Bir egzoz muhabbeti...

Motosikleti
FAZER 8
Merhaba arkadaşlar ;

Yaklaşık 5 senedir kullandığım motosikletimle ikinci seferdir egzoz cezası yiyorum. Orjinali değil fakat gürültülü bir egzozda değil. Önümden varexli Bmw geçiyor beni alıyorlar yinede ceza yazıyorlar. Neyse konum şu :

Motosikleti alırken orjinal egzozunu vermedi satıcı. Daha doğrusu olduğunu söyledi ve beklettikten sonra kaybolmuş dedi. Bende yan sanayi bir egzoz alayım sustucusu olsun, o şekilde gezeyim diye düşündüm. Motoruma zarar verir mi uzun vadede ?

Fazer 8 motorum. 2-3 bin badına halletmek istiyorum egzoz meselesini. Sizce değer mi ?

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Farklı bir egzoz takıldığında Ecu'da bir uyarlama yapılması gerekmiyor muydu?

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Gürültülü değilse hangi sebepten yazıyorlar cezayı ?.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Fazerler de TPS manuel ayarlayabiliyorsun.. Yapmıştır sanırım..

Ecu'da yakıt haritasının yenilenmesi gerekiyor . Yazılım atılacaksa katalizör iptali veya katalizörsüz bir boğazdan egzoz , hava filtresi ve buji ilk değiştirilen parçalardır. Harita yenilenmezse motosikletin beyninde yapan mühendisler nasıl bir yazılım attığına göre tepkisi değişir örn: CBR125R'da katalizör iptalinde ilk devirler canlanırken 6bin devirden sonra devirler ölmeye başlıyor, Drift L içinse bir fark oluşmuyor veya ben fark edemedim tabi bunları aynı yer , aynı lastiklerle deneme imkanım olmadı 2 motosiklete de sahip olduğumdan dolayı kendi imkanlarım dahilinde denedim ve böyle bir kanıya vardım. Arkadaşın konusunun cevabına gelirsek ülkemizde en küçük egzoz üzerinde ki işlemde çevreye rahatsızlık vermek veya trafikte daha gürültülü egzoz sesi çıkartan motordan dolayı cezai işlem uygulanıyor . Polislerimiz olaya hakim olmadığından ve ceza kitlemek için yer aradığından orijinal egzozunuzun üzerine "Akrapovic" çıkartması yapıştırsanız bile ona da ceza yazıyor :D. Yurtdışında bu işler desibelmetreyle ölçülerek cezai işleme tabi tutuluyor ama ülkemizde "bu farklı ceza" , "bu çok ses çıkarmak ceza".

Hem susturucusuz, hem de gürültü yapmayan egzoz nasıl oluyor? Ben benim egzozun susturucusunu ormanda söküp bir deneme yapmak istedim, 100 metre gidemedim sesten. Şu anda üzerindeki egzoza susturucu yaptırırsan egzozu değiştirmene gerek kalmaz.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Fazer 8'de var mı bilmiyorum, Şase etiketi üzerinde kaç devirde kaç db gürültü yapacağına dair bilgilendirme etiketi olması gerekiyor. Eğer motorunuz o etiketteki rakamla uyuşan bir gürültü çıkarıyorsa (Mesela 4.000d/d 102db gibi) ceza kesemez. Tabii ki hangi polis ölçüyor? Ben yazıyorum iptal ettir diyebilir. Ancak bu gibi bir teknik değişikliğe uygunsa kesilen ceza yukarıdaki yol ile iptal edilebilir.

Ek bilgi olarak Alsancak motosiklet vize istasyonunda DB cihazı var artık. Bu şase etiketindeki desibel bilgisini oradan öğrenmiştim. Sanırım çoğu istasyonada gelmiş. Egzozla geçmiyor. Oradan Big Radius'lu Breakout geçirmiştim öncesinde. Çok daha sessiz egzozla giden arkadaşım kaldı. Otomobil istasyonundan geçtiler. Aklınızda bulunsun.

Baktım belki eski konuda da vardır bu muhabbet diye, birisi doğrudan etiketi paylaşmış. Şu şekil görebilirsiniz.

Son düzenleme:
Az spor sesle gezmek isterden fazer 8 e uygun slip on takarsin,susturuculu ile gezersin.ses olmayacagindan ceza yemessin diye dunyyorum.
normal hali olsun diyorsan,cikma orjinal egzos bulman lazim,yada varsa stokda yamahaya sormalisin

Az spor sesle gezmek isterden fazer 8 e uygun slip on takarsin,susturuculu ile gezersin.ses olmayacagindan ceza yemessin diye dunyyorum.
normal hali olsun diyorsan,cikma orjinal egzos bulman lazim,yada varsa stokda yamahaya sormalisin
Biraz kaba olucak ama ister susturucunun üstüne otur o polis illa ki seni durdurduğunda bu ne diyip sorucak ve egzozdan ceza yazıcak. Stok egzozlarda 10-25bin TL arasında şuan CBR125R'ın boğazdan egzozu 12bin TLydi. Tornayla veya başka bir susturucudan uyarlayarak yapabilirseniz biraz daha düşer ceza yeme ihtimaliniz polisin insafına kalmış oluyor öyle.

Merhaba arkadaşlar ;

Yaklaşık 5 senedir kullandığım motosikletimle ikinci seferdir egzoz cezası yiyorum. Orjinali değil fakat gürültülü bir egzozda değil. Önümden varexli Bmw geçiyor beni alıyorlar yinede ceza yazıyorlar. Neyse konum şu :

Motosikleti alırken orjinal egzozunu vermedi satıcı. Daha doğrusu olduğunu söyledi ve beklettikten sonra kaybolmuş dedi. Bende yan sanayi bir egzoz alayım sustucusu olsun, o şekilde gezeyim diye düşündüm. Motoruma zarar verir mi uzun vadede ?

Fazer 8 motorum. 2-3 bin badına halletmek istiyorum egzoz meselesini. Sizce değer mi ?
Arkadaş kusura bakma sen derdini anlatmıyorsun, biz anlamaya çalışıyoruz.

İnsan öce yazdığını bir okur.

Motosikleti
FAZER 8
etiketleri varsa üzerinde sök, bi de sanayide uygun çapta susturucu yaptır ucuna tamamdır.
Aynen o şekilde yaptım. Etiket yok fakat yüksek devirde patırdı yaptığı için maalesef ceza kesti. Susturucu yapamadı hiç bir egzozcu.

Egzoz neydi diye soracak olursanız, Arrow-Race Tech.

Hem susturucusuz, hem de gürültü yapmayan egzoz nasıl oluyor? Ben benim egzozun susturucusunu ormanda söküp bir deneme yapmak istedim, 100 metre gidemedim sesten. Şu anda üzerindeki egzoza susturucu yaptırırsan egzozu değiştirmene gerek kalmaz.
Hocam standart bir dört silindir sesi veriyor ve evet orijinallerinden biraz daha gürültülü fakat çok tatlı ve alt devirlerde tam istediğiniz gibi çalışan bir sesi var. Girdiğim tüm çevirmelerde memur arkadaşlar dört silindir sekizyüz cc motosikletten bu ses normaldir yorumunu yaptılar. Her ne hikmetse bir anda ceza yemeye başladım :)

Maalesef egzozuma susturucu yapmak istedim fakat diğer egzozlar gibi vida olmadığı için bunun mümkün olmadığını ancak egzozu delerek yapabileceklerini söylediler. Haliyle kabul etmedim. Avcrom ben yaparım dedi fakat orası için vaktim yok ve mesafe 160-170 km civarı. Havalar daha yeni ısınmaya başladı ki hala soğuk. Bu sebepten gidip yaptıramaıdm.

Fazer 8'de var mı bilmiyorum, Şase etiketi üzerinde kaç devirde kaç db gürültü yapacağına dair bilgilendirme etiketi olması gerekiyor. Eğer motorunuz o etiketteki rakamla uyuşan bir gürültü çıkarıyorsa (Mesela 4.000d/d 102db gibi) ceza kesemez. Tabii ki hangi polis ölçüyor? Ben yazıyorum iptal ettir diyebilir. Ancak bu gibi bir teknik değişikliğe uygunsa kesilen ceza yukarıdaki yol ile iptal edilebilir.

Ek bilgi olarak Alsancak motosiklet vize istasyonunda DB cihazı var artık. Bu şase etiketindeki desibel bilgisini oradan öğrenmiştim. Sanırım çoğu istasyonada gelmiş. Egzozla geçmiyor. Oradan Big Radius'lu Breakout geçirmiştim öncesinde. Çok daha sessiz egzozla giden arkadaşım kaldı. Otomobil istasyonundan geçtiler. Aklınızda bulunsun.

Baktım belki eski konuda da vardır bu muhabbet diye, birisi doğrudan etiketi paylaşmış. Şu şekil görebilirsiniz.

Üstadım bu dediğini söylersem lafımı bitirir bitirmez "hadi kardeşim sulh cezaya" deyip bıyık altından gülerler. Avrupai olmasını bende isterim ama önümden varex egzozunu bağırtarak geçen elemanı almadılar. O cezasını yazdı ve mutlu... Vatandaşın işini kolaylaştırmayı düşünmez bile çoğu memur arkadaş. Mesaisi bitince evinde Güldür-Güldür izlemenin hayali ile saat sayar :)

Gürültülü değilse hangi sebepten yazıyorlar cezayı ?.

Fazerler de TPS manuel ayarlayabiliyorsun.. Yapmıştır sanırım..
Hocam dediğiniz konuya vakıf değilim. Önemli bir şeye benziyor ve bunu bilmemek benim ayıbım. Araştıracağım. Şimdilik sadece çakma bir egzozu susturucusu ile birlikte motoruma takıp bu sorundan kurtulmak istiyorum. Hem motorumun modeli itibari ile hemde yaşı itibari ile orijinal egzozunu bulmam pek mümkün değil gibi duruyor.

Sadece motoruma büyük bir zarar vermekten endişe ediyorum.

Son düzenleme:
Motosikleti
Forza250-cygnusL
Aynen o şekilde yaptım. Etiket yok fakat yüksek devirde patırdı yaptığı için maalesef ceza kesti. Susturucu yapamadı hiç bir egzozcu.

Egzoz neydi diye soracak olursanız, Arrow-Race Tech.

Hocam standart bir dört silindir sesi veriyor ve evet orijinallerinden biraz daha gürültülü fakat çok tatlı ve alt devirlerde tam istediğiniz gibi çalışan bir sesi var. Girdiğim tüm çevirmelerde memur arkadaşlar dört silindir sekizyüz cc motosikletten bu ses normaldir yorumunu yaptılar. Her ne hikmetse bir anda ceza yemeye başladım :)

Maalesef egzozuma susturucu yapmak istedim fakat diğer egzozlar gibi vida olmadığı için bunun mümkün olmadığını ancak egzozu delerek yapabileceklerini söylediler. Haliyle kabul etmedim. Avcrom ben yaparım dedi fakat orası için vaktim yok ve mesafe 160-170 km civarı. Havalar daha yeni ısınmaya başladı ki hala soğuk. Bu sebepten gidip yaptıramaıdm.

Üstadım bu dediğini söylersem lafımı bitirir bitirmez "hadi kardeşim sulh cezaya" deyip bıyık altından gülerler. Avrupai olmasını bende isterim ama önümden varex egzozunu bağırtarak geçen elemanı almadılar. O cezasını yazdı ve mutlu... Vatandaşın işini kolaylaştırmayı düşünmez bile çoğu memur arkadaş. Mesaisi bitince evinde Güldür-Güldür izlemenin hayali ile saat sayar :)

Hocam dediğiniz konuya vakıf değilim. Önemli bir şeye benziyor ve bunu bilmemek benim ayıbım. Araştıracağım. Şimdilik sadece çakma bir egzozu susturucusu ile birlikte motoruma takıp bu sorundan kurtulmak istiyorum. Hem motorumun modeli itibari ile hemde yaşı itibari ile orijinal egzozunu bulmam pek mümkün değil gibi duruyor.

Sadece motoruma büyük bir zarar vermekten endişe ediyorum.
İnternete çıkma motosiklet parçası izmir-yağmur motor -hulusi yaz... bence onda vardır...

Yan sanayi dediğin ekzoz ile orijinal ekzoz arasında ne kadar fark olduğuna bağlı zarar verip veremeyeceği.
Fazer 8 Euro3 olsa gerek, o kadar sıkı çalışmıyordur. Ancak orijinalde olduğundan daha farklı bir hava akışı oluşacaksa ki muhtemelen daha hızlı bir tahliye oluşacaktır, motor biraz fakire doğru gidecektir. Çok az bir fark olursa ok ama uzun km ciddi fakirde çalışan bir motorda artan sıcaklık nedeniyle bir sürü problemin gelişmesi muhtemel.

Söylendiği gibi kadrandan AFR ayarına müdahale edebiliyorsun. Biraz zengine çekersin, muhtemelen hallolur. Fakire gittikçe motor sıcaklığı artar buradan fark edebilirsin.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
İlanlarda da en nefret ettiğim olay; adam 6001 km'de satıyor, belli ki sıfır almış, çok az kullanmış ve okutma derdinde. Resimlerde egzoza bakıyorum, orijinal harici tiri viri bir şey. Ulan haysiyetsiz madem hemen alıp satacaksın, ne oynuyorsun egzozla?

Motosikleti
FAZER 8
Yan sanayi dediğin ekzoz ile orijinal ekzoz arasında ne kadar fark olduğuna bağlı zarar verip veremeyeceği.
Fazer 8 Euro3 olsa gerek, o kadar sıkı çalışmıyordur. Ancak orijinalde olduğundan daha farklı bir hava akışı oluşacaksa ki muhtemelen daha hızlı bir tahliye oluşacaktır, motor biraz fakire doğru gidecektir. Çok az bir fark olursa ok ama uzun km ciddi fakirde çalışan bir motorda artan sıcaklık nedeniyle bir sürü problemin gelişmesi muhtemel.

Söylendiği gibi kadrandan AFR ayarına müdahale edebiliyorsun. Biraz zengine çekersin, muhtemelen hallolur. Fakire gittikçe motor sıcaklığı artar buradan fark edebilirsin.
Peki hocam aldığım yan sanayi egzozun ayarlarını bir ustaya mı yaptırmam gerekiyor yoksa kendim de yapabilir miyim ? Bu dediğiniz konuyu pek anlamadım.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
İlanlarda da en nefret ettiğim olay; adam 6001 km'de satıyor, belli ki sıfır almış, çok az kullanmış ve okutma derdinde. Resimlerde egzoza bakıyorum, orijinal harici tiri viri bir şey. Ulan haysiyetsiz madem hemen alıp satacaksın, ne oynuyorsun egzozla?
Büyük ihtimal çakma veya 1'e mal edip 1,5'a sattığı bir parça.

Peki hocam aldığım yan sanayi egzozun ayarlarını bir ustaya mı yaptırmam gerekiyor yoksa kendim de yapabilir miyim ? Bu dediğiniz konuyu pek anlamadım.
İnternette pek bir kaynak bulamadim tabi yabancı forumlara bakmadığımdan dolayı da olabilir orda rahatlıkla bulabilirsin . Bulduğum tek kaynak bu link videoda silindire giden bir şeyleri değiştiriyor ama pek anlamadım :D.

Egzozun bir ayarı yok ustanın yapacağı bir şey yok.
İşin doğrusu aldığın egzozu tasarlayan mühendisin yaptığı değişikliklere göre haritada değişiklik yapılması. Yan sanayide böyle bir şey olmayacağı için, gözlemleyip gerekirse müdahale etmek dışında yapabileceğin bir şey yok. Daha sıcak çalışıyorsa zengine çekip deneyip bakacaksın. E bu da el yordamı / kafama göre gibi bir düzenleme olacak en nihayetinde.
Merdiven altı bir ürün alıp tam doğru bir uygulama beklemek doğru olmaz zaten.

Merhaba arkadaşlar ;

Hocam fazer 8 için 2 3 bine mesele çözebileceğini sanmam. Zaten alet feci şekilde üfleyen bir alet. Hele bide üzerinde egzoz varsa nasıl ses çıkardığını tahmin edebiliyorum. Tavsiyem 5 10 neyse biryerden orjinal egzozunu bulup taktırın veya üzerindeki egzoz ile kullanmaya devam . Fazer yan sanayi tüp takıp sessizce kullanabileceğiniz bir motosiklet değil. Tabiki takılır teknik olarak ancak makinaya zarar verecektir.

Sizin gibi bir durum yaşammıştım aldığım motosiklette orjinal akrapovic vardı . İstanbuldaki en iyi birkaç egzozcuyu arayıp buna bir susturucu yapabilirmiyiz dedim. Evet yaparım ama neye göre basıncı ayarlayacağım hiçbir teknik veri olmadan susturucunun ayarını kaçırıp çok sessiz yaparsam egzozu patlatır vs gibi birşeyler söylemişti. Bunu söyleyen usta pek çok kişinin tavsiye ettiği iyi bir ustaydı. O yüzden zaten orjinal olmayan birşeyin tadilatıyla uğraşmayın. Birazdaha idare edin orjinal bir egzoz takın.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar