ABS Konusundaki Fikir ayrılıkları

Motosikleti
1190 ADV
İzlememiştim, izledim. Ama ön tekeri kilitleyince yere düşersin savını çürüten bir şey göremedim? ABS ön ve arkada kapalı, arka tekeri kilitlediği hem arka tekeri gören kameradan hem de arkanın öne doğru gelmesinden net bir şekilde görünüyor ancak ön tekeri kilitlediği net bir şekilde görünmüyor. Zaten eleman ön freni işaret parmağıyla sıkıyor, işaret parmağıyla ön tekeri kilitleyebilecek kadar fren sıkabiliyorsa helal olsun yani! Zemin de asfalt değil toprak zaten; toprak zeminin davranış farklılıklarını bilmiyorum hiç, belki böyle tren gibi kayabiliyordur ben anlamaz...

Kendi düşme tecrübelerime göre; ön teker gitti mi sen de gittin, melekler falan korumazsa bir mucize olmazsa düşersin.

Yani bende oluşabilecek senaryoların çeşitliliğini görmen için videoyu izle demiştim. Her zemin asfalt değil. Her kitlenen teker ön teker değil. :)
Her motosiklet 2 tekerli değil. Motosiklet ABSleri hakkında bir genelleme yapacaksak, ABS sistemi olan tüm motosikletleri kapsayabiliyor olması gerek :)

Motosikleti
K 1600 GTL
Bir sonraki mesajımdaki alana girme sebebim buydu biraz da.
ABS'nin devreye girmesi demek, var olmadığı bir durum olsaydı yere yapışırdık demek değil, böyle olmak zorunda değil. ABS tekerleğin kilitleneceği varsayımına göre hareket ediyor ve markadan markaya uygulamadan uygulamaya göre değişen tolerans seviyeleri var.

Bir de ABS'nin düşmeye engel olduğu şekilde bir fren yapıldıysa zaten kıyaslanacak bir şey kalmıyor ortada, yere yapışmış oluyoruz. Bu yüzden ABS güzel bir şey ve olmalı zaten. Ama ABS biraz da eksik anlatıldığı için yukarıdaki farkın farkında olmuyor geniş kitleler genelde. Yoksa tekrar söyleyeyim, ABS fren mesafesini uzatır o yüzden kötü birşeydir olmasın demiyorum asla.
Daha net olarak sorayım bütün şartlar aynı iken kayan teker mi önce durur, abs ye bağlı kaymayan teker mi? ölçüm anımız abs siz tekerin kaymaya başladığı abs li olanın da abs nin devreye girdiği nokta olacak şekilde....

Motosikleti
1190 ADV
Bir sonraki mesajımdaki alana girme sebebim buydu biraz da.
ABS'nin devreye girmesi demek, var olmadığı bir durum olsaydı yere yapışırdık demek değil, böyle olmak zorunda değil. ABS tekerleğin kilitleneceği varsayımına göre hareket ediyor ve markadan markaya uygulamadan uygulamaya göre değişen tolerans seviyeleri var.

Bir de ABS'nin düşmeye engel olduğu şekilde bir fren yapıldıysa zaten kıyaslanacak bir şey kalmıyor ortada, yere yapışmış oluyoruz. Bu yüzden ABS güzel bir şey ve olmalı zaten. Ama ABS biraz da eksik anlatıldığı için yukarıdaki farkın farkında olmuyor geniş kitleler genelde. Yoksa tekrar söyleyeyim, ABS fren mesafesini uzatır o yüzden kötü birşeydir olmasın demiyorum asla.
Bak ABSsiz sistem ben güvenli daha iyi vs demiyorum. Yapılır yapılmaz zemin vs de demiyorum. ABS çalışma prensibi gereği fren mesafesini uzatır, ama bu sırada motosikletler de düşme riskini azaltır, fren sırasında yönlendirmeyi mümkün kılar. Stabileyi korur vs vs. Az miktar fren mesafesini uzatırken birçok fayda sağlar. Konu bu.

Tee 10 sayfa öncesinde ne yazmışım bak :)

Ben anlatamadım, birazda sen uğraş istersen....

Yorum yapanların çoğu asfalt dışında bir ortamda sürmemişler bence. O yüzden birçok senaryo hakkında tecrübe sahibi değiller.

Bir adım geriye gidelim sorumda.

Elimizdeki motosikletin sadece ön frenin de ABS var. (PCX öyleydi diye hatırlıyorum)
Ön tekerlekte 1 adet ABS sensörü var. Başka bir sensör yok.
Bu motosiklette ABS ne zaman devreye girer ? Kızaklama olduğunda mı ?
80km/h ile giderken fren yaparken tekerlek kızakladığı anda dönüş hızı tahmini kaçtır.

Abi hiç bir fark yok.
Ek yazdığım genelleme kısmını bu nedenle ekledim.

Diyelim ki PCX'in ABS'si saniyede 10 kere hızı okuyor.
Bu hızlar arasındaki farkın bir toleransı var PCX'in ABS modülü için. Atıyorum 5kmh/(ölçüm sıklığı) Her ölçüme t1 t2 t3.. t10 diyelim. Bir anda diğer ana 5kmh hız kaybı varsa ben kilitleniyorum diye bir ön kabulü var.

Frene oturdun 80kmh ile giderken, t1 80kmh iken ölçülen hız, t2 atıyorum 74kmh ise "oha bu kızaklayacak" diyor ve salıyor.
Ön teker kilitlenip de bir anlığına 0kmh okuduğu zaman salmıyor.

O yüzden multi-map abs'leri çok seviyoruz ki istediğimde toleransı artırabileyim, iyi olduğunu bildiğim asfaltlarda güçlü hız kayıpları yaşadığımda ABS gereksiz yere devreye girmesin. O yüzden bağzı motosiklet gazetecileri bazı motorlardaki ABS'ye "çok karışıyor lan" diye uyuz oluyorlar.
Genelleme dediğim kısma vurgu yapmam bu nedenleydi. ABS'yi "kilitleme görürse açıyor" diye yorumlarsak hataya gideriz bir noktada.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Bir adım geriye gidelim sorumda.

Elimizdeki motosikletin sadece ön frenin de ABS var. (PCX öyleydi diye hatırlıyorum)
Ön tekerlekte 1 adet ABS sensörü var. Başka bir sensör yok.
Bu motosiklette ABS ne zaman devreye girer ? Kızaklama olduğunda mı ?
80km/h ile giderken fren yaparken tekerlek kızakladığı anda dönüş hızı tahmini kaçtır.

Abi hiç bir fark yok.

Bu hızlar arasındaki farkın bir toleransı var PCX'in ABS modülü için. Atıyorum 5kmh/(ölçüm sıklığı) Her ölçüme t1 t2 t3.. t10 diyelim. Bir anda diğer ana 5kmh hız kaybı varsa ben kilitleniyorum diye bir ön kabulü var.

Frene oturdun 80kmh ile giderken, t1 80kmh iken ölçülen hız, t2 atıyorum 74kmh ise "oha bu kızaklayacak" diyor ve salıyor.

O yüzden multi-map abs'leri çok seviyoruz ki istediğimde toleransı artırabileyim, iyi olduğunu bildiğim asfaltlarda güçlü hız kayıpları yaşadığımda ABS gereksiz yere devreye girmesin. O yüzden bağzı motosiklet gazetecileri bazı motorlardaki ABS'ye "çok karışıyor lan" diye uyuz oluyorlar.
Genelleme dediğim kısma vurgu yapmam bu nedenleydi. ABS'yi "kilitleme görürse açıyor" diye yorumlarsak hataya gideriz bir noktada.

Tee 10 sayfa öncesinde ne yazmışım bak :)

Ben anlatamadım, birazda sen uğraş istersen....

Yorum yapanların çoğu asfalt dışında bir ortamda sürmemişler bence. O yüzden birçok senaryo hakkında tecrübe sahibi değiller.

Buna itirazım yok zaten.
Spesifik bir "nasıl oluyor" noktasında fikir telakkisinde bulunduğumuzu düşünerek yazıyorum.

Daha net olarak sorayım bütün şartlar aynı iken kayan teker mi önce durur, abs ye bağlı kaymayan teker mi? ölçüm anımız abs siz tekerin kaymaya başladığı abs li olanın da abs nin devreye girdiği nokta olacak şekilde....

Ölçüm anımız neden o nokta olsun fren basıncının başladığı an olsa ya? =)

Farketmez gerçi. Asfaltta en yüksek tutuş, sınırlı bir kayma oluştuğu anda vardır. Yani en kısa sürede, bilinçli bir şekilde kayma limitinde tutulan lastik önce durur.

Herkes o bilinçte mi vs tarafına gideriz buradan diye tahmin ediyorum.
Amatör bir elde ABS'li önce durur çünkü öbürü düşer. Düşen motor daha uzun süre sürüklenir :D
Bilinçli bir elde ABS'siz önce durur.
Asfalt her zaman buna izin verir mi? Hayır. Bu yüzden ABS olmalıdır. (Böyle sigorta poliçesi gibi habire yazmak zorunda kalmak kötü ama şimdi ortadan okuyan olur vs diye ekliyorum)

Motosikleti
Kymco Skytown 125, Multistrada V2S
Asfalt harici ortam hakkında neden konuşuyoruz ben hala onu anlayamadım.

Arazi şartlarına girileceği zaman o ortamlara uygun motosikletlerde ABS'yi kapatma özelliği var.
Arazi şartlarında da vızır vızır akan bir trafik ya da önüne aniden çıkan bir araba vs. olmuyor dolayısıyla acil frenleme ihtiyacı da bulunmuyor.
Zaten konu açıldığında paylaşılan videodaki senaryo da asfalt yolda hızla giden bir motorcunun ABS yüzünden kısa mesafede duramadığı iddiası üzerineydi. Çoğu insan da bu senaryo üzerinden fikir paylaşıyor. ABS konusuna ısrarla araziyi sokmaya çalışmanın ya da arazi deneyimiyle ABS arasında bir ilişki kurmaya çalışmanın mantığını göremiyorum.

Araziyi çok deneyimleyen kişi = ABS ustası mı sizin gözünüzde?

Motosikleti
K 1600 GTL
Abi hiç bir fark yok.

Abi hiç bir fark yok.

Buna itirazım yok zaten.
Spesifik bir "nasıl oluyor" noktasında fikir telakkisinde bulunduğumuzu düşünerek yazıyorum.

Ölçüm anımız neden o nokta olsun fren basıncının başladığı an olsa ya? =)

Farketmez gerçi. Asfaltta en yüksek tutuş, sınırlı bir kayma oluştuğu anda vardır. Yani en kısa sürede, bilinçli bir şekilde kayma limitinde tutulan lastik önce durur.

Herkes o bilinçte mi vs tarafına gideriz buradan diye tahmin ediyorum.
Amatör bir elde ABS'li önce durur çünkü öbürü düşer. Düşen motor daha uzun süre sürüklenir :D
Bilinçli bir elde ABS'siz önce durur.
Asfalt her zaman buna izin verir mi? Hayır. Bu yüzden ABS olmalıdır. (Böyle sigorta poliçesi gibi habire yazmak zorunda kalmak kötü ama şimdi ortadan okuyan olur vs diye ekliyorum)
Ölçüm anımızın o nokta olmasının sebebi lastik kızaklamadığı sürece motorun abs li yada abs siz olmasının bir öneminin olmaması. ABS yi devreye sokmadığınız sürece motorunuzun ABS siz motordan bir farkı olmuyor....

Ölçüm anımızın o nokta olmasının sebebi lastik kızaklamadığı sürece motorun abs li yada abs siz olmasının bir öneminin olmaması. ABS yi devreye sokmadığınız sürece motorunuzun ABS siz motordan bir farkı olmuyor....
E tamam o zaman her iki motorda da sabit olan frene başlama anını ele alırsak daha anlamlı olur gibime geldi de ondan söyledim.
Ki zaten fark da etmez işte maksat söylediğin şeyi daha okuyup düşünme gerektiren, diğerini daha kolay düşünülecek bir başlangıç olarak gördüğüm için laf kalabalığı.
Yanıtlamış da oldum, ama buradan ne elde edeceğimizi kestiremedim.

Motosikleti
1190 ADV
Abi hiç bir fark yok.

Abi hiç bir fark yok.

Buna itirazım yok zaten.
Güncel sistemler "decelaration" (bunun Türkçesi ne ? Na-ivme mi :D ) oranına göre abs yi devreye sokuyordur ama fren öncesi hızla absnin devreye gireceği hız arasında büyük bir fark vardır. Yani T1 80iken T2 74 olduğunda girmez bence. Şimdiye kadar kullandığım motosikletlerde ayarlanabilir ABS olmadı. Hatta şimdiki motosikletim her ne kadar ready to race diye satılsa da, ABS ayarlanmıyor.

Konuyu geriye bağlarsam, ben ABS nin 20km/h altında devre dışı kalacağı bilgisine katılmıyorum. Ben sürekli aktif olduğunu düşünüyorum. Belki durmaya yakın hızlarda devre dışı kalabilir, oda sensörlerin verimli okuma yapamayacağı hızlar olduğu için. 20km/h altındada abs yi devreden çıkaran sistem varsa, bunu başka sensörlerle yapabileceğini düşünüyorum. Tek başına abs sensörleri yeterli gelmez. Senin multimap li ABS'si olan örneğinde zaten zilyon tane sensör vardır.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Ford İngiltere sayfasında ABS ile ilgili bilgi. Motosiklette de mantık aynıdır herhalde?

Kilitlenmeyi önleyici fren sisteminin amacı:

Frenleme sırasında yön dengesi sağlamak.
Frenleme sırasında yönlendirilebilirlik sağlamak.
Tüm yol yüzeyi koşullarında optimum fren mesafesini sağlamak.
Kilitlenmeyi önleyici fren sistemi tekerleklere uygulanan frenleme kuvvetini kontrol etmek için elektronikler kullanır.

Kilitlenme önleyici fren sistemi kilitlenmek üzere olan herhangi bir tekerlekteki frenleme kuvvetini azaltarak yön dengesini korur, bu da aracın dikey ekseni etrafında savrulmasını önler.

Kilitlenmeyi önleyici fren sistemleri ağır frenleme altında tekerleklerin kilitlenmesini önler, böylece araç her zaman yönlendirilebilir.

Kilitlenmeyi önleyici fren sistemleri yol koşullarındaki değişikliklere uyum sağlar. Bu, fren mesafesinin optimize edilmesini sağlar.

Kilitlenmeyi önleyici fren sisteminin çalışması aracın fren mesafesini azaltmaz.

Arazi şartlarına girileceği zaman o ortamlara uygun motosikletlerde ABS'yi kapatma özelliği var.
Arazi şartlarında da vızır vızır akan bir trafik ya da önüne aniden çıkan bir araba vs. olmuyor dolayısıyla acil frenleme ihtiyacı da bulunmuyor.
Zaten konu açıldığında paylaşılan videodaki senaryo da asfalt yolda hızla giden bir motorcunun ABS yüzünden kısa mesafede duramadığı iddiası üzerineydi. Çoğu insan da bu senaryo üzerinden fikir paylaşıyor. ABS konusuna ısrarla araziyi sokmaya çalışmanın ya da arazi deneyimiyle ABS arasında bir ilişki kurmaya çalışmanın mantığını göremiyorum.

Abi maksat bir teknolojiyi ve fiziği konuşmak, neden asfalt dışı konuşulmasın ki?
Bu konular konuşulurken ülkemizin asfalt kalitesi de mutlaka konuya dahil olacak değil mi? Çünkü zeminin davranışı her zaman önem arz ediyor, en büyük değişkenlerimizden biri, sadece asfalt konuştuğumuzda bile.
Eh tabi kişinin zerre umrunda olmak zorunda değil, asfalt dışı ortamları hesaba katmak düşünmek zorunda değil.

Ama arazide gayet acil frenleme ihtiyacı oluyor. :)
Araiziyi çok deneyimleyen kişi değil ama iyi arazi sürücüsü ise ön freni kullanmayı biliyordur, iyi fren yapıyordur diyebiliriz.
Asfaltta da bunu söyleyebiliriz bu arada. Ama asfaltta çok kişi var, çok kişi iyi gittiğini sanıyor, o yüzden bunu söyleyince anlamsız geliyor =)

Burada zaten cevap vermişsin.... Bu dediğinide ABS sağlıyor zaten....
Hayır ABS'nin sınırlı kayma sağladığı nereden çıktı?
Bu şekilde programlanabilen ABS'ler var, ve acayip azınlıktalar. Buna bakıp ABS bunu sağlıyor diyemeyiz.

Motosikleti
1190 ADV

Motosiklet sadece asfalt zeminde kullanılan bir araç olsaydı haklı olurdun.
Her yol asfalt kaplı olsa haklı olurdun.
ABSli her motosiklette ABS kapatılabiliyor olsaydı haklı olurdun.
Acil frenleme asfalt harici herhangibir yüzeyde ihtiyaç olabilir.

Son olarak arazide çok iyi motosiklet kullanabilen biri asfalt yolda da çok iyi motosiklet kullanabilir. Ama asfalt yolda çok iyi motosiklet kullanan biri arazide sudan çıkmış balığa döner. (Bence) (Motosiklete hakimiyeti açısından)

Asıl kıyaslanması ABS devreye girdiğinde duruş mesafesi ile ABS olmasaydı bu frenlemede ki duruş mesafesi olmalı.

İşte burada altın madeni yatıyor altın.

ABS'nin devreye girdiği milisaniyelik an, ABS olmasa yere düşeceğinizin bir garantisi yok.
ABS sistemleri birçok farklı yol ve hava durumunda buna engel olmak için güvenli şekilde ayarlanıyor. ABS'yi devreye soktuğunuz basınç, ABS olmasa yere yapışacağınız basınç olmak zorunda değil yani. ABS olmasa sizi en kısa sürede durduracak basınç da olabilir bu, ve yolda satılan motosikletlerin %90'ının ABS'si bu en doğru basınçta devreye girip fren mesafesini uzatacaktır. (Kalan %10'unun da standart modunda aynısı olur)

Bu söylediğimi lütfen kimse burnu havada olmak falan diye anlamasın, lütfen, ama ABS'siz bir motorla bilinçli şekilde çokça kez bu denemeleri yapmadıysanız işte bu gerçeği anlamak zor oluyor.

ben bi ABS videosu çekeyim ilham geldi :D

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
ortaokulda, lisede fizik derslerinde arka sırada uyudunuz mu, ne yaptınız siz? :)

https://fizikdersi.gen.tr/statik-kinetik-surtunme-kuvveti-arasindaki-fark-nedir/
Bu linki eklemeyi unutmuşum, tekrar düzenleyip ekledim.

ABS niye var konusu basit fizik konusu. statik sirtünme kuvveti kinetik sürtünme kuvvetinden büyüktür, biz de tekerlekli araçlarımızla fren yaparken statik sürtünme kuvvetinden yararlanmak isteriz çünkü daha büyük. kinetik sürtünme kuvveti işin içine girince yön verme çansımız da kalmaz çünkü, araç kaymaya başlayınca gittiği yönde yön değiştirmeden kaymaya devem edecek, bunu istemeyiz. Bu yüzden abs denen şey icad edilmiş. Teker dönüyorken yani kilitlenip de kayma başlamamışken statik sürtünme kuvveti devrede oluyor, kayma başlarsa kinetik sürtünme kuvveti daha az olacağı için durmak güçleşecek bu yzüden abs devreye giriyor ki sürtünme kuvvetinin statik olduğu alanda kalalım, bu da lastiğin durumuna, zeminin durumuna göre değişir. ABS devreye giriyorsa abs kontrol eden cihaz lastiğin kilitleneceğini algılamıştır, kinetik sürtünme kuvveti ile daha uzun sürede durulacak ve yön verilemeceği için freni çok az bırakıp tekerin dönmesini yani statik sürtünme kuvvetinden yararlanmamızı sağlar. Bu kadar basit şey için 5-6 sayfa tartışacak ne var. lastikler eskidir, yol zemini tutuşa uygun değildir vb. durumlarda tabi ki abs daha erken devreye girer ama aynı yolda abs olmayan motorla en usta fren yapan kişi de illa ki kaydırır, yani abs fren mesafesini uzatır ama abs sayesinde yön verebilir durumda oluruz ve düşmeyiz demek tamam ama bu fren mesafesini uzatma da öyle dikkate alınacak bir uzatma değil zaten aynı durumda abs olmasa keyıp düşeceğiz ya da yanlış tarafa sürükleneceğiz, kaydırmayacak şekilde fren yapsak da işe yarar bir fren mesafesi kazancımız olmayacak.

Son düzenleme:
Motosikleti
Motosiklet sadece asfalt zeminde kullanılan bir araç olsaydı haklı olurdun.
Her yol asfalt kaplı olsa haklı olurdun.
ABSli her motosiklette ABS kapatılabiliyor olsaydı haklı olurdun.
Acil frenleme asfalt harici herhangibir yüzeyde ihtiyaç olabilir.

Son olarak arazide çok iyi motosiklet kullanabilen biri asfalt yolda da çok iyi motosiklet kullanabilir. Ama asfalt yolda çok iyi motosiklet kullanan biri arazide sudan çıkmış balığa döner. (Bence) (Motosiklete hakimiyeti açısından)
Genelde arazi modlarında ABS kapatıldığı için pek arazi için düşünülmüş bir teknoloji değil gibi geliyor bana o yüzden diyorum.
Asfalt ile arazi iki bambaşka senaryo gibi geliyor bana.
Arazi deneyimim yok merak ettiğim için soruyorum, ABS'nin arazi koşullarında sizlere bir yardımı dokunuyor mu?
Arazi moduna alınca arka ABS kapanıyor ama ön kapanmıyor. Arazi şartlarında ABS'li ön fren kullanımı asfalta kıyasla nasıl farklı oluyor?

Motorcycle ABS Test
(Üstte View PDF diyince açılıyor)

Bakın bu linkte de yine bir ABS testi var.
Deneyimli sürücülerle farklı koşullarda gerçek senaryolar kullanılarak 70 test yapılmış.
Geçmiş araştırmalarda da, bu araştırmada da doğru frenleme ve ABS potansiyelini tam olarak kullanma ile fren mesafesinin kısaldığı yönünde.

Abi absract'ı okudum sadece, anlayış göster lütfen tümünü şimdi okuyamadım da,
Bu deneyde deneyimli sürücülere panik fren yaptırıp, ABS'nin devreye girip girmediğini ölçüyorlar.
Kullanılan motosiklette multi-map ABS var ve ABS'nin en çok karışacağı seviyede test gerçekleştiriliyor.

Böyle bir motosiklet kullandıysan, iyi bir fren yapmak istediğinde ABS'nin hep devreye gireceğini bilirsin. Yağmurda falan çok muhfazakar bir ABS modundan bahsediyoruz, kitabını yazdım diyen adam bu modda ABS devreye girmeden fren yapamaz zaten.
Aynı adamlara ABS 1 ve ABS kapalı iken test yaptırırsan bu sonuç çıkartılabilir. Öbür türlü devreye girmek için can atan bir ABS'nin devreye girdiğini teyit etmekten başka bir şey kanıtlamış olmuyorsun ki? :)

Motorcycle ABS Test
(Üstte View PDF diyince açılıyor)

Bakın bu linkte de yine bir ABS testi var.
Deneyimli sürücülerle farklı koşullarda gerçek senaryolar kullanılarak 70 test yapılmış.
Geçmiş araştırmalarda da, bu araştırmada da doğru frenleme ve ABS potansiyelini tam olarak kullanma ile fren mesafesinin kısaldığı yönünde.

Bu deneyde deneyimli sürücülere panik fren yaptırıp, ABS'nin devreye girip girmediğini ölçüyorlar.
Kullanılan motosiklette multi-map ABS var ve ABS'nin en çok karışacağı seviyede test gerçekleştiriliyor.

Böyle bir motosiklet kullandıysan, iyi bir fren yapmak istediğinde ABS'nin hep devreye gireceğini bilirsin. Yağmurda falan çok muhfazakar bir ABS modundan bahsediyoruz, kitabını yazdım diyen adam bu modda ABS devreye girmeden fren yapamaz zaten.
Aynı adamlara ABS 1 ve ABS kapalı iken test yaptırırsan bu sonuç çıkartılabilir. Öbür türlü devreye girmek için can atan bir ABS'nin devreye girdiğini teyit etmekten başka bir şey kanıtlamış olmuyorsun ki? :)

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Yani bende oluşabilecek senaryoların çeşitliliğini görmen için videoyu izle demiştim. Her zemin asfalt değil. Her kitlenen teker ön teker değil. :)
Her motosiklet 2 tekerli değil. Motosiklet ABSleri hakkında bir genelleme yapacaksak, ABS sistemi olan tüm motosikletleri kapsayabiliyor olması gerek :)
Kilitlenen ön teker görseydik faydalı bir video olabilirdi ama öyle bir görüntü yok, dolayısıyla ortalığı bulandırmaktan başka bir işe yaramadı aslında. Ben halen ön tekeri kilitlersen düşersin savını savunuyorum, aksini iddia edene de meczup gözüyle bakarım, çünkü ben ön tekeri her kilitlediğimde yeri güzel bir şekilde öptüm, bizzatihi tecrübe ettiğim bir şeye yok deniyorsa kendimi sorgulamam açıkçası...

Motosikleti
1190 ADV
Genelde arazi modlarında ABS kapatıldığı için pek arazi için düşünülmüş bir teknoloji değil gibi geliyor bana o yüzden diyorum.
Asfalt ile arazi iki bambaşka senaryo gibi geliyor bana.
Arazi deneyimim yok merak ettiğim için soruyorum, ABS'nin arazi koşullarında sizlere bir yardımı dokunuyor mu?
Arazi moduna alınca arka ABS kapanıyor ama ön kapanmıyor. Arazi şartlarında ABS'li ön fren kullanımı asfalta kıyasla nasıl farklı oluyor?

Arazi dediğimiz sürüşte yani offroad sürüşte yol olmaz. Offroad yol dışı demek zaten, zemin toprak olabilir, kaya olabilir, kum olabilir, kar olabilir, buz olabilir, çamur olabilir, yaprak kaplı olabilir, çim olabilir. Çok farklı durum var yani.

Ama basitçe arazi sürüşünde motosiklet sürekli bi kayma eğiliminde olur. Hatta arka tekerin kızaklaması yada patinaj yapması bazı durumlarda istenen birşeydir. Bu yüzden asfalt zeminde fayda sağlayan ABS / TCS gibi destekler arazi şartlarında fayda sağlamayabilir, hatta zararı da olabilir.

Ön frende ön tekerin kızaklaması arazide de istenmez, düşebilirsin. Ama her kızakladığında düşeceğin anlamına da gelmez :) Yukarıda diğer yorumlarda bahsedildi ya, ABS sistemi kızaklama olacağını algılar diye. Bende arazide motosiklet sürekli bir kayma eğilimindedir diye. Normalde ön tekerin kızaklamayacağı bir zeminde ABS kızaklayacağını algılayıp (yanlış karar verir) devreye girebilir, buda sürüşü bozar.

Bazı motosikletlerde ABS kapatılmıyor arazi şartlarında gidebilmesine rağmen. Örnek Vstrom 650.
Bazı motosikletlerde sadece arka teker kapanıyor. (offroad modu denilen)
Bazı motosikletlerde ise tamamen kapatılabiliyor.

Son olarak stablize yol / toprak yol arazi değildir aslında. Böyle yerlerde trafik de olur.

Motosikleti

Bu araştırmada ABS'li motosikletle acil frenleme ve deneyimsiz sürücüler arasındaki ilişkilere odaklanılmış ama yer yer farklı araştırmalara atıfta bulunuyor.

"More recently, in a study with two expert riders driving between
65 and 100 km/h and with self-initiated braking on dry surfaces, Dinges
& Hoover (2018) reported that the braking distance obtained was
similar for motorcycles with and without ABS. Other tests with emergency
braking showed that less skilled riders can lose control of the
vehicle when locking the front wheel of a motorcycle without ABS
(Huertas-Leyva et al., 2020). In summary, previous studies suggest that
ABS, if used to its full braking capacity, has the potential to reduce brake
distance, and therefore motorcycle crash rates in real-life situations."

Aşağıda Amerika Ulusal Otoyol Güvenliği İdaresi ve Çin'de East China Jiaotong Üniversitesi'nin ayrı ayrı yapılan araştırmaları var.
"Best Effort" dediği ABS olmayan araçla mümkün olan en iyi çabayla durmaya çalışmaktan bahsediliyor.
Bu sonuçlara göre ABS fren mesafesinin ABS ile kısaldığı görülüyor.

JRU0DpEGOIw_.png

Arazi dediğimiz sürüşte yani offroad sürüşte yol olmaz. Offroad yol dışı demek zaten, zemin toprak olabilir, kaya olabilir, kum olabilir, kar olabilir, buz olabilir, çamur olabilir, yaprak kaplı olabilir, çim olabilir. Çok farklı durum var yani.

Ama basitçe arazi sürüşünde motosiklet sürekli bi kayma eğiliminde olur. Hatta arka tekerin kızaklaması yada patinaj yapması bazı durumlarda istenen birşeydir. Bu yüzden asfalt zeminde fayda sağlayan ABS / TCS gibi destekler arazi şartlarında fayda sağlamayabilir, hatta zararı da olabilir.

Ön frende ön tekerin kızaklaması arazide de istenmez, düşebilirsin. Ama her kızakladığında düşeceğin anlamına da gelmez :) Yukarıda diğer yorumlarda bahsedildi ya, ABS sistemi kızaklama olacağını algılar diye. Bende arazide motosiklet sürekli bir kayma eğilimindedir diye. Normalde ön tekerin kızaklamayacağı bir zeminde ABS kızaklayacağını algılayıp (yanlış karar verir) devreye girebilir, buda sürüşü bozar.

Bazı motosikletlerde ABS kapatılmıyor arazi şartlarında gidebilmesine rağmen. Örnek Vstrom 650.
Bazı motosikletlerde sadece arka teker kapanıyor. (offroad modu denilen)
Bazı motosikletlerde ise tamamen kapatılabiliyor.

Son olarak stablize yol / toprak yol arazi değildir aslında. Böyle yerlerde trafik de olur.
Ben de bu açıkladıklarınızdan dolayı ABS'nin off road için tasarlanmadığını düşündüğümden arazi şartlarında ABS'yi tartışmanın mantıklı olmadığı görüşünde bulundum.

Motosikleti
1190 ADV
Kilitlenen ön teker görseydik faydalı bir video olabilirdi ama öyle bir görüntü yok, dolayısıyla ortalığı bulandırmaktan başka bir işe yaramadı aslında. Ben halen ön tekeri kilitlersen düşersin savını savunuyorum, aksini iddia edene de meczup gözüyle bakarım, çünkü ben ön tekeri her kilitlediğimde yeri güzel bir şekilde öptüm, bizzatihi tecrübe ettiğim bir şeye yok deniyorsa kendimi sorgulamam açıkçası...
Yani ön tekerin kilitlenip metrelerce sürüklendiği ve düşmeden durulduğu bir senaryo video yoktur.

Ama ben 50 den fazla farklı motor sahibi oldum, bunun yarısında ABS yoktu. Ön tekeri kilitlediğim oldu ve düşmedim :) Bu şekilde video istiyorsan bulurum sanki youtube den.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar