Naked spor/sportif motosikletlerde çokça gördüğüm kazma gibi duran koruma demirleri tehlikeli olabiliyor.
Şöyle ki olduğu yerde devrilme gibi şeylere karşı karenajları koruyor tabii, ama biraz daha hızlı olan kazalarda motorun normalde sekip geçebileceği bir yere çok daha sert şekilde ve takılabilecek şekilde vurmasına neden olabiliyor. Bu sırada çarpacağı yer açısı vs çok değişkene bağlı o yüzden kesin olur denemez elbette, ama kaldırım gibi bir yere vurup plastik hasarıyla sekebilecekken çok daha ağır hasar almasına neden olabiliyor.
Farklı bir durum olmakla birlikte sebebi daha iyi açıklamak adına pistten örnek verebiliriz. Normalde pistte müsabakalarda bu tarz koruma demirleri yasaktır, sebebi de kaza anında sürüklenerek gitmesi gereken motosikletin bu demirin kerblerden sekmeye sebebiyet verebilecek olması. Yolda sağlı sollu kerbden çok daha fazla obje var takılınabilecek.
Tabii ki kimseye takmayın demiyorum, ama ben RS660'ta bu nedenle takmıyorum. Olduğu yerde devirirsem salaklığıma yanarım, ama motorun sürüklenmesi söz konusu olabilecek bir yerde rus ruleti oynamasına yeğlerim. Tuareg'de var, daha geniş bir şekilde yayılmış klasik adv motorda alışılmış olan şekilde, o derece bir takılma yapmaz o. Birden fazla noktadan bağlantı yapılarak şasi/blok hasarının riski azaltılabiliyor ama sıfır da değil yine, ancak bu yukarıdaki takılma riskine pek yapacak bir şey yok.
Ha bir defa twin spar şasili bir motorda harika bir takoz görmüştüm, şasinin üstüne onu takip eder şekilde yapışmış gibi duran böyle kütük gibi dolu malzeme uzun bir şey. O şasiyi takip eder şekilde uzun bir parça olduğu için o kadar takılamaz, o açıdan iyiydi.
Bunlar tabii pek senin konun değil de, ne zararı olacakmış diye sorulduğu için bir kesimin neden tercih etmediğini anlatmak istedim.
İlk motorun, çançunçon yerine güzel de mal almışsın, tak koruma ama dursun korumayı da gözünde çok büyütme, güvenme ona durduk yere yani.