Gelelim neticeye, motor ile araba arasında önemli bir fark vardır. O da ağırlık transferi.. Motorda ön fren ile dururuz (arka fren kullanılmaz demiyorum ama etkisi ön frene göre oldukça zayıftır). Araba ise 4 tekerleği ile durur.. Motorda olduğu kadar ağırlık transferi arabada yaşanmaz..
Hocam şu cümleye kadar harika anlatmışsınız ama son cümle yanlış olmuş.
Motosikletler gibi otomobiller de ön frenlerle dururlar.
Sadece fren sistemi biraz daha değişik çalışır.
Otomobilleri de frenajı ön frenlerin yaptığını aracın öne doğru basmasından kolayca anlayabiliriz.
Eğer otomobiller arka frenle duruyor olsa arkaya doğru bir yatma olur, 4 tekerlek eşit olark frenaj yapıyor olsa pozisyonunda herhangi bir değişiklik olmazdı. Ama tüm otomobiller fren yapıldığında öne doğru kapaklanırlar.
Trenin geç durması fren sistemi ile de alakalıdır.
Çok ağır bir aleti durduracak sağlam fren sistemlerine ihtiyaç olduğu bilinen bir gerçektir.
Örneğin uçak da hemen duramaz.
Aslında tüm bu karşılaştırmalar fren sistemleri ile alakalıdır.
Herhangi bir otomobilden daha önce durabilen motosikletler olabileceği gibi, herhangi bir motosikletten daha önce durabilen otomobiller de vardır.
Biz hayatın içinden konuları tartıştığımıza göre;
Motosikletlerde (ABS Hariç) ideal ve progrésive frenaj yapma olanağı otomobillerde ki kadar kolay olmadığından,
otomobilin ani bir reflekste de daha kısa mesafede duracağı bir gerçektir.
Bu söylediklerim, yüksek hızlarda geçerlidir.
Kamyonların rampa aşağı yavaş inmesinin fren sistemine bağlı olarak hareketi devam ettiren kuvvetlerle de alakası vardır.
Yolda eğim varsa araç hareket etmeye meyilli olacaktır.
Bu da fren mesafesi ve zamanına önemli ölçüde etkendir.
Aynı şeyi ters çevirirsek,
yani kamyonu yokuş yukarı gönderirsek bu sefer de normal şartlarda ki hızından daha fazla hız ve güce ihtiyaç duyacaktır.
Burada bahsedilen frenaj, (eğer ben yanlış anlamadıysam) normal koşullar da gerçekleştirilen frenajdır.
Yani hareketi devam ettiren unsurların ortadan kalktığı durumda yapılan bir frende ağır olan, yere sürtünme alanı daha fazla olan, hava sürtünmesine daha fazla maruz kalacak yüzeye sahip olan aracın daha çabuk durması gerekir.
Procuğum alıntı mesajının sitemizde ki kaynağını buldum.
Buradan bakabilirsin.