sevgili, jackoben,
bence böyle bir makinayı türkiyede bu vergiler ile üretmeye çalışmaları başlı başına risk. kdv 18, personel ssk sı %30 falan, akaryakıt pahalı, elektrik pahalı, kurumlar vergisi yüksek, imalatta kullandığın girdilerin gümrük vergileri vb.
ülkemizde özellikle gümrük birliği konusundan sonra Sanayii bakanlığının yerli üretici için hiçbir koruma politikası olmadığı için yerli üreticilerin durumlarının ithalatçılardan daha fazla riskli olduğunu düşünüyorum. Çok acı fakat gerçek bu. Farklı sektörlerde üretim yapan eş dosttan bildiğim gördüğüm ve yaşadığım sanılanın aksine ithalatçının şöyle veya böyle ayakta kaldığı üreticinin ise üretim maliyetlerinden (kullandığı krediler 2-3 kat artar) dolayı tam battığı veya sattığıdır. Her firmada nakit akışında problem olur Hele döviz alıp TL satıyorsan veya girdilerin dövizle çıktıların TL ise.
3000 motor alırsın 870 USD den, dolar 1250 iken 1400YTL ye bayiye verirsin 1600 e satsın diye sonra dolar 1650 olur bayiden alacağın para 1150 USD iken 850 dolar olur birde 60 gün sonra alırsın al sana banka faizi, stopajı falan beraber 150.000 USD içerdesin. bir de ötv olur %22 bayii malı satamaz satsa parasını alamaz oldu zarar oldu bir ayda 200.000 USD.
Üreticiyi hiç sorma gitsin. Hem kendi üretim maliyetleri yüksek hemde yan sanayisi yüksek. Ostimde sac kutuyu 50 USD ye yaptırabiliyorsun gününde teslim alamıyorsun mutlaka fire çıkar. çinden daha güzeli, daha hafifi,mühendisliği daha iyi olanı 9 USD kapına geliyor.
Hükümet yerli üreticinin üzerindeki tüm üretim kalemlerindeki vergi yükünü kaldırsa aynı fiyata yerli denilenleri alabiliriz.
T19A için ise makina nın diğer motorlar (Hyobişey üretici olduğu için) ile uyumlu veya aynı olduğu parça veya işçilikde sorun olmayacağı.
bu tabii ne kadar doğru bilen varsa söylesin.
kazasızgünler
birde üretici battığı zaman cidden tam batıyor. üretici batınca markada, yedek parçada, garantide ve servisde gidiyor.
İthalatçı batınca, başka biri 30-45 gün sonra aynı malı getilrmeye devam ediyor, parça ve servis devamlılığı devam ediyor. aynı anda birden fazla ithalatçı da olabilir.
Umarım her sektörde üretimin önünü açabilecek, önemini farkedebilecek vizyona sahip rüşvet almayan yöneticilerin,bürokratların ve politikacıların sayısı artar.
Yada kalkıp yerli üreteciye
"kardeşim sen bunu burada üretmeyeceksin çünkü girdi maliyetlerini,
vergileri rakiplerinin seviyesine inemeyeceğimize göre sende inat etme,
bu kadar milletinin ülkenin menfaatini düşünme,
kendine, yan sanayine, satıcına katma değer üretemeyeceksin,
kit değilsin destekleyelim vazgeç buişten
bizde rahat rahat ithalatta adam seçelim.
amma inatçısın yahu satsav al paranı çekgit dışarıya kur bir yabancı firma koy sermayeni içine sonra getir paranı burada vergisiz stopajsız çalıştır
bu halkın sırtından al faizini bizde seni yabancı yatırımcı geldi diye göklere çıkaralım.
Yok illa motor yapacam diyorsanda
ülkeni bu kadar çok seviyorsan git bulgaristana orda üret malını üretim maliyetlerin vergilerin düşük olsun, yatırımın daha güzel desteklensin, CE belgen olsun, üye ülkelere vergisiz ihracını yap, hatta mümkünse kendi ülkene ihraç etme.