karbonat' Alıntı:
ya hayır benim sormak istediğim aslında aküyü değiştirsek daha uzun süre motora dokunmadan akünün boşalmasını engellemiş olabilir miyizdi. aküyü değiştirirsek ya da akü için ne yaparsak akünün tükenme ömrü uzar.. bunun için yollar neler akünün tükenme ömrünü uzatmanın.. ...
bu akülerin öyle üç günlük ömrü falan yok yanılıyorsunuz bence.ben aktarma kablosu yaptım ama,kabul edilebilir gerekçelerim var.en az yirmi gün motora elimi sürmüyorum.aküler için aşırı soğuklar ve sıcaklar zararlıdır.motosiklet akülerinin hacmi ne kadarki zaten.sıkıntı çıkarmaları çok normaldir.motorda alarm tertibatı vardır sürekli akım çeker,siz birde on beş yirmi gün dokunmazsanız akü biter. yok ben aküm bitmesin diyorsanız size aşağıdaki bilgiler faydalı olacaktır.
Kimyasal terminolojide kurşun plakaların içinde durduğu asit , kurşun plakalara doğru kurşun sülfat olmak için içindeki sülfürü harekete geçirir ve bu hareket tekrarlanır, işte belirtilen bu hareket soğuk havalarda oldukça yavaşlar. Soğuk havada rezistans yükseldiğinden, aküden alınan akımın voltajı düşer.
Bu yüzdendir ki, kışa girmeden, akü bakımımızı mutlaka yaptırmamızda fayda var. Uzun süreli motorlarımızı bağlayacaksak, akülerimizi söküp, oda sıcaklığında muhafaza etmemizde de fayda var.
Akülerin çok sıcakla da arası iyi değildir. Akünün gücü ısı ile temas halinde olduğu zaman da azalır (aküler fonksiyonlarını en iyi + 10C° ile +30C° arasında gösterirler)
Akünün gücünde aşırı ısıdan dolayı meydana gelen azalma, aküyü soğuk havada kullanmadan anlaşılmaz. Bunun sebebi akünün yüksek ısıda kullanıldığında ortaya çıkan aşınmadır. Sorun, kimyasal reaksiyonun yüksek derecelerde daha hızlanmasıdır. Akü daha çabuk enerji üretir, bu da elektrotlardaki aşınmanın artması demektir. Buna ilaveten gaz oranı yükselir. Su buharlaşır ve aşınmayı daha da hızlandıran asit daha çok yoğunlaşır.
Isı sorunu, sadece aracın sıcak iklimde kullanılmasında ortaya çıkmaz. Eğer akü bir ısı kaynağının yanına veya sıcak bir bölüme konulursa akünün ömrü belirgin bir şekilde kısalır. Bu sebepten ötürü, akü sıcak bir ortamda kullanılacağı zaman ısıdan korumak için levhalar kullanılır.
Su seviyesini sürekli kontrol ederek, hiç bir zaman plaka seviyesinin altına düşmesine izin vermeyin.
· Yaz aylarında su daha sık azalacağından kontrolleri sıklaştırın.
· Akünüzü kısa devreden koruyun, üzerlerinde metal bir şey unutarak, kutup başlarının birbiri ile temasından kaçının..
· Akünüzün en büyük düşmanlarından biri, ani sıcaklık, ani soğuk ve ateştir. Bunlar, akünüzün patlamasına bile sebep olabilir.
· Akünüzü, aracınızın üzerinde çok düzgün sabitlemelisiniz. Bu sayede sarsıntılardan etkilenmeyecektir.
· Akü gözlerindeki tapaların havalandırma delikleri açık olmalı.
· Akünüzün kutup başlarını oksitten korumak için, gres veya vazelin ile kaplayın. Eğer okside olmuş iseler, tel bir fırça ile güzelce temizleyip, sonrasında gres veya vazelin kullanın.
AKÜ BAKIMINDAN ALINTIDIR..
Son olarak şunu söyliyeyim akülerin bize yaşattığı sıkıntılar aslında çok normaldir.aynı sorun araçlardada
vardır.bizimkiler yirmi günde bitiyorsa araçlardakiler hadi bir otuz kırk gün olsun.akü sorunu eğer motorun şarzında bir sorun yoksa motorlarımızla alakalı değildir....ve biten aküyü tekrar eski haline getirmek için en az altmış dakika motorla hareket halinde olmamız gerekir.sanıldığı gibi günlük beşveya on dakika yerinde çalıştırmamızın pek faydası olmaz.tamamen boşalan akü için.