Biz motosiklet kazalarının ve ne gibi önlemler alınabileceği ile ilgili yorumların bulunduğu bir topiği uzun zaman önce açmış ve görüşlerinizi istemiştik.
O topic şurası..
Bununla ilgili bir deklerasyonun hazırlanması ile ilgili çalışmalarımızı da eş zamanlı olarak başlatmıştık.
Fakat bir kaç aklı başında ve katkıda bulunmak isteyen arkadaş dışında ne yazık ki destek bulamadık.
Şimdi sizler daha kendi sorunlarınızın ne olduğu hakkında bir fikre sahip değilken başkalarını örnek alarak çözüm yolları üretiyorsunuz.
Yarın muhtemelen burayı da unutacaksınız.
Bu nedenle boşuna veryansın etmemenizi tavsiye edeceğim.
Bazı arkadaşlar ehliyet almanın zorlaştırılması gerektiğini yazmışlar.
Haklılar.
Ama.....
Zorlaştırsan ne olacak?
Trafikte saygıyı öğretemedikten sonra, bencillikten vazgeçiremedikten sonra aracını çok iyi kullansa ne olur, kullanmasa ne olur?
Bu sorunun temeli eğitim ve kültürdür.
Bu iki şey bizim memleketimizde elmasdan bile daha nadir bulunan bir şeydir.
Günü kurtarma telaşında ki bir topluma siz motosiklete saygıdan bahsediyorsunuz.
Ehliyet almayı istediğiniz kadar zorlaştırın, bu millet bir yolunu bulur ve ehliyetini alır.
Eğer üç kağıdını bulamazsa, aracını adam gibi kullanmayı öğrenir, gerekli bütün eğitimleri alır, tüm trafik kurallarını polise öğretecek kadar ezberler ve o kağıda hak kazanır.
Ama yapılan tüm bu işlemler, yani öğrendiği şeyler, uygulamanın garantisi değildir.
Yani bir şeyi çok iyi biliyor olmak, uygulamanın garantisi değildir.
Bu gün eğitim seviyesi ne kadar düşük olursa olsun,
hangi araç sürücüsünü çevirip sorsanız, şu sorulara doğru cevabı verecektir.
-Kırmızı ışıkta geçilir mi?
-Geçilmez...
-Dönüş yaparken önce ne yapılır?
-Sinyal verilir...
Yukarıdaki iki sorunun cevabını bilmeyen bir araç sürücüsü tanıyormusunuz?
Muhtemelen cevabınız hayır.
Peki kazaların büyük çoğunluğunun ışık ihlali ve sinyal vermeden dönme nedeniyle olduğunu biliyormusunuz?
Muhtemelen buna da cevabınız hayır.
Uzun yazdım ama sözün özü şudur.
Aracı iyi kullanmayı bilmek, ya da trafik kurallarını çok iyi bilmek arkadaşımızın gösterdiği durumun seviyesine gelmek için yeterli değildir.
Bu seviyelere gelebilmek için toplumda bir bilinç oluşması gerekiyor.
Konuya motosiklet açısından bakacak olursak,(yani, bizi ilgilendiren kısım) bu konuyla ilgili görüşlerimizi uzun zamandır yukarıda verdiğim linkte tartışıyoruz.
Bizim orada tartıştığımız kısa vadede alınabilecek önlemlerle ilgilidir.
Fakat gerisi de gelecektir.
Eğer katkıda bulunmak isterseniz sizleri de bekleriz.
Linki tekrar vereyim. Başım göğe ersin...
İğneyi kendine batır, çuvaldızı başkasına
atasözümüzün ise bu konuyla hiç bir alakası yoktur.:cherry:
Laf olsun diye yazdım....