 200+ beygir aracımda gözümü kapatarak yol alabiliyorum diyebilir miyim? Böyle bir şey olabilir mi? Renault 12, VW Beetle, Lada Samara'nın teknik kapasiteleri ile bugün kullandığım güncel araçların dinamikleri bir olabilir mi? 33 yıl önceki teknolojinin sizin araç kullanma hakimiyetine etkisi ile, 2025 yılındaki teknolojinin etkisi aynı olabilir mi?
Kıssadan hisse, ABS'siz bir araçta sürüş öğrenmenin tek faydası, yine ABS'siz bir araçla sürüş yapmaya devam ettiğiniz sürecedir. ABS'li bir araca terfi ettiğiniz anda uygulamanız gereken fren tekniği ve hassasiyeti anında değişecektir. Bunun ABS'siz bir araçta sürüş öğrenmekle yakından uzaktan ilgisi yoktur. Hele hele bu meseleyi sürücünün yaşına bağlamak iyice deli saçmasıdır.
Bu durumu 4 tekerden 2 tekere uyarladığımızda ise tartışma dramatik ölçüde anlamını yitirecektir. Hele yeni başlayan birine ABS olmayan bir motosiklet önermek çok ciddi sorumluluktur. Burada mabadınızdan uydurduğunuz retoriklerle, belki de birçok insanın hayatını tehlikeye atıyorsunuz. Unutmayalım ki bu forumu okuyan birçok genç ve acemi sürücü, sizlerin yazdıklarını ciddiye alıp kararlar verebiliyor.
Daha önce linkini verdiğim konuda da yazdım. Burada size motosiklet sürmeyi, ABS sistemi olmayan motosikletlerle öğrenmenizi salık veren tiplerin önerilerini ciddiye almayın. Çok zorunlu değilseniz de ABS olmayan bir motosiklet almayın. Sadece güvenli, kapalı bir alanda ve sadece bir sürüş eğitmeni gözetiminde ve eğer başka seçenek yoksa ABS olmayan bir motosiklet ile sürüş yapmayı öğrenebilirsiniz (muhtemel sürücü kursları). Ancak unutmayın ki, bu deneyim size ileride ABS'li bir motosiklete geçtiğinizde hiçbir ekstra katkı sunmayacaktır. Hele hele, "ben ABS'siz motorda şöyle acayip duruyordum, ABS'lide hayda hayda dururum" gibi fantezilerden uzak durun. Daha önünüzde sağlıkla yaşayacak çok yılınız var...