- Motosikleti
- BMW 1300 GS ADV
Selamlar.
Diyelim ki viraja girdik ve anladık kı hızlı girmişiz.
Nedenini boş verin, olmuş diyelim.
Şimdi ön frene basacak olsak, motor dikleşip, dönüş çemberini daha da genişletecek, akabinde gözümüz yandaki bariyerlere kayacak,
bodoslama gireceğiz.
Peki doğru olan refleks ne olmalı?
Motoru biraz daha yatırıp, gazı açmak mı? Sonrasında da alçak yanlama (low side) olmaması için dua etmek mi?
Acaba nedir nedir?
Değerli arkadaşım,
Bu soruna usta öğretici ve sürüş eğitmeni olarak cevap vereyim.
Motosikletle virajda iken;
Ön fren kullanımı motoru dikleştirir. Arka fren kullanımı motoru içe alır, sadece gaz kesmek de içeri alır. (Usulünce frenden bahsediyorum, abanmak değil) Bu üç kaideye olmaz diyenler yapılmış testi var onu izlesinler. Link bırakmayı bilmiyorum direkt bağlantıyı yazdım kopyalayıp açabilirsiniz.
https://www.instagram.com/reel/C_z1TCBge9v/?igsh=MXBmaGFjOTg3aWFtMQ==
Şimdi;
Sorunuza gelelim. Bir sebeple Limit noktasını takip edemediniz ve viraja hızlı girdiniz diyelim. Hızlı girince örneğin sağ viraj dönüyorsunuz, O hızla viraj dışına yani karşı şeride gitmeye başladınız, o panikle bakışta karşı şeritte araba mı var ne var şeklinde kaçtıktan sonra yapabileceğiniz tek ve sadece acil durumlarda kullanılan bir teknik var.
Hafif arka frenle birlikte, gazı da destek gazı açar gibi hafifçe açmak ve kontra vermek.(Bakışı daha da viraj içine alın) Bu sizi yine viraj içine alacaktır. Gaz keserseniz de viraj içine girersiniz ama kontra ile desteklemeniz gerekiyor. Dönüşünüz sınırda ise yani pegler sürtmüş ise kontra sıkıntılı olacaktır. Gaz kesmek , bakışı daha da viraj içine almak faydalı olacaktır. Hem ön hem de arka fren ile de kaçınılmaz son nokta da yani yapabilecek başka bir şey yok iken viraj içine kaçabilirsiniz.