Yamaha Yamaha FZ6 - Fazer Kullanıcıları / Bilgi Paylaşım Başlığı

Motosikleti
XV250 - FZ6
Akuyu sokup sarj etmeyi deneyin. Akuyu soktugunuzde motor elektronigini de resetlemis de oluyorsunuz hem.
Sorun yine devam ederse, konnektorlere bir bakmak lazim, ozellikle de ecu (beyin) konnektorune belki bir yerleden su girmistir. WD40 gibi konnektor temizleyici sprey kullanip temizlemek ise yarayabilir.

Bilgi için teşekkürler. Cumartesi günü motorun başına gidip brandayı kaldırdığımda saatin çalıştığını görünce. Düzelmiş bu dedim. kontak anahtarını çevirdiğimde normal halindeydi. Hiçbir problem kalmadı. Hava ısınınca o problemde kendiliğinden çözülmüş oldu. Zaten Fazer'larda kronik Akü problemi hep olur. 2-3 hafta sürmedinmi akü başlar teklemeye... cumartesi 60 km ye yakın yol yapınca iyice kendine geldi. Bu yaz ege, akdeniz ve içanadolu ve tekrar Marmara gezisi yapmayı planlıyorum. 2000-2500 km arası bir gezi yapacağım Mayıs'ın 2. haftasında. Bu geziyle ilgili rota net belli olunca, konaklayacağımız yerlerdeki camping alanlarını bu forum üyelerine sormayı düşünüyorum.
Görüşmek üzere, selamlar.

Bakalım verdim tamire bir iki güne belli olacak ne olduğu. Burada yine resimler ile paylaşacağım.

Gereği yapılacak.

meraba ben 2. el temiz fazer arıyorum istanbul ve civarında yardımcı olursanız çok sevinirim.

Motosikleti
XV250 - FZ6
Motordan gelen sesin nedeni kirilan bir debriyaj balatasinin parcalarinin vites dislilerin arasina sikismasi olabilir. Debriyaj balatalarini da yenilemis miydiniz? Debriyaj balata kirilmasi genelde ani ya da motor yuklu iken yapilan bir kalkista oluyormus. Oyle bir sey hissettiniz mi?
Nasil basladi bu ses? Motorun acilmasi gerekebilir. Umarim daha basit birseydir.

Ozgur'un de basina benzer bir durum gelmisti, o ne diyecek bakalim...

Günaydın Fazıl,

Bu ses öncesi yanlışlıkla şöyle bir (hata) yaptım. Otobanda 90-110km/h seyrederken, 3. vitesteyim sanıyorum.

Arkadaşım gazlıyor bende peşine gaz açıp vites düşürüyorum ama meğer 2 deymiş makine. 1'e çok kolay geçiyor ama tabi debriyajı bırakmam ile motor devir kesiciye giriyor. Jeton düşüyor, ikiye atmak istiyorum o an geçmiyor. Boşta biraz hızımı düşürüp 2 ye atıyorum ve devam ediyorum. Bu olaydan 5-10 dakika sonra bu sesin geldiğini duyuyorum.

Şimdi bununla ne alakası olabilir ya da olabilir mi? Hangimiz devir kesiciye girmiyor ki?

Bakalım makine yarın komple açılacak gerekli her şey yapılacak. Yağ basıncından/yetersiz yağlanmadan şüpheleniyor usta. Bakalım ne çıkacak?

Motosikleti
XV250 - FZ6
Devir kesicinin motorun elektrigini keserek calistigini dusunursek, vites kuculterek mekanik olarak devir kesiciye girememis olabilirsiniz. 2. vitesten 1. vitese gecmesinin de cok zor olmasi gerekmez miydi o devirde, tak tuk sesleri cikartarak?
Bu durumda yine debriyaja yuk binip balatayi parcalamis olabilir. Balata parcalari yag pasajlarini tikamis olabilir.

Senaryo mantıklı, debriyaj kısmını düşünmedim değil ancak 1'e atarken hiç bir kuvvet/zorlama ile karşılaşmadım. Özellikle debriyajı ve tam sentetik yağ kullandıktan sonra Fazerin vites geçişleri harika olmuştu:) Ama keşke zorlasaydı 1'e atamasaydım:) Devir kesiciye girdi motor ama tabi bunlar anlık şeyler.

İşin garip tarafı rölantide ses yok! Hatta dün akşam 5-6 bin deviri geçmemek kaydı ile Sancaktep'den Hasanpaşaya gittim:)

Selam Fazıl.

Özellikle 3 Video daki sese çok benziyor. Benimkisi rölantide ses yapmıyor ama. Hasanpaşa da Gökhan Varola bıraktım. Kendisini görüştüğüm ustaların içinde en samimi ve güvenilir buldum. Zaten sürekli ağır makineleri görüyordum dükkanında. Bakalım hayırlısı ama üzdü beni Fazer:(

gökhan iyidir, dürüsttür. sesin çözümü için tavsiyelerim öncelikle debriyaj balatası kırığı var mı bakın. genelde en içteki balata patlar o da bi yerlere gidip sıkışır. eğer kırık balata varsa karteri indirip debriyaj kırıkları yağda mı bakın. bir de genelde krank üzerindeki biricil dişliyi ya da yakınındaki dişlileri bozuyor genelde balata parçaları... geçmiş olsun şimdiden.

Gökhan abime balıkesirden özgürün selamı var derseniz memnun olurum :)

ayrıca benim motordan gelen ses rolantide vınlamaydı, tahminim üzerine su pompasını açtım ve haklı çıktım. su pompasının (sanayide kömür denilen) mekanik keçesine dayanan seramik yüzük kırılmıştı. 8-10 liralık bişey olmasına rağmen ve tornacı ustam pompanın ekipmanlarının iyi olduğunu söylemesine rağmen motoruma saygımdan bütün su pompasını revize ettim (rulman, keçeler, contalar) ve inşallah bir 10 sene daha arkama bakmam.

f3e165de6cd6e4f59b6903a098b382f4.jpg

mekanik keçe ve kırık parça:

9f4a22ed7ab9a08710ee0b80ad3c88cb.jpg

11c6db3f6d546bacbfc13ead2e7b4fe4.jpg

su pompası vınlaması:
https://www.flickr.com/photos/123914614@N06/15047038297/in/set-72157645654660074

Son düzenleme:
Özellikle 3 Video daki sese çok benziyor. Benimkisi rölantide ses yapmıyor ama. Hasanpaşa da Gökhan Varola bıraktım. Kendisini görüştüğüm ustaların içinde en samimi ve güvenilir buldum. Zaten sürekli ağır makineleri görüyordum dükkanında. Bakalım hayırlısı ama üzdü beni Fazer:(

siz fazer'ı üzmezseniz o da sizi üzmez... ~10 yaşında bir motosikletin debriyaj balataları rulmanları vs nispeten yıpranık olduğundan eğer değişimi yapılmamışsa sık kontrol etmek lazım :(
inşallah çok masraf açmaz ama fazer da balata patlatan bir kaç kişi daha var 600riders'da. sebebi ise aşırı sert kalkışlar, yarım debriyajla sürme, debriyaj tokatlamaları vs.
aslında en içteki ve en dıştaki iki balata r6 dan farklı, içteki 5 balata r6 ile aynı balatalar. farklı olan fazer balatalarını da r6 balatasına çevirmek lazım. balata patlatan r6 duymadım henüz.

Benim de en içteki balata kırıldı, tek bi noktadan. nasıl olduğunu da söyleyeyim. 3-4 sn lik lastik yakma denemesi... içim elvermedi motorun canını yakmaya bi daha denemedim zaten (teker yapmam, hart hurt devirlendirmem, sert kalkmam, stopie yapmam, neden lastik yakayım? dedim bi an :) )

ertesi gün debriyaj kapağını açtım. o zaman farkettim durumu. yenisini abd den getirtip taktım, burdaki fiyatın çook aşağısına.
Belki ileri doğru kevlar ya da aramid balata alırım, belki farklı olan iki balata plakasını r6 için olanla değiştiririm. bilemiyorum :)

Son düzenleme:
Debriyaj seti EBC ile yeni değişti zaten.Yani yay, Balata ve saclar.

O bahsettiğiniz sert hareketleri zaten yapmam.Ben balatlardan olduğunu düşünmüyorum. Bakalım güya yarın en gec cumartesi açılacak.

Günaydın herkese.
Motor söküldü, blog açıldı. İçinde bolca yatak çapakları çıktı yani yatak arızası. Krank, iki kol ve komple yataklar değişecek. Resimler telde o yüzden ekleyemiyorum. Pazartesi artık.

Sebebi hala kesin değil. Pompa gayet iyi, yağ kanalları test edilecek bakalım. Maliyet 3 bin liraya yakın.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar