- Konu Yazar
Gerçekten çok şaşırdım debriyaja basarak daha çabuk duracağını zanneden arkadaşlara
Yanlış bilgiyi yüksek özgüvenle itelemek dedikleri bu olsa gerek.
1- Giderken debriyaja bastığında motor hızlanmaz, sadece kompresyonla yavaşlamayı keser. Motorla lastiklerin bağlantısını kesiyorsun, hızlanma için gerekli enerji nasıl aktarılacak lastiklere?
2- Elini gazdan çektiğinde motor seni 10 birim yavaşlatıyorsa, sen de frenle 3 birim yavaşlatma uyguluyorsan ne ala; 13 birimlik yavaşlama görürsün. Ama motor 10'luk yavaşlatırken sen frenlere abanıp 15 birimlik yavaşlama tetiklersen artık motor yavaşlatmaya katkı sağlamaz, aksine onu kendi yavaşlama hızından daha hızlı yavaşlatmak istediğin için sana karşı koyar.
Gözünüzde canlandırın, eminim anlayacaksınız: motorun arka lastiği havada kalacak şekilde standa aldığınızı ve motoru çalıştırıp arka lastiği döndürmeye başladığınızı hayal edin. Belli bir hızda elinizi gazdan çekince lastik motor konpresyonu yüzünden yavaşlamaya başlar. Şimdi varsayalım ki daha iyi yavaşlamasını isteyip elimizle durdurmaya çalıştık. Ne olur? Eğer debriyaja basılmazsa elimizle hem lastiği hem de belli bir dönme momentine sahip motoru yavaşlatmamız gerektiğini fark ederiz.
Valla dostum cok yanlis biliyorsun motorun durmaya karsi koyacagi devir ve verecegi hiz rolantideki hareketidir ve sirasi ile vites kucultup debriyaji birakir isen motor israrla yavaslamaya calisicaktir senin soyledigin kisim sadece rolanti devrinde olacaktir keza debriyaja basmadan firen yaptiginda bile motor gidemedigi icin stop eder yani frenede bassan motorun gitme durumu soz konusu degildir bana gore insanlari yanlis yonlendiriyorsunuz
2 tane madde yazdim. Hangisinde neyi mantiksiz buldun, acar misin?
Acil frende debriyajı çekerseniz arka freni kullanamazsınız.
zaferce' Alıntı:Motorda ABS yok ise acil durum freninde yok ise arka teker ile ilgili yapılacak şey zaten kitle-unut. Arka teker kilitlenecek. Olması gereken bu. Ön fren artan basınçla. Kilitlenmemesi gereken yalnızca ön teker.
Abi işten çıkıcam. 1 yıllık bütçemde motosiklet eğitimine veya yeni koruma ekipmanlarına para yok malesefMengü başkan önceki sayfalarda yazmışım oradan kopyalayayım senin için.
Bak gözüm benim, senle bir tam gün boyunca beraber motor sürdük. Sürüşünü hep gördüm ve sana diyorum ki bir kere ADAC kapalı alan bir de yol eğitimi alsan sürüşün bambaşka olacak ve eğitim alan tecrübeli sürücülerin tümü gibi ne kadar da yanılıyormuşum dediğin onlarca şey olacak. Bende motor olmadığı için bu yıl eğitim alamıyorum ama Serap ART'ın 29 Nisan'daki paket eğitimine katılacak. Sen de katılsan ne güzel olur. Bu konuları eğitimin ardından yeniden beraber sürerken konuşuruz hem.
ART'ı beğenmezsen OMM de Ankara'da eğitimler düzenliyor. Bugün bir kapalı alan eğitimi var mesela. http://ommriders.com/Media/takvim/Davetiyeler/Nisan17AnkaraControl.pdf Acil durum freninde kilitlenmemesi gerektiği yanılgısının yanında onlarca başka şey görme imkanı olur. Yol eğitiminin yerini tutmasa bile en azından Sistem'le tanışma imkanı sağlayan RoadCraft dedikleri şeyler de var 24 Nisan'da. http://ommriders.com/Media/takvim/Davetiyeler/Nisan24AnkaraRoadCraft.pdf Yemin ediyorum. Acayip faydasını görecek ve değişeceksin.
Gel seni kurtaralım bu eğitimsizlik olayından. Birlikte yapacağımız sürüşler çok daha keyifli olacak, söz.
Eğitimlerden sonra, "Fark görmedim. Bunların hepsi yalan. On yüz bin yıl, trilyor km tecrübeli eğitimsiz reyzinkçi abiler daha doğru biliyor. Ben zaten bundan daha iyi sürüyordum." dersen, ben de bırakacağım bu eğitim işlerini.![]()