Herkese merhaba, yaklaşık 2 ay önce satın aldığım xpulse 200 4v pro modeli ile ilgili yaşadığım bir kaç problemi sizlerden de bilgi almak için anlatmak istiyorum. Şimdi motoru alır almaz deposunu fulleyip trip metresini 0'ladım ki 100kmde kaç yakacak öğrenmek için. Motor rodajda olduğu için 6500-7000 deviri hiç geçmedim. Tektek yazmayacağım ama genel olarak motoru düzgün kullanmaya özen gösterdim. Sonuç olarak motor ilk 100 kmsinde tam olarak 7.5 lt benzin yaktı. Bana normal gelmedi açıkçası, servis bana rodajda olabilir normal dedi (okuduğum hiç bir yerde 3.5 litreyi aşanı görmedim ama hadi tamam dedim). Sonra ki 100 kmde / 5.6 lt, sonraki 100 kmde / 4.7 lt diyerek azaldı ancak şuan 1200 kmde olan motorum ortalama bir kullanımda 100kmde 3.5 lt yakıyor, 3.5 lt altına hiç inmedi. Motorun egzozunda da aşırı bir benzin kokusu geliyor çalışınca bir dipnot olarak düşeyim (arkadaşlarımın motorlarıyla kıyasla fazla olduğu net bir şekilde anlaşılıyor).
Bir başka problem ise (başka bir xpulse kullanmadığım için motorun karakteristik özelliği de olabilir bilmiyorum ama kullandığım başka markalarda böyle bişey yaşamamıştım ve hepsi vitesliydi) özellikle 1. ve 2. viteslerde motorun en ufak gaz açmada yani gazın açık veya kapalı olduğu o ince çizgide 0.1 milimetre gaz açıyorum ve motor öne doğru atıyor. Aynı viteslerde aynı şekilde gazı yavaşça azaltıp tam o çizgiye geldiğinde gaz kapadığımda da sanki ani fren yapıyormuşçasına yavaşlıyor. Artçı olduğunda ne kadar dikkat milimetrik gaz kapatırsam kapatayım artçıyla kaslarımız tokuşuyor. Dediğim gibi bu motorun karakteristik bir özelliği olabilir ancak başka bir xpulse kullanmadığım için bilemiyorum.
Şimdi benim buraya yazmama sebep olan yaşadığım en büyük problem şu: geçen hafta motorun rölantisinde bir artış farkettim, (havalar da ısınmıştı istanbulda oturuyorum) normalde ilk açıldığında 3000 devirde başlar 3,4 saniye sonra 1500, 2000 devirlere inerdi. O gün 3500, 4000 devirde açılmaya başladı motor sonra tekrar 5, 6 saniye sonra 2000 devire inmeye devam etti. Bu böyle 2 gün devam etti, 3. günün akşamı eve dönmek için motoru çalıştırdım ve rölantisi 5500 devirde açıldı, yaklaşık bi 10 saniye kadar da oralarda gezdi. Ben her zaman ki gibi devirin düşmesini bekledim ve motoru sürmeye başladım. Gaz açtığım anda motor ani ve yüksek bi şekilde gaz açıp kapamaya başladı yani bir anda 7000 devir olup 2000, 3000 bin devir arası gidip gelip tekrar 7000e çıkıp indi vs. ve ben bu sırada sabit gaz veriyorum. Motordan da takırtı ve ufaktan da zangır zungur titreşim sesi geldiğini farketince hemen kenara çektim zaten. Bayram dolayısıyla servis kapalı olduğu için o günden beri motoru kullanmıyorum. Yarın servise götüreceğim.
Motosiklet mekaniği üzerine teknik bilgim zayıftır ancak yaşadığım bu üç problemin birbiri ile bağlantılı olabileceğini düşünüyorum. Düşüncem anormal derecede fazla benzin yakmasının, en ufak gaz açmada aşırı gaz tepkilerinin, egzozdan fazlaca benzin kokusu gelmesinin sebebinin motosikletin motoruna gereğinden fazla benzin vermesi olabileceğini, bunun da pistonlara vs. motorun parçalarına zarar verebileceği yönünde. Dediğim gibi pek mekanikten anlamam sadece mantık yürütüyorum zaten buraya yazmamın sebebi de sizden bu konuda fikir almak ve yarın servise gittiğimde servisin özen göstermeme ihtimaline karşı bilgi almak.
Uzun oldu ve aşırı detay verdim biliyorum ancak sonrasında gelebilecek "rodajda yüksek devirli mi kullandın?", "motor ısınmadan hemen gazlamış olabilirsin", "hava soğuk olunca rolanti yüksek olur" gibi soru ve cevapları aydınlatmak için böyle anlatmayı tercih ettim şimdiden teşekkirler.