Motorum ocağıma incir ağacı dikti

Motosikleti
SYM Wolf SB 250 NI RKS Freccia 150
Merhaba herkese,

Bayramda memlekete gidip geldikten hemen sonra motor su kaçırmaya başladı. Bayram dönüşü servise götürdüğümde usta, geçmişte antifriz kullanılmadığı için su hortumlarının bloğa bağlandığı giriş yerlerinin çürüdüğünü söyledi. Bağlantı noktaları korozyondan deforme olduğu için hortumlar da iyice sızdırır hale gelmiş. Bunların yanında debriyajım da bitmeye yakındı ve marş rublesinden ses geliyordu.

EjSOe1.png

Bir süre daha bu şekilde binmeye çalışsam da çok geçmeden debriyaj tamamen hakkın rahmetine kavuştu. Ben de masum masum debriyaj setini sipariş edip yaklaşık 10 günlük parça bekleme serüvenine giriştim.

Parçalar ulaşınca motoru yeni bir ustaya çektim. Yine gayet masum bir şekilde motorun toplanmasını beklerken başıma çok daha büyük bir dert açıldı :D Marş sesini başından beri rubleden bildiğim için sıfır bir marş rublesi de temin etmiştim. Rubleyi değiştirmek üzere kapağı söktüğümüzde karşılaştığımız manzara beni adeta şok etti.

EjSGeq.png

Meğer blok kırılmış! Ben "nasıl olsa ruble ses yapıyor" deyip önemsemedikçe içerisi iyice parçalanmış ve motor artık hiç marş almaz hale gelmiş. Bunun debriyajın dağılmasıyla birebir aynı zamana denk gelmesi de ayrı bir manidar oldu tabii :D

Düştük parça aramaya... Sıfır orijinal parçası piyasada yoktu, olsaydı da açıkçası sırf o parçaya 12 bin lira vermek istemezdim. Ben de çıkmacıları gezmeye başladım ama herkes "nasıl olsa kucağa düştü, mecbur alacak" mantığıyla saçma sapan fiyatlar çekiyordu. En sonunda motoru komple dağıtıp o kırılan parçayı kaynaklatmaya karar verdik.
EjZZNI.png

Motoru komple indirince bir rahat nefes aldık; ilk ustanın dediği gibi su kanallarında çürüme yokmuş, olay sadece hortum bağlantı yerleriyle sınırlı kalmış. Etraftakiler "60 bin km'de, 12 yıllık motor aldın; parçası bulunmaz, elinde kalır, satamazsın" diye felaket tellallığı yaptıkça ben daha da inat ettim. "Ulan ben bu motora bineceğim!" diyerek kestirip attım. Sonunda da "Beni Türk sanayicilerine, ustalarına emanet edin" diyerek kendimizi sanayinin kollarına bıraktık :D

EjZwHk.png

İlk iş olarak marş tarafındaki blok kırığını güzelce kaynaklatıp CNC'de tesviyesini yaptırdık. Ustam sağ olsun, milim milim ölçüp biçerek tam orijinal ölçüsüne gelecek şekilde işi çözdü.

Ardından sıra çürümüş su hortumu bağlantılarına geldi. Yukarıdaki fotoğrafta da görebileceğiniz üzere, metaller artık o kadar korozyona uğramıştı ki hortumun sıkışıp tutunabileceği bir yüzey bile kalmamıştı. Ne kadar kelepçe sıkarsan sık, basınç bindiği an suyu kaçırıyordu. İşi yine Türk sanayisinin marifetli ellerine bıraktık ve parçayı aşağıdaki hale getirdik.

EjZdTC.png

Madem motoru bu kadar indirdik dedik, subaplara ve subap lastiklerine de el atıp onları da güzelce yeniledik. Parça tarafında ise conta bulmak ayrı bir dertti; neredeyse hiçbir contası stoklarda yoktu. Biz de çözümü sanayi usulü ürettik: Uygun kalınlık ve kalitedeki malzemelerden tüm contaları elde tek tek yeniden kestik.

EjZkoG.png

Vee, motor toplandı.

EjZKqW.png

Bu serüven bana neredeyse bir motor parasına patlamış olsa da toplam maliyet (motor + tüm bu tamir işleri) piyasadaki 250cc motor fiyatlarının hala bir tık altında kaldı. En önemlisi de artık gaza basarken "Acaba şurası patlar mı, burası çatlamış mıdır?" diye kafamda soru işareti kalmadı. Canavar şu an 60 bin km'de, umuyorum ki bir 60 bin daha sorunsuz devirecek sağlamlığa eriştik :D

Özetlemek gerekirse bu süreçte yapılanlar ve değişenler:

• Sarf Malzemeleri: Yağ, yağ filtresi, hava filtresi, benzin filtresi, fren hidrolikleri, kaplinler ve irili ufaklı diğer detaylar.
  • Debriyaj & Marş: Komple debriyaj seti, debriyaj teli ve marş rublesi.
  • Sızdırmazlık & İşçilik: Özel malzeme ile sıfırdan kesilen tüm contalar, bloktaki kırık için kaynak ve CNC tesviye işçiliği.
  • Genel Blok Bakımı: Motor açılmışken yapılan detaylı iç temizlik ve yıpranan diğer parçaların yenilenmesi.
Ben bu motoru alırken herkes "Parçası yok, piyasası yok, satamazsın, çok uğraşırsın" demişti ki haklılar da :D Ama uğraşacak vaktiniz, dilinizden anlayan ustanız varsa, sanayide kapı kapı gezip çıkmacılardan parça toplayabiliyorsanız yürütülmeyecek motor yok.

Evet, ciddi bir para ve emek harcadım ama motorun alış fiyatı + yapılan tüm masraflar hala ikinci el bir Dominar 250 parası bile etmiyor. Gidip Dominar alsaydım belki daha yeni model bir motora binecektim ama onun da ne masraf açacağını, benden önce nasıl kullanıldığını bilemeyecektim. Şimdiyse her cıvatasından, her parçasından emin olduğum; üstelik trafikte insanların "Bu neymiş ya?" diyen meraklı bakışlarını keyifle izlediğim, tamamen içime sinen bir makineye biniyorum.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Hadi bakalım geçmiş olsun, güzel günlerde bin.

Kurtun da mavisi trafikte ilgi çekiyor.

Rabbim yolunuzu açık etsin. İnatla Sevdiğiniz Motora Binmek Eminim Gurur Vericidir.
Başlığı görünce benim arkadaş heralde foruma katıldı da konu açtı sandım.
Dominar250ye Senin kadar meşakatli bir tamir yapmadı ama masrafı da sana yakın oldu.

Motosikleti
Rabbim yolunuzu açık etsin. İnatla Sevdiğiniz Motora Binmek Eminim Gurur Vericidir.
Başlığı görünce benim arkadaş heralde foruma katıldı da konu açtı sandım.
Dominar250ye Senin kadar meşakatli bir tamir yapmadı ama masrafı da sana yakın oldu.
Sağolaın, benim avantajım ustadan dolayı oldu. Benden daha rahatsız bi usta görmeyeli çok olmuştu. Ben bunu yapacam elimden kaçamaz dedi, harbiden de dediği gibi yaptı sağolsun :D

Hadi bakalım geçmiş olsun, güzel günlerde bin.

Kurtun da mavisi trafikte ilgi çekiyor.
Eyvallah sağolasın abi. Bizim motorlar dikkat çekiyor :D

Motosikleti
SYM JetX 125 2026
Şuanda Asker olan bir abimiz var, 2014 model Jet 4 125'i için aynı senin gibi motor kısmında bir parçayı bulamamıştı. Büyük serüven vermişti bunun için de hatta.

Sonra Tayvan'da bulunan SYM ana merkezine böyle hafif yalvarışlı, güzel bir serüven maili göndermişti ve SYM parçayı ücretsiz olarak abimizin eve kargolatmıştı. :ROFLMAO:

Gorgolis S.A. gibi firmalar ülkemizde olsa, ne güzel olacak da işte yoklar. Adamlar 10 Milyon Nüfuslu Yunanistan'da 350 Adet servis şubesi açmış, tüm balkanlara da yayılmışlar. Distribütör budur.

Motosikleti
Şuanda Asker olan bir abimiz var, 2014 model Jet 4 125'i için aynı senin gibi motor kısmında bir parçayı bulamamıştı. Büyük serüven vermişti bunun için de hatta.

Sonra Tayvan'da bulunan SYM ana merkezine böyle hafif yalvarışlı, güzel bir serüven maili göndermişti ve SYM parçayı ücretsiz olarak abimizin eve kargolatmıştı. :ROFLMAO:

Gorgolis S.A. gibi firmalar ülkemizde olsa, ne güzel olacak da işte yoklar. Adamlar 10 Milyon Nüfuslu Yunanistan'da 350 Adet servis şubesi açmış, tüm balkanlara da yayılmışlar. Distribütör budur.
benim sym'nin fabrika tarafında bağlantım var ama yeni gümrük mevzuatı gereği getirtemiyorum. o çok büyük sıkıntı çıkarttı. adam kaynaklı işlemli kozmetik olarak rezalet kapağa 8 bin fiyat çekiyor kardeş almak zorundasın sıfırı yok diyor

Motosikleti
SYM JetX 125 2026
benim sym'nin fabrika tarafında bağlantım var ama yeni gümrük mevzuatı gereği getirtemiyorum. o çok büyük sıkıntı çıkarttı. adam kaynaklı işlemli kozmetik olarak rezalet kapağa 8 bin fiyat çekiyor kardeş almak zorundasın sıfırı yok diyor
SYM bizi bu çakallara yem etmese veya ülkemize Gorgolis S.A. gibi işini iyi yapan dağıtıcılar gelse neler olacak da...

Bizim ki 2019 zamanlarıydı, tabii o zaman gümrük problemi yoktu.

Motosikleti
benim motor tamamen el işçiliğine döndü gibi bişey :D Arka amortisöründen tut marş pimlerine su rekorlarına kadar Türk ustalarının işçiliği :D bundan sonraki üretimim ön arka disk olacak. orjinali 12-13 bin tl tutuyor, ben ikitelli sanayide 5500 liraya ürettiricem gibi duruyor şimdilik :D

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
benim motor tamamen el işçiliğine döndü gibi bişey :D Arka amortisöründen tut marş pimlerine su rekorlarına kadar Türk ustalarının işçiliği :D bundan sonraki üretimim ön arka disk olacak. orjinali 12-13 bin tl tutuyor, ben ikitelli sanayide 5500 liraya ürettiricem gibi duruyor şimdilik :D
Arman dişli'de yerli üretim arka disk 2090 TL (Hepsiburada) , ön disk ise 2975 TL (Trendyol)

Sym bi ara deli gibi scooter sattı türkiye'de. Demek ki onlar da kawasaki gibi motoruna göre muamele yapıyor.
Bu arada eline sağlık çalışıp didinmişsin. İnşallah uzun kmler boyunca sıkıntısız sürersin.

Motosikleti
SYM JetX 125 2026
Sym bi ara deli gibi scooter sattı türkiye'de. Demek ki onlar da kawasaki gibi motoruna göre muamele yapıyor.
Hâlâ satıyor, Scooterlar için hiçbir parça sıkıntısı veya servis sorunu yok ama Wolf serisi Avrupa'da ve Asya'da olduğu kadar bizim ülkemize getirilmedi. Bu yüzden SYM'nin parça sorunu olan tek modeli olabilir. Wolf çıktığı dönemde de tutmayınca getirilmedi zaten. Yoksa 2018 Model Fiddle'ların bile parçası her yerde mevcut.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Hâlâ satıyor, Scooterlar için hiçbir parça sıkıntısı veya servis sorunu yok ama Wolf serisi Avrupa'da ve Asya'da olduğu kadar bizim ülkemize getirilmedi. Bu yüzden SYM'nin parça sorunu olan tek modeli olabilir. Wolf çıktığı dönemde de tutmayınca getirilmedi zaten. Yoksa 2018 Model Fiddle'ların bile parçası her yerde mevcut.
Wolf'ün en büyük şanssızlığı İnazuma ile aynı dönemde ve aynı fiyat bandından satışa çıkması oldu. Bir de rahmetli Barkın da motoru kötüleyince hepten azaldı satışlar. Şu an talep azlığı ve de stok eritme çabasından kaynaklı bir çok yedek parçası Motopit'te uygun fiyata alınabiliyor ama geçmişte yedek parça fiyatları kol gibiydi.

Wolf'ün en büyük şanssızlığı İnazuma ile aynı dönemde ve aynı fiyat bandından satışa çıkması oldu. Bir de rahmetli Barkın da motoru kötüleyince hepten azaldı satışlar. Şu an talep azlığı ve de stok eritme çabasından kaynaklı bir çok yedek parçası Motopit'te uygun fiyata alınabiliyor ama geçmişte yedek parça fiyatları kol gibiydi.
Bence abi fiyatına göre çok kaliteli bir motosiklet.

F54

bu konuda yazacağım 2 tane konu var 1 tanesi sanayi ustalarının (gerçi onlar kendi usta diye tanıtıyor ama onlara usta diyenin aklına sokayım) antifriz yerine tuvaletten su koyan onun bunun çocukları ya pezemek 200 tl lik saf su /antifriz koysa bu çürümeler olmayacak motor su kaçırmayacak sağı solu çürümeyecek vatandaş böyle uğraşmayacak temiz temiz binecek
2 . konu ise sym motorları seramik kaplama abii ya aq bu 12 kişilik yemek setimi aga seramik olunca ne oluyor ölümsüz mü oluyor kurşun geçirmiyor mu ne oluyor yani honda nın en dandik motoru dio 110 ile 2500000 km motor yapmadan gezenler var seramik kapmala teknoloji harikası diye millete kaktırılmış sym nin 250 cc motoru daha 60000 olmadan çürümeye başlamış hemde bloktan aluminyum malzemeden kanseri kapmış adamlar daha blok dökememiş metalurjiden zerre anlamıyorlar
ha diyeceksiniz ki dio su soğutmalı değil tabi çürümez ee pcx e bakın o su soğutmalı bu kadar erken hiç çürüyüp dökülen pcx te görmedim

motorun sahibi arkadaşa geçmiş olsun ucuz atlatmış diyeceğim ama maliyet yazılmamış/göremedim veya pek ucuz atlatılacak gibi de durmuyor +artı yapacak usta araryıp bulup ikna + para çok uğraşmak lazım

Motosikleti
SYM JetX 125 2026
2 . konu ise sym motorları seramik kaplama abii ya aq bu 12 kişilik yemek setimi aga seramik olunca ne oluyor ölümsüz mü oluyor kurşun geçirmiyor mu ne oluyor yani honda nın en dandik motoru dio 110 ile 2500000 km motor yapmadan gezenler var seramik kapmala teknoloji harikası diye millete kaktırılmış sym nin 250 cc motoru daha 60000 olmadan çürümeye başlamış hemde bloktan aluminyum malzemeden kanseri kapmış adamlar daha blok dökememiş metalurjiden zerre anlamıyorlar
Gittiğim serviste en apaçi şekilde kullanılan 70 - 80 hatta 110K'lık Jet 14'ler vardı. Hepsi kurye motoru, gayet de taş gibiler. SYM en son bloğuna laf edeceğin motordur.

PCX'te benim, gerekse eskiden çalıştığım Lojistik firmasında evrak kuryelerinin yaşadıklarını buraya yazsam sular seller olur. 2014 Model motorla gelmiş Dio falan karşılaştırıyorsun, Dio'ların alayı o kilometrelerde gören de sorunsuz çalışıyor sancak. Sırf bu sorunlar için PCX'e kalitesiz diyebilir miyiz? Gel sana 2023 model kuzenimin motorunu göstereyim, PCX iki ay karasuda çalıştı motor neredeyse Arabalar filmindeki Mater'e dönüşecek pastan.

Seramiğin alameti farikası sadece ölümsüz olması değil, ısıya çok daha dayanıklı olması. 2014 Model Fiddle 2'ler dahi canavar gibi gidiyor.

Kara düzen Dio ile yıllardır bekleyen motoru karşılaştırmak inanılmaz bir kafa.

F54

Gittiğim serviste en apaçi şekilde kullanılan 70 - 80 hatta 110K'lık Jet 14'ler vardı. Hepsi kurye motoru, gayet de taş gibiler. SYM en son bloğuna laf edeceğin motordur.

PCX'te benim, gerekse eskiden çalıştığım Lojistik firmasında evrak kuryelerinin yaşadıklarını buraya yazsam sular seller olur. 2014 Model motorla gelmiş Dio falan karşılaştırıyorsun, Dio'ların alayı o kilometrelerde gören de sorunsuz çalışıyor sancak. Sırf bu sorunlar için PCX'e kalitesiz diyebilir miyiz? Gel sana 2023 model kuzenimin motorunu göstereyim, PCX iki ay karasuda çalıştı motor neredeyse Arabalar filmindeki Mater'e dönüşecek pastan.

Seramiğin alameti farikası sadece ölümsüz olması değil, ısıya çok daha dayanıklı olması. 2014 Model Fiddle 2'ler dahi canavar gibi gidiyor.

Kara düzen Dio ile yıllardır bekleyen motoru karşılaştırmak inanılmaz bir kafa.
karasu dediğin yerde insanlar bile 60 sene yaşamıyor

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar