Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Hayır örneğimin o olması tam da ortalama olmasıydı, bahsi geçen lastik iyi olmayabilir ama değişelim acilen bir lastik de değildi hadi o olsa da inkar etseniz neyse anlamında yazmıştım
bahsettiğiniz lastikler bende var açıkçası ben b*k demezdim ayrıca
İşte benim ölçeğimde öyle onlar. Premium lastik takamayacağım motosikleti almayacak biriyimdir bu arada.
Benim DL650'de fabrika çıkışı takoz sertlikte Bridgestone Battlax Adventure A40 var, ilk aldığımda kafam rahat değil / lastiklere güvenmiyorum diye çok temkinli kullandım. Zamanla ufak ufak zorlayarak (lastiği değil benim lastiğe olan güvensizliğimi) bir DL650 ne kadar zorlanabilecekse ona yakın zorlamaya alıştım.
Güzel zemin, belli bir kalite seviyesinin üzerinde ve güzel ısınmış lastikle yapılabileceklerin sınırı hiç de az değil aslında.
Özetle; (hakikaten çöp mal ve sistem hariç) bu konunun %50'si bilinç, farkındalık ve psikoloji. Sen lastiğe güvenmiyorsan istersen dünyanın en kaliteli lastiği olsun onu güzel kullanamazsın, çok kötü sürersin.
Günümüzdeki kalbur üstü motosiklet ve lastikler ile sınır makine malzeme değil kendi yeterliliklerimiz ve muhakeme becerimizdir. Verilmek istenen mesaj buydu diye anladım ben. (Hoca'nın tarzı biraz değişik; böyle düz değil de biraz sansasyon yaratarak anlatmayı seviyor gibi duruyor...)
Motorumda kabak olmuş Anlas lastikler varken sağanak yağışta Çanakkale-İstanbul arası yol da gittim, İstanbul içinde işe git gellerde de sürdüm, şubatta eğitime katıldım ve o gün ne kadar km yapmışsak yaptım. Bu sürüşlerde ani frenler de yaptım. Arada bir yanlış bakıştan, gereksiz panikten ve amatörlükten dolayı arka tekeri kaydırsam da sorunsuz durabildim.
Haftasonları frenleme, dar dönüş, yavaş sürüş vs. çalışmaları yapmaya çalışıyorum. Bir keresinde de antrenman yaparken düştüm ki orada da sebep lastik değildi.
Lastik tabii ki önemli. Gerekiyorsa değiştirin ama lastik sizi motorun üstünde sağ salim tutacak o sihirli anahtar olmayabilir. Durumu iyi analiz etmek lazım.
Eğitimin önemli olmadığını düşünen arkadaşımız da eğitimin her konuda ne kadar önemli olduğunun farkına en yakın zamanda varır. Bunu kimse ona anlatamaz, bazı şeyler insanın kendi içinde çözmesi gereken sorunlardır.
250lik motor kullandığımdan çok yeterli geldi bana, parlak asfaltlarda viraj zaten yapmıyorum alışık olduğum viraj yaptığım yollarda da kimsenin arkasında bırakmadı şuana kadar beni, çok şaşırmıştım yol tutuşu farkına cst lastiğe göre.
Tabiki parlak zeminlerde çok zorluyor bu amörtisörimle alakalı da olabilri sıkıntı var haftaya bakıma bırakacğım amörtisöre de baktıracağım, slalom yaparken falan motor üstünden atıyor beni çok zıplıyor, virajda da arka atıyor sürekli yola basmıyo sanki.
Ki ona rağmen aradaki farkı çok net hissedebildim açıkçası bu kadar fark ettiren bir şeyken yapılan sıralamada eğitim öne alınması saçma geldi yani bana.
Eğitimin önemli olmadığını düşünen arkadaşımız da eğitimin her konuda ne kadar önemli olduğunun farkına en yakın zamanda varır. Bunu kimse ona anlatamaz, bazı şeyler insanın kendi içinde çözmesi gereken sorunlardır.
Eğitimin çok da önemli olmadığını söyleyen bendim bunun sebebi de kendimin eğitim almamış olmasıdır. Kendimden gördüm ki kendi tecrübelerinle, sürerek keşfederek gözlemleyerek de kendini eğitebiliyormuşsun. 16 yaşımda bana 125lik scooter alındığında dengede duramıyor ve düz gidemiyordum daha önce bisiklet sürmemiştim, denemiştim ve becerememiştim. Ona rağmen kısa sürede, onbinlerce km yapmış birçok kuryeden, eğitim veren verdiren eğitim gören de birçok kişiden daha iyi bir noktaya geldiğimi düşünüyorum.
Kısacası aklı başında olup da sürüşü sadece sürmek için değil, keşfetmek ve gelişmek için yapan kişilerin eğitim alması şart değildir. Ha bak gerek yoktur vs. demiyorum şart değildir diyorum. Ben saatliğine 5000 verdiğim bir eğitime katıldığımda zaten biliyor olduğum şeylerin bana öğretileceğinden de çok eminim ayrıca.
Eğitimin çok da önemli olmadığını söyleyen bendim bunun sebebi de kendimin eğitim almamış olmasıdır. Kendimden gördüm ki kendi tecrübelerinle, sürerek keşfederek gözlemleyerek de kendini eğitebiliyormuşsun. 16 yaşımda bana 125lik scooter alındığında dengede duramıyor ve düz gidemiyordum daha önce bisiklet sürmemiştim, denemiştim ve becerememiştim. Ona rağmen kısa sürede, onbinlerce km yapmış birçok kuryeden, eğitim veren verdiren eğitim gören de birçok kişiden daha iyi bir noktaya geldiğimi düşünüyorum.
Kısacası aklı başında olup da sürüşü sadece sürmek için değil, keşfetmek ve gelişmek için yapan kişilerin eğitim alması şart değildir. Ha bak gerek yoktur vs. demiyorum şart değildir diyorum. Ben saatliğine 5000 verdiğim bir eğitime katıldığımda zaten biliyor olduğum şeylerin bana öğretileceğinden de çok eminim ayrıca.
Tabiki en azından bunu öğrenebilmek için bile katılabilirim, belki dediğiniz gibi yeni şeyler öğrenirim ve sürüşüme yansıtabilirim. Ama ben yine de şuanki gördüklerimden eğitimin şart olmadığını, iyi bir lastiğin de kötü lastiğe kıyaslandığı senaryoda lastiğin eğitimden öncelikli ve önemli olduğunu düşünüyorum. Bakın tekrar söylemekteyim gerekli gereksiz tartışılır ben şart olmadığından yanayım.
Tabiki en azından bunu öğrenebilmek için bile katılabilirim, belki dediğiniz gibi yeni şeyler öğrenirim ve sürüşüme yansıtabilirim. Ama ben yine de şuanki gördüklerimden eğitimin şart olmadığını, iyi bir lastiğin de kötü lastiğe kıyaslandığı senaryoda lastiğin eğitimden öncelikli ve önemli olduğunu düşünüyorum. Bakın tekrar söylemekteyim gerekli gereksiz tartışılır ben şart olmadığından yanayım.
Dürüst olursam bende ilk başlarda sizin gibi düşünüyordum hatta eğitime giderken ne kadar fark edebilir ki diye kendime soruyordum ancak eğitimin ilk günü bittiğinde daha önce motosiklet kullandığım tecrübeleri sildim ve çöpe attım o zaman anladım ki bir şey biliyorum diye dolanıyormuşum. Eğitim sonrasında çalıştığım virajlar arasında dağlar kadar fark var buradaki farklar yazılar ile anlatılamaz sadece yaşanması gerekir.
Bizler kötü lastiği savunmuyoruz burada yanlış anlaşılan konu bu, yukarıda hocalarımın dediği gibi önemli olan zinciri tutan olan bizleriz biz ne kadar bilgili olursak o zincirin ne zaman kopacağını bildiğimizden ötürü ona göre tedbirimizi alırız mesela bunu görmenin öneminden bahsedilmesi.
Takip ediyorsanız bilirsiniz benim Spontinim vardı ve ben o skuteri alır almaz Winter Grip taktırdım sebebi ise kullanacağım hava koşullarında daha uygun lastik olmasıydı ancak eğitime girdiğim vakit ön lastiğim 40.000 küsür kilometredeydi ve yinede o lastik takımı ile çok güzel virajlar aldım çünkü motosikletin nerede tutuş kaybedeceğini ve ağırlık transferinin nasıl kullanacığımı tamamen eğitimde öğrenmiştim.
Bir başka örnek ise yukarıda bahsettiğim arkadaşım, kendisinde son kasa R25 var ve viraja girerken tedirgin olur ve fren kullanmayı dahi bilmez ben bu adama Pirelli Super Corsa'da taksam Ohlins amortisörde taksam bir şey ifade etmeyecek çünkü zincirin nerede kopacağını bilmediğinden ötürü bütün bu sıkıntıları yaşıyor ancak yaşadığı şikayetlerin hiç birini ben yaşamıyorum çünkü bilmediği şeyleri biliyorum (hocalarım sayesinde en güzel şekilde öğrendim).
Elbette imkanınız olan en iyi lastiği alın ve takın ancak motosikleti döndürmek ve durdurmak tamamen sizin elinizdedir.
Nasip olurda eğer bu eğitime katılırsanız bu konuları tekrardan konuşalım.
Sizinle aynı fikirde değilim. Bence eğitim şart. Hatta eğitim almayanı motora bindirmemek lazımmış. Bütün bunları eğitimden sonra anladım. Uzun yıllardır motor kullanan biri olarak da ben motor kullanmıyormuşum. Bunu söyleyen de ben değilim. Eğitimden önce ve eğitimden sonra beraber sürdüğüm arkadaşlarım bendeki gelişmeyi tarafsız olarak gözlemleyip bana aktardılar.
Ha siz çok daha iyi bir sürücüsünüzdür orasını bilemem. Belki sizin ihtiyacınız yoktur ancak siz eğitime gerek yok diyerek, bu siteye gelip forumdan bir şeyler öğrenmeye çalışan pek çok insana da örnek olduğunuzu unutmayın. Yarın öbür gün eğitim almadan gidon başına geçen pek çok kişinin ahını alırsınız, kanına girersiniz. Belki bunun kanuni bir yaptırımı yoktur ama çok büyük vicdani yaptırımı vardır.
Her insan aynı bilgi, kültür veya zeka seviyesinde değil. Bunu hiç bir zaman unutmayın. Söyledimiz şeyleri başka insanlar tarafından yanlış anlaşılabileceğini düşünerek özellikle topluma açık yerlerde çok dikkatli olmamız gerekiyor.
Sizinle aynı fikirde değilim. Bence eğitim şart. Hatta eğitim almayanı motora bindirmemek lazımmış. Bütün bunları eğitimden sonra anladım. Uzun yıllardır motor kullanan biri olarak da ben motor kullanmıyormuşum. Bunu söyleyen de ben değilim. Eğitimden önce ve eğitimden sonra beraber sürdüğüm arkadaşlarım bendeki gelişmeyi tarafsız olarak gözlemleyip bana aktardılar.
Ha siz çok daha iyi bir sürücüsünüzdür orasını bilemem. Belki sizin ihtiyacınız yoktur ancak siz eğitime gerek yok diyerek, bu siteye gelip forumdan bir şeyler öğrenmeye çalışan pek çok insana da örnek olduğunuzu unutmayın. Yarın öbür gün eğitim almadan gidon başına geçen pek çok kişinin ahını alırsınız, kanına girersiniz. Belki bunun kanuni bir yaptırımı yoktur ama çok büyük vicdani yaptırımı vardır.
Her insan aynı bilgi, kültür veya zeka seviyesinde değil. Bunu hiç bir zaman unutmayın. Söyledimiz şeyleri başka insanlar tarafından yanlış anlaşılabileceğini düşünerek özellikle topluma açık yerlerde çok dikkatli olmamız gerekiyor.
Öncelikle çok teşekkür ederim dediklerimi iyi analiz etmiş ve çok da doğru anlamışsınız fakat yanlış anladığınız tek nokta var ben eğitim gerekli gereksiz demiyorum şart değil diyorum. Ve sizin de söylediğiniz gibi her sürücüye şart değil dedim, tabiki eğitimin şart olduğu sürücüler de var fakat ben açıkçası eğitim almayan motorcu şöyledir böyledir eksiktir kanısına katılmıyorum yoksa dediğiniz gibi eğitim önemli ve belli sürücüler için şarttır gerçekten de.
voge 250 rr motorumu almadan önce kendime bir şeyler katayım o şekilde yeni motora geçeyim düşüncesiyle bir ara yazmıştım, sanırım adı da ileri sürüş eğitimiydi ve şuanın parasıyla 5000 hatta daha fazla bir miktara tekabul ediyordu saatlik fiyatı. Haliyle ben de o eğitimi alamamıştım, o zamanlar istiyordum önerenler de olmuştu ama çok pahalıydı maalesef.
Zafer akcaydan birebir egitim alirsaniz gecen sene 25bin tl idi. Yanindaki egitmenlerin verdigi 1 gunluk gozlemli grup surusu gecen sene 7500tl idi.
Murat bayram akademi 2 gun paket (ilk gun kapali alan hakimiyet, ikinci gun gozlemli yol surusu) baharda 18bin tl idi.
Ekip akademi ile ugur ertekini bilmiyorum ama dilerseniz izmir, ankara, sivas ve kocaelindeki meb onayli akademilerin de fiyatlarini ogrenip paylasirim
Saatlik 5000 tl diyen kisi zaten egitime bastan karsi oldugunu soylemis. "Ben fizik egitimine karsiyim, kendim tecrube ederek daha iyisini ogrenirim" demekten hic bir farki yok. Fizik ornegini kasitli sectim, cunku fizik kurallari motosiklet kullanmanin cok onemli bir parcasi. @Motoseverrr cok guzel anlatmis egitimin neden gerekli oldugunu. Bizim de egitimlerde en cok zorlandigimiz profil egitim almadan binlerce km yapmis ve "ne ogretebilir ki bana" onyargisi ile gelenler. Bunlarin neredryse hepsi daha ilk gunun sonunda "ya ben kullandigimi saniyordum, meger bilmiyormusum" diyor.
Cok nadiren de olsa egitimlerde verileni almayanlar da oluyor ve ortak ozellikleri de kendi tecrubelerinin/dusuncelerinin egitimde anlatilanlardan daha ustun oldugunu dusunmeleri. Yine fizik orneginden devam edersek: kisi kendi tecrubesi ile nesnelerin yere dustugunu gorup gokyuzunun nesneleri asagi ittigini dusunup "gok itimi kanununu" buldugunu ve newtonun kendisine fizik ogretemeyecegini dusunmesi gibi bisey bu.