Oncelikle motosikletler ve tum araclarin akuleri nasil sarj olur onu basitce anlatalim.
Motosikletler alternatorle sarj olur ve bu sarji motor belli bir devir sayisinda belli bir watt(orn 5000 devirde 350w gibi) elektrik ureterek sarj eder. Yani durdugu yerde motoru calistirarak birakin sarj etmeyi sarjdan bile yiyebilirsiniz.
Gezmeden sarj olmaz akuler.
Servis kitapçığına göre benim motorun alternatörü 5000dd'da 500W üretiyormuş.
Rölantide de akü kutup başlarında 14,35V ölçüyorum.
Akümün üzerinde 0,9A ile 5-10 saat, 4,3A ile 1 saatte şarj olduğu yazıyor.
Bu durumda en kötü ihtimalle şarj olmak için 4,3A×14,35V~=62W güce ihtiyaç duyacağı hesaplanabilir.
Rölanti devri 1250, bu 5000'in 1/4'ü. Bu durumda 1250dd'da 500W÷4=125W üreteceği farzedilebilir mi acaba? (Bence bu kadar düşmüyordur, yarıya - yani 250W civarına - ancak düşüyordur, yine de 1/4'e düşüyor farzedelim...)
Öyleyse akü şarjı hariç geriye kullanılabilir 125-62=63W kalıyor. LED'ler kaç çekiyor acaba? Bence 63W çekmiyordur. (Araştırayım yazarım...)
Öyleyse benim akü rölantide gayet güzel şarj olur vesselam.
Bu konuda net bir doğru veya yanlış yok, hesaplamak lazım. Ama mühendislik mantığında bir motosiklete rölantide aküyü şarj edemeyecek bir alternatör koyan tasarım ekibininin - af edersiniz - ben kafasına ederim yani...