hacı abi selamlar... araştırma nedir bilmeyen ergenlere ben de kızıyorum ama sen de fazla araştırma yapmadan bişeyler yazmışsın haberin olsun...
şimdi lastik üretimi ile ilgili olarak dilim döndüğünce ve tabii ki bilgim dahilinde bir iki bişey yazayım da internet çöplüğünü biraz da ben şişireyim...
öncelikle araç lastikleri ayçiçek yağı, kanola yapı, zeytin yağı, susam yağı v.b. bitkisel yağlardan üretilmezler... yağlardan biyodizel üretilir olayları karıştırmayın... lastik üretiminde kullanılan yağlar ise sadece katkı olarak kullanılır ve petrol bazlı değişik yağlardır... ayrıca neredeyse bütün bitkisel yağlar asidiktir...
kauçuk nedir buna bakmamız lazım... burada beyin yakıcı bilgiler mevcut...
- Kauçuk sentetik ve doğal olmak üzere ikiye ayrılan bir malzeme çeşididir... doğal olanlar bildiğiniz gibi ağaç gövdesinden toplanır ve çeşitli kimyasal süreçler sonunda çeşitli şekiller verilerek kullanılabilir... sentetik kauçuk ise petrol bazlı ürünlerden üretilen termoset bir plastik çeşididir... yani ısıtılıp eritilip şekillendirilip sonra tekrar ısıtılıp eritilemez... bir kere şekil verirsiniz ve malzeme ömrünü o şekilde tamamlar... termoplastikler ise tam tersidir... yani defalarca ısıtılıp eritilip şekillendirilebilir... örnek vermek gerekirse termoplastik bir malzemeden üretilmiş bir şampuan kutusunu eritip tekrar şampuan kutusu yapmak mümkün iken bir PVC pencereyi, bakalit bir tencere sapını ya da araba lastiğini eritip tekrar şekillendirmek mümkün değildir... bunun en önemli sebebi termoset malzemelerin pek çoğu moleküller arsında çapraz bağ içerir... şekil olarak bir balık ağını düşününüz... balık ağı kadar düzenli değil tabii ki... neyse termoplastik malzemeleri eritmek için ısı verdiğinizde bu çapraz bağlar kopmadan malzeme eriyik hale geçemez... çapraz bağlar koptuğunda ise çoktan bozunma başlamıştır... yani artık malzemeniz o eski malzeme değildir...
burada yağlayarak yumuşatmakla ilgili yorum var...
- plastik malzemelerin yumuşatılması için ısıtılması ya da çözücü tatbiki yapılması gerekir ki ısıtılmanın lastikte bir işe yaramayacağını anlattık... çözücü olayı ise o balık ağı mevzusundan ötürü pek işe yaramaz...
neyse fazla uzattık... işin özet kısmı şu sentetik kauçuk dediğimiz madde ile vulkanizasyon yöntemi kullanılarak üretilen bir motosiklet lastiği yüksek oranda çapraz bağ içermektedir... bu nedenle siz istediğiniz kadar kremle sıvazlayın o lastikte kalıcı bir yumuşaklık olmaz... senin o pirellici abinin de dediği gibi belki yüzeysel bir emilim sağlanır ama o da bana göre faydalı olmaz... çünkü bitkisel yağ da olsa vazelin de olsa kimyasal bir malzeme olduğu için bu malzeme ile çapraz bağların kopmasına ve lastiğin mekanik dayanıklılığının azalmasına yol açarsın... icat çıkarma...