Trafikte Yeni Düzenleme : Motosikletlere Işıklarda Güvenli Alan Geliyor.

Katılım
12 Şub 2017
Mesajlar
4,131

trafik-isiklari-uctu-dort-731.jpg

Motosiklet kazalarını azaltmak için yeni eylem planı: Trafik ışıklarına rezerv alan.​

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi'nin talimatıyla hazırlanan 2026-2027 Motosiklet Denetimleri Eylem Planı ile motosiklet kazalarının önlenmesi, denetimlerin etkinliğinin artırılması ve güvenli sürüş kültürünün yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

Türkiye'de motosiklet kullanımında son yıllarda önemli artış yaşandı.

Motosikletler 2019'da toplam taşıt sayısının yüzde 14,1'ini oluştururken, 2026 itibarıyla Türkiye'deki 34,7 milyon taşıtın 7,3 milyonunu, yani yüzde 21,3'ünü motosikletler oluşturdu.

Bu yıl 1 Ocak-8 Temmuz döneminde ülke genelinde 138 bin 833 ölümlü veya yaralanmalı trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların 69 bin 131'inin motosikletlerin karıştığı kazalar olduğu belirlendi.

Motosiklet sayısındaki artış ve kaza verileri üzerine Bakan Çiftçi'nin talimatıyla kazaların önlenmesi, sürücülerin trafikte daha görünür hale getirilmesi ve toplumda farkındalık oluşturulması amacıyla "2026-2027 Motosiklet Denetimleri Eylem Planı" hazırlandı.

Yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi ve denetim etkinliğinin artırılmasına yönelik plan, 1 amaç, 4 hedef ve 34 performans göstergesinden oluşuyor.

Eylem planındaki çalışmalar 25 paydaş kurumun katılımıyla yürütülecek.

Trafik ışıklarında motosikletler için bekleme alanı​

Eylem planının öncelikli çalışma alanlarından birini, motosiklet ve motorlu bisiklet sürücülerinin özellikle kavşaklarda diğer araç sürücüleri tarafından daha kolay fark edilmesi oluşturuyor.

Bu kapsamda, motosikletlerin araçların arasında sıkışmasını ve araçların sağa veya sola dönüşleri sırasında meydana gelebilecek çarpışmaları önlemek amacıyla trafik yoğunluğunun yüksek olduğu kavşaklarda motosikletler için özel bekleme alanları oluşturulması araştırılacak.

Trafik ışıklarında diğer araçların önünde yer alması planlanan "motosiklet rezerv alanları" ile motosiklet sürücülerinin daha görünür hale getirilmesi ve ışık değişiminde güvenli ve düzenli kalkış yapılması hedefleniyor.

Araştırmaların ardından uygulamaya yönelik rehber hazırlanacak.

Kontrollü şerit paylaşımı pilot ilde test edilecek​

Şehir içi trafikte motosikletlerin duran veya düşük hızla seyreden araçların arasında kontrollü biçimde ilerlemesine imkan sağlayan "şerit paylaşımı" uygulamasının Türkiye'de uygulanabilirliği de araştırılacak.

Uygulamanın trafik güvenliğine ve trafik akışına etkileri ile motosiklet kullanıcılarının karşılaşabileceği riskler değerlendirilecek. Araştırma sonuçları doğrultusunda belirlenecek pilot ilde uygulama test edilerek, sonuçları takip edilecek.

Motosiklet sürücülerinin, yolcuların ve motosikletlerde kullanılan taşıma kutularının gece ve düşük görüş koşullarında daha kolay fark edilmesini sağlamak amacıyla reflektif, yani yansıtıcı özellikte ekipman ve materyallerin kullanımı da teşvik edilecek.

Bu doğrultuda bilgilendirme, farkındalık ve yaygınlaştırma faaliyetleri gerçekleştirilecek.

Güvenli olmayan modifikasyonlara karşı önlem alınacak​

Eylem planı kapsamında motosiklet ve motorlu bisikletlerde mevzuata aykırı şekilde motor gücünün artırılması veya aracın teknik özelliklerinin değiştirilmesinin önüne geçilmesine yönelik çalışmalar da yürütülecek.

Teknik olarak güvenli olmayan modifikasyonların engellenmesi, araçların üretim ve güvenlik standartlarının korunması için denetim ve bilgilendirme faaliyetleri artırılacak.

Motosikletlerde ABS olarak bilinen Kilitlenmeyi Önleyici Fren Sistemi ile benzeri güvenlik teknolojilerinin kazaların ve can kayıplarının azaltılmasındaki önemine ilişkin kamuoyu bilgilendirilecek.

Sürücülerin bu teknolojilere sahip motosikletleri tercih etmelerini sağlamak amacıyla farkındalık çalışmaları yapılacak.

Resmi ve sivil ekiplerle müşterek denetim​

Motosiklet kullanıcılarının trafik kurallarına uyumunun artırılması ve ihlallerin azaltılması amacıyla denetim faaliyetleri de güçlendirilecek.

Elektronik denetim sistemleri ve diğer teknolojik imkanlardan yararlanılarak gerçekleştirilecek denetimlere trafik birimlerinin yanı sıra resmi ve sivil diğer birimler de katılacak.

Müşterek denetimlerle tehlikeli sürüş, koruyucu ekipman kullanmama, mevzuata aykırı teknik değişiklik ve diğer trafik ihlallerinin önlenmesi hedeflenecek.

Öğrencilere ve sürücülere yönelik eğitimler düzenlenecek​

Plan çerçevesinde motosiklet ve motorlu bisiklet kullanıcılarına yönelik güvenli sürüş eğitimleri de hazırlanacak.

İlk ve ortaöğretim kurumları ile üniversitelerde öğrencilere yönelik bilinçlendirme faaliyetleri düzenlenecek, motosiklet sürücülerine ise hedef gruplara özgü eğitim programları uygulanacak.

Güvenli sürüş kültürünün geliştirilmesi ve motosikletlerin karıştığı ölümlü veya yaralanmalı kazaların azaltılması amacıyla kamu spotu, broşür, afiş ve diğer bilgilendirme materyalleri hazırlanarak yaygınlaştırılacak.

Kaynak : Trthaber
 
Katılım
2 Haz 2023
Mesajlar
569
Sanki konu motosikletlerin güvenliği değil de, son maddelere bakınca başka bir şey gibi.
 
Katılım
23 Tem 2019
Mesajlar
742
Motosikleti
CB650R
Kazayı önlemek için altyapıyı halletmek yerine çözümü sivil polisle ceza yazmak olarak kurgulamışlar. Nato gelmese Ankara tokmak kafa oyunu gibi delik deşikti. Halen ve halen de Nato nun rotası olmayan yerler o şekilde

Önce bi hız limitlerini araçlarla aynı seviyeye çeksinler sonrasında bakalım neler yapabiliyorlar
 
Katılım
9 Tem 2025
Mesajlar
96
Motosikleti
2024 Duke390
Trafik ışıklarında bekleme alanı fikri çok güzel ispanyada bir çok yerde mevcut tatil için oradayken elektrikli motor kiraladığım zaman yararlandım. Işıklarda yaya yolundan önce baya bir alan bırakmışlar ve bisiklet ile motor hariç kimse oraya kendini atmıyordu.


Ancak ve ancak bizim gibi cahil cühela millet ile ne o alan rezerv olur ne de güvenli halde kalır.
 
Katılım
3 Şub 2014
Mesajlar
465
Motosikleti
Cruiser
Deneyebilirler, pilot şehirdeki kertenkeleler yüzünden iptal edilir.
Sonra da derler ki biz denedik, olmuyormuş.

Mevcut cezalarla kontrol/denetlemeler sıklaşarak kertenkelelerin soyu tükenirse olur bu iş, yoksa olmaz.
 
Katılım
21 Kas 2016
Mesajlar
5,717
Işıklarda motorlar için bekleme alanı anca asya ülkelerinde olan bir şey, Tayvan'da vardı mesela lakin oradaki motosiklet yoğunluğunu tarif etmek mümkün değil. Kızın arkasına bindim, 2dk sonra gözlerimi yoldan çekip kızın kaskına kitledim bakışlarımı, yoksa panik atak geçirecektim. Ayrıca bu ülkelerde motosikletler yolun en sağından vızır vızır gidiyorlar, onlardan beklenen de bu. O yüzden o ışıkta önde bekleme alanı olacak kısmı bana çok uygulanabilir gelmedi.

TRT'den çıkan cümleler için fazla kendimizi yoruyoruz aslında.. 2 sene önce yeşil kuşak bağlamayanın motorunu bağlıyorlardı, paşalar şimdi reflektif kıyafet giyilmesi teşvik edilecek diyor..
Şerit paylaşımının Türkiye'de yapılabirliği araştırılacakmış.. neyi araştıracaklar acaba :D
 
Katılım
26 Mar 2018
Mesajlar
10,199
Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
...

TRT'den çıkan cümleler için fazla kendimizi yoruyoruz aslında.. 2 sene önce yeşil kuşak bağlamayanın motorunu bağlıyorlardı, paşalar şimdi reflektif kıyafet giyilmesi teşvik edilecek diyor..
Şerit paylaşımının Türkiye'de yapılabirliği araştırılacakmış.. neyi araştıracaklar acaba :D
Osuruktan tayyare...
 
Katılım
8 Şub 2026
Mesajlar
214
Motosikleti
apec apx7/ um 250 renegade vegas
peki kurye ve elektrikli bisiklet/motosiklet terörünü engellemek için ne yapacaklar( ug ve nk cıları da unutmadık)
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar

Üst