Yeni başlayan birisi için Chopper önerisi

Motosikleti
Hero X-Pulse 200 4v
stellar-black-1.jpg

Bütçenizi biraz aşabilir ama Royal Enfield Meteor 350 başlangıç için iyi bir Cruiser olabilir.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Şimdi baktım da bunu buldum 180 diyor

İlan

Motosikleti
PM-01
Ben de yeni A2 alıp ilk motor olarak küba superlight 125 ile başladım. Henüz rodaj bitmedi ama bir sorun yaşamadım gayette keyifli basit bir motor fiyatıda çok uygun düşmesi kalkması üzmez derecede. sadece biraz hantal kalıyor, trafik bilgin varsa 250cc öneririm nevada özellikle bütçene uygun rahatça bulabilirsin.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra

Şu adamın hakkını yemeyelim.
Bu motor low rider, alınabilecek en spor harleylerden biri. Sonra bunu softail şasede st diye çıkardılar zaten. Birde Fat Bob (Fat boy değil) yapar bunun yapabildiğini. Eleman iyi gidiyor, at sahibine göre kişner sözünün tam karşılığı.

Konu sahibi arkadaş motorcu mu olmak istiyor, cruiser mı sürmek istiyor.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Cruiser , chopper , Harley hepsini keyifle kullanırım da o kıyafetleri giymem valla yemişim öyle kültürü , yaz vakti siyah deriler , zincirler , püsküller 🤣

Motor almadan önce harleylere üzenirdim gençlikte metalcilik yüzünden herhalde ama bizim metalci camiasında da o tarz giyim Judas Priest grubunun solisti Rob Halford ile başladı diye rivayetler var. Kendi gay ortamlarındaki giyim tarzını sahnelere taşıyınca metalciler de farkında olmadan benimsemişler. :eek: :ROFLMAO::eek:

Her motor tarzında şekil yapan vardır, hangimiz birazcık da olsa şekil yapmıyoruz ki? Mesela ben scooter sürerken bile adventure motorcular gibi ekipmanlar giyip öyle dolaşıyordum, neyse, vstrom aldım da kıyafetim motoruma uydu sonunda. :)

Motor almadan önce harleylere üzenirdim gençlikte metalcilik yüzünden herhalde ama bizim metalci camiasında da o tarz giyim Judas Priest grubunun solisti Rob Halford ile başladı diye rivayetler var. Kendi gay ortamlarındaki giyim tarzını sahnelere taşıyınca metalciler de farkında olmadan benimsemişler. :eek: :ROFLMAO::eek:

Her motor tarzında şekil yapan vardır, hangimiz birazcık da olsa şekil yapmıyoruz ki? Mesela ben scooter sürerken bile adventure motorcular gibi ekipmanlar giyip öyle dolaşıyordum, neyse, vstrom aldım da kıyafetim motoruma uydu sonunda. :)
Bende dinlerdim metal kasetlerim hala duruyor da insanlıktan çıkmadım hiç , o nedir öyle yahu hadi konsere bara giderken ok de bayramda seyranda el öpmeye o kıyafetlerle gidenler vardı o dönem 😁

Motosikleti
Bende dinlerdim metal kasetlerim hala duruyor da insanlıktan çıkmadım hiç , o nedir öyle yahu hadi konsere bara giderken ok de bayramda seyranda el öpmeye o kıyafetlerle gidenler vardı o dönem 😁
Yok, biz o dönem öyle giyinmiyorduk, en fazla bir deri mont ama daha çok yeşil parka, kot pantalon, ayaklarda postal gibi bot, yazın da şort altına bot falan giyerdik, grunge modası başlamadan önce de o şekilde dolanıyorduk yani. :) iyi ki bizim zamanımızda kameralı telefon, sosyal medya falan yokmuş. :)

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Yok, biz o dönem öyle giyinmiyorduk, en fazla bir deri mont ama daha çok yeşil parka, kot pantalon, ayaklarda postal gibi bot, yazın da şort altına bot falan giyerdik, grunge modası başlamadan önce de o şekilde dolanıyorduk yani. :) iyi ki bizim zamanımızda kameralı telefon, sosyal medya falan yokmuş. :)
Sorma, benim hanımın o dönemlerden Axl Rose tarzı giyinmiş fotoğrafları var, her bulduğu kopyayı direkt yok ediyor. Kanıt bırakmıyor. :ROFLMAO: 💦

O hiç olmazsa Y kuşağı sayılır (tam geçiş dönemi) bizim gibi X kuşağının göbeğinden çocukların 80'lerde ev partilerindeki diskolardaki fotoğrafları tipleri falan fecaat ötesi. Yaratıklar sürüsü...

Motosikleti
Sorma, benim hanımın o dönemlerden Axl Rose tarzı giyinmiş fotoğrafları var, her bulduğu kopyayı direkt yok ediyor. Kanıt bırakmıyor. :ROFLMAO: 💦

O hiç olmazsa Y kuşağı sayılır (tam geçiş dönemi) bizim gibi X kuşağının göbeğinden çocukların 80'lerde ev partilerindeki diskolardaki fotoğrafları tipleri falan fecaat ötesi. Yaratıklar sürüsü...
uzun sarı saçlarımla kafama onun gibi bandana takıp az ekmeğini yemedim Axl Rose'un. iyi ki o dönemden foto kalmamış. :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:
Bir de o kılıkla işe giderdik. 91'de çok yakın bir arkadaşımla iş görüşmesine gitmiştik, biz çıktıktan sonra IT müdürüne ne o rock grubu mu kuruyorsun demişler. :ROFLMAO:

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Yaşı yetenler o filmi ve Blue Oyster Bar'ı hatırlar

Motosikleti
Hyosung GV 250
Bebe Harley'lerin Japon karşılıkları daha başarılı sanki; örneğin bir Bolt (XV950) çakması olduğu Iron 883'ten daha iyi bence. Seneler önce scooterdan sonra heveslenmiştim, her ikisine de bakmış ve Yamaha'da karar kılmıştım. İyi ki Yamaha'daki burnu büyüklere uyuz olup almamışım. Yoksa halen onu kullanıyor olurdum büyük ihtimal...
Size katılıyorum. Ben de Harley'in çoğu modelini incelemiştim. Ulaşabileceğim modeller de vardı bayağı ama bir Japon'u her zaman Harley'e tercih ederim. Zevkler tamamen kişisel. Yoruma açık. Harley alan "ben Harley istedim" derse birşey demem. Ama mühendislik açısından, işletme maliyeti açısından Japon'lar daha üst segmentte şu anda.

Harley ve Vespa yı şöyle güzel özellikleri var , kullanışlı falan diye alan bir Allah'ın kuluyla karşılaşmadım , hepsi bir isme para vermiş imaj cilalama derdinde heriflerdi 🤣
Aynı kafayla GS ve Goldwing alanlarda var yalan yok ama bu ikisinin güzel özellikleri , fonksiyonları , konforu falan baya birşeyleri var hani..

Motosikleti
DOMİNAR 400
Burada ben sizin fikrinizle tatlı tatlı zıtlaşacağım. Aslında güzel de oluyor böyle taban tabana zıt fikirleri ortaya dökmek. Perspektif genişliyor. 😁

Ben chopper (aslında cruiser demek lazım ama artık oturmuş bu kelime) kullanıcısı gözüyle neden yeni başlayan birinin kesinlikle ilk chopper'dan başlaması gerektiğini anlatayım.

1) Geometrik olarak ağırlık merkezi yere yakın, aks mesafesi de uzundur. Ayağınız durakladığınızda yere rahatça basar, kolay kolay deviremezsiniz. Stabil motorlardır. Yeni başlıyorsanız o acemilik döneminde illa yokuşta kırmızı ışıkta durakladığınızda bir devirme tehlikesi atlatırsınız. Bunu enduroda yaşamak istemezsiniz.

2) Konforlulardır. Hem sürücü hem artçı açısından. Supersport'taki gibi 20 dakika sonra belinize elli çeşit kramp sokmaz. Cross'taki gibi titreşimden bacaklarınızı uyuşturmaz. Chopper dediğimiz motor zaten bir adet koltuğa 2 teker takılmış bir alettir. Artçınız motordan indikten sonra size şikayet etmez. Sissybar'a sırtını yaslar, manzaranın tadını çıkarır. Tın tın, rahat rahat gidersiniz.

3) Basitlerdir. Eski usül chopperlar bir motor bloğu, bir adet akü ve bir adet karbüratörden ibarettir. Sizi elli çeşit sensör arızasıyla, yok dıdısının dıdısı beyni arıza verdi, hede hödö sensörüne su kaçtı gibi dertlerle uğraştırmaz. Karbüratöre bir ayar çektirirsiniz, elektriğe bir baktırır ve binersiniz. Bir alyan takımı, bir çift tornavida ve bir kurbağacık ile şaseye kadar söker toplarsınız. Eski usül alet size biraz ustalık öğretir. Öyle motoru devirdiğinizde sizi elli çeşit grenajla vs vs uğraştırmaz.

4) Trafikte gördüğü muamele diğer motorlardan farklıdır. Sizi nakedla, supersportla gören bilimum araç sürücüsü sizi araçtan saymazken chopper'a tacizde bulunmaz, üstüne kırmazlar. Sadece bu bile Türkiye'de sadece choppera binmek için benim gözümde yeterli sebeptir.

5) Yan heybeleri, arka çantası vs derken bayağı bir yük alır. Pılı pırtı toplar, artçınızla kampa da gidersiniz, tura da çıkarsınız. Öyle supersport gibi "ya bi 30 dk gazlayayım TEM Otoyolu'nda. Sonra kafeye bi arkadaşlara uğrar eve dönerim" motoru değildir.

6) (Burası biraz işin felsefe kısmı) Motorsikletler sahiplerini kendilerine benzetir. Bu ne demek ? Supersportta gazı açasınız gelir. Naked'da o 2 arabanın arasına giresiniz gelir. Çünkü altınızdaki alet bunu yapabiliyordur, sizden de bunu ister. Chopper büyük motordur, ağır motordur. Üzerinde zibidilik yapmak aklınıza gelse bile alet size "ben bu işlerin makinesi değilim" der. Araya kolay kolay girmez, tekere gelmez, top speed yapmaz. Chopper sizi "efendi gibi binmeye" zorlar.

7) Chopper dönmez ? Amerikan ve Japon motorlu polisleri yıllarca chopper kullandılar. Dünya motorsiklet piyasasına yön veren başat ülkelerden ikisinin aklına gelmemiş olamaz sanırım bu. Aşağıdaki linkte o Amerikan polisinin chopperla döndüğü parkuru buradaki ileri sürüş eğitmenliği yapan insanların en az yarısı naked motorla dönemez.

Chopper döner. Ama aks mesafesi uzun, yere de yakın olduğu için virajda diğer motorlar kadar yatamazsınız. Chopper'da diğer tüm motorlar gibi aynı prensibe sahiptir. Virajdan önce frenlemenizi bitirin, çene hattınızı gitmek istediğiniz yere çevirin. O motor çok da güzel döner. Dönemeyen motor yoktur. Tekniği zayıf sürücü vardır.

8) Chopper gitmez ?
Gitmezden kasıt top speed ise evet chopper top speed yapmaz. 135-140 civarıdır çoğunun top speedi. Zaten 110'dan sonrası pek tat vermez. Zaten amacınız top speed ise, ben sürat seviyorum olayıysa ve motora başlıyorsanız, bence başlamayın. İlk motorunuz "gitmeyen" bir motor olsun. Şeytan dürter. O ilk motorunuz son motorunuz olmasın. Zaten Türkiye atanamamış Motogp pilotlarıyla dolu. Siz efendi gibi tın tın gidin, manzaranın tadını çıkartın.

İvmelenmede ise işin rengi değişir. V twin beygiri düşük, torku yüksek bir bloktur. 250 cc chopper'ın bile 0-100 hızlanması 9 saniye civarındadır. Blok irileştikçe bu süre 5-6 saniye civarına iner. Bugatti Veyron'un 0-100'ünün 2,6 saniye olduğunu düşünürsek, 5-6 saniye "korkunç" bir sayıdır.

Sürati ben şahsen sevmiyorum. 100-110'a çıkabilen motor bana yeterlidir. Ben 200 basmasam da olur. Hem zaten yasal limit 110.

"Koruyucu meleğinizden daha hızlı sürmeyin"

9) Chopper durmaz ?

Evet chopperlar supersport ve naked makineler gibi çift disk ön frenler, çelik fren hortumları, abs gibi donatımla gelmez çoğu zaman. Benim motorların ikisi de önde tek disk fren, arkada bir adet kampana olan eski usül aletlerdir. Kampana diyorum bak, abs vs hak getire.

E ama chopper'ın zaten ani durması çoğu zaman gerekmez ki. Eğer trafikte panik fren yapmanızı gerektirecek durumlar oluşuyorsa 95% ihtimalle siz trafiği okuyamıyorsunuz. "O araç sola döner mi ? Buradan yaya fırlar mı ? Sola sinyal verdi ama belki sağa döner" gibi tehlikeleri öngörebilmeniz lazım. Bol bol Zafer Akçay izleyin.

Motojitsu'dan alıntı yapacağım:
"1000 cc supersportla başladım ve kaza yapmadım. Ani fren de yapmadım hiç. Çünkü kendimi ani fren yapmayı gerektirecek bir duruma sokmadım."

Fren tekniği çalışın. Gidin boş zamanınızda bir park alanına, pazar yerine. Panik fren, kaçış manevrası vs çalışın. Rahmetli Barkın Bayoğlu'dan:
"Limon sıkar gibi"

10) Şekle gelince. Kimi supersportla dediğim gibi atanamamış motogp pilotu takılır. Kimi gs'le full tur çantası, motoru toprağa sokmadan gözlemesini yer döner. Kimi minik nakedla şehrin afacan çocuğu takılır. Zevk meselesi, renk meselesi. Trafiği tehlikeye atmadan tın tın gidiyoruz. Biraz şeklimiz vardır, o kadar da olsun 🤟😎
Abi chooperi sürmemiş yaşayarak anlatmis
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Tek tavsiyem superlight alma aldirma

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Kimse alınmasın; böyle o stilde kıyafetlerle cruiser sürücüsü gördüğümde bir nev'i tourette sendromu gibi şu sahne gözümün önüne geliyor. Tamamen benim bir arızam... 🤣 💦
Tourette sendromu dendiğinde de benim aklıma Boondock Saints'teki İrlandalı barmen geliyor :)

Motor önerisinden çok herkes sohbet muhabbet etmeye başlamış anlaşılan 😄

Biri Superlight önerirken diğeri sakın bulaşma diyor
Biri Falcon önerirken diğeri uzak dur diyor

Yorumlarınız benim için çok değerli ama en azından açıklama yapsanız bu şekilde her kafadan bir ses kafa karıştırıcı oluyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar