arkadaşlar selamlar, hem karizma'da gözü olan ama nakit durumu el vermediği için şu an sadece bakan biri olarak, hem de bu dişli hadiselerinde biraz bilgili biri olarak bir kaç şeyi açığa kavuşturmak isterim.
şunu unutmayın ki batılı firmalar ve japon kore firmaları ses kanunlarından kaçmak için, hint ve çin firmaları ise aşırı kalabalık alanlarda motoru kısa aralıklarla kullandıkları için dişlilerini normalde olduğundan daha küçük kullanabilirler.
peki dişlilerin asıl olayı nasıl çalışır? ön dişliye 1 diş eklediğinizde ya da arka dişliden 3 diş çıkardığınızda motorunuz gücünden biraz feragat ederek daha hızlı hale gelir. karizma gibi zaten çok güçlü olan motorlarda bu durum gayet normaldir. ön dişlide 1 diş hatta 2 diş yükseltilebilir.
iyi günler arkadaşlar, bugün arka dişliyi 32ye çevirdim,(antalyada 520 zincire uygun bir atv dişlisi bulup tornacıda deldirdim) 5-10 km sonrası yorumlarım
0- dişliyi taktırırken bir hero hunklu bir eleman geldi, sohbet ederken 8000 devirde 115 gördüğünü söyledi, benim karizma da 8k 115 görüyor,
(elemanın dediği doğruysa)hero firması üretimi ucuza getirmek için yeni bir vites kutusu yapmak yerine hunkta, tahminen thrillerda, 150 cc vites oranlarını aynen koymuş, 150 cc ile 223 cc motorun dişli oranları aynı
1-kalkışlarda çok küçük bir ağırlık hissettiriyor, azıcık gaz verince sorun kalmıyor, istanbul gibi dur-kalkma trafiğinde kullanılacaksa sorun olabilir, istanbul hariç bence sorun değil
2- titreşim yüzde 60 ile 80 arası azaldı, hangi devirde hangi viteste olduğuna bağlı olduğuna bağlı olarak. Orjinalde 100 ile giderken 7bin civarı elciklerde katlanılmaz olan titreşim neredeyse hiç hissedilmiyor, normalde 5. vites 8000 devirde 115 giderken şimdi 4. vites 8000de 119 gibi birşey gidiyor, sadece 3 ve 4. viteste 7-8 binde titreşim azıcık hissediliyor (titreşim görecelidir, ama 5. viteste neredeyse ybr gibi titreşimsiz)
3-kullanımı acayip rahatladı, normalde sakin sürüşte 3-4binde güc fazla geliyordu, vites arttırıyordum, 30a gelirken 3e, 60da 5e atmış oluyordum, şimdi 35 hatta 40a kadar 2 yetiyor ve artık zırt pırt vites değiştirme istemiyor, aynı viteste 2-3k devir arttırıp azaltabiliyorum(dahası da olur tabi), torku iyi olduğundan kullanımda hiçbir eksisini görmedim (hızlı kalkacam diyorsanız da yüksek devirlerde vites atarsınız pek yavaşlama yok)
4-orjinal halinde (sırtımda çantayla)max ibrede (9bin kusur devir) 135 gpsde 128 gösteriyordu, şimdi 4. viteste ibrede 119(8k) 5. viteste max 145 (8k) gösteriyor (gps 136) oldu, daha yüksek devire çıkmıyor, belki 34 dişli ile 3-5 km daha fazlatop speed görebilir
6-5. viteste 4binde 75 (ibrede) yapıyor, gücü düz yolda sıfıra sıfır yetiyor, hafif eğim olsa 75le gidemeyecek, ama 5500 sonrası gücü baya artıyor,
110la rahat ve titreşimsiz sayılabilecek şekilde gidiyor
sonuç
-tüm viteslerde titreşimin azalması
-ilk 4 viteste gücün devirle ihtiyactan fazlasına hemen gelmemesi sayesinde daha rahat kullanım
-normalde kullandığım gibi gücü yerinde kullanırken ilk 4 vitesi kullanma, (şuanki 4. vites, orjinalin 5.vitese denk sayılır) orjinalinde tüm vitesleri bitirmişken+ 1 vites
bu motoru olanlara kesinlikle dişli küçültme tavsiye ederim (çoğu kişiye 34-36 daha ideal olur)
bu arkadaşımızın yaptığı arka dişliyi 32 dişe düşürme neredeyse ön dişliyi 15 dişe çıkarmaya eşit. ancak kendi yazdıklarına göre böyle bir değişim, 5. vitesi ecnebilerin "overdrive" dediği otoban vitesine çeviriyor, yani motorun ivmelenme gücü olmamasına rağmen belli bir hızda seyirini sağlıyor. uzun yol için ideal olabilir ama şehir içinde sorun yaratabilir ki bunu arkadaşımız da söylüyor.
Ben cbf 150 nin dişlilerini taktım önde arkada uyuyor önde 15 arkayada 42 diş taktım motor kırmızı bölgeye 130 da geliyor 8 bin devirde 130 görüyor 6 bin devirde 100 ile gidiyor motor çok rahatlıyor motoru asla yormassın güçten düşsede orjinal dişlilerle yaptığı hızı çok rahat yapıyor titreşim nerdeyse kalmıyor tek sıkıntı şase uzunluğundan dolayı 128 bakla zincir kurtarmıyor ben 4 bakla ekledim iki gerimlik pay kaldı kesme bi tutturamadım 14 ön diş olsaydı cbf in arkadaya 40 diş takacaktım 128 bakla kurtaracaktı şimdi ya kesme zincir bulucam yada sürekli ek yapıcam tavsiye edermiyim ederim motor kendini yemiyor çok rahat çalışıyor titreşim azalıyor
Burada Byfuat arkadaşımız 15/42 diş ikilisini yaparak (her 3 arka diş yükselmesi/ 1 ön diş düşmesine esastır ilkesinden) yaklaşık 14/40 diş sistemine yaklaşıyor, kendisinin de dediği gibi hem titreşim azalıyor hem de motor daha rahat kullanılıyor. bu durumda motor 13 ya da 14 diş ön dişli ile mutlu olan bir motor.
Cbf in zincir takımınıda takabilirsin öne 14 arkayada 40 oluyor ben şuan 15 ön 40 arka kullanıyorun cbf
hatta burada fuat arkadaşımız 15/40 kullandığından bahsetmiş keşke ayrıntıları da söyleyeseymiş nasıl bir karakteristiği olduğunu da anlatsaymış çok mutlu olurdum.
Bu gün daha önce bahsettiğim dişli değişimini yaptım arkadaşlar, 15/43T Cbf Dişlisi ve DID oringsiz zincir taktırdım.
Artçı ile çıkıp test ettim, sonuçlar aşağıda.
1 - 2 ve 3 üncü viteslerde çok rahatlama oldu. Artık daha az vites istiyor ve vitesler yeterince güçlü.
2 - 4 vites 7.5-8 bin devirde 100 yapıyor artık motor. Rampa yukarı sollamalarda çok işe yarayacak.
3 - 5. vitese devirsiz verince hızı arttırmıyor ama 90'a sabitliyor. Ufak bir rampa görünce tekrar 4 istiyor. 4'ü tamamen bitirip 5'e verince hızlanıyor ama eskisi gibi değil. Çok basma şansım olmadı ama bu şekilde, denediğim yol çok müsait değildi.
4 - Diğer viteslerde hızlanması çok güzel oldu, vitesler uzadığı için daha fazla zevk veriyor.
5 - Artçı ile motoru yan ayağa bıraksan durmayacak meyil buldum, geri dönüp yokuşun ortasından kalkmayı denedim. 1. vitesde hiç bir değişiklik yok.
Havalar müsait olunca 5. vitesi de deneyip buradan bilgi veririm. Bir de artçısız deneme yapacağım onun da sonuçlarını buradan yazarım.
burada ysahin isimli arkadaşımız 15/43 sistemi ile (3 arka dişli 1 ön dişliyi düşürür esasından) 14/40 dişli sistemine yakın bir randıman almış ve enlighteray isimli arkadaşımızın yaşadığı tecrübeye benzer bir tecrübe ile 5. vitesi otoban vitesine dönmüş.
http://i56.tinypic.com/wl3fav.jpg
Ben 13 dişliyi internetten aaldım. "honda xl 200 13 ön dişli" aratınca çıkıyor.
520 diş aralığı boyunda
cagr isimli arkadaşımız ise 13/40 diş sistemi ile sanıyorum randıman olarak şehir içi için en ideal yöntemlerden birini yapmış, ne çok fazla güç feda etmiş ne de çok fazla hızlanmış bize bir de titreşim değişimini söyeleyebilirse çok mutlu olurum.
şimdi gelelim işin resimli kısmına,
gearingcommander isimli vites ayarlamaları sitesinde, bizim kullandığımız karizma - r 'ın eski serisi olan herohonda tarafından yapılmış olan karizma 223 cc serisinin dişli dökümanlarını buldum. lastik çapını ve yüksek devir değerlerini değiştirerek yaklaşık olarak hangi devirde hangi hıza vardığımızla ilgili değerler elde ettim.
bu resimde yaklaşık arka teker değerlerini arka ve ön dişli değerlerini görebilirsiniz, yüksek devir olarak ise 8000 deviri gösterdim.
bu resimde 12/40 dişli dişlilerin belirli devirlerde belirli hızlarını görebilirsiniz.
bu resimde ise 13/40 dişli dişlilerin devir ve hızları görünmektedir.
bu resimde ise 14/40 dişlisinin devir ve hızları görünmektedir. diğer arkadaşların paylaşımından 5. vitest 8000 devire ulaşmanın ne kadar zor olduğunu biliyoruz.
bu resimle birlikte daha odaklı olan dişli değişimlerine geçiyoruz, gördüğünüz gibi, dişlilerimiz 12/32 - 15/43 - 14/42
bu resimde 12/32 dişlisinin (3 arka dişli düşüşü 1 ön dişli yükselişine eşittir esasından yaklaşık olarak 15/40 dişlisi) çeşitli devir ve viteslerdeki hızı görülmekte ancak bu haliyle 5. viteste 8000 devirin görülebildiğine dair şüphelerim var.
bu resimde ise cbf 150 seti olan 15/43 dişlisi var (3 arka dişli yükselişi 1 ön dişli düşüşüne denk gelir ilkesinden 14/40 dişlisine yakın) ve çeşitli devir ve viteslerdeki hızlarını görebiliyoruz, bu sistem ile ilgili bildiğimiz en önemli şey ise titreşimi azalttığı.
bu resimde ise tvs serisinde bulunan 14/42 dişlisi var, benim sadece matematiksel olarak seçtiğim bu dişli serisi cbf 150'den de bulunabiliyor, hesaplamalara göre gidersek 13 ön diş'den biraz daha hızlı ancak 14 ön diş kadar güç kaybetmediğimiz bir sistem, ancak denenmiş değil, ve daha önemlisi titreşime nasıl bir etkisi var en ufak bir fikrim yok.
cbf 150 yerine karizma-r seçmemin en büyük sebebi sanırım karizma-r'ın üzerinde oynanacak şeyleri olması umarım bu araştırma bir işinize yarar ve şayet bir arkadaşımız 14/42 dişli düzeneğini denerse mutlaka bizimle tecrübelerini paylaşsın.