Evet buji NGK BR8ES ama benim servis bu kod bujiyi bulamadı, NGK toptancısında yokmuş.. Şu an motorda takılı olan NGK BPR7ES.. Bir zararı olur mu? Aradaki fazladan P harfi ısıya daha da dayanıklı olduğunu gösterir dedi servisim (NGK kitapçığında kodları ve ısıya dayanıklılıklarını gösteren bir tablo var, oradan baktı). Bu arada NGK resmi sitesinden aldığım bilgileri sizinle paylaşmak isterim:
GPR Racing Standart Buji: BR8ES
GPR Racing VX Buji: BR8EVX
GPR Racing Iridium Buji: BR8EIX
Iridium - Yeni NGK buji nesli
Laboratuardan yüksek teknoloji
Dünya buji pazarının lideri NGK, yeni Iridium IX buji ile yüksek teknoloji doğrultusunda büyük bir atılım gerçekleştirmiştir. Çünkü laboratuar testlerinde, iridyum sayesinde bujiler adeta birer güç santralı dönüştüğü görüldü. Sonuçta iridyum, yüksek teknolojiye son derece uygun bir asil metaldir. İridyum başka platin metalleriyle alaşım halinde Rusya, Kolombiya, Güney Afrika ve Kanada’da doğal rezerv halinde bulunmaktadır.
Ayırt edici özellik: İridyum başka hiçbir asil metalin olmadığı kadar serttir ve çoğu kimyasala karşı dayanıklıdır. Gök kuşağının tüm renklerinde ışıldayan, gümüş-beyaz renkli bu asil metal ancak 2450 derecede erir.
Değerli asil metal, olağanüstü kalitenin arandığı her yerde, dolma kalem uçlarında, elektrotlarda, kimya sanayiinde ve uzay araçlarında kullanılıyor. Bu avantajlardan şimdi NGK, yeni Iridium IX bujilerinde de yararlanıyor. Yeni buji neslinin temel malzemesi olan iridyum, buji teknolojisinde yeni bir çığır açıyor!
Beklemeden kalkış - VX bujileri
Problem - kurumla kaplı bujiler
Karayolu trafiğinde dur-kalklar ve örneğin motosiklet sürücülerinin kask ve eldiven takarken motoru rölantide çalıştırma alışkanlığı, bujilerin daha çabuk kurum bağlanmasına neden olur. İstenmeyen sonuç: Ateşleme sistemi “tekler” ve her çalıştırma problem haline gelir.
Bujilerin değişimi ya da temizlenmesi sadece sıkıntı verici değil, ayrıca zaman alır, zahmetli ve pahalıdır. Dahası bu işlemler daima yalnızca kısa süreli başarı sağlar, gerçek ve kalıcı bir problem çözümü değildirler.
Çözüm - NGK’dan VX bujileri
Özellikle motosikletlerdeki ateşleme problemlerinin aşılması için geliştirilen yenilikçi VX bujisi, uzun yıllardır uluslararası motosiklet üreticileri için yürüttüğümüz süren çalışmalarımızın mükemmel sonucudur.
Şuan kullandığın yanlış buji,ustanın dediği gibi harfler ısı kodlarıdır doğru,sıcak bölge soğuk bölge farklı kodlar kullanır ama önemli olan oradaki 7-8 sayısını değiştirmemek, onlar tırnak aralığı yani BR8... olabilir bujin,7 kodu yanlış, servis nasıl bulamadı hayret,ferconun stoklarda görünüyor,işine gelmemiş olabilir
Şehir içi ortalama kullanımla 5.3 lt/100 km tüketim. Şehir içi aralıksız 1 - 1,5 saat kullandım, herhangi bir şişme olmadı. Radyatör suyu makul seviyede oldukça ve sürekli dip gaz gitmedikçe şişeceğini sanmıyorum.
şehirlerarası 5000-6000 devir kullanımda 100km'de 3litre yakıyorum,basarsamda benzin ışığını yakıyorum

125cc motor ne yakacak daha da anlamış değilim, o kadar hacme bardakla benzin döksen yine 600cc kadar olmaz(bazı arkadaşlar 600 kadar yakar diyorda),ben az yakayım dersen exup açtırmayacaksın,sürekli basarsanda şehirlerarası 4-5 arası bulur herhalde...
Daha önce mesajlarda geçmiş,rektefiye olayı! Bizim motorlarda rektefiye şu şekil oluyor,ilk rektefiye 1. kademe segman,2. rektefiye 2. kademe segman gerek varsa piston değişimi,silindirin durumuna görede değişim(bunlarda silindir özel ısı iletimi yüksek olan alaşım malzeme ile üretilmiş,performansında bir sırrıda bu,bu malzemeyi bazı ustalar kaplıyabiliyor ama çok sağlıklı değil,çözüm silindir değişimi),yedek parça fiyatları ferco sitesinde var olmadı
www.easyparts.nl
Bu motorlar düzgün kullanıldığında, uygun yağ ve benzin kullanıldığında sizi çok rahat 30-40bin rektefiye olmadan götürür...
Bundan önce bende 180lik runner vardı,full özel 12.5/1 üst kapaktan,malossi malzemelere kadar doluydu ve iyide basardım,sattığımda 29000km de idi,segmanını bile değiştirmemiştik,roket gibi gidiyordu,arkadaşlar bu motorlar kaliteli üretimler,bazı arkadaşlar 2 zaman olarak mobilet zamanında oyuncaklarda kalmışlar,öyle 10binde filan bitecek motorlar değil kafanız rahat olsun,rektefiye de gerekirse 2 çift segmana bakar 2-3 saatlik iş,yani bakımı kolay!
Şişme filan niye olsun ki,bu motorlar dünyanın heryerinde kullanılmak için tasarlanmış, anavatanı ispanya da Türkiye ile aynı iklime sahip,kendi ülkelerinde şişmiyorda buradamı şişecek,bunlar tarih öncesinde kalmış mevzular,bende 50lik aprilia var,hava soğutmalı,yazın 35 derecede hiç durmadan 120km gittiğimi bilirim,o bile şişmedi,bu daha ileri teknoloji su soğutmalı bir motor kıyas yapın artık, o şişme mevzuları 1990 lar da kaldı