Motoru Kışın Hergün çalıştırmak?

Kesin bilgi sahibi deyilim , sadece şunu biliyorum motoru çalıştırmak yetmez bi 10 dk sürülmesi frene basılması vites atılması gerekir insan vücudu gibi kan her bölgeye gitsin heryer bi çalışsın diye.

Sıkı yasakların olduğu, şehir dışına çıkılamayan zamanlarda motosikletim memlekette kaldı ve 3 ay garajda hiç çalışmadan yattı. 3 ayın sonunda gidebildim ve tek marşta aldı. Her gün 10 dk çalıştırmak hasmetin dediği gibi motora zarar. En çok aşınma soğuk çalıştırma anında, yağ kartere süzülü haldeyken oluyor. Akü yeniymiş zaten. Uzun süre kullanmayacaksan öyle kalsın. 3-4 ay sonra kullanacağında duruma göre şarj ettirirsin.

Şuan pek kullanmıyorum motoru 15 gunde 1 15 20km yol yapiyorum akü okdr kolay boşalmaz kaçak olmadiginda Mars bastığımda zayiflarsa evde şarj ederim diyorum ama hiçte yasamadim

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Kışın hiç sürmeyecekseniz akünün kutup başlarını sökmek, depoyu fullemek, lastiklerinizin beton zeminle temasını tahta,halı gibi birşeyle kesmek, motoru brandalamak iyi bir çözüm olur.

Usta, yorumları okumadım ama motoru 10 dakika rolantide çalıştırıyorsan bu yanlış. Hatta aküyü daha hızlı bitirir. Motosiklet araba gibi kendini rolantide şarj etmez. Çıkıp 10 dakika dön gel mahallede.

Motosikleti
Suzuki Burgman UH200
Ben aküyü söktüm. Şarj ettim. 3 ay Sökük durumda olacak. Tekrar şarj ister mi acaba?

Black&Decker BDV090 100 Amper 6Volt/12Volt Akü Bakım Şarj Cihazı aldım.
kutunun içinden kablolardan birisi doğrudan motorun akü kutup başlarına bağlanabiliyor.
bu kabloyu aküye bağladığınızda ucundaki sokete şarj cihazının soketini takabiliyorsunuz.
böylelikle aküyü söküp takma gibi şeylerle uğraşmadan her istediğiniz zaman aküyü şarj edebiliyorsunuz.
fotoğrafda en altta gözüken kablo
black-decker-bdv090-100-amper-6volt-12volt-aku-bakim-sarj-cihazi-8276.jpg

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Birden fazla kişi aynı şeyi yazmış, bu hatayı düzelteyim; statör rotor ve konjektörde bir arıza yoksa motosiklet rölantide de aküyü şarj edebilir. Benim motosikletimin rölanti şarj gerilimi 14,35V.

Emin olmak için 100-150TL'ye bir multimetre alıp kendiniz ölçebilirsiniz. Daha da ucuza akü voltajı gösteren aksesuarlar da var sanırım, benim motora da takmayı düşünüyorum.

---------- Mesajlar birleştirildi - 16:22 ---------- bir önceki mesaj zamanı 16:16 ----------

kutunun içinden kablolardan birisi doğrudan motorun akü kutup başlarına bağlanabiliyor.
bu kabloyu aküye bağladığınızda ucundaki sokete şarj cihazının soketini takabiliyorsunuz.
böylelikle aküyü söküp takma gibi şeylerle uğraşmadan her istediğiniz zaman aküyü şarj edebiliyorsunuz.
https://st3.myideasoft.com/idea/bd/...r-6volt-12volt-aku-bakim-sarj-cihazi-8276.jpg

Güzelmiş, bende de Yamaha'nın YEC-9 akü şarj cihazı var, motor yattığı zaman 1 hafta / 10 günde bir söküp şarj ediyorum. (Aküden beslemeli modda Teknotakip var, 2 haftada marş basmaz hale getirir şarj etmezsem...)

Aküsünü de sökmedim. Duruyor öyle, bir süredir uzak kaldık. 100 cc lik çirkinim de yanında, birini ayak marşı ile çalıştırıyor olmak hoş, diğerine ne yapacağım bakalım.. Gidip arada boş boş sürmeden çalıştırmak da bana hiç mantıklı gelmiyor. Akü sökme skill bulamadım daha.

https://st3.myideasoft.com/idea/bd/...r-6volt-12volt-aku-bakim-sarj-cihazi-8276.jpg

Bunu kullanmak için ya garajlı ev lazım yada motora kadar uzatma kablosu filan çekmek lazım.En iyisi akü şarj cihazı alıp evde sarj etmek zaten giriş seviye bi akü şarj cihazıyla aynı fiyatta.

Motosikleti
Forza 250
2015 xmax sahibiyim, orjinal aküsü var üzerinde. 2 gün kullanmazsam ilk denemede akü lambası yanıp sönüyor.
Fakat haftada 1 kez yada 10 günde bir çalıştırmadığım da oluyor. Sorun yaşamadım şimdilik :)

Motosiklet çalışırken de motor fazla devir çevirmeyeceği için rölantide akü yer;

Örneğin farlar, beyin vs 10 watt güç çeksin. Rölantide dönen alternatör 5 watt güç üretsin. Motor hep rölantide çalışırsa, alternatör yeterli elektriği üretmediği için aradaki 5 wattlık fark aküden karşılanır ve motorlu araçlar çok uzun süre rölantide çalışırsa teoride akü biter. Net. Aküyü korumak için motor çalıştırılırsa motor devri ve dolayısıyla alternatör devri belli değer üzeri olmalı. Yine motor çalışırken farlar ve beyin 10 watt çeker, yüksek devirdeki alternatör 30 watt üretir, aradaki farkla akü şarj olur.

Bunun için ya durduğu yerde motoru bağırtmaktansa, lastikler, zincir, amortisör vs komple sistemi bir hareket ettirin. Dolayısıyla yukarıda belirtilen gibi haftada bir 10-15 dakikadan az olmamak üzere gezmek daha akıllıca.

2-3 haftada bir 20km biniyorum bi sıkıntı olmuyor 2 senedir. Geçen kışta böyle yapıyordum. Hele bi ara 3 ay hiç çalışmadı tekte alıyor hep marşı pü pü maşallah :D KM artmasın diye psikolojim bozuldu yazın vuruyorum kırbacı ama boş vakit oldukça :))

Oncelikle motosikletler ve tum araclarin akuleri nasil sarj olur onu basitce anlatalim.

Motosikletler alternatorle sarj olur ve bu sarji motor belli bir devir sayisinda belli bir watt(orn 5000 devirde 350w gibi) elektrik ureterek sarj eder. Yani durdugu yerde motoru calistirarak birakin sarj etmeyi sarjdan bile yiyebilirsiniz.

Gezmeden sarj olmaz akuler.

Motosikleti
Suzuki Burgman UH200
İnsan da akü gibi. Her geçen yıl bir şeyler kaybediyor. Eskiden şarj diye bir konu yoktu. Çünkü kış dahil motor pek yatmazdı. Sonra kışın 1 saate yakın gezip aküyü şarj etmeye başladım. Daha sonra 15 dk çalıştırıp orta ayak üzerinde 7000 devire kadar gaz açarak şarj etmeye başladım.

Bu yıl ise 3 ay motor kullanmayacağım. Aküyü söktüm. Şarj evde yapılacak. Şarj cihazım bu. Bakalım gelecek ne gösterecek...

Motosikleti
Oncelikle motosikletler ve tum araclarin akuleri nasil sarj olur onu basitce anlatalim.

Motosikletler alternatorle sarj olur ve bu sarji motor belli bir devir sayisinda belli bir watt(orn 5000 devirde 350w gibi) elektrik ureterek sarj eder. Yani durdugu yerde motoru calistirarak birakin sarj etmeyi sarjdan bile yiyebilirsiniz.

Gezmeden sarj olmaz akuler.

Servis kitapçığına göre benim motorun alternatörü 5000dd'da 500W üretiyormuş.

Rölantide de akü kutup başlarında 14,35V ölçüyorum.

Akümün üzerinde 0,9A ile 5-10 saat, 4,3A ile 1 saatte şarj olduğu yazıyor.

Bu durumda en kötü ihtimalle şarj olmak için 4,3A×14,35V~=62W güce ihtiyaç duyacağı hesaplanabilir.

Rölanti devri 1250, bu 5000'in 1/4'ü. Bu durumda 1250dd'da 500W÷4=125W üreteceği farzedilebilir mi acaba? (Bence bu kadar düşmüyordur, yarıya - yani 250W civarına - ancak düşüyordur, yine de 1/4'e düşüyor farzedelim...)

Öyleyse akü şarjı hariç geriye kullanılabilir 125-62=63W kalıyor. LED'ler kaç çekiyor acaba? Bence 63W çekmiyordur. (Araştırayım yazarım...)

Öyleyse benim akü rölantide gayet güzel şarj olur vesselam.

Bu konuda net bir doğru veya yanlış yok, hesaplamak lazım. Ama mühendislik mantığında bir motosiklete rölantide aküyü şarj edemeyecek bir alternatör koyan tasarım ekibininin - af edersiniz - ben kafasına ederim yani...

Son düzenleme:
Servis kitapçığına göre benim motorun alternatörü 5000dd'da 500W üretiyormuş.

Rölantide de akü kutup başlarında 14,35V ölçüyorum.

Akümün üzerinde 0,9A ile 5-10 saat, 4,3A ile 1 saatte şarj olduğu yazıyor.

Bu durumda en kötü ihtimalle şarj olmak için 4,3A×14,35V~=62W güce ihtiyaç duyacağı hesaplanabilir.

Rölanti devri 1250, bu 5000'in 1/4'ü. Bu durumda 1250dd'da 500W÷4=125W üreteceği farzedilebilir mi acaba? (Bence bu kadar düşmüyordur, yarıya - yani 250W civarına - ancak düşüyordur, yine de 1/4'e düşüyor farzedelim...)

Öyleyse akü şarjı hariç geriye kullanılabilir 125-62=63W kalıyor. LED'ler kaç çekiyor acaba? Bence 63W çekmiyordur. (Araştırayım yazarım...)

Öyleyse benim akü rölantide gayet güzel şarj olur vesselam.

Bu konuda net bir doğru veya yanlış yok, hesaplamak lazım. Ama mühendislik mantığında bir motosiklete rölantide aküyü şarj edemeyecek bir alternatör koyan tasarım ekibininin - af edersiniz - ben kafasına ederim yani...

Mars esnasinda ciddi bir cold crank voltaji da cekiliyor onu da hesaptan dusunuz :)

Motosikleti
Mars esnasinda ciddi bir cold crank voltaji da cekiliyor onu da hesaptan dusunuz :)

Yok onu saymıyoruz; motorun çalıştığını farz ettik, öncesi bizi ilgilendirmiyor. Konu motor rölantide aküyü şarj edebilir mi edemez mi.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar