- Motosikleti
- 1190 ADV
Abi kurban olayım tek amacı bir sonraki kelimeyi tahmin etmek olan bir dil robotuna bunu sorup cevap aramayalım. Hem bana hem kendine çok büyük saygısızlık ettiğinden başka bir şey hissetmiyorum bunu görünce. Merkalısı varsa ChatGPT'yi 10 dakikada 28 kere "özür dilerim yanlış cevap verdim" diye delirttiğim bir konuşma çekeyim yani =)
Böyle dolaylı kanıt(?)lar ile ilerleyeceksek Yamaha Champions School demeye devam ediyorum. Onlar mı ChatGPT mi? =)
Kesinlikle haklısın viraj içerisinde frene oturmak ile trail brake aynı şey değil. Ancak viraj içerisinde frene başlandığında da motor dikleşemek "zorunda değil". @Nikkfurie bunun için güzel bir girizgah yaptı aslında. Freni "abrupt" şekilde bindirdiğimiz zaman amortisörün çalışacak yeri kalmıyor ve kuvveti doğrudan lastiğe iletiyor. Burada motorun trail&rake setup'ı davranışın nasıl olacağına çok etki etmekle birlikte, eğer amortisörün çalışmasına izin vermezsek motor dikleşiyor evet. Ama doğru şekilde fren uygulanırsa, virajın öncesinde değil içerisinde frene oturulsa bile, ciddi fren basınçlarına çıkıldığında dahi motor dikleşmiyor, aksine içeriye doğru dönüşü daraltabiliyoruz.
Peki viraja hızlı girildiğinde motor dışarıya doğru açılmaya başlarsa ne yapabilirim diye soran birine "virajda ön fren motosikleti dikleştirmez" demek ne kadar doğru ? Bak dikleşmemesi için bir sürü şart yazdın. Senin dediğin; olay bilerek kasten yapılacak bıçak sırtı bir tekniğin defalarca tekrarlarlanması ile refleks haline gelmesi lazım ki, panik fren sırasında uygulanabilsin. Bunu ileri sürüş tekniği olarak anlatman daha mantıklı. Benim çok iyi bir sürücü olduğum şeklinde bir iddiam yok ama bir çok farklı şartta kazasız belasız motor sürmüşlüğüm vardır. Birkaç yarış etkinliği de dahil. Buna rağmen ben viraj içinde ön freni kullanarak panik fren yapabileceğimi düşünmem. Belki reflekleslerim yeterli gelir zor durumdan kurtulurum, belkide beceremem.
Son düzenleme: