Asya, Afrika, Avrupa, Amerika 50 ülke dolaştım, turist gibi değil, uzun süreler, kiminde yaşadım. Bu videoda motorcuya haklı denlebilecek iki ülke gördüm; Ekvator ve Türkiye. Geri kalan hepsinde kırmızı ışıkta da olsa yayaya öncelik verilir. 30 yıl önce ilk İspanya'ya gittiğimde bana kırmızı yanarken yola atlayınca milletin zınk diye durduğunu görünce şaşırmıştım. mantığı şu; otomobil, motosiklet sonuçta metal ve yaya ile çarpıştığında yayayı öldürür. Bu kadar basit. Bu nedenle her zaman yaya haklıdır. Gerçi insan hayatının sıfır değeri olan bu ülkede bunun anlaşılmasını da pek beklemiyorum ama birilerine bir faydası olur diye belirteyim.
Basit bir örnek vereyim ilk motosiklete başladım, Filipinler'de skuter ile 40 ile tıngır mıngır anca gidiyordum, arkadan kamyon, otobüs, hızla gelen jeepler.. bir tanesi bile rahatsız etmedi. Ne zaman yol verdim, yavaşça geçip gittiler. İşte bunlar yaşanarak öğreniliyor, Türkiye'de karşıdan karşıya geçiyorum, adam üzerime gaza basıyor. Tayland'ta park ediyor, kaldırımdan geçiyorum, durup geçmemi bekliyor, bir de selam veriyor. İşte onları görmeyince insanlık nasıl olur, bu motorcunun yaptığı neden yanlış, anlaşılmıyor..
O zaman yayalar için olan tüm ışıklar kaldırılsın, gerek yok, boşa masraf. Okullarda da önce sağa, sonra sola sonra tekrar sağa bakıp karşıya öyle geçin diye öğretiyorlar. Bunu da sağa sola bakmaya gerek yok, kafanıza göre geçin diye değiştirsinler. Yaya her durumda haklı nasılsa.