Kulak Tıkacı Hakkında

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
Ben de yıllardır 3M köpük tıkaç kullanıcısıydım fakat bugün itibariyle Alpine motosafe race modeline geçiş yaptım. Tıkaç konforuna alışmışım 1-2 km dahi tıkaçsız süremiyorum.
.

Son düzenleme:
Konudan biraz uzak ama ben uzun yolda hem rüzgar sesi kesilsin hemde canım sıkılmasın diye kulakiçi kulaklığı tek kulağıma takıp müzik dinliyorum. Diğerine çevre sesleri duyabileyim diye takmıyorum.

Bu olayı ben mi gözümde büyütüyorum, yani kulaklar tıkalı gitmenin eksi bir yönü olmuyor mu sürüşe?

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Bu ürünler kulağı tıkamıyor, kulak kanalına giren ses miktar ve frekanslarını filtreliyor. Herşeyi duyuyorsun.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Senelerdir Alpine motosafe kullanıyorum. Bu ürünler sesi tamamen kesmez. Kesmesi akıl almaz derece saçma olur zaten. Motosiklet için üretilmiş bir ürünün çevredeki uyaranları tamamen yok ettiğini nasıl düşünüyorsunuz anlamıyorum. Neyse faydalıdır. Kullanılması önerilir. Yanlış hatırlamıyorsam kendi üstündeki bilgilere göre 20db kadar sesi azaltıyor. Yaşlılıkta ses kaybını engellediği vaad ediliyor. Engellemese bile kullanılmalı. Kafa rahat yolculuk sağlar.

Motosikleti
Kymco Skytown 125, Multistrada V2S
Ben de senelerdir Alpine Motosafe kullanıyorum. Bu ürünler dışarıdaki sesleri duymaya devam ederken gürültüyü kulak sağlığı için uygun desibellere indirmek için gerekli. Kullanılmaması uzun vadede kulak çınlaması, işitme kaybı gibi ciddi sorunlara yol açar. Bir de kullanırken benim diğer fark ettiğim şey yola daha iyi odaklanabiliyorum çünkü konfor seviyem artıyor. Kullanmayınca gürültü aynı zamanda stres ve dikkatsizlik de yapmaya başlıyor.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Senelerdir Alpine motosafe kullanıyorum. Bu ürünler sesi tamamen kesmez. Kesmesi akıl almaz derece saçma olur zaten. Motosiklet için üretilmiş bir ürünün çevredeki uyaranları tamamen yok ettiğini nasıl düşünüyorsunuz anlamıyorum. Neyse faydalıdır. Kullanılması önerilir. Yanlış hatırlamıyorsam kendi üstündeki bilgilere göre 20db kadar sesi azaltıyor. Yaşlılıkta ses kaybını engellediği vaad ediliyor. Engellemese bile kullanılmalı. Kafa rahat yolculuk sağlar.
Alpine'lar (veya benzer ürünlerle) interkomdan rahatça konuşma / görüşme yapıp müzik bile dinleyebilirsiniz. Bununla birlikte şu köpük kulak tıkaçları çok daha fazla ses kesiyor ve dolayısıyla çok daha konforlu oluyor. (Naked motorda o ekstra konforun faydası çok yüksek...)

Şehir işi başka bir senaryo ama şehir dışında / uzun yolda köpük tıkaçların herhangi frekans filtrelemesi yapmadan ses kesmesinin çok da büyük bir güvenlik açığı oluşturduğunu düşünmüyorum. Aynaları ve çevreyi sürekli kolaçan etmek taramak lazım zaten. Şehir içinde zaten kulak tıkacı gerektirecek kadar yüksek süratler ve/veya uzun yolculuk süreleri yok (Çoğu senaryoda en fazla yarım saat - onun içinde nispeten yüksek sürat 10-15dk'yı geçmez zaten. Çevre yolunda falan 120'yi geçtiğimi de hiç bilmem, en fazla yarım saat sürecek yol için 3-5dk kazansam ne olacak kazanmasam ne olacak? Yakıt tasarrufu daha önemli orada...), dolayısıyla şehir içinde %90 kulak tıkacı kullanmıyorum, gereksiz oluyor. Ayrıca korna sesi vb. sesleri iyi duyma ihtiyacı şehir içinde daha önemli. (Hemen yukarıda yazdığım gibi; şehir dışında bunun önemli ve gerekli olduğunu düşünmüyorum...)

Motosikleti
Köpük olanları hiç denemedim ama Alpine set olarak alınca iki farklı tip kulaklık var içinde. Biri 100km+ hızları daha iyi sönümleyebilmek için. Onu takınca bir tık daha fazla kesiyor.

Köpük olanları hiç denemedim zararı var mıdır yok mudur fikrim yok açıkçası. Gürültülü işlerde köpük olanlara benzer kulaktık takıyor işçiler. Bu mantıkla bir zararı olmaz gibi geliyor.

Şehir içinde ben de pek kullanmıyorum biraz keyfime ve moduma bağlı. 100kmlere çıkacağım yollar varsa bazen takıyorum ama çok in bin yapacaksam üşeniyorum.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Alpine'lar (veya benzer ürünlerle) interkomdan rahatça konuşma / görüşme yapıp müzik bile dinleyebilirsiniz. Bununla birlikte şu köpük kulak tıkaçları çok daha fazla ses kesiyor ve dolayısıyla çok daha konforlu oluyor. (Naked motorda o ekstra konforun faydası çok yüksek...)

Şehir işi başka bir senaryo ama şehir dışında / uzun yolda köpük tıkaçların herhangi frekans filtrelemesi yapmadan ses kesmesinin çok da büyük bir güvenlik açığı oluşturduğunu düşünmüyorum. Aynaları ve çevreyi sürekli kolaçan etmek taramak lazım zaten. Şehir içinde zaten kulak tıkacı gerektirecek kadar yüksek süratler ve/veya uzun yolculuk süreleri yok (çoğu senaryoda en fazla yarım saat - onun içinde yüksek sürat 10-15dk'yı geçmez zaten...), dolayısıyla şehir içinde %90 kulak tıkacı kullanmıyorum, gereksiz oluyor. Ayrıca korna sesi vb. sesleri duymak şehir içinde daha kritik. (Yukarıda yazdığım gibi şehir dışında bunun önemli ve gerekli olduğunu düşünmüyorum...)
Köpük tıkaçlar genellikle iş güvenliği amacıyla üretilmiş olduğundan çok daha fazla kesmesi için geliştirilmiştir. Motosiklet kullanımına uygun değiller. Ancak şu senaryoyu göz önünde bulunduralım. Şehirler arası yola çıkmak için şehir içinden geçiyoruz. Gittiğimiz rota üzerinde yerleşim yerlerinden geçiyoruz. Vardığımız yerde genellikle yine şehir içindeyiz. İstatistik olarak kazalar eve ya da hedefe en yakın yerlerde olur. İzmir'de şehir içi diye tabir edeceğimiz yollarda, Bornovadan Karşıyaka'ya gitmek için otoyolu kullanmak şart gibi. Kullanmasan bile Ankara Caddesi açıksa, 100km hızla akıyor yol. Mahalleden çıkmıyorsan kulak tıkacı takmak şart oluyor.

Motosikleti
Köpük tıkaçlar genellikle iş güvenliği amacıyla üretilmiş olduğundan çok daha fazla kesmesi için geliştirilmiştir. Motosiklet kullanımına uygun değiller. Ancak şu senaryoyu göz önünde bulunduralım. Şehirler arası yola çıkmak için şehir içinden geçiyoruz. Gittiğimiz rota üzerinde yerleşim yerlerinden geçiyoruz. Vardığımız yerde genellikle yine şehir içindeyiz. İstatistik olarak kazalar eve ya da hedefe en yakın yerlerde olur. İzmir'de şehir içi diye tabir edeceğimiz yollarda, Bornovadan Karşıyaka'ya gitmek için otoyolu kullanmak şart gibi. Kullanmasan bile Ankara Caddesi açıksa, 100km hızla akıyor yol. Mahalleden çıkmıyorsan kulak tıkacı takmak şart oluyor.
Köpük tıkaçları motosiklet kullanımına uygunsuz kılan ana unsur havalandırması olmaması; bu yüzden yüksek irtifa farkları olan rotalarda sıkıntı çıkarır. Evet, sesi çok daha fazla kesiyorlar ama yine de korna gibi uyaranları duyabiliyorsunuz.

Naked motor kullanırken bile şehir içinde 100-105 km/s süratler için tıkaç kullanma ihtiyacı duymuyordum, rüzgâr sesi o kadar fazla olmuyordu. Ayrıca mesafeler / sürüş süreleri uzun değil, gerçekten kulağa rahatsızlık verecek kadar yüksek süratlere çıksanız bile bunun süresi en fazla 3-5dk kadar olacaktır; yani güvenli sınırların içinde.

Daha geçen Cumartesi Narlıdere'den Bornova'ya arabayla gittim, yol toplam 30-35dk civarı sürdü. Çevreyolu kullanımı da 20dk civarındaydı. Bu rota üzerinde motosikletle 120'yi geçmezsen yine tıkaç kullanımına gerek kalmayacaktır. Tabi hangi motosiklet olduğu önemli, naked ile 20dk'lık yüksek sürat için tercih edilebilir (hatta edilse iyi olur), Harley gibi motoru / egzozu gürültülü motosikletlerde şart bile olabilir! ;)

Rotam aşağıdaki gibiydi; şu anda bile 30km için 18dk diyor, yani ort. sürati 100 km/s olarak hesaplıyor. Kulak tıkacı gerektirecek bir senaryo değil:

Hem köpük kulak tıkacı hem de motosafe kulak tıkacı kullanan birisi olarak deneyimlerimi paylaşmak isterim. Geçen sene erzurum'dan antalya'ya gelirken köpük kulak tıkacı kullanmıştım. Kulağı komple kapattığı için basınç masınç mahvetti kulağımı. Kaskın baskısıyla tıkacın baskısı da birleşince çok zaman geçmeden çektiğim ızdıraptan ötürü kafamı resmen asfalta sürtmek istedim sinirden. Uyurken bile bazen köpük kulak tıkacı kullanırken gece yarısı kulağımın acısından uyanıveriyorum çoğu zaman. o yüzden ucuz diye böyle şeylerin kullanılmasına karşıyım ve böyle şeyleri önermem de.

Bu tecrübeden sonra motosafe kulak tıkacı sipariş edip dönüşte bu sefer onu kullandım. Yani yaşadığım mutluluğu şöyle izah edeyim, yemyeşil kırlarda etrafa gülücükler saçarak mutluluktan havalara uçan Heidi gibi motorun üstünde zevkten dört köşe bir şekilde yolculuğumu tamamlamıştım. Ha tabi bazen bu motosafeler de kulağıma batıyor kısmen ve azıcık acıtıyor ama sanırım takarken doğru şekilde takmadığım için oluyor.

Her ne kadar tur için motosafeler de olsa Bi süre sonra uzun süre takıldığında kulakta (en azından benim tecrübe ettim budur) uğultu, baskı ve kısmen basınç yapıyor. O yüzden her mola verildiğinde mutlaka (yani öyle yapıyorsunuzdur zaten de) kulaktan çıkarılması gerekmektedir.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Kullanmadığı için elimde yok, köpük tıkacı bir iğneyle deneyerek kullanmayı denediniz mi?

Motosikleti
...
Her ne kadar tur için motosafeler de olsa Bi süre sonra uzun süre takıldığında kulakta (en azından benim tecrübe ettim budur) uğultu, baskı ve kısmen basınç yapıyor. O yüzden her mola verildiğinde mutlaka (yani öyle yapıyorsunuzdur zaten de) kulaktan çıkarılması gerekmektedir.
Motosafe'ler bana 2-2,5 saatten sonra çok ızdırap veriyordu, işkence gibi geliyordu sonra şunu keşfettim: Eğer kaskı taktıktan sonra elimi kaskın içine kulağımla kask arasında kalacak şekilde sokup önden arkaya doğru kulak kepçemin üzerinden geçirip kulağı interkom boşluğuna iyice oturtursam tüm gün sorunsuz kullanabiliyorum.

Yani Motosafe'lerle konforlu kullanım için:
1. Kulak kanalına dışarı fazla taşma yapmayacak şekilde, iyice, mümkün olduğu kadar derin yerleştirmek,
2. Kaskı taktıktan sonra kulakların kask içindeki pozisyonlarını en iyi hale getirmek
gerekiyor.

Bu arada ben köpük tıkaçları ucuz olduğu için değil gürültüyü çok daha iyi engelledikleri için tercih ediyorum; Motosafe'ler Bodrum dönüşü İstanbul istikametinde özellikle Mustafakemalpaşa ve Karacabey civarlarında kaska çaprazdan (üstelik gidiş süratinin üzerine ek süratle) çarpan şiddetli rüzgâr (ve benzeri senaryolar...) sesini konforlu sürüş yapılacak kadar azaltamıyorlar maalesef. Ama köpük tıkaçlar bu senaryoda mükemmel. Bu sebeple yanımda hem Motosafe Race hem de köpük tıkaç her ikisini birden bulunduruyorum. Birincil olarak Motosafe kullanıyorum ama baktım ki o anki koşullarda yetmiyor artık kafam kazan oldu he zaman köpüğe geçme şansım var.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Kullanmadığı için elimde yok, köpük tıkacı bir iğneyle deneyerek kullanmayı denediniz mi?
İşe yaramaz; malzeme aşırı esnek olduğu için o delik tamamen kapanır.

Motosafe'ler bana 2-2,5 saatten sonra çok ızdırap veriyordu, işkence gibi geliyordu sonra şunu keşfettim: Eğer kaskı taktıktan sonra elimi kaskın içine kulağımla kask arasında kalacak şekilde sokup önden arkaya doğru kulak kepçemin üzerinden geçirip kulağı interkom boşluğuna iyice oturtursam tüm gün sorunsuz kullanabiliyorum.

1. Kulak kanalına dışarı fazla taşma yapmayacak şekilde, iyice, mümkün olduğu kadar derin yerleştirmek,
2. Kaskı taktıktan sonra kulakların kask içindeki pozisyonlarını en iyi hale getirmek
gerekiyor.

Bu arada ben köpük tıkaçları ucuz olduğu için değil gürültüyü çok daha iyi engelledikleri için tercih ediyorum; Motosafe'ler Bodrum dönüşü İstanbul istikametinde özellikle Mustafakemalpaşa ve Karacabey civarlarında kaska çaprazdan (üstelik gidiş süratinin üzerine ek süratle) çarpan şiddetli rüzgâr (ve benzeri senaryolar...) sesini konforlu sürüş yapılacak kadar azaltamıyorlar maalesef. Ama köpük tıkaçlar bu senaryoda mükemmel. Bu sebeple yanımda hem Motosafe Race hem de köpük tıkaç her ikisini birden bulunduruyorum. Birincil olarak Motosafe kullanıyorum ama baktım ki o anki koşullarda yetmiyor artık kafam kazan oldu he zaman köpüğe geçme şansım var.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

İşe yaramaz; malzeme aşırı esnek olduğu için o delik tamamen kapanır.

Abi, büyük ihtimalle zaten saydığın bu 2 sebepten ötürü sıkıntı oluyor bende bazen. Çünkü ben genelde çok derine yerleştirmiyorum daha çok baskı yapmasın diye ama bu sefer de sanırım dışarıda kaldığı için kask baskı yapıyor. Dediğin gibi yapacağım bi dahakine. Köpük olanlar evet, sesi aşırı iyi kesiyor. İlk kez taktığımda sanki uçan halıda gidiyormuşum gibi hissetmiştim ama işte basınç olayı sıkıntı olduğu için bi süre sonra kafa bi milyon oluyor, en azından bende. Motosafelerde eğer dediğin 2 nedenden ötürü bir sıkıntı yaşamadıysam valla günboyu gayet yeterli geliyor bana. Ama bak mesela bu sefer şey olmuştu, aksaray- konya arası aşırı rüzgarlıydı. Her ne kadar kulaklardan çok bedenime vurup durması rahatsız etse de (o anki psikolojiyle rüzgarın şiddetinin kulağımı rahatsız edip etmediğini hatırlamıyorum) aslında bak şimdi sen böyle deyince, düşündüm de çok mantıklı bence. Öyle anlarda hop köpük tıkaç. Sıfır sıkıntı. Mantıklı. Denensin.

Motosikleti
gerekiyor.
Ben alışkanlık gereği balaklavasız takamıyorum kaskı. Tıkacın üstüne balaklava geçirince çok güzel hizalıyor. Üstüne de kask geçirince sıkıntı olmuyor pek. Ama ince uzun bir kafa şeklim var, kafa şekli de etkiliyor olabilir.

Motosikleti
Ben alışkanlık gereği balaklavasız takamıyorum kaskı. Tıkacın üstüne balaklava geçirince çok güzel hizalıyor. Üstüne de kask geçirince sıkıntı olmuyor pek. Ama ince uzun bir kafa şeklim var, kafa şekli de etkiliyor olabilir.
Bende balaklava ile de yapıyordu, ben de balaklava kullanıyorum yaz kış. Anatomi farkı artık :D

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar