- Motosikleti
- 2022-SYM Jet 14 200 + 2011-KLX250 + 2015-KTM Duke 200(arızalı yatış)
Tüpçü Fikret gibi binmek serbestse ben tamamım.
Tüpçü Fikret gibi binmek serbestse ben tamamım.
Hoşgeldin.Ovv Abs yine masaya yatırılmış severiz
bir aydır yoktum Ege'nin ortasında teknede mahsur kaldım yazan soran arkadaşlara teşekkürler , konuya yeni nesil Abs hakkında ekleme yapıyorum kimse yazmamış , artık tekerlek kilitlenmese bile Abs müdahale edebiliyor , maneti çok hızlı çektiğinizde veya hafif frenlerken süspansiyon tümsek yada çukura denk geldiğinde Abs müdahale eder ama farklı kombinasyon veya periyotlarda çalışır , yine kimse yazmamış ekleyeyim abs modele göre değişmekle 20 km/s altında müdahale etmez , yani çok düşük hızlarda lastiğin yerde sürüklenmesini ister ki bu fren mesafesini uzatıyor diyenlerin tezini çürütüyor , sakın kimse sürüklenme iyiymiş işte yazmasınzira bu kadar düşük hızda sürüklenen motosikleti hemen herkes kontrol altında tutabilir , daha yüksek hızlarda ise bu sürüklenme yani kayma kontrol edilemez ve çok büyük ihtimalle asfaltın tadına bakarız , yine bazı arkadaşlar kayan motoru kontrol edebileceğine inanıyor ama unuttukları bir detay var , mesela bir kavşakta karşınıza bir taşıt vs çıkacağını biliyorsanız en iyi freninizi yapabilirsiniz , ama önünüze laps diye bir cisim çıktığında Zafer Akçay'da olsanız , Toprak Razgatlıoglu'da olsanız hatta Motogp 2024 şampiyonu Jorge Martin'de olsanız panikle o manete asılırsınız varsa Abs müdahale eder , yoksa işiniz şansa kalmış..
Teessüf ederim ben bunu yazdım. Hemde Tommykel e yazdım.yine kimse yazmamış ekleyeyim abs modele göre değişmekle 20 km/s altında müdahale etmez , yani çok düşük hızlarda lastiğin yerde sürüklenmesini ister ki bu fren mesafesini uzatıyor diyenlerin tezini çürütüyor ,
Ovv Abs yine masaya yatırılmış severiz
bir aydır yoktum Ege'nin ortasında teknede mahsur kaldım yazan soran arkadaşlara teşekkürler , konuya yeni nesil Abs hakkında ekleme yapıyorum kimse yazmamış , artık tekerlek kilitlenmese bile Abs müdahale edebiliyor , maneti çok hızlı çektiğinizde veya hafif frenlerken süspansiyon tümsek yada çukura denk geldiğinde Abs müdahale eder ama farklı kombinasyon veya periyotlarda çalışır , yine kimse yazmamış ekleyeyim abs modele göre değişmekle 20 km/s altında müdahale etmez , yani çok düşük hızlarda lastiğin yerde sürüklenmesini ister ki bu fren mesafesini uzatıyor diyenlerin tezini çürütüyor , sakın kimse sürüklenme iyiymiş işte yazmasınzira bu kadar düşük hızda sürüklenen motosikleti hemen herkes kontrol altında tutabilir , daha yüksek hızlarda ise bu sürüklenme yani kayma kontrol edilemez ve çok büyük ihtimalle asfaltın tadına bakarız , yine bazı arkadaşlar kayan motoru kontrol edebileceğine inanıyor ama unuttukları bir detay var , mesela bir kavşakta karşınıza bir taşıt vs çıkacağını biliyorsanız en iyi freninizi yapabilirsiniz , ama önünüze laps diye bir cisim çıktığında Zafer Akçay'da olsanız , Toprak Razgatlıoglu'da olsanız hatta Motogp 2024 şampiyonu Jorge Martin'de olsanız panikle o manete asılırsınız varsa Abs müdahale eder , yoksa işiniz şansa kalmış..
Tekerlek kızakladığında motosikletin kütlesi hareket halinde , bunu algılayan bir çok sensör var , diğer tekerlek hızı , şanzıman çıkış devri , krank devri gibi bir çok yerden bilgi alır Ecu..ABS birçok modelde 20km/h hız üzerine çıktıktan sonra aktif oluyor. Peki daha sonra 20km/h altına inince nasıl kapanıyor ? Yani müdahele etmiyor ?
Teknik olarak açıklar mısın ? Çünkü tekerlek kızaklama yaptığı anda o tekerleğin hızı 0 dır.
ABS'in çalışması için her iki tekerleğin hızı (ve diğer bilgiler) saniyede belki yüzlerce kez karşılaştırılıyor dolayısıyla sistem kendini hıza göre istediği gibi açıp kapayabilir bence - bunu yapamıyor olsa zaten asıl işlevini yerine getiremez. Bu sınır çip yazılımı nasıl hazırlandıysa ona bağlı - teknik bir kısıt olmamalı...ABS birçok modelde 20km/h hız üzerine çıktıktan sonra aktif oluyor. Peki daha sonra 20km/h altına inince nasıl kapanıyor ? Yani müdahele etmiyor ?
Teknik olarak açıklar mısın ? Çünkü tekerlek kızaklama yaptığı anda o tekerleğin hızı 0 dır.
ABS'in çalışması için her iki tekerleğin hızı (ve diğer bilgiler) saniyede belki yüzlerce kez karşılaştırılıyor dolayısıyla sistem kendini hıza göre istediği gibi açıp kapayabilir bence - bunu yapamıyor olsa zaten asıl işlevini yerine getiremez. Bu sınır çip yazılımı nasıl hazırlandıysa ona bağlı - teknik bir kısıt olmamalı...
DL650 kullanıcı kılavuzunda "ABS does not work at very low speed, less than 5 km/h (3 mph), and does not work with a discharged battery." diyor. Benzer bir ibare Versys kılavuzunda da var ve nerdeyse bire-bir aynı cümle. (ABS sistemlerini aynı tedarikçiden alıyor olabilirler.) (5 km/s çok düşük bir sürat, açık mı kapalı mı hissedilmez bence.)
Tekerlek kızakladığında motosikletin kütlesi hareket halinde , bunu algılayan bir çok sensör var , diğer tekerlek hızı , şanzıman çıkış devri , krank devri gibi bir çok yerden bilgi alır Ecu..
ABS birçok modelde 20km/h hız üzerine çıktıktan sonra aktif oluyor. Peki daha sonra 20km/h altına inince nasıl kapanıyor ? Yani müdahele etmiyor ?
Almanyadaki lerin bizleri kıskanıp kıskanmadığını merak edersem söz sana soracağım.Yine yeniden anlamsiz sacma bir soru , polemik yaratma arayisi.
Birisi suna ABS devreye girdiginde tekerlegin hala dönmeye devam ettigini ve sensörlerin hala hiz ölcebildigini , bu sayede motorun hizi ABS devrede olsa bile 20 km nin altina düstügünü anlayabildigini anlatsin. 20 km nin altindaki hizlarda baslanan frenlerde zaten ABS nin devrede olmadigini da söyleyin yoksa anlamaz .Simdi ben anlatsam bidi bidi edip vaktimi calacak.
Neden sadece ilk çalıştırmada tek seferlik devreden çıksın ki ? her kontağı açtığınızda belirlenen hızı geçene kadar ikaz ışığı yanar ve sizi bilgilendirir , çok düşük hızlarda abs nin devre dışı olmasının bir artısı varsa bu sürekli uygulanır , yeni nesil motosikletlerde atalet ve açı ölçen zibilyon tane sensör var , adamlar bırak hızı ölçmeyi ön veya arka tekerin yerden kaç cm yükseldiğini bile ölçüyor , birçok motosiklette wheelie control diye bir menü var ve siz tekeri yerden ne kadar kesmek istiyorsanız belirleyebiliyorsunuz , istediğiniz açıda ecu gaz kesiyor..
Özür dilerim araya girdiğim için, siz dediğiniz gibi diğer iki arkadaş ile konuşuyorsunuz ( yazışıyorsunuz ) . Bizde ister istemez forum herkese açık olduğu için okuyoruz.Şimdi müsade et teknik bir konu konuşuyoruz @Nikkfurie ve @Cyan ile. Senin harcın değil bu işler.
Yeni nesil motosikletlerde zilyon tane sensör var evet. Misal tek teker kontrolü yaw-rate sensörü, abs sensörleri, lazer sürüş yüksekliği sensörü ile yapılıyor. Ama bu sensörler kaç tane motor da var ? Benim sorumu cevaplayacak sensör hangisi, ve işlemi nasıl yapıyor. Konuşalım istediğim konu bu.
Özür dilerim araya girdiğim için, siz dediğiniz gibi diğer iki arkadaş ile konuşuyorsunuz ( yazışıyorsunuz ) . Bizde ister istemez forum herkese açık olduğu için okuyoruz.
Sakıncası yoksa niye ısrarla hangi sensör olduğunu soruyorsunuz? Sensörlerden biri bu işlevi yapıyorsa ne önemi var illa bu sensörü sormanın.
Kullanıcının bilmemesi normal tamirci bilsin yeter. Fazla ve gereksiz bir detay bence.
İlk çalıştırmada devreden çıkıyor demedim zaten. Motor çalışmıyorken tüm sistemler kapalı. Çalıştırdık, 5km/h hızı geçmediğimiz sürece ABS aktifleşmiyor. ABS aktif değil diye de uyarı ışığı yanar zaten. 5km/h yi geçtik ABS sistemi çalışmaya hazır. Uyarı ışığı da söndü. Artık tekerlek kızaklarsa devereye girecek.
Yeni nesil motosikletlerde zilyon tane sensör var evet. Misal tek teker kontrolü yaw-rate sensörü, abs sensörleri, lazer sürüş yüksekliği sensörü ile yapılıyor. Ama bu sensörler kaç tane motor da var ? Benim sorumu cevaplayacak sensör hangisi, ve işlemi nasıl yapıyor. Konuşalım istediğim konu bu.
Ben ABS nin 20km/h altında çalışmayacağı (bir sefer aktif olduktan sonra) teorisine katılmıyorum.
Niye katılmadığımı da aklımda ki cevapsız kalan noktaları anlatarak söyledim.
Şimdi biliyorsanız, motorda X sensörü şöyle şöyle veri gönderir, Y beyni bunu algılar ve 20km/h altında her ihtimalde ABS devereye girmez şeklinde bir açıklama rica edeyim.
Bilmiyorsanız da bilmiyoruz deyin.![]()
Bahsettiğim motosiklet 40 beygir fıtı fıtı gezilecek bir cruiser, yani hem kendisi ağır hemde muadil hacimdeki motosikletlerin yarısı kadar güç üretiyor. Mesela aynı hacimde bir naked veya adv baksaydım abs tercihim kesinlikle olurdu. Mesela V-strom 650 alsam mutlaka 2008 üstü bakarım veya Monster 696 baksam kesinlikle abs sistemine sahip olan modellere bakardım. Dragstar 650 dediğimiz motosiklet R25 ten veya Duke 390 dan daha yavaş hızlanmalara sahip, yani Pulsar'ın 1 tık üstü hızlanmaya sahip olan motosiklette pek abs lazım olacağını düşünmüyorum kendim için. Ama olsaydı abs sistemine sahip olan model tercihim olurdu.
Breh breh breh
Daha ne kadar sacmalayabilir diye dusunuyordumki vallahi yüzümü kara cikarttin.
Adam sana Suzukinin el kitabindan "ABS does not work at very low speed, less than 5 km/h (3 mph)" seklinde alinti yapiyor.
Sen hala inanmam inanmam ispatlayin , sensör adi verin , sahit bulun diye agliyorsun.
Yavrucugum sorunlarinin cözümü burada degil anla artik.
Tanidik terapist de buluruz.
Şehirler arası otobüslerde telefon kullandırmazlardı, ABS bozulur diye.. ben şuanda o otobüslere ve kamyonlara yeni modellerine ABS beyni satıyorum. Otobüsü cep telefonu ile doldurup hepsini görüşmeye alsan bile bozulmazİlk nesil Abs.li arabalarda "cep telefonu Abs'nin çalışmasını bozuyor" diye bir düşünce birliği vardı. İyi ki yen, nesil sürücüler bir de fik fik bunlarla uğraşmıyor.