Yağ hakkında araştırma

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Benim eski araba da 12binde fix yakıyordu - ki aynı markanın hem daha eski modellerinde hem de mevcutta AB'de satılan modellerinde aslında sürüşe göre kendisi karar veriyor. Ama bu daha yenicelerde 12bin km fix çıkıyordu - çok gazlarsan kısıp azaltıyordu km'yi.
Ben hep 6000-7500km arasında değiştirdim kullanımıma göre. İki defa sanırım 11bin'e yaklaştım, yağ az uyarısı geldi sonlara doğru. Muhtemelen 9-10bin civarında ruhunu teslim etmeye başlıyordu yağ.
(16-17bin gibi aldım 110bin'de sattım, hep 8100 X-cess 5W-40 kullandım - sadece ilk aldığmda bi ücretsiz bakımı vardı, o sırada serviste 5W-30 koydular)
Benim motora ilgili sertifikasyona sahip 5W-30 koyuyorlar. İlk değişimi 10.700km'de / zamanı geldiği için yapıldı, herhangi bir uyarı lambası falan yakmamıştı. Ben çok tatlı sakin kullanıyorum arabayı ve iyi bir yetkili servise götürüyorum, o yüzden bu arabanın motorundan gol yiyeceğimi hiç zannetmiyorum. Ama bizim millete sorsan "piii 3 silindir araba mı olur, yağ içinde çalışan kayış mı olur, millet çatır çatır eline alıyor puretech'leri" vs. derler ezbere konuşup gömerler motoru. Motosiklet işinde de böyle bizim millet: Mermer... (He trigger kayış değişimi zincirlilere göre kayda değer erken oluyor ama kimin umrunda? Çok uygun fiyata aldım ki arabayı, bu kadarcık ekstra masrafı kaldırırım / sorum etmem, daha başta kazandım zaten...)

Honda da 6000 den 12000 e çıkardı yağ bakımlarını. Honda nın kullandığı bir kaç tip var var. Benim kitapçıkta GN4 diye bir yağ tavsiye ediliyor. Biraz araştırdım. Mineral yağmış. Bu motorlar Avrupa'da mineral yağla nasıl 12000 km gidiyor anlamadım. Ya bize kitliyorlar , ya onlara.

Benim motora ilgili sertifikasyona sahip 5W-30 koyuyorlar. İlk değişimi 10.700km'de / zamanı geldiği için yapıldı, herhangi bir uyarı lambası falan yakmamıştı. Ben çok tatlı sakin kullanıyorum arabayı ve iyi bir yetkili servise götürüyorum, o yüzden bu arabanın motorundan gol yiyeceğimi hiç zannetmiyorum. Ama bizim millete sorsan "piii 3 silindir araba mı olur, yağ içinde çalışan kayış mı olur, millet çatır çatır eline alıyor puretech'leri" vs. derler ezbere konuşup gömerler motoru. Motosiklet işinde de böyle bizim millet: Mermer... (He trigger kayış değişimi zincirlilere göre kayda değer erken oluyor ama kimin umrunda? Çok uygun fiyata aldım ki arabayı, bu kadarcık ekstra masrafı kaldırırım / sorum etmem, daha başta kazandım zaten...)

Puretech'lerin kayış konusu "bildiğim kadarıyla" rezalet bir durum gerçekten de. Ama ne olduğunu biliyor ve ona göre önleyici bakımı doğru zamanda yapıyorsan bitti gitti. Bizim millette çok ters yerlere giden bir "en iyi araba sahip olduğun araba/motor" kavramı var. Sahip olduğunu sevmekten taraftarı olmaya gidiyor. O yüzden bizimkileri çok dikkate almıyoruz =)

Motosikleti
Puretech'lerin kayış konusu "bildiğim kadarıyla" rezalet bir durum gerçekten de. Ama ne olduğunu biliyor ve ona göre önleyici bakımı doğru zamanda yapıyorsan bitti gitti. Bizim millette çok ters yerlere giden bir "en iyi araba sahip olduğun araba/motor" kavramı var. Sahip olduğunu sevmekten taraftarı olmaya gidiyor. O yüzden bizimkileri çok dikkate almıyoruz =)
Hiçbir rezalet yok aslında; millet gitmiş gerekli sertifikasyona sahip olmayan yağlarlarla dışarıda bakım yaptırmış bir de 1,2L olduğu halde aşırı besleme ve yüksek devir ile 130hp alınabilen bir motor olduğu için vurmuş otobana saatlerde 170 falan gitmiş. Doğru yağ kullanmaz ve motoru zorlarsan en kısa yoldan eline alırsın, orası kesin. Doğru yağla zamanında bakım yapıp hız sınırlarına uyarak kullanırsan hiçbir şey olmaz. Trigger kayışını da 80.000'de (hatta 60.000'de de olur) değişiriz gider. (Aşırı pahalı bir işlem değil, bugün bir trafik sigortası bile 10.000₺ üzerine çıkmış durumda...)

Honda da 6000 den 12000 e çıkardı yağ bakımlarını. Honda nın kullandığı bir kaç tip var var. Benim kitapçıkta GN4 diye bir yağ tavsiye ediliyor. Biraz araştırdım. Mineral yağmış. Bu motorlar Avrupa'da mineral yağla nasıl 12000 km gidiyor anlamadım. Ya bize kitliyorlar , ya onlara.

3-4 gün once yaptığım bakımda nerdeyse taklaya geliyodum bende.

baktım ProHonda diye yağları dizmişler servise.Eskiden 7100 motul olurdu. Cok takılmadım başta, proHonda olarak kendi yağının bir süredir reklamları donuyor yabancı platformlarda bile.

Neyse bi baktım, ulen kutuların hepsi mineral.
Dedim bi sn ye bu yağlardan mı koyacaksınız ? Evet, honda direkt bu yağları gonderiyor bize dediler.
Ama bunlar mineral yağ dedim.
Abi valla başta bizde biraz garipsedik ama goldwing de bile bunu kullanıyoruz valla..için rahat olsun guzel yağ. bu.

yok dedim, mineral yağ koydurmam.Neyse depodan 7100 getirdiler onu koyduk.
Ben yağ markasına cok takık değilim, sentetik olduktan sonra honda yağ da koydururdum ama neden mineal bu yağlar gercekten anlamadım.

al işte bunların sentetikleri de var..

Acaba diyorum bizim motorlar ölmsüz ya, mineral sentetilk farketmiyor mu çok ?

baktım ProHonda diye yağları dizmişler servise.Eskiden 7100 motul olurdu. Cok takılmadım başta, proHonda olarak kendi yağının bir süredir reklamları donuyor yabancı platformlarda bile.

Dedim bi sn ye bu yağlardan mı koyacaksınız ? Evet, honda direkt bu yağları gonderiyor bize dediler.
Abi valla başta bizde biraz garipsedik ama goldwing de bile bunu kullanıyoruz valla..için rahat olsun guzel yağ. bu.

Ben yağ markasına cok takık değilim, sentetik olduktan sonra honda yağ da koydururdum ama neden mineal bu yağlar gercekten anlamadım.

Ölümsüz de olsa fark eder. Sonuçta koydukları yağ 20 sene öncesinin teknolojisi.
Yeni yağlar yeni teknoloji. Mineral yağın 12000 km dayanacağını düşünmüyorum. d
Dayansa da zift gibi bir şey olur. En doğru olanı yapmışsın.

Vayy helal sana bro Hondaya ayar vermişsin ne o ya 11-12 sıkıştırma oranına sahip bloğa mineral yağ mı konur 🙄

Hiçbir rezalet yok aslında; millet gitmiş gerekli sertifikasyona sahip olmayan yağlarlarla dışarıda bakım yaptırmış bir de 1,2L olduğu halde aşırı besleme ve yüksek devir ile 130hp alınabilen bir motor olduğu için vurmuş otobana saatlerde 170 falan gitmiş. Doğru yağ kullanmaz ve motoru zorlarsan en kısa yoldan eline alırsın, orası kesin. Doğru yağla zamanında bakım yapıp hız sınırlarına uyarak kullanırsan hiçbir şey olmaz. Trigger kayışını da 80.000'de (hatta 60.000'de de olur) değişiriz gider. (Aşırı pahalı bir işlem değil, bugün bir trafik sigortası bile 10.000₺ üzerine çıkmış durumda...)
Ondan mi uretici kayis yerine zincire gecti?
02/2025

Madem bir sorun yoktu neden kayisli uretime devam etmiyorlar?

Detayli okuyalim

Motosikleti
Ondan mi uretici kayis yerine zincire gecti?
02/2025

Madem bir sorun yoktu neden kayisli uretime devam etmiyorlar?

Detayli okuyalim
Sadece hibrit modellerde (veya bazı modellerde) geçtiler diye biliyorum. Stellantis çok fazla tazminat ödedi Avrupa'da bu kayış yüzünden. (Orada da mermer eksik değil, 1,2L motoru 1,2L bir motor gibi kullanmak gerekir - yukarıda yazmıştım zaten.)

Yağ içinde kayış bence de tam bir zihni sinir projesi, gereksiz. Ama bunu ilk yapan Peugeot değil, Ford. Nedense Puretech'lerin adı çıktı. Şunlar hakkında yazanların %90'ı kullanıcı değil ezberden sallıyorlar. Benim kafam çok rahat, ticari değilim yılda 10-15.000 ancak yapıyorum. 5 senede bir kayış değiştirmek beni bozmaz. Hayatında aynı aracı 5 yıl kullanmamış insanlar bu motorlarla ilgili yorum yapıyor. ;)

Motosikleti
Ns200 15"
Abi yuhlamalara katılan bir motorda BMW'nin N47'si. Bana göre çok verimli ve bakımları yapıldığında problem açan bir motor asla değil, yaktığının 2 katı giden bir motor.

BMW parçaları diğer Almanlara göre pahalıdır ve bunun yüzünden araç sahipleri paraya kıymayıp bakım yaptırmadan el değişince birilerinde araçlar patlıyor ve sıkıntı açıyor.

Açıkçası yağın içinde kayış fikri banada garip geliyor, uygun yağ ve doğru bakımla hiç sıkıntı açmaz ama alışmış olduğum zinciri her daim arıyorum (ben zamanlama organının sadece zincirli olmasını isterim), hatta arabamdaki gibi çift sıra eksantrik zinciri kullanılırsa uzun süreler bu dert olmaz. :)

burda sanki laf çaktın ama tam da anlayamadım şimdi :d
Laf çakmadım tebrik ettim yahu 😊
neyse madem laflamak istiyorsun yazayım Borusan'da böyle saçmalıklar yaşamazdın 😎

Honda elinde kalan yağ stoğunu tüketme derdinde , ne senin Africa nede başka birinin Goldwing i umrunda değil ,

yeni nesil tüm motorların pistonları yağ ile soğutuluyor ve mineral yağ o derecelere asla dayanmaz , min yarı sentetik konulmalı ,

ben 150 cc Medley e bile tam sentetik harici yağ koymam..

Motosikleti
neyse madem laflamak istiyorsun yazayım Borusan'da böyle saçmalıklar yaşamazdın 😎

Honda elinde kalan yağ stoğunu tüketme derdinde , ne senin Africa nede başka birinin Goldwing i umrunda değil ,

yeni nesil tüm motorların pistonları yağ ile soğutuluyor ve mineral yağ o derecelere asla dayanmaz , min yarı sentetik konulmalı ,

Benim anladığım Esengül de bozmuş.

vay aq.. harbi mi ?

ya niki o kadar da değildir be ha ? , yaa onumdeki nt1100 de koydular ?

biz mi abartıyoruz bazı seyleri bilmiyorum kii

vay aq.. harbi mi ?

ya niki o kadar da değildir be ha ? , yaa onumdeki nt1100 de koydular ?

biz mi abartıyoruz bazı seyleri bilmiyorum kii
Yapay zekaya sor bakalım ,
mineral yağ kaç dereceye kadar,
yarı sentetik yağ kaç dereceye kadar,
tam sentetik yağ kaç dereceye kadar viskozitesini korur..

soğukken ortalama 6 ila 8 bar olan yağ basıncı ısındıkça 5 e , şartlar zorlaştıkça 4 de , mineral yağlar ise 2 bara kadar düşebilir..

Yapay zekaya sor bakalım ,
mineral yağ kaç dereceye kadar,
yarı sentetik yağ kaç dereceye kadar,
tam sentetik yağ kaç dereceye kadar viskozitesini korur..

soğukken ortalama 6 ila 8 bar olan yağ basıncı ısındıkça 5 e , şartlar zorlaştıkça 4 de , mineral yağlar ise 2 bara kadar düşebilir..

ya niki bak honda bi işler ceviriyor sanki ?

asağıdaki martin de onaylamış...

ne oluyoruz ?

honda turkiye ye ozel bir durum değil bence bu..

sayfada sorun arama niki , yağ konusuna odaklanalım lutfen dfdhgjhj

Peki 1938 de senetik yağ var mıydı? Bu araba nasıl yağlandı? Sadece merak ediyorum.
o yıllarda motor hacimleri min 3000-4000 cc ve güçleride 200-300 bg civarı idi , çevirdikleri max devirde dakikada 5000 olabilir..

bugün turbo destekli 1600 cc motorlardan 180-250 bg alınıyor..

bu motorlar için ihtiyaç varki sentetik yağ geliştirildi..

sadece motor yağı değil , şanzıman yağları , fren yağları vs günümüz şartlarına hizmet ediyorlar..

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
o yıllarda motor hacimleri min 3000-4000 cc ve güçleride 200-300 bg civarı idi , çevirdikleri max devirde dakikada 5000 olabilir..

bugün turbo destekli 1600 cc motorlardan 180-250 bg alınıyor..

bu motorlar için ihtiyaç varki sentetik yağ geliştirildi..

sadece motor yağı değil , şanzıman yağları , fren yağları vs günümüz şartlarına hizmet ediyorlar..
Dört Auto Union yarış arabasından , 1934'ten 1937'ye kadar kullanılan Tip A, B ve C, süperşarjlı V16 motorlara sahipti ve 1938 ve 1939'da kullanılan son araba olan Tip D (yeni 1938 yönetmeliklerine göre inşa edildi), neredeyse 550 beygir gücü üreten süperşarjlı 3L V12'ye sahipti. Abi bu arabada yüksek beygir üretiyormuş. Yarış içinde yağ mı değiştiriyorlardı acba?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar