Yağ pompasınının anlatıldığı linkten, "google translate" yardımı ile birşeyler anlamaya çalıştım...
Anlayabildiğim kadarıyla orada yağ pompasının sağlıklı çalışıp çalışmadığını test etme yöntemi anlatılıyor.Yağın içine bir miktar mürekkep ekleyip 5 km. yol yapıp yağ pompasından silindire giden şeffaf hortuma bakarak yağın nereye geldiği yada ilerleyip ilerlemediği ölçülüyor.
Tekrar belirteyim mz lerin yağ pompaları güvenilmezdir.Her benzin alışta depoya
251 için 20 ml., 301 için 25 ml. yağ eklemek motoru garantiye alacaktır.
50 ml. yağ eklenmesi gereken miktarın tam 2 katıdır.Buji yağlama yapar!
Bir diğer başıma gelen hadise sol taraftaki dişli kapağını açarak bakıldığında en arkadaki rulmanın dağılmasıdır.Öyle ki, rulman alüminyum dan yapılmış dişli yuvasını da kırmıştı.Kendim idareten bir rulman çakıp servise gittim.Servis komple motoru dağıttı, dişli kutusu bloğunu söküp alüminyum kaynakçıda kırılan rulman yatağını kaynattırıp taşlattı.Ve yeni rulman çaktı.Buradaki rulman vites dişli gurubunun arkasındaki milin geçtiği rulmandır.
Debriyaj ile ilgili olarak:
Debriyaj manetini sıktığım zaman debriyaj ayrılmadığı için motoru 1. vitese takamıyordum.Ayaklarımla biraz hız alıp yada yokuş aşağı kayarak vitese geçirebiliyordum.Bir takım debriyaj balatası alıp değiştirdim.Olmadı.O debriyaj tasını belki 20 kere söktüm taktım.Yayları açtım(bozdum!), balataları çeşitli kombinasyonlarda sıralayarak denedim ama olmadı.Servise gittim.Debriyaj koniği denen aşağıdaki resimde 13 numaralı parça:
Ortası konik, krank miline geçiyor.Yuvası genişlemiş, debriyaj manetini çektiğin halde krank üzerinde ileri geri oynamadığı için görevini yapmıyor, debriyaj ayırmıyor.Tecrübesiz bir gözle anlamak imkansız, görünürde birşey yok.Ancak yenisi ile yanyana konduğunda fark anlaşılabiliyor.Servis teknisyeni söker sökmez anladı. Muhtemelen benzeri ile de pek çok kez karşılaştı.Bu parçanın konik iç hacminin limitlerini bilsek kumpas ile ölçüp durumunu anlayabiliriz ancak bende o bilgi yok.
Eğer debriyaj balatası değiştirdiğiniz halde debriyaj halen ayırma yapmıyorsa, bu parçayı söküp bir kumpas yardımı ile ölçerek yenisi ile karşılaştırmakta fayda var.Kumpas 10-15 lira, bu parça 40 lira falan.