ABS Konusundaki Fikir ayrılıkları

Motosikleti
2022-SYM Jet 14 200 + 2011-KLX250 + 2015-KTM Duke 200(arızalı yatış)
Tüpçü Fikret gibi binmek serbestse ben tamamım.
5c8d794c45d2a05010d7681c.jpg

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Ovv Abs yine masaya yatırılmış severiz ;)
bir aydır yoktum Ege'nin ortasında teknede mahsur kaldım yazan soran arkadaşlara teşekkürler , konuya yeni nesil Abs hakkında ekleme yapıyorum kimse yazmamış , artık tekerlek kilitlenmese bile Abs müdahale edebiliyor , maneti çok hızlı çektiğinizde veya hafif frenlerken süspansiyon tümsek yada çukura denk geldiğinde Abs müdahale eder ama farklı kombinasyon veya periyotlarda çalışır , yine kimse yazmamış ekleyeyim abs modele göre değişmekle 20 km/s altında müdahale etmez , yani çok düşük hızlarda lastiğin yerde sürüklenmesini ister ki bu fren mesafesini uzatıyor diyenlerin tezini çürütüyor , sakın kimse sürüklenme iyiymiş işte yazmasın :) zira bu kadar düşük hızda sürüklenen motosikleti hemen herkes kontrol altında tutabilir , daha yüksek hızlarda ise bu sürüklenme yani kayma kontrol edilemez ve çok büyük ihtimalle asfaltın tadına bakarız , yine bazı arkadaşlar kayan motoru kontrol edebileceğine inanıyor ama unuttukları bir detay var , mesela bir kavşakta karşınıza bir taşıt vs çıkacağını biliyorsanız en iyi freninizi yapabilirsiniz , ama önünüze laps diye bir cisim çıktığında Zafer Akçay'da olsanız , Toprak Razgatlıoglu'da olsanız hatta Motogp 2024 şampiyonu Jorge Martin'de olsanız panikle o manete asılırsınız varsa Abs müdahale eder , yoksa işiniz şansa kalmış..
Hoşgeldin.
Merak etmiştim ne zamandır yazmıyor foruma mı küstü yoksa demiştim. İyisindir umarım.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
yine kimse yazmamış ekleyeyim abs modele göre değişmekle 20 km/s altında müdahale etmez , yani çok düşük hızlarda lastiğin yerde sürüklenmesini ister ki bu fren mesafesini uzatıyor diyenlerin tezini çürütüyor ,
Teessüf ederim ben bunu yazdım. Hemde Tommykel e yazdım.

Motosikleti
1190 ADV
Ovv Abs yine masaya yatırılmış severiz ;)
bir aydır yoktum Ege'nin ortasında teknede mahsur kaldım yazan soran arkadaşlara teşekkürler , konuya yeni nesil Abs hakkında ekleme yapıyorum kimse yazmamış , artık tekerlek kilitlenmese bile Abs müdahale edebiliyor , maneti çok hızlı çektiğinizde veya hafif frenlerken süspansiyon tümsek yada çukura denk geldiğinde Abs müdahale eder ama farklı kombinasyon veya periyotlarda çalışır , yine kimse yazmamış ekleyeyim abs modele göre değişmekle 20 km/s altında müdahale etmez , yani çok düşük hızlarda lastiğin yerde sürüklenmesini ister ki bu fren mesafesini uzatıyor diyenlerin tezini çürütüyor , sakın kimse sürüklenme iyiymiş işte yazmasın :) zira bu kadar düşük hızda sürüklenen motosikleti hemen herkes kontrol altında tutabilir , daha yüksek hızlarda ise bu sürüklenme yani kayma kontrol edilemez ve çok büyük ihtimalle asfaltın tadına bakarız , yine bazı arkadaşlar kayan motoru kontrol edebileceğine inanıyor ama unuttukları bir detay var , mesela bir kavşakta karşınıza bir taşıt vs çıkacağını biliyorsanız en iyi freninizi yapabilirsiniz , ama önünüze laps diye bir cisim çıktığında Zafer Akçay'da olsanız , Toprak Razgatlıoglu'da olsanız hatta Motogp 2024 şampiyonu Jorge Martin'de olsanız panikle o manete asılırsınız varsa Abs müdahale eder , yoksa işiniz şansa kalmış..

ABS birçok modelde 20km/h hız üzerine çıktıktan sonra aktif oluyor. Peki daha sonra 20km/h altına inince nasıl kapanıyor ? Yani müdahele etmiyor ?

Teknik olarak açıklar mısın ? Çünkü tekerlek kızaklama yaptığı anda o tekerleğin hızı 0 dır.

ABS birçok modelde 20km/h hız üzerine çıktıktan sonra aktif oluyor. Peki daha sonra 20km/h altına inince nasıl kapanıyor ? Yani müdahele etmiyor ?

Teknik olarak açıklar mısın ? Çünkü tekerlek kızaklama yaptığı anda o tekerleğin hızı 0 dır.
Tekerlek kızakladığında motosikletin kütlesi hareket halinde , bunu algılayan bir çok sensör var , diğer tekerlek hızı , şanzıman çıkış devri , krank devri gibi bir çok yerden bilgi alır Ecu..

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)

ABS'in çalışması için her iki tekerleğin hızı (ve diğer bilgiler) saniyede belki yüzlerce kez karşılaştırılıyor dolayısıyla sistem kendini hıza göre istediği gibi açıp kapayabilir bence - bunu yapamıyor olsa zaten asıl işlevini yerine getiremez. Bu sınır çip yazılımı nasıl hazırlandıysa ona bağlı - teknik bir kısıt olmamalı...

DL650 kullanıcı kılavuzunda "ABS does not work at very low speed, less than 5 km/h (3 mph), and does not work with a discharged battery." diyor. Benzer bir ibare Versys kılavuzunda da var ve nerdeyse bire-bir aynı cümle. (ABS sistemlerini aynı tedarikçiden alıyor olabilirler.) (5 km/s çok düşük bir sürat, açık mı kapalı mı hissedilmez bence.)

Motosikleti
1190 ADV
ABS'in çalışması için her iki tekerleğin hızı (ve diğer bilgiler) saniyede belki yüzlerce kez karşılaştırılıyor dolayısıyla sistem kendini hıza göre istediği gibi açıp kapayabilir bence - bunu yapamıyor olsa zaten asıl işlevini yerine getiremez. Bu sınır çip yazılımı nasıl hazırlandıysa ona bağlı - teknik bir kısıt olmamalı...

DL650 kullanıcı kılavuzunda "ABS does not work at very low speed, less than 5 km/h (3 mph), and does not work with a discharged battery." diyor. Benzer bir ibare Versys kılavuzunda da var ve nerdeyse bire-bir aynı cümle. (ABS sistemlerini aynı tedarikçiden alıyor olabilirler.) (5 km/s çok düşük bir sürat, açık mı kapalı mı hissedilmez bence.)
Tekerlek kızakladığında motosikletin kütlesi hareket halinde , bunu algılayan bir çok sensör var , diğer tekerlek hızı , şanzıman çıkış devri , krank devri gibi bir çok yerden bilgi alır Ecu..

Son modellerde nasıl bilmiyorum ama bence ABS nin çalışma hızını birkez geçtikten sonra artık sürekli çalışıyor. Yani 20km/h altında ABS çalışmaz teorisine katılmıyorum. 5km/h de bunu deneyimleyemiz zira frene bastığında motor zank diye durur zaten.

CBF 1000 motorumda birkaç kez başıma gelmişti. Düşük hızda fren yaparken ABS beyni kızaklama var sanıp freni salmıştı. Birde ABS beyni motorun beyninden bağımsız oluyor genelde. Motor devri, şanzıman hızı vs den her zaman doğru şekilde gerçek hız hesap edilemez zaten. Sistem iki tekerleğin hızını karşılaştırabilir, onda da iki tekerinde kitlendiği durumda yine geçersiz kalır.

70km/h giderken hem ön hem arka tekeri kızaklattık. 2 teker de 0km hıza indi. Motor bizim 20km/h hızın üzerinde gittiğimizi nasıl bilecek. Bunu açıklayabilir misiniz. Bir sürü sensör var onlarla şeklinde değil istediğim açıklama :) Hangi sensör, hangi veri, kim işliyor.

Motosikleti

Yine yeniden anlamsiz sacma bir soru , polemik yaratma arayisi.

Birisi suna ABS devreye girdiginde tekerlegin hala dönmeye devam ettigini ve sensörlerin hala hiz ölcebildigini , bu sayede motorun hizi ABS devrede olsa bile 20 km nin altina düstügünü anlayabildigini anlatsin. 20 km nin altindaki hizlarda baslanan frenlerde zaten ABS nin devrede olmadigini da söyleyin yoksa anlamaz .Simdi ben anlatsam bidi bidi edip vaktimi calacak.

Neden sadece ilk çalıştırmada tek seferlik devreden çıksın ki ? her kontağı açtığınızda belirlenen hızı geçene kadar ikaz ışığı yanar ve sizi bilgilendirir , çok düşük hızlarda abs nin devre dışı olmasının bir artısı varsa bu sürekli uygulanır , yeni nesil motosikletlerde atalet ve açı ölçen zibilyon tane sensör var , adamlar bırak hızı ölçmeyi ön veya arka tekerin yerden kaç cm yükseldiğini bile ölçüyor , birçok motosiklette wheelie control diye bir menü var ve siz tekeri yerden ne kadar kesmek istiyorsanız belirleyebiliyorsunuz , istediğiniz açıda ecu gaz kesiyor..

Motosikleti
1190 ADV
Yine yeniden anlamsiz sacma bir soru , polemik yaratma arayisi.

Birisi suna ABS devreye girdiginde tekerlegin hala dönmeye devam ettigini ve sensörlerin hala hiz ölcebildigini , bu sayede motorun hizi ABS devrede olsa bile 20 km nin altina düstügünü anlayabildigini anlatsin. 20 km nin altindaki hizlarda baslanan frenlerde zaten ABS nin devrede olmadigini da söyleyin yoksa anlamaz .Simdi ben anlatsam bidi bidi edip vaktimi calacak.
Almanyadaki lerin bizleri kıskanıp kıskanmadığını merak edersem söz sana soracağım.

Şimdi müsade et teknik bir konu konuşuyoruz @Nikkfurie ve @Cyan ile. Senin harcın değil bu işler.

Az ötede oyna hadi.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Neden sadece ilk çalıştırmada tek seferlik devreden çıksın ki ? her kontağı açtığınızda belirlenen hızı geçene kadar ikaz ışığı yanar ve sizi bilgilendirir , çok düşük hızlarda abs nin devre dışı olmasının bir artısı varsa bu sürekli uygulanır , yeni nesil motosikletlerde atalet ve açı ölçen zibilyon tane sensör var , adamlar bırak hızı ölçmeyi ön veya arka tekerin yerden kaç cm yükseldiğini bile ölçüyor , birçok motosiklette wheelie control diye bir menü var ve siz tekeri yerden ne kadar kesmek istiyorsanız belirleyebiliyorsunuz , istediğiniz açıda ecu gaz kesiyor..

İlk çalıştırmada devreden çıkıyor demedim zaten. Motor çalışmıyorken tüm sistemler kapalı. Çalıştırdık, 5km/h hızı geçmediğimiz sürece ABS aktifleşmiyor. ABS aktif değil diye de uyarı ışığı yanar zaten. 5km/h yi geçtik ABS sistemi çalışmaya hazır. Uyarı ışığı da söndü. Artık tekerlek kızaklarsa devereye girecek.

Yeni nesil motosikletlerde zilyon tane sensör var evet. Misal tek teker kontrolü yaw-rate sensörü, abs sensörleri, lazer sürüş yüksekliği sensörü ile yapılıyor. Ama bu sensörler kaç tane motor da var ? Benim sorumu cevaplayacak sensör hangisi, ve işlemi nasıl yapıyor. Konuşalım istediğim konu bu.

Ben ABS nin 20km/h altında çalışmayacağı (bir sefer aktif olduktan sonra) teorisine katılmıyorum.
Niye katılmadığımı da aklımda ki cevapsız kalan noktaları anlatarak söyledim.

Şimdi biliyorsanız, motorda X sensörü şöyle şöyle veri gönderir, Y beyni bunu algılar ve 20km/h altında her ihtimalde ABS devereye girmez şeklinde bir açıklama rica edeyim.

Bilmiyorsanız da bilmiyoruz deyin. :)

Son düzenleme:
Şimdi müsade et teknik bir konu konuşuyoruz @Nikkfurie ve @Cyan ile. Senin harcın değil bu işler.

Yeni nesil motosikletlerde zilyon tane sensör var evet. Misal tek teker kontrolü yaw-rate sensörü, abs sensörleri, lazer sürüş yüksekliği sensörü ile yapılıyor. Ama bu sensörler kaç tane motor da var ? Benim sorumu cevaplayacak sensör hangisi, ve işlemi nasıl yapıyor. Konuşalım istediğim konu bu.
Özür dilerim araya girdiğim için, siz dediğiniz gibi diğer iki arkadaş ile konuşuyorsunuz ( yazışıyorsunuz ) . Bizde ister istemez forum herkese açık olduğu için okuyoruz.

Sakıncası yoksa niye ısrarla hangi sensör olduğunu soruyorsunuz? Sensörlerden biri bu işlevi yapıyorsa ne önemi var illa bu sensörü sormanın.
Kullanıcının bilmemesi normal tamirci bilsin yeter. Fazla ve gereksiz bir detay bence.

Motosikleti
1190 ADV
Özür dilerim araya girdiğim için, siz dediğiniz gibi diğer iki arkadaş ile konuşuyorsunuz ( yazışıyorsunuz ) . Bizde ister istemez forum herkese açık olduğu için okuyoruz.

Sakıncası yoksa niye ısrarla hangi sensör olduğunu soruyorsunuz? Sensörlerden biri bu işlevi yapıyorsa ne önemi var illa bu sensörü sormanın.
Kullanıcının bilmemesi normal tamirci bilsin yeter. Fazla ve gereksiz bir detay bence.

Sizin özür dileyecek bir durumunuz yok. Buyrun konuşmak istiyorsanız muhabbete dahil olun.
Malum şahıs sürekli benim başkasına sorduğum soruları başkasının adına cevapladığı için ona dedim ötede oyna diye.

Bana sorunuza cevap verirsem,

Ben birşeyin nasıl çalıştığını merak eden yapıdayımdır. Örnek veriyorum, araba kullanırken debriyaj vites değiştirmek için bastığım bir pedal değildir sadece. Pedala bastığımda ne oluyor, hangi parçalar nasıl işliyor merak ederim. Bu yapımdan dolayı da motosikletlerimi kendim tamir ederim. Benim bir tamircim yok. Sahip olduğum 50 den fazla motosikletim de henüz hiç tamirci yüzü görmemiştir. Ben herşeyi yapabilirim demiyorum herşeyi bilirim de demiyorum (bazılarının aksine) ama şimdiye kadar bir tamirciye ihtiyaç duymadım. @Nikkfurie de burada yazışırken benim gibi bir yapıda olduğunu düşündüğüm bir üye. Daha önce motor mekaniği üzerine de birşeyler konuşmuştuk. O yüzden bu sorumu size değilde ona sordum. Nitekim oda git tamirciye sor ben ne anlarım demedi zaten.

Varmı başka sorunuz ?

Motosikleti
İlk çalıştırmada devreden çıkıyor demedim zaten. Motor çalışmıyorken tüm sistemler kapalı. Çalıştırdık, 5km/h hızı geçmediğimiz sürece ABS aktifleşmiyor. ABS aktif değil diye de uyarı ışığı yanar zaten. 5km/h yi geçtik ABS sistemi çalışmaya hazır. Uyarı ışığı da söndü. Artık tekerlek kızaklarsa devereye girecek.

Ben ABS nin 20km/h altında çalışmayacağı (bir sefer aktif olduktan sonra) teorisine katılmıyorum.
Niye katılmadığımı da aklımda ki cevapsız kalan noktaları anlatarak söyledim.

Şimdi biliyorsanız, motorda X sensörü şöyle şöyle veri gönderir, Y beyni bunu algılar ve 20km/h altında her ihtimalde ABS devereye girmez şeklinde bir açıklama rica edeyim.

Bilmiyorsanız da bilmiyoruz deyin. :)

Breh breh breh

Daha ne kadar sacmalayabilir diye dusunuyordumki vallahi yüzümü kara cikarttin.

Adam sana Suzukinin el kitabindan "ABS does not work at very low speed, less than 5 km/h (3 mph)" seklinde alinti yapiyor.

Sen hala inanmam inanmam ispatlayin , sensör adi verin , sahit bulun diye agliyorsun.

Yavrucugum sorunlarinin cözümü burada degil anla artik.

Tanidik terapist de buluruz.

Fren yapmayı çok iyi bilen birisi bile yolun o anda ne kadar tutuş sağladığından emin olamaz. ABS sizin bunu kestiremeyip frene fazla bastığınız durumlarda kurtarıcı olur. Sizi kurtardığı şey de karşınızdaki engele çarpmak değil, kayıp düşmektir. Hele ki ön tekerlek kızaklamasında ABS olmadan hiçbir şansınız olmaz.

ABS'yi sadece fren mesafesi ile değerlendirmek maalesef çok sığ kalıyor.

Yıl olmuş 2025 biz hala ABS'yi tartışıyoruz. Gerçi karbüratörü enjeksiyona tercih eden "ustaların" bol olduğu memlekette bunlar gayet olağan şeyler.

Bahsettiğim motosiklet 40 beygir fıtı fıtı gezilecek bir cruiser, yani hem kendisi ağır hemde muadil hacimdeki motosikletlerin yarısı kadar güç üretiyor. Mesela aynı hacimde bir naked veya adv baksaydım abs tercihim kesinlikle olurdu. Mesela V-strom 650 alsam mutlaka 2008 üstü bakarım veya Monster 696 baksam kesinlikle abs sistemine sahip olan modellere bakardım. Dragstar 650 dediğimiz motosiklet R25 ten veya Duke 390 dan daha yavaş hızlanmalara sahip, yani Pulsar'ın 1 tık üstü hızlanmaya sahip olan motosiklette pek abs lazım olacağını düşünmüyorum kendim için. Ama olsaydı abs sistemine sahip olan model tercihim olurdu.

ABS ihtiyacının motosikletin ne kadar güçlü olduğu, ne kadar çabuk hızlandığı veya ne kadar yüksek sürate çıkabildiği ile bir alakası bulunmuyor.

Motosiklet fren yaptığınızda kızaklıyorsa (sert fren, kötü lastik, yol vb durumlardan ötürü) ABS'ye ihtiyaç vardır.

Fren çok zayıftır, ne kadar basarsanız basın kızaklamıyordur, o zaman ABS de gerekmez ama duramazsınız.

Motosikleti
1190 ADV
Breh breh breh

Daha ne kadar sacmalayabilir diye dusunuyordumki vallahi yüzümü kara cikarttin.

Adam sana Suzukinin el kitabindan "ABS does not work at very low speed, less than 5 km/h (3 mph)" seklinde alinti yapiyor.

Sen hala inanmam inanmam ispatlayin , sensör adi verin , sahit bulun diye agliyorsun.

Yavrucugum sorunlarinin cözümü burada degil anla artik.

Tanidik terapist de buluruz.

Tamam görürsem söylerim.

Şimdi daha da öteye git... git git git çok ötede oyna hadi.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
İlk nesil Abs.li arabalarda "cep telefonu Abs'nin çalışmasını bozuyor" diye bir düşünce birliği vardı. İyi ki yeni nesil sürücüler bir de fik fik bunlarla uğraşmıyor.

Son düzenleme:
Motosikleti
1190 ADV
İlk nesil Abs.li arabalarda "cep telefonu Abs'nin çalışmasını bozuyor" diye bir düşünce birliği vardı. İyi ki yen, nesil sürücüler bir de fik fik bunlarla uğraşmıyor.
Şehirler arası otobüslerde telefon kullandırmazlardı, ABS bozulur diye.. ben şuanda o otobüslere ve kamyonlara yeni modellerine ABS beyni satıyorum. Otobüsü cep telefonu ile doldurup hepsini görüşmeye alsan bile bozulmaz :)

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
Vallahi ben onu bunu bilmem olaya faydasal açıdan bakarom. Dönen tekerli araçlarda ABS olmazsa olmaz. Terso bir durumda işini yapması ve sürücüye manevra kabiliyeti vermesi harika birşey. Kontrolün bizde kalıyor olması da cabası. ABS'siz tutuşu kaybettiğinde kayıyorsun kontrol sende olmuyor. Efenim ben freni bırakırım gendi ellerimle tekrar fren yaparım diyen arkadaşım varsa kusura bakmasın hariçten gazel okuyor. Hiçbirimiz Razgatlıoğlu, Rossi vs. değiliz ve de pistte sürmüyoruz.

Motosikleti
1190 ADV
Arazide motosiklet kullanmadan ABS fren mesafesini uzatmaz diyenler şu videoya göz atsın :)

Birde 20km/h altında ABS çalışmaz diyenler, videodaki motorun hızı 20km/h altında düşünce tekerlek niye kızaklamıyor onu cevaplarsa memnun olurum. (Malum kişi hariç)

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar