Lastikleri değiştirmeli miyim?

Motosikleti
BMW 1300 GS ADV
Eğitimin çok da önemli olmadığını söyleyen bendim bunun sebebi de kendimin eğitim almamış olmasıdır. Kendimden gördüm ki kendi tecrübelerinle, sürerek keşfederek gözlemleyerek de kendini eğitebiliyormuşsun. 16 yaşımda bana 125lik scooter alındığında dengede duramıyor ve düz gidemiyordum daha önce bisiklet sürmemiştim, denemiştim ve becerememiştim. Ona rağmen kısa sürede, onbinlerce km yapmış birçok kuryeden, eğitim veren verdiren eğitim gören de birçok kişiden daha iyi bir noktaya geldiğimi düşünüyorum.

Kısacası aklı başında olup da sürüşü sadece sürmek için değil, keşfetmek ve gelişmek için yapan kişilerin eğitim alması şart değildir. Ha bak gerek yoktur vs. demiyorum şart değildir diyorum. Ben saatliğine 5000 verdiğim bir eğitime katıldığımda zaten biliyor olduğum şeylerin bana öğretileceğinden de çok eminim ayrıca.
Dostum, tecrübe ile bir noktaya gelebilirsin tabiki. Tecrübe elbette öğretir, ancak tecrübenin bedeli çoğu zaman hatadır ve unututlmamalıdır ki eğitim kötü bir eğitmendir. Bazen pahalı ve bazen affetmeyen bir eğitmendir.

Eğitim ise başkalarının yıllar içinde yaptığı hatalardan süzülmüş bilgiyi sana, o bedeli ödemeden kazandırır.

İnsan kendi öğrenmeye kalktığında tekrar ettiği davranışları alışkanlığa dönüştürür. Eğer o davranış yanlış ise zamanla doğruymuş gibi kalıcı hale gelir ve düzeltmesi daha zor olur. Eğitim ise doğru tekniği en baştan öğretir.

Eğitim tecrübeyi hızlandırır ve riski azaltır.

Özellikle kendi tecrübeleriniz ile öğreniyorsanız mutlaka bir kaç tekniği yanlış oturttuyorsunuz. Bu yanlışları da düzeltmesi zor oluyor.

Yeni eğitmen olduğum zamanlarda eğitmenlik tecrübesi kazanmak için çevremde tanıdığım arkadaşlara ücretsiz eğitim teklif ederdim. Bir arkadaşıma " dedim gel eğitim vereyim sana" " abi 35 yıllık sürücüyüm, sen de 300 ben deyim 400 bin km tecrübem var. ne eğitimi Allah aşkına?"
Olum gel dedim ücret mi alacam senden, hem senin için değil benim için faydalı olacak. Her neyse; eğitim sonunda motoru park etti ve dediği şuydu "Abi ben motor kullanmıyor muşum? " Bu kadar fark eder mi evet bu kadar fark ediyor. Ki bu arkadaşı virajlarda benim diyen yakalayamaz, her zaman grubun içinde en tecrübeli olanlar, sürüşte kopar gider ya, işte bu o tayfadan dı...

Geçen ay bir öğrencimi çalıştırdım. Ben kapalı alanda bu kadar yetenekli birisini daha görmedim. Kendisi de kuka almış, videolardan seyrederek öğrendiği kadar uyguluyormuş. Sürüşte de kötü olmadığını söyledi.
Neyse, gözlemli yol sürüşünde öyle kritik noktaları düzelttik ki sürüşü bir değil iki kat daha akıcı hale geldi. Güvenli sürüş anlamında da çokca eksikliklerini tespit ettik. Bu dokunuşlar sayesinde geri bildirimde söylediği " hocam hayatımda bir çağ kapandı yeni bir çağ açıldı."

Velhasılkelam ister keşfetmek için ister sürmek için motosiklet kullansın, sonuçta yolda, trafikte hızı ne olursa olsun risk altında gidiyoruz. Eğitim sonunda, trafik okuma, hakimiyet becerileri, sürüş teknikleri en doğru şekilde alındığı için bir sürücünün kendine yaptığı en iyi yatırımlardan birinin eğitim olduğunu düşünüyorum.

2-3 yıllık yeni sürücü olduğum zamanlarımda eşimle birlikte sürmek için , keşfetmek için tabiri caiz ise her şey için sürerdim. Çanakkale, İzmir, Tekirdağ vs illere giderdik. Sürer miydim evet, viraja girer miydim evet, 3 yılda bir şeyler öğrendim mi? Evet. Bu öğretim sürecinde bakışı kaçırmanın ne demek olduğunu, menhol kapaklarının kaydırdığını tecrübe ile öğrendim.
İlk eğitimimi aldıktan sonra " bu kodar kolay teknikler varken ben neden kendimi bu kadar riske sokmuşum demiştim" Ayaklarınla peg lere doğru basman, doğru oturuş ve doğru bakışı öğrendikten sonra sürüş konforum ve kalitem değişti. Bilirsiniz artçılar en ufak bir hatayı arkada anlıyorlar. Eşim bile dedi artık daha rahatım diye. Keşke sürüşe eğitimle başlasaymışım diye çok hayıflandım. Selam ve sevgi ile...

Motosikleti
Dominar D250
Mesai saati içinde ancak 4.sayfaya kadar okuyabildim daha fazlasına zaman ayıramadım şimdilik,
okuduğum kadarıyla;
kapalı alanda dişli asfaltta pegleri yere sürtercesine yatırarak dönmeyle lastik kıyaslamayı gereksiz buldum. Eğitime gittiğimde ben de ciddi bir yatırma deneyimim olmadan hocanın lafına güvenerek motoru yatırdım, yan korumayı sürte sürte döndüm, kapalı alanda bunu yapmak çok matah bir durum değil bence. (motosiklette Anlas lastik vardı)
kendi motorumla şehir stadının otoparkında da yolda yapamadığım kadar yatırdım, motor yatıyor ve dönüyor hiçbir sıkıntı yok.
Panik fren denemelerinde motorumun freninin üstüne çıktım o derece sert frenler yaptım, abs hiç devreye girmeden zınk diye çok güzel duruyor motor.
Lakin trafikte panik frende yukarıda dediğimin yarısı kadar fren sıkınca abs devreye giriyor.

demem o ki, kapalı alanda tüm lastikler çok güzel cst'ye bile vay be dersin, ama trafikte hiç ummadığın bir anda çok alakasız bir yerde öyle bir şey yapar ki keşke şu lastikle binmeseydim dersin.

konu lastikle ilgili mi, ilgili. lastiği değiştirmek çok farkeder mi, fark eder.
BENCE karda kösele ayakkabıyla yürümeye çalışana önce ayakta durmayı öğren, elini cebinden çıkar, koşma yavaş yürü vs diyene kadar ayağına git bir bot giy demenin eleştirilecek tartışılacak bir yanı yok.

++++++

@ÇağrıGnc ilk fırsatta değiştir(y)

Motosikleti
BMW 1300 GS ADV
Mesai saati içinde ancak 4.sayfaya kadar okuyabildim daha fazlasına zaman ayıramadım şimdilik,
okuduğum kadarıyla;
kapalı alanda dişli asfaltta pegleri yere sürtercesine yatırarak dönmeyle lastik kıyaslamayı gereksiz buldum. Eğitime gittiğimde ben de ciddi bir yatırma deneyimim olmadan hocanın lafına güvenerek motoru yatırdım, yan korumayı sürte sürte döndüm, kapalı alanda bunu yapmak çok matah bir durum değil bence. (motosiklette Anlas lastik vardı)
kendi motorumla şehir stadının otoparkında da yolda yapamadığım kadar yatırdım, motor yatıyor ve dönüyor hiçbir sıkıntı yok.
Panik fren denemelerinde motorumun freninin üstüne çıktım o derece sert frenler yaptım, abs hiç devreye girmeden zınk diye çok güzel duruyor motor.
Lakin trafikte panik frende yukarıda dediğimin yarısı kadar fren sıkınca abs devreye giriyor.

demem o ki, kapalı alanda tüm lastikler çok güzel cst'ye bile vay be dersin, ama trafikte hiç ummadığın bir anda çok alakasız bir yerde öyle bir şey yapar ki keşke şu lastikle binmeseydim dersin.

konu lastikle ilgili mi, ilgili. lastiği değiştirmek çok farkeder mi, fark eder.
BENCE karda kösele ayakkabıyla yürümeye çalışana önce ayakta durmayı öğren, elini cebinden çıkar, koşma yavaş yürü vs diyene kadar ayağına git bir bot giy demenin eleştirilecek tartışılacak bir yanı yok.

++++++

@ÇağrıGnc ilk fırsatta değiştir(y)
Eğitmeniniz motorun ve sizin sınırlarınıza iyi hakim olmuş. Aslında bu yatırma derecelerine çıkarak, motorunuzun limitlerini, aslında neler yapabileceğini görmüşsünüz. Bu çok mükemmel bir farkındalık. Yoksa gerçek sürüşte bu kadar yatır gibi bir tavsiyede kimse bulunmaz.

Bazı sürücüler de bir korku refleksi olur ya " yahu viraja girdim yattım ama ne zaman lastikler kayacak, motor ne zaman altımdan gidecek" işte bu korku refleksini (KR) yenmenin mükemmel bir yoludur, kapalı alanda motosikletine hakim olmak, tanımak ve limitlerini anlamak.

Gerçek trafik koşullarında ABS yi devreye sokarak panik fren yapabilirsiniz, sıkıntı yok. Kapalı alandaki asfalt ve normal trafikteki asfalt illaki tutuş açısından fark ediyor.
Fakat kapalı alanda yani kontrollü ortamda aslında verilmek istenen, beynimizdeki tehlikeleri algılayan, nasıl tepki vereceğimize karar verip bedenimize hükmeden "savaş- ya da kaç kararı veren" amigdala merkesine bu panik durumlarını öğretmek ve kodlamak. Eğitimli bir sürücü çok fazla panik fren yapma gereksinimi duymayacaktır. Bu nedenle "Unutulmuş kas hafızası" yaşamamak için zamam zaman, kontrollü ortamlarda panik fren çalışması yapmakta fayda olduğu düşüncesindeyim.

Çok verimli ve amacına ulaşan bir eğitim almışsınız. Kazasız sürüşler dilerim.

Motosikleti
Voge 250RR
Dostum, tecrübe ile bir noktaya gelebilirsin tabiki. Tecrübe elbette öğretir, ancak tecrübenin bedeli çoğu zaman hatadır ve unututlmamalıdır ki eğitim kötü bir eğitmendir. Bazen pahalı ve bazen affetmeyen bir eğitmendir.

Eğitim ise başkalarının yıllar içinde yaptığı hatalardan süzülmüş bilgiyi sana, o bedeli ödemeden kazandırır.

İnsan kendi öğrenmeye kalktığında tekrar ettiği davranışları alışkanlığa dönüştürür. Eğer o davranış yanlış ise zamanla doğruymuş gibi kalıcı hale gelir ve düzeltmesi daha zor olur. Eğitim ise doğru tekniği en baştan öğretir.

Eğitim tecrübeyi hızlandırır ve riski azaltır.

Özellikle kendi tecrübeleriniz ile öğreniyorsanız mutlaka bir kaç tekniği yanlış oturttuyorsunuz. Bu yanlışları da düzeltmesi zor oluyor.

Yeni eğitmen olduğum zamanlarda eğitmenlik tecrübesi kazanmak için çevremde tanıdığım arkadaşlara ücretsiz eğitim teklif ederdim. Bir arkadaşıma " dedim gel eğitim vereyim sana" " abi 35 yıllık sürücüyüm, sen de 300 ben deyim 400 bin km tecrübem var. ne eğitimi Allah aşkına?"
Olum gel dedim ücret mi alacam senden, hem senin için değil benim için faydalı olacak. Her neyse; eğitim sonunda motoru park etti ve dediği şuydu "Abi ben motor kullanmıyor muşum? " Bu kadar fark eder mi evet bu kadar fark ediyor. Ki bu arkadaşı virajlarda benim diyen yakalayamaz, her zaman grubun içinde en tecrübeli olanlar, sürüşte kopar gider ya, işte bu o tayfadan dı...

Geçen ay bir öğrencimi çalıştırdım. Ben kapalı alanda bu kadar yetenekli birisini daha görmedim. Kendisi de kuka almış, videolardan seyrederek öğrendiği kadar uyguluyormuş. Sürüşte de kötü olmadığını söyledi.
Neyse, gözlemli yol sürüşünde öyle kritik noktaları düzelttik ki sürüşü bir değil iki kat daha akıcı hale geldi. Güvenli sürüş anlamında da çokca eksikliklerini tespit ettik. Bu dokunuşlar sayesinde geri bildirimde söylediği " hocam hayatımda bir çağ kapandı yeni bir çağ açıldı."

Velhasılkelam ister keşfetmek için ister sürmek için motosiklet kullansın, sonuçta yolda, trafikte hızı ne olursa olsun risk altında gidiyoruz. Eğitim sonunda, trafik okuma, hakimiyet becerileri, sürüş teknikleri en doğru şekilde alındığı için bir sürücünün kendine yaptığı en iyi yatırımlardan birinin eğitim olduğunu düşünüyorum.

2-3 yıllık yeni sürücü olduğum zamanlarımda eşimle birlikte sürmek için , keşfetmek için tabiri caiz ise her şey için sürerdim. Çanakkale, İzmir, Tekirdağ vs illere giderdik. Sürer miydim evet, viraja girer miydim evet, 3 yılda bir şeyler öğrendim mi? Evet. Bu öğretim sürecinde bakışı kaçırmanın ne demek olduğunu, menhol kapaklarının kaydırdığını tecrübe ile öğrendim.
İlk eğitimimi aldıktan sonra " bu kodar kolay teknikler varken ben neden kendimi bu kadar riske sokmuşum demiştim" Ayaklarınla peg lere doğru basman, doğru oturuş ve doğru bakışı öğrendikten sonra sürüş konforum ve kalitem değişti. Bilirsiniz artçılar en ufak bir hatayı arkada anlıyorlar. Eşim bile dedi artık daha rahatım diye. Keşke sürüşe eğitimle başlasaymışım diye çok hayıflandım. Selam ve sevgi ile...
Zamanım ve müsaitliğim olunca deneyimleyeceğim sizin bu abartı anlatışlarınız için. Sadece çok merak ediyorum en azından bir tane gerçekten bilmediğimi düşündüğünüz teorik bilgi aktarır mısınız bana bu eğitimlerden birinin kazandıracağı? Veya sürüşümü değiştirecek beni hayretlere sokacak o engin bilgilerden bir adet iletebilir misiniz?

Yani beni yanlış anlamayın muhakkak fark ettiriyordur elbette birkaç bilgi geliyordur bilmediğiniz, ama nasıl bir eğitim alırsanız alın bu eğitimin sonunda "ben motor kullanmıyormuşum," "bir çağ kapanıp yeni çağ açıldı," cümlelerini kurabiliyorsanız eğitimin öncesinde gerçekten iyi sürüş yaptığınıza veya etrafınızın, trafiğin farkında olduğunuzdan emin misiniz?

Ekstra olarak bahsettiğiniz o düşüp kalkıp yaralanıp öğrenme konusuna katılıyorum, eğer ilk motora bindiğim zamana dönebilseydim öncesinde eğitim almadan motora binmezdim. Ama düşüp kalkıp da olsa yaralanıp kaza yapıp da olsa sonuç olarak bir şekilde tecrübe kazanılabiliyor ondan bahsediyorum.

Ged

Motosikleti
Forza 250, Tiger Sport 660
Zamanım ve müsaitliğim olunca deneyimleyeceğim sizin bu abartı anlatışlarınız için. Sadece çok merak ediyorum en azından bir tane gerçekten bilmediğimi düşündüğünüz teorik bilgi aktarır mısınız bana bu eğitimlerden birinin kazandıracağı? Veya sürüşümü değiştirecek beni hayretlere sokacak o engin bilgilerden bir adet iletebilir misiniz?

Yani beni yanlış anlamayın muhakkak fark ettiriyordur elbette birkaç bilgi geliyordur bilmediğiniz, ama nasıl bir eğitim alırsanız alın bu eğitimin sonunda "ben motor kullanmıyormuşum," "bir çağ kapanıp yeni çağ açıldı," cümlelerini kurabiliyorsanız eğitimin öncesinde gerçekten iyi sürüş yaptığınıza veya etrafınızın, trafiğin farkında olduğunuzdan emin misiniz?

Ekstra olarak bahsettiğiniz o düşüp kalkıp yaralanıp öğrenme konusuna katılıyorum, eğer ilk motora bindiğim zamana dönebilseydim öncesinde eğitim almadan motora binmezdim. Ama düşüp kalkıp da olsa yaralanıp kaza yapıp da olsa sonuç olarak bir şekilde tecrübe kazanılabiliyor ondan bahsediyorum.
O tecrubeler ile mi 2 kere tramvay yolunda giderken aniden donen aracla carpistin?
Gayet duzgun bir sekilde ukalalik yapmadan egitimin faydasini anlatmis @Mallaca hocamiz.

Motosikleti
Voge 250RR
O tecrubeler ile mi 2 kere tramvay yolunda giderken aniden donen aracla carpistin?
Gayet duzgun bir sekilde ukalalik yapmadan egitimin faydasini anlatmis @Mallaca hocamiz.
tramvay yolunu tercih etmekle tecrübenin alakası yok umursamazlık ve kural tanımakla alakası yok onun üzerinden de bir süre geçti ve bahsettiğim "kaza yaparak öğrenmek" de buydu. Evet baştan başlasam bu şekilde öğrenmek yerine en baştan eğitimle öğrenmek isterdim ama şart değil siz yüzbinlerce kmyi tecrübe saymaya devam edebilirsiniz tekrardan söylüyorum ben hiçbir eğitimin oha sürüşüm değişti devir atladım falan dedirteceğine inanmıyorum ama zamanı gelince eğitim alacağım gerçekten merak ettim.

Ged

Motosikleti
Forza 250, Tiger Sport 660
tramvay yolunu tercih etmekle tecrübenin alakası yok umursamazlık ve kural tanımakla alakası yok onun üzerinden de bir süre geçti ve bahsettiğim "kaza yaparak öğrenmek" de buydu. Evet baştan başlasam bu şekilde öğrenmek yerine en baştan eğitimle öğrenmek isterdim ama şart değil siz yüzbinlerce kmyi tecrübe saymaya devam edebilirsiniz tekrardan söylüyorum ben hiçbir eğitimin oha sürüşüm değişti devir atladım falan dedirteceğine inanmıyorum ama zamanı gelince eğitim alacağım gerçekten merak ettim.
EGitimi alip icsellestiren biri tramvay yolunu kullanmaz, kullansa bile senin yaptigin iki lazayo yapmaz cunku aniden bir aracin donebilecegini ongorup ona gore surerdi.
Kac sayfa yazilmis hep ayni sey anlatilmis ama sen anlamamak icin diretmissin. Boyle devam et, tercih senin.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
@eserasking kardeş sen milyonda bir doğuştan yetenekli bir sürücü olabilirsin. Bu doğuştan gelen şansından kaynaklı eğitimi tiri viri görmen doğal. Burada adamların tavsiye ettikleri ben o, biz, onlar gibi sıradan fani sürücüler için. Yoksa kimse sana "niye eğitim almıyon len?" diye çemkirmiyor. Doğruya doğru tramvay yolunda gitmekle ilgili eğitimde bilgi verilmiyor, gerek var mı bu bilgiye? Demek ki var.

Bu nedenle sen bildiğini oku, eğitime ihtiyaç duyan da alsın eğitimini, rahatlasın.

Motosikleti
Voge 250RR
EGitimi alip icsellestiren biri tramvay yolunu kullanmaz, kullansa bile senin yaptigin iki lazayo yapmaz cunku aniden bir aracin donebilecegini ongorup ona gore surerdi.
Kac sayfa yazilmis hep ayni sey anlatilmis ama sen anlamamak icin diretmissin. Boyle devam et, tercih senin.
tramvay yolunu kullanmak başlı başına bir hata onun ilerisi aracın yaptığı öngörülebilecek engellenecek bi manevra değildi. Ama bahsettiğim şu ben çok iyiyim o bu şu demiyorum ben kaza yaparak da olsa mesela tramvay yolunu kullanmamayı öğrendim onu anlatıyorum gerçekten bu eğitimler lastik ikileminde de tercih edilecek kadar mı etkiliyor?
Bu nedenle sen bildiğini oku, eğitime ihtiyaç duyan da alsın eğitimini, rahatlasın.
Ben çok iyiyim falan demiyorum fakat karşımda iki seçenek varsa birisi iyi lastik birisi eğitimse ben lastiği seçerdim. Lastiğe müdahale edemezsin ama eğitimine kendin müdahale edebilirsin mesela aklı başında birisi olup dikkatli sürebilirsin anlatabiliyor muyum

Ha belki de eğitim alıcıların vericilerin çok çok çok önermesini gerektirecek kadar etkisi vardır ama aklım almıyor daha önce de deneyimlemediğim eğitim almadığım için pek bir şey de diyemiyorum o yüzden konuyu kapatalım sonuç olarak ben eğitim almamış birisi olarak net bir yorum yapamıyorum sadece lastikten önde tutmanız garip ve yanlış geldi.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
tramvay yolunu kullanmak başlı başına bir hata onun ilerisi aracın yaptığı öngörülebilecek engellenecek bi manevra değildi. Ama bahsettiğim şu ben çok iyiyim o bu şu demiyorum ben kaza yaparak da olsa mesela tramvay yolunu kullanmamayı öğrendim onu anlatıyorum gerçekten bu eğitimler lastik ikileminde de tercih edilecek kadar mı etkiliyor?

Ben çok iyiyim falan demiyorum fakat karşımda iki seçenek varsa birisi iyi lastik birisi eğitimse ben lastiği seçerdim. Lastiğe müdahale edemezsin ama eğitimine kendin müdahale edebilirsin mesela aklı başında birisi olup dikkatli sürebilirsin anlatabiliyor muyum

Ha belki de eğitim alıcıların vericilerin çok çok çok önermesini gerektirecek kadar etkisi vardır ama aklım almıyor daha önce de deneyimlemediğim eğitim almadığım için pek bir şey de diyemiyorum o yüzden konuyu kapatalım sonuç olarak ben eğitim almamış birisi olarak net bir yorum yapamıyorum sadece lastikten önde tutmanız garip ve yanlış geldi.
Kardeş bak sen bir büyük tavsiyesi dinle; bu işlerde "bileğine hakim olabiliyorsan her motorla başlarsın" ,
"düşmeyi bileceksin" gibi cümleleri duyduğunda ortamdan kaç, bil ki kolpa sıkıyorlar.

En son dün akşam analiz moto exper Umut'un Tmax ile yaptığı kazayı izledim. Muazzam bir usta, teknisyen olabilir ama g.t gibi bir motosiklet sürücüsü. Sürüş anlamında tam bir ilk insan, tam bir ümmi Ekipmansız yola çıkmış, neymiş kısa mesafeymiş, hayvan gibi yardırmış, yol ayrımında önündeki aracı sağından solluyor, geçtiği anda sağ şeritte ilerleyen aracı görmüyor ve amele sümüğü gibi arabaya yapışıyor. Neymiş düz yolda tümseğe denk gelmiş de tank slapper olmuşmuş da Tmax'den kendisini usturuplu şekilde atmışmış ve yaralanmamışmış. Full kolpa, alenen yalan söyledi herkese. Bin senedir sürüyormuş, gitsin kurban kessin, çocuk okutsun, hayır işlesin ki bu mantıkla bu yaşa sağ salim iyi gelebilmiş.

Velhasıl kelam sen bir gurme olabilirsin, yemekten çok iyi anlayabilirsin ama hayatında mantı yememişsin ve gelmiş bizlere "mantı pişmanlıktır, mantı rezilliktir" diyorsun.

Motosikleti
Crf250 L - Wave 110i - Crypton S
Sadece çok merak ediyorum en azından bir tane gerçekten bilmediğimi düşündüğünüz teorik bilgi aktarır mısınız bana bu eğitimlerden birinin kazandıracağı? Veya sürüşümü değiştirecek beni hayretlere sokacak o engin bilgilerden bir adet iletebilir misiniz?

Merhaba.

55 yaşımdayım.

38 yaşımda Honda Güvenli Sürüş 1;
43 yaşımda Honda Güvenli Sürüş 2;
47 yaşımda da Honda Güvenli Sürüş 3 eğitimlerini aldım.

Bunların üstüne, forumda konusu da açılmış olan 7-8 Mart 2026 tarihli motosiklet eğitim programına da katıldım ve hem Okan hem de Mallaca hocalarımızdan dolu dolu bir eğitim aldığım gibi kendileriyle ve de eli çabuk olduğu için eğitim kontenjanına katılan 10 hızlı gonzales forumdaş ile birlikte trafikte sürme şansına eriştim.

Kapalı bir grup olduğu için Honda'nın eğitimlerine göre daha dolu dolu geçen eğitim sonunda ilk kez gördüğüm konuların yanında önceki eğitimlerimde de gördüğüm ama,

1. üstüne yeterince pratik yapmadığım için artık tamamen silinmiş;
2. üstünden oldukça fazla süre geçmiş olduğu için pratikte artık hiç uygulamadığım;

... o kadar beceri varmış ki anlatamam.

Gördüğüm derken görüp uyguladığım demek istiyorum tabii.

Bunlara bir de yıllar içinde alınan yaşlarla birlikte körelen gözükaralık ya da gelişen risk almama dürtüsü de eklenince heyecandan uzak bir sürüşüm olduğunu da fark ettim.

Neyse ki CRF 250 kullanıyorum da seçtiğim rotalar ve geçtiğim yollar işi heyecanlı kılıyor.:LOL::ROFLMAO:😂

Eğitim grubunun hem başlangıçta hem de sonunda en vasat öğrencilerinden birisi olduğumu da düşünmekteyim bu arada.

Eğitim almak ile almamak arasındaki en temel fark neymiş biliyor musunuz @eserasking ?

Eğitim almayanlar teorik bilgiyle haşır neşirler.

Hayatları teorik bilgi hatta.

Yanlış anlama olmasın, teorik bilgi kesinlikle çok ama çok önemli.

Ancak bunu pratik uygulama ile birleştirip taçlandırmadıkça bir yerden sonra boş kalıyor işte.

Sadece dile vuruyor.

Ya da klavyeye.

Tıpkı bizim sadece sınava hazırlayıp da hayatı ıskalayan sınav sisteminin bir yansıması gibi.

Teorik bilgi olarak neredeyse her şeyi yalayıp yutmuş olan bir motosiklet sürücüsünün uygulamaya gelince ilk başlarda sudan çıkmış balığa dönmesi neredeyse kaçınılmaz.

Konudaki çoğu mesajı okumadım ve konunun gelişimine de pek hakim değilim ama sizin alıntı yaptığım mesajda teorik kısmı referans almanız ve eğitime katılıp pratikte neyken ne hale gelmiş olanların tecrübelerine burun kıvırmanız da sanırım yazdıklarımı doğruluyor.

Kendi programınıza, bütçenize, vaktinize, düzeyinize uygun ve kaliteli ve kurumsal bir eğitim alsanız, motosiklete bakışınız bile değişeceğinden burada yazdıklarınızdan utanıp forum yönetimiyle görüşüp "sadece teorik bilgiye sahip olup hiçbir sürüş eğitimi almamış olduğunuz halde eğitim alanların ve hatta eğitim verenlerin yazdıklarına cansiperane şekilde karşı çıktığınız (varsa tabii öyle mesajlarınız), o mesajlarınızı sildirmek bile isteyeceksiniz.

Üstelik eğitim almamış ama teoride zirve halinizle bile eğitmen Mallaca hocamızdan eğitim sonunda hâlâ hangi teorik bilgiyi kazanacağınızı ve hangi engin bilginin sizi hayretlere sokacağını öğrendikten sonra kendisinden duyacağınız bilgiyi zaten biliyor olduğunuz cevabını yapıştırıp kendisini mat etme peşindesiniz gibi hissettim.

Yanılıyorsam kusuruma bakmayın.

Bu yazarak çizerek öğrenilmez ki...

Yaşamanız lazım.

İhtiyacınız olan başkalarının tecrübesi değil.

Sizin bunu deneyip, tecrübe edip, uygulayıp, yaşayıp görmeniz.

Motorla kazık frene basınca şu kadar metrede durur bilgisi teoriktir, örneğin.

Ancak motor tipi, lastik, sürat, zemin, eğim, tecrübe, yaş gibi o kadar fazla değişken var ki bununla ilgili...

O yüzden hiçbir tecrübe başka birileri için %100 doğru olacak diye bir koşul yok.

Bunu kapalı bir parkurda kendiniz (size eğitmenler tarafından söylenen şekilde ve onların uygun gördüğü şartlarda bizzat ve defalarca farklı derecelerde kazık fren yapıp) uygulayıp yaşamalısınız ki olası bir acil durumda o deneyiminiz size ışık tutsun.

Son olarak;

Eğitim alsanız, motora ve motorculuğa bakış açınız değişecektir zaten.

Ama tek değişen bu olmayacaktır kanımca.

Bu yazışmamızdaki alıntıladığım mesajınızdan yola çıkarak, hayatı en azından motosikletle ilgili olarak teorik yaşadığınızı düşündürten forum nikinizi bile değiştireceğinizi düşündüm şimdi.😄

@esernomoreasking
@eserapplying
@eserriding
@eserblendingtheoryandpractice
@eserlivinglifetothefullest

... alternatiflerinden birisi bile yaparsınız sonra.

Demedi demeyin. 🫣 :p

Selamlar.

Son düzenleme:
Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
ben hayatım boyunca insanların matematik yapamamasını küçümsedim sonra anladım ki olmuyorsa olmuyor bende allah vergisi bi yetenek var onlarda yok ama ikimiz de aynı sınava giriyoruz aynı soruları çözüyoruz gerçeklik bu matematik yapamayan çalışmak zorunda benden fazla emek göstermek zorunda motosiklet işi de böyle kimse anasının karnından buna meyilli doğmak zorunda değil eksikse eğitim almak zorunda başka bi çözümü yok bunun ben mesela trafiği okumak konusunda baya iyiyim ama bi o kadar da motoru yatırmaktan korkuyorum bunun çözümü de birinin bana bu motorun yatabildiğini göstermesi milletin eğitime ihtiyaç duyması çok normal bir şey insan doğasına en aykırı işlerden birisi olabilir motosiklet sürmek
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

ha şu da var ortalama bir insanın ortalama motosiklet kullanıyorsa eğitime ihtiyacı yok nasıl arabacı eğitimi yok ehliyetten sonra direkt sürüyorlarsa motosiklet de sürülebilir

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar