Vibrasyon nedir, ne Yapılabilir.
Arkadaşlar Vibrasyon ve giderilebilmesiyle ilgili yazdıklarınızı okudum, daha öncede belirttiğim üzre; Motosiklet olmasa da, 4 Tekerlekli araçların teknisyenliğini yaptım, o nedenle biraz çok bilmişlik yapmamı mazur görün.
-Bizim sahip olduğumuz motosikletlerde vibrasyon çok olmamakla birlikte var. inkar edemeyiz. Şahsım olarak bugüne kadar çok rahatsız olduğumu söyliyemem, vibrasyonun tamamen giderilebilmesi imkansız, ama azaltabilmek diğer türlü söyleyişle, hissedilebilirliğini azaltmak mümkün.
-Vibrasyon bildiğiniz üzre; düzenli bir tempoda tekrarlanan hareketler esnasında bu tempoya muhalif kuvvetlerin ve dengesizliklerin oluşturduğu bir tepkidir. İmalat aşamasında halledilmesi gereken bir problem.
Kimi motorlarda Vibrasyona karşı düzenekler geliştirilmiştir. Mesela ''Balancing Sistem'' gibi, hatta duymuşsunuzdur ''Arabamın Tekerlerine Balans Yaptırtdım ''der... Otomobil, vb. kullanıcısı dostlarınız.
Burda yapılan; Lastik ve Jant'dan oluşan bir tekerin herhangi bir yerindeki istenmeyen bir ağırlığın, dönme hareketi esnasında oluşturduğu vibrasyonu engellemek/dengeye getirmek için, karşıt bir ağırlığın (Balans ağırlığı) takılması veya çıkartılması.
eeeeeeeeeeeeee dediğinizi duyuyorum, bizde de vibrasyon denen titreşime sebeb olan etmen de; Krank'ın dönme hareketi esnasında mükemmel bir dengenin kurulmamış olmasıdır. Fabrika isteseydi bu vibrasyon illetini hallederdi ama...! BU EK BİR MALİYET DEMEKTİR. Yani kısaca motor aksamına ilişkin yapılacak pek bir şey yok. Biz bu motorları böyle kullanacağız.
Durun daha bitmedi, verdiğm adresteki resimlere bir bakın..
http://www.fkk.com.tr/motorTakoz.html
Gördükleriniz değişik motor, şanzıman, vb. TAKOZ'larıdır.(*Firmayla bir alakam yok, sadece örnek vermek ve fikir edinebilmeniz için, rastgele konmuş bir adrestir. Resimleri direkt yapıştırmayı beceremedim de...

ale: )
-Takoz kullanımından amaç; Vibrasyona sebeb olan kaynakların üretmiş olduğu titreşimi yaşam alanlarına, araç içlerine sokmamak veya uzak tutmak.
Şu an kullanılmakta olan tüm motorlu araçlarda; bu tür kaynakların şasi vb. bağlantıları hep bu takozlarla yapılır. Dolayısıyla da; istenmeyen titreşimlerden en az şekilde etkileniriz.
Şimdi zurnanın ''Zırt'' dediği yere geldik: Bütün bunları niye anlattım.
SEVGİLİ ARKADAŞLARIM, MOTOR ŞASİ BAĞLANTILARINI UYGUN TAKOZ BULUP YAPACAĞIZZZZ. HEPSİ BU. Bu konunun üstatları tüm oto sanayilerinde var.
inanın...! motosikletimin bağlantılarını alıcı gözüyle incelemedim bile. Havaların iyileştiği bir zamanda , ne yapılabilir, inceleyeceğim.... uygulanabilecek bir şey bulursam , paylaşırım. Yolunuz ve Farınız açık olsun.