Virajlar Hakkında Bir Soru

Arkadaşlar motor konusunda tecrübesiz ve bilgisiz birisiyim. Merak ettiğim bir konu var. Şimdiden teşekkürler.

CBR 250 vs tarzı Racing katogorisi motorlarda virajları mesela çok yüksek hızlarda dahi motoru yatırarak kolayca alabiliyoruz hızımızı çok fazla düşürmeden.

Benim sorum şu. Pist genişliğinde, asfaltı çok iyi yapılmış yollarda Kuba Çita 150R gibi Commuter'lerle, Yamaha CRYPTON gibi CUB'larla, KYMCO Agility 125 gibi Scooter'larla yani özetle farklı kategorideki motorlarla da bu mümkün müdür? Veya ne derece mümkündür?

Racing motorların o virajları o hızlarda kolayca alabilmesinin altında lastik türü mü yatıyor? Yani ne tür deniliyor lastiklerine bi bilgim yok ama yuvarlak gibi yapılmış. Mesela bi Çita 150R'dan çok farklı lastiklerin fiziki yapısı.
Viraj motoru denilebilecek kalın lastikli motorlar da var onları ayrı tutuyorum zaten.

Şöyle bir video var. Pisti baz alacak olursak.

Yani her motosiklet virajda yatar ama bir sınırı vardır.

Şöyle bir video var. Pisti baz alacak olursak.

https://www.youtube.com/watch?v=J73XRDGPcpE

Yani her motosiklet virajda yatar ama bir sınırı vardır.

Hocam bu yatırabilme açısındaki farkların en temel sebebi/sebepleri nedir?
Hız/lastik türü ve yapısı arasında nasıl bir ilişki vardır? Pistlerde kullanılan asfalt bile özel diye biliyorum mesela. Günlük hayatta kullandığımız 125 YBR ile filan karşılaştırırsak mesela durumları?

Son düzenleme:
Tekniksel olarak Erhan Erdil'in daha önce paylaştığı bir yazının linkini veriyorum aşağıda.

http://www.motosiklet.net/forum/diger-haberler/93122-motosikletler-virajlarda-nasil-bu-kadar-yan-yatabiliyor.html

Bu konular hakkında forumda da çok konular açıldı. Hepsini tekrardan yazmaya kalkarsak kitap olur :D Arama butonunda konulara göz atabilirsiniz

Haklısınız birçok konu daha önce sorulmuştur. Acemiliğimden sanırım. Tşkler ilginize.

Son olarak bir kaç gün önce de bir konuda tartışıldı ama , motosikletinizi normal trafikte limitlerinde kullanmak tehlikeli. Virajda 55 derece yatabilir diye , o son limiti denemek bazı tehlikeleri de göze almak demektir.

Son olarak bir kaç gün önce de bir konuda tartışıldı ama , motosikletinizi normal trafikte limitlerinde kullanmak tehlikeli. Virajda 55 derece yatabilir diye , o son limiti denemek bazı tehlikeleri de göze almak demektir.
Limitlerde derken hız olarak mı yoksa virajda motoru yatırma açısı olarak mı?

Her ikisi de. Tabi bu kişisel görüşüm.
Burda bence motorun lastik kalitesi devreye giriyor. Biliyoreunuz stok lastikler birakin motoru yatirmayi duz giderken bile sikinti verebiliyor. Garantisi yok. Hele yeni motora baslayan birinin ilk yapmasi gereken sey kaliteli lastik takmak olmali bence.

Lastikleriniz ya da asfalt ne kadar iyi olursa olsun , siz ne kadar iyi sürücü olursanız olun. Trafikte diğer sürücülerin yapacakları hataların , yolunuza çıkacak bir taş parçasının ya da kum birikintisinin başınıza neler getirebileceğinizi düşünün.

Şahsi fikrim önce tecrübe, daha sonra yol kalitesi (lastik yiyen diye tabir edilen zift üzerine mıcırlı köy yollarında kabak lastiğin bile çok iyi tutması durumu mesela) daha sonra tabii ki iyi bir lastik.

Lastiği sona yazmamın sebebi ülkemizdeki asfalt kalitesi mükemmel! olduğundan dolayı en iyi lastik bile bazen iş görmeyebiliyor.

İnce lastikleri düşük hızda (50km altı) çok fazla yatırırsan Low Side dedikleri ön tekerin tutuşunun kopup gittiği, sürücüyü geride motoru ileride bırakan düşüş gerçekleşiyor. Tecrübe ile sabittir ancak ani gidon hareketi ve vücut ağırlığımı kaydırmayla düşmeden kurtuldum bundan bikaç kere. Düşük hızda gereğinden fazla yatırma, ayrıca anayola çıkışlarda da devrilme çok olur. Kaliteli lastik de kurtarmayabilir çünkü teker boşa çıktığından ağırlık yok yola bastıran. Şehirlerarası yollardaki virajlarda kalın lastikli motorlardan normal sürüş hızları dahilinde hiçbir farkı yok. Belki hafif motor olduğundan daha rahat bile dönersin.

İş yalnızca lastik değil değil. Ağırlık, ağırlığın dağılımı, şase ve süspansiyonları bi bütün olarak düşünmek lazım. Bir cbr ın döndüğü virajı aynı hızda belki bir commuter de dönebilir. Asfaltın iyi, lastiğin kaliteli olduğu durumlarda... Ama hızı bir 10 km daha arttırırsak işler değişebilir. Zaten gerçek bir spor motosiklete hayvani bir şekilde hızlıca yön verebilirken aynısını bir commuterde yapmak, daha motosiklet yatmadan low side a neden olacaktır. -Commuter'larınızı usulca yatırın-
Hız arttıkça lastiğe ve amortisörlere binen yük artıyor.
Tabi bu söylediklerim yalnızca yatma açısı ile alakalı şeyler. Aynı yatma açısında iki motosiklet farklı hızlarda ve/veya farklı dönüş yarıçaplarına da sahip olabilir.

İnce lastikleri düşük hızda (50km altı) çok fazla yatırırsan Low Side dedikleri ön tekerin tutuşunun kopup gittiği, sürücüyü geride motoru ileride bırakan düşüş gerçekleşiyor. Tecrübe ile sabittir ancak ani gidon hareketi ve vücut ağırlığımı kaydırmayla düşmeden kurtuldum bundan bikaç kere. Düşük hızda gereğinden fazla yatırma, ayrıca anayola çıkışlarda da devrilme çok olur. Kaliteli lastik de kurtarmayabilir çünkü teker boşa çıktığından ağırlık yok yola bastıran. Şehirlerarası yollardaki virajlarda kalın lastikli motorlardan normal sürüş hızları dahilinde hiçbir farkı yok. Belki hafif motor olduğundan daha rahat bile dönersin.
Basinizi agritiyorum ama, hocam peki Çita 150R gibi standart bir motor ile ortalama olarak hangi hizlarda yatirilmali, hangi hizlarda normal bi sekilde donulmeli desem? Ve bu Racing tipi MotoGP'lerde kullanilan motorlarda ortalama kac KM/H ile yatiriyorlar bir bilginiz var mi?

Son düzenleme:
Basinizi agritiyorum ama, hocam peki Çita 150R gibi standart bir motor ile ortalama olarak hangi hizlarda yatirilmali, hangi hizlarda normal bi sekilde donulmeli desem? Ve bu Racing tipi MotoGP'lerde kullanilan motorlarda ortalama kac KM/H ile yatiriyorlar bir bilginiz var mi?
Motogp'de 100-150km arası hızlarda viraja girerler. Aşırı dar slalom tipi yerlerde 50-60km hızlara bile düşerler mecbur.
Çita gibi bi motoru temiz havada ne kadar zorlayabiliriz sorunuza kendi videomdan örnek vericem. Video'daki yollarda Çita 150 ile tapagaz gidebilirsiniz. Dik yokuş inip çıkmadıkça, çok dar bi viraj olmadıkça gaz kesmeye gerek yok.

Motogp'de 100-150km arası hızlarda viraja girerler. Aşırı dar slalom tipi yerlerde 50-60km hızlara bile düşerler mecbur.
Çita gibi bi motoru temiz havada ne kadar zorlayabiliriz sorunuza kendi videomdan örnek vericem. Video'daki yollarda Çita 150 ile tapagaz gidebilirsiniz. Dik yokuş inip çıkmadıkça, çok dar bi viraj olmadıkça gaz kesmeye gerek yok.
https://www.youtube.com/watch?v=V8Zb9sDtUvg

Durum anlasilmistir hocam. Kazasiz belasiz gule gule kullanin. :)

Durum anlasilmistir hocam. Kazasiz belasiz gule gule kullanin. :)
Videoda Bajaj Pulsar var farkındasınızdır sanırım :) Bende Cg sınıfı 210cc'lik bir motor da var onunla da baya viraj yaptım bi sorunu yok hatta yumuşak süspansiyon daha kararlı bence virajlarda. Gidonu biraz sallar ama motoru zıplatmaz.

Videoda Bajaj Pulsar var farkındasınızdır sanırım :) Bende Cg sınıfı 210cc'lik bir motor da var onunla da baya viraj yaptım bi sorunu yok hatta yumuşak süspansiyon daha kararlı bence virajlarda. Gidonu biraz sallar ama motoru zıplatmaz.

Evet hocam tabii ki fark ettim. Ama maalesef teknik olarak anlamiyorum motorlardan o yuzden konuya fransizim. Belli oliyordur zaten. :)

Bozuk yolda sert sıkıntı olabilir tabi ama bozuk yolda da viraj yapılmayacağını (düşüncede :mrgreen: ) varsayarsak yumuşak eyi değildir. amortisör hareketi ön- lastiğe binen yükü devamlı değiştirir o da kayma yapar :cherry:

Bunu bende merak ediyordum.Birkaç video izledim.lastik eğim arttıkça yüzeye daha fazla temas ediyor.Balona bastırdığınızı düşünün.Pist dışındaki virajlarda yapılması büyük tehlike.O pistler düzenli temizleniyordur,rutin bakımları yapılıyordur.Dışarıda asfaltta görünürde bişiy olmasa dahi,dengeyi bozabilecek,küçük taş,yola atılmış bir çöp,en ufak bir su şişesi kapağı bile o hızla motosikleti fırlatabilir.Bajaj marka motosiklet alırsanız lastikleri değiştirin diye okumuştum,çok kalitesiz lastikler kullanıyorlarmış..

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar