- Motosikleti
- BMW 1300 GS ADV
Dostum, tecrübe ile bir noktaya gelebilirsin tabiki. Tecrübe elbette öğretir, ancak tecrübenin bedeli çoğu zaman hatadır ve unututlmamalıdır ki eğitim kötü bir eğitmendir. Bazen pahalı ve bazen affetmeyen bir eğitmendir.Eğitimin çok da önemli olmadığını söyleyen bendim bunun sebebi de kendimin eğitim almamış olmasıdır. Kendimden gördüm ki kendi tecrübelerinle, sürerek keşfederek gözlemleyerek de kendini eğitebiliyormuşsun. 16 yaşımda bana 125lik scooter alındığında dengede duramıyor ve düz gidemiyordum daha önce bisiklet sürmemiştim, denemiştim ve becerememiştim. Ona rağmen kısa sürede, onbinlerce km yapmış birçok kuryeden, eğitim veren verdiren eğitim gören de birçok kişiden daha iyi bir noktaya geldiğimi düşünüyorum.
Kısacası aklı başında olup da sürüşü sadece sürmek için değil, keşfetmek ve gelişmek için yapan kişilerin eğitim alması şart değildir. Ha bak gerek yoktur vs. demiyorum şart değildir diyorum. Ben saatliğine 5000 verdiğim bir eğitime katıldığımda zaten biliyor olduğum şeylerin bana öğretileceğinden de çok eminim ayrıca.
Eğitim ise başkalarının yıllar içinde yaptığı hatalardan süzülmüş bilgiyi sana, o bedeli ödemeden kazandırır.
İnsan kendi öğrenmeye kalktığında tekrar ettiği davranışları alışkanlığa dönüştürür. Eğer o davranış yanlış ise zamanla doğruymuş gibi kalıcı hale gelir ve düzeltmesi daha zor olur. Eğitim ise doğru tekniği en baştan öğretir.
Eğitim tecrübeyi hızlandırır ve riski azaltır.
Özellikle kendi tecrübeleriniz ile öğreniyorsanız mutlaka bir kaç tekniği yanlış oturttuyorsunuz. Bu yanlışları da düzeltmesi zor oluyor.
Yeni eğitmen olduğum zamanlarda eğitmenlik tecrübesi kazanmak için çevremde tanıdığım arkadaşlara ücretsiz eğitim teklif ederdim. Bir arkadaşıma " dedim gel eğitim vereyim sana" " abi 35 yıllık sürücüyüm, sen de 300 ben deyim 400 bin km tecrübem var. ne eğitimi Allah aşkına?"
Olum gel dedim ücret mi alacam senden, hem senin için değil benim için faydalı olacak. Her neyse; eğitim sonunda motoru park etti ve dediği şuydu "Abi ben motor kullanmıyor muşum? " Bu kadar fark eder mi evet bu kadar fark ediyor. Ki bu arkadaşı virajlarda benim diyen yakalayamaz, her zaman grubun içinde en tecrübeli olanlar, sürüşte kopar gider ya, işte bu o tayfadan dı...
Geçen ay bir öğrencimi çalıştırdım. Ben kapalı alanda bu kadar yetenekli birisini daha görmedim. Kendisi de kuka almış, videolardan seyrederek öğrendiği kadar uyguluyormuş. Sürüşte de kötü olmadığını söyledi.
Neyse, gözlemli yol sürüşünde öyle kritik noktaları düzelttik ki sürüşü bir değil iki kat daha akıcı hale geldi. Güvenli sürüş anlamında da çokca eksikliklerini tespit ettik. Bu dokunuşlar sayesinde geri bildirimde söylediği " hocam hayatımda bir çağ kapandı yeni bir çağ açıldı."
Velhasılkelam ister keşfetmek için ister sürmek için motosiklet kullansın, sonuçta yolda, trafikte hızı ne olursa olsun risk altında gidiyoruz. Eğitim sonunda, trafik okuma, hakimiyet becerileri, sürüş teknikleri en doğru şekilde alındığı için bir sürücünün kendine yaptığı en iyi yatırımlardan birinin eğitim olduğunu düşünüyorum.
2-3 yıllık yeni sürücü olduğum zamanlarımda eşimle birlikte sürmek için , keşfetmek için tabiri caiz ise her şey için sürerdim. Çanakkale, İzmir, Tekirdağ vs illere giderdik. Sürer miydim evet, viraja girer miydim evet, 3 yılda bir şeyler öğrendim mi? Evet. Bu öğretim sürecinde bakışı kaçırmanın ne demek olduğunu, menhol kapaklarının kaydırdığını tecrübe ile öğrendim.
İlk eğitimimi aldıktan sonra " bu kodar kolay teknikler varken ben neden kendimi bu kadar riske sokmuşum demiştim" Ayaklarınla peg lere doğru basman, doğru oturuş ve doğru bakışı öğrendikten sonra sürüş konforum ve kalitem değişti. Bilirsiniz artçılar en ufak bir hatayı arkada anlıyorlar. Eşim bile dedi artık daha rahatım diye. Keşke sürüşe eğitimle başlasaymışım diye çok hayıflandım. Selam ve sevgi ile...