250cc günlük uzun yol için motor tavsiyesi

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
70km git 70km gel az değil ama öldürmez de yani; iki farklı hafta (yani toplam 10 git-gel) İstanbul 4. Levent'ten 90km mesafede Kocaeli Körfez'deki bir müşteriye gidip geldim CB500F ile; 50dk sürüyordu. İstanbul'da bundan uzun süre otobüs metrobüs minibüslerde sürünenler var. Kolay denemez ama günlük gayet yapılır bir mesafe. Motosikletin km'si hızlı artacak ve daha sık bakım isteyecek sadece.

Klimalı bir araba ile çok daha rahat ve güvenli olur o başka mesele, bütçeye bağlı biraz bu işler.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Valla gidilip dönülüyor, tek mesele benim gittiğim yerde soyunup dökülebileceğim yer var. Ama dur bakalım bir V-strom kovalamıyor değilim 1050 ama. Veya rüzgardan korunacak bir motor.

F54

Ben 105 gidip, 105 dönüyorum.
millet 70 km neden takılmış bilmiyorum
marmara bölgesinde kadıköy sakarya arası o kadar çok giden gelen var ki insanlar günde 220 km yol tepiyor gebze ye de gidip gelen çok var sakaryadan
motosiklet ile yağışlı havalar biraz keyifsiz olabilir ama 1 saat sürer
motosiklet olarakta yüksek km yapacak birşeyler lazım
nc 750 v storm tracer7 gibi orta sınıf 250 cc scooter uzun kullanımda masraflı olabilir özellikle birkaç yıl sonra satarken

yec

Motosikleti
Joymax Z+ 250
Bende sukuter diye geldim ama, yolu göz önüne alırsak touring/adventurelar daha mantıklı olacak gibi. Yıl/km önemli değilse NC700 de düşünülebilir.

mis gibi yayla yolu. sedir ağaçları, çam ağaçları arasında yazın bile (bi tık yine de sıcak olsa da) efil efil gidilip gelinecek bir yol. millet arabanın için ya da motorun üstünde otobanda filan metropollerde eziyet çeke çeke sıkışık trafikte gidip geliyordur işe. her gün o yolu gidip gelmenin mekanik olarak alınacak olan motorda fazla km'ye sebep olmasından başka bir problemin olacağını zannetmiyorum. yaz dönemiyle sınırlı olacağını varsayarsak ortalama 20.000 km olacak direkt zaten. ve bu sadece iş için kullanılacak bir motor olacaksa (tur, gezi vs olmayacaksa) 2. el ölü parasına az kullanılmış, temiz bir çinli ya da hintli motor filan bence gayet mantıklı. birkaç senede çünkü motor zaten direkt 50bin km olacak. satacak olursanız bile en azından çok zarar etmemiş olursunuz diye düşünüyorum. ya da yine temiz bir japon alınabilir ama o kadar km'den sonra satmaya kalktığınız zaman ne kadar değer kaybeder ya da çinli'ye göre kayıp oranı ne kadar olur ona bakılarak da hareket edilebilir. bu arada en önemli kriterlerden birisi de tabi sele konforu. yoksa o yayla yolu eziyete dönüşür.

Motosikleti
Kymco Skytown 125, Multistrada V2S
Her gün 140km yorabilir. Ama aracın kilometresi çok artmasın motosiklet ile yükünü yarıya indireyim derseniz dönüşümlü olarak gitmek daha mantıklı olabilir.

Önceki işim başka bir şehirdeydi. Ankara'da oturduğum ev ile arasında 105-110km mesafe vardı. Her gün hafta içi servis ile gidip geliyordum. Ama son yıllarda trafiğin artmasıyla birlikte ve servis olduğu için çok fazla semte gitmesinden dolayı akşamları eve 2.5 saatte ulaşıyordum. O dönem otomobilim yoktu ve bu durumdan da bunaldığım için sırf bu yolda kullanmak üzere ikinci el Dominar 250 almıştım. Ankara'da bahar mevsimi sabahları soğuk (5-6 derece) öğlenleri sıcak (17-20 derece) oluyor. Dolayısıyla full kışlık takım, bot, çorabın üstüne giymek üzere kayakçı çorabı, iç astarı olan kışlık mont içine giymek üzere neopren yelek vs. vs. birçok hazırlık da yapmıştım. İlk gün 105km git, 105km gel o yolu tamamladım. Akşam 1 saat 15dk'da evime ulaştım, inanılmaz mutluydum. Ertesi gün de aynı şekilde geçti. Kendi kendime "Ben her gün bu yolu giderim" dedim. Üçüncü, dördüncü gün derken robocop gibi giyinmekten, popo ağrısı çekmekten, dümdüz aynı devam eden yolu saatlerce gitmekten vs. bir süre sonra bunalmaya başladım. Motor üstünde her gün 210 km çok konforsuz gelmeye başladı. Keyif amaçlı değil görev amaçlı sürmekten bunaldım, motordan soğudum. Bir de şehir dışına çıktığınız an yol ve hava şartları da değişiyor. Şehir içinde çok soğuk olmazken otobana ve karayoluna bir çıkıyorsunuz hissedilen sıcaklık iki kat soğumuş gibi hissettiriyor. Bunun yağmuru çamuru da var. O gün hava durumu harikayken bir anda yağmur bastırıyor. Ya da 105 km'lik mesafenin bir noktasına sadece 10km'lik alanda yağmur bulutları toplanıp size tükürüp gidiyor.

Uzun lafın kısası, sonraları bir otomobil sahibi olduktan sonra haftanın 1 ya da 2 günü keyif amaçlı işe gidip gelmeye başladım, öyle daha iyi oldu. Her gün her gün insan yıpranıyor. Ama siz Fethiye - Dont arası demişsiniz. Benim İç Anadolu'da yaşadığım çetin hava koşullarından (en azından soğukluk anlamında) bir miktar muaf olacaksınız.

Şu an şehir merkezinde farklı bir işte çalışıyorum. Yıllarca insanlıktan uzak, bir çölün ortasında çalıştıktan sonra nihayet daha iyi koşullarda çalışıyorum.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
İstanbul'da her gün Beylikdüzü - Levent arası 50km yolu gidip geliyordum işe gidip gelmek için. Arabayla 3 saat sürebilen bir yol ve levent civarlarında park yeri büyük sorun diye arabayla gitmiyordum, minibüs-metrobüs-metro ile gidiş 2.5 saat dönüş 2.5 saat her gün 5 saat yolda geçiyordu, böyle olmayacak dedim xmax 250 scooter aldım. laptop çantamı sele altına atıp bir saatte gidiyordum.

millet 70 km neden takılmış bilmiyorum
marmara bölgesinde kadıköy sakarya arası o kadar çok giden gelen var ki insanlar günde 220 km yol tepiyor gebze ye de gidip gelen çok var sakaryadan
motosiklet ile yağışlı havalar biraz keyifsiz olabilir ama 1 saat sürer
motosiklet olarakta yüksek km yapacak birşeyler lazım
nc 750 v storm tracer7 gibi orta sınıf 250 cc scooter uzun kullanımda masraflı olabilir özellikle birkaç yıl sonra satarken
Vallahi Kadıköy'e sabah giderkende akşam Kadıköy'den dönerkende hiç motorcu 54 plaka birisiyle karşılaşmadım hepsi neredeyse arabayla gidip geliyor

• Beğen
Tepkiler: F54
Motosikleti
D400
arkadaş 70+70 km yapmak zorunda olmasa bence böyle birşeye kalkışmaz.
Bütçesi, masrafları ve yakıtı düşünerek de 250cc önerisi istemiş.

Karşıdakinin nedenini anlamadan sürekli olmaz yapılmaz hede hüde kaka bok demeyin :D

Çok mesaj olduğundan tek tek alıntı yapamadım ama bu gün bi gidip geldim araçla. Düşündüğüm kadar sıcak değil hatta 1300 metre bi tepeyi asıyoruz. Yani kar da olacak. O yüzden 6 ay değil belki en fazla 3-4 ay gidip gelebileceğim. Bundan yağmurlu günleri de düşeriz çünkü arabam var onunla giderim gerekirse. Amacımı bir arkadaş belirtmiş arabayı aşırı kullanmamak km’nin çok artmaması için motor alıyorum. 600-700binlik bir motor çok istemiyorum bana yine aynı maliyet olacak diye. Söyle 400 bini geçmesem çok tatlı olur. Gittiğim yerde soyunup giyinecek yerim de var. Yolda mola verecek zamanım ve yerim de olacak. Düşündüğüm kadar virajlı ve yokuş da değilmiş. Bir 10-12 km yokuş viraj var sonrası ve öncesi dümdüz 5 km kadar da şehir içinde ana yolda gideceğim.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
İyi güzel anlatıyorsun da geçim dünyası. Eminim o da bilir, bir sokak öte de bir işte çalışmayı. Demek arkadaş mecbur, o yüzden fazla üstüne gidip birde biz yük olmayalım.
Demagojiye gerek yok Acemi. Arkadaşın durumu bu denli dramatize edilecek durumda değil belli ki. Otomobili de varmış ama değer kaybı hesabı yapıyor. Anlaşıldığı kadarıyla motosikleti de seviyor ve alternatif arıyor. İşini de bilmiyoruz. Karın tokluğuna çalışan bir mavi yakalı da olabilir, iyi maaş alan bir işletme müdürü de olabilir. Ki ben o kadar yolun karın tokluğuna çalışılacak bir iş işin tepileceğini düşünmüyorum...

Neyse,

Konu motosiklet önerisi...bununla ilgili onlarca farklı görüş yazılabilir. Ben başka bir pencereden bakıp uyarıyorum. Yoksa bize ne? Her gün motosikletle görev olarak 140 km yol yapmak hem sağlıklı değil, hem riskli. Hele yazın o korumalı giysilerle bunaltır adamı. Fethiye sıcağından bahsediyoruz. Yoksa ben de Dominar 400 al geç derim. En kolayı bu. Haa, yapılmaz mı bu yol, bal gibi de yapılır ama avantaj dezavantajlarını da yazmanın bir sakıncası yok herhalde. Nihayetinde karar bizim değil.

Kimseyi caydırmaya veya yük olmaya çalışmıyoruz. Aksine en doğru kararı verebilmesi için belki de ilk anda aklına gelmeyen olumsuzlukları yazıyoruz...

Lütfen durduk yere buradan da polemik üretmeyelim...

Demagojiye gerek yok Acemi. Arkadaşın durumu bu denli dramatize edilecek durumda değil belli ki. Otomobili de varmış ama değer kaybı hesabı yapıyor. Anlaşıldığı kadarıyla motosikleti de seviyor ve alternatif arıyor. İşini de bilmiyoruz. Karın tokluğuna çalışan bir mavi yakalı da olabilir, iyi maaş alan bir işletme müdürü de olabilir. Ki ben o kadar yolun karın tokluğuna çalışılacak bir iş işin tepileceğini düşünmüyorum...

Neyse,

Konu motosiklet önerisi...bununla ilgili onlarca farklı görüş yazılabilir. Ben başka bir pencereden bakıp uyarıyorum. Yoksa bize ne? Her gün motosikletle görev olarak 140 km yol yapmak hem sağlıklı değil, hem riskli. Hele yazın o korumalı giysilerle bunaltır adamı. Fethiye sıcağından bahsediyoruz. Yoksa ben de Dominar 400 al geç derim. En kolayı bu. Haa, yapılmaz mı bu yol, bal gibi de yapılır ama avantaj dezavantajlarını da yazmanın bir sakıncası yok herhalde. Nihayetinde karar bizim değil.

Kimseyi caydırmaya veya yük olmaya çalışmıyoruz. Aksine en doğru kararı verebilmesi için belki de ilk anda aklına gelmeyen olumsuzlukları yazıyoruz...

Lütfen durduk yere buradan da polemik üretmeyelim...
Hocam aslında bi 10-12 km sıcak sonrasında direk rakım yükseliyor. Belki de yukarda bi arkadaşın bahsettiği gibi haftada 1-2 gün motor kalanı araba daha mantıklı olabilir. Hem vücuda hem arabaya çok yüklenmemiş oluruz. Sürekli araba ile gitmek de inanın o kadar sorun ki yılda 4-5 kez bakım sürekli lastik masrafı ve araba 1 milyon üzeri ise inanılmaz değer kaybediyor. Kimseye anlatamiyorsun bu araba 200bin değil 50 bin km de sayılır sadece uzun yolda yapıldı km diye.

• Beğen
Tepkiler: Ged

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar